Nieuw: OASE Hair Thickening Shampoo & ConditionerShop nu

Producten

Kalium

Kalium (potassium) is een mineraal dat je lichaam nodig heeft om goed te werken. Het is een soort elektrolyt. Elektrolyten zijn belangrijke mineralen onder andere natrium, kalium, magnesium, calcium) die in je bloed, zweet en urine voorkomen. Ze spelen een rol bij vele processen in het lichaam, zoals een goede werking van de spieren en een goede vochtbalans.

Wat is kalium (potassium)?

Kalium is een mineraal dat elke cel in je lichaam nodig heeft. Het helpt je hele lichaam goed te werken, inclusief je hersenen, zenuwen, nieren, hart en andere spieren. Je staat versteld van wat het allemaal voor je doet.

Het is een elektrolyt, zoals calcium, natrium en andere. Ze regelen hoeveel water er in je lichaam zit, helpen het elektrische systeem van je lichaam in stand te houden, en verplaatsen voedingsstoffen naar je cellen. Ook voeren ze afvalstoffen af. Kalium houdt ook het natrium in toom, wat onder meer je bloeddruk ten goede kan komen.

Hoge bloeddruk en kalium (potassium)

Bij een hoge bloeddruk drukt het bloed te hard tegen de wanden van je aderen en slagaders. Na verloop van tijd kun je daardoor meer kans hebben op een beroerte of op het ontwikkelen van hartaandoeningen of hartfalen. Hoge bloeddruk wordt vaak "de stille moordenaar" genoemd omdat het zelden symptomen veroorzaakt en veel mensen niet weten dat ze het hebben.

Te veel natrium kan een deel van het probleem zijn. Maar kalium kan je helpen natrium kwijt te raken en de spanning in de wanden van je bloedvaten te verminderen. Het resultaat: een betere bloeddruk.

Wist je dat Kalium het achtste meest voorkomende element op aarde is?

Wat doet kalium (potassium) voor het lichaam?

Kalium is een zeer belangrijk mineraal voor het menselijk lichaam.
Je lichaam heeft kalium nodig om:

 • Eiwitten op te bouwen
 • Koolhydraten af te breken en te gebruiken
 • Spieren op te bouwen
 • Een normale lichaamsgroei te handhaven
 • De elektrische activiteit van het hart te regelen
 • Controleert het zuur-base evenwicht

Kalium tekort ( hypokaliëmie)?

Als je te weinig potassium (kalium) in je lichaam hebt, kunnen je spieren zwak worden. Je kunt je moe voelen en last hebben van krampen of verstopping. Het is mogelijk om hypokaliëmie te krijgen omdat je niet genoeg kalium uit voedsel haalt, maar het is waarschijnlijker dat dit gebeurt door ernstig braken of diarree (zoals kan gebeuren bij aandoeningen zoals de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa), diuretica of laxeermiddelen, of alcoholmisbruik. Als je te weinig kalium binnenkrijgt, zijn voedingsmiddelen een goede, natuurlijke bron. De arts kan je aanraden kaliumsupplementen te nemen, in ieder geval tijdelijk en mogelijk permanent, als de reden van het kaliumtekort is dat je bepaalde medicijnen moet blijven innemen.

Te veel kalium (Hyperkaliëmie)

Een gezond persoon voert van nature extra kalium uit het lichaam af, dus de meeste mensen hoeven zich geen zorgen te maken dat ze te veel binnenkrijgen. Maar als je lichaam moeite heeft om kalium af te voeren, kan er hyperkaliëmie optreden.

Mensen met een nieraandoening en mensen die bepaalde medicijnen gebruiken (waaronder ACE-remmers en sommige diuretica) lopen dit risico. Het niet voldoende kunnen aanmaken van sommige hormonen kan ook hyperkaliëmie veroorzaken.

Hyperkaliëmie veroorzaakt niet altijd symptomen, maar kan er wel voor zorgen dat je spieren zwak aanvoelen. Het kan een mogelijk ernstige onregelmatige hartslag of misselijkheid veroorzaken. Behandelingen bestaat uit medicatie of, in extreme gevallen, dialyse (waarbij een machine je bloed filtert).

Waar zit veel kalium (potassium) in?

Wil je zeker weten dat je in ieder geval genoeg kalium uit je voeding haalt? Dan heb je baat bij de volgende voeding.

 • Zalm
 • Gebakken aardappelen
 • Gedroogde abrikozen
 • Gekookte spinazie
 • Rozijnen
 • Banaan
 • Melk
 • Gegrilde kipfilet
 • Linzen

Hoeveel potassium (kalium) per dag?

Vrouw

Je hebt 2.600 mg per dag nodig.

*Bij zwangerschap: 2.900 mg/dag.

*Als je borstvoeding geeft: 2.800 mg/dag.

 

 Man

Je hebt 3.400 mg per dag nodig.


*Als je niet zeker weet of je de juiste hoeveelheid kalium of andere voedingsstoffen binnenkrijgt, raadpleeg dan jouw arts.

Kalium supplementen kopen bij Bono.nl?

Wil je je kalium op peil houden door middel van supplementen? Bij Bono.nl vind je een ruim assortiment aan kalium supplementen waaronder kaliumcitraat en kaliumgluconaat. De supplementen zijn verkrijgbaar in tabletten, capsules en poeders. Bekijk ons ruime asssortiment aan potassium (kalium) supplementen van A-merken zoals NOW Foods en Lindens.