Kurkuma

Kurkuma, je hebt er de afgelopen tijd vast wel vaker over gehoord. Een specerij die in de westerse wereld lange tijd onbekend was, wint aan populariteit. Niet onterecht, want uit steeds meer wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het gebruik van kurkuma vele gezondheidsvoordelen biedt. 

Wat is kurkuma? 

De kans dat je al eerder van kurkuma hebt gehoord of een potje vastgehouden hebt is vrij groot. Door de fel gele kleur valt het ook behoorlijk op in de specerijen afdeling. Maar wat is kurkuma eigenlijk? Kurkuma wordt gewonnen uit de wortel van de plant die de naam Curcuma Longa heeft gekregen. Het is vooral als ingrediënt in Indiase gerechten bekend, maar wint ook steeds meer aan populariteit als superfood en supplement. Kurkuma is rijk aan natrium, kalium en curcumine. Door zijn veelzijdige werking wordt kurkuma ook wel het "heilige poeder" genoemd.

Waar is kurkuma goed voor?

Kurkuma heeft talloze positieve eigenschappen. In India en Zuid-Azië wordt kurkuma al jaren gebruikt voor het reinigen van het lichaam en bij de behandeling van allerlei gezondheidsklachten, zoals eczeem, candida, reuma, artritis en artrose. Andere positieve eigenschappen van kurkuma zijn:

  • Beschermt tegen ontstekingen
  • Verlicht gewrichtspijn
  • Verzorgt stijve spieren
  • Bevordert de weerstand
  • Ondersteunt het geheugen
  • Bevordert de darmen en de spijsvertering
  • Draagt bij aan een gezond hart en bloedvaten
  • Verlicht hooikoorts

Wat is het verschil tussen kurkuma en curcumine?

De meeste mensen weten niet dat er een verschil is tussen kurkuma en curcumine. Kurkuma bevat verschillende bestanddelen die ook wel curcuminoïden worden genoemd. Curcumine is de belangrijkste curcuminoïde en het actieve bestanddeel in kurkuma. Deze stof zorgt dus voor de positieve eigenschappen van kurkuma. 

Hoeveel kurkuma mag ik per dag innemen?

Er is geen referentie inname (RNI) voor kurkuma, maar het is aanbevolen om de dosering op het etiket niet te overschrijden. Er zijn wel richtlijnen voor de inname van kurkuma: de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) adviseert een dagelijkse dosis van maximaal 3 mg kurkuminoïden (inclusief curcumine) per kilogram lichaamsgewicht.

De consumptie van kurkuma wordt afgeraden voor kinderen onder de 12 jaar en zwangere vrouwen, omdat de veiligheid voor deze doelgroepen niet is aangetoond.

Wat zijn bijwerkingen van kurkuma?

Kurkuma kan schadelijk zijn wanneer het gelijktijdig met andere geneesmiddelen wordt ingenomen. Aangezien de opname van kurkuma wordt versterkt, kan ook de opname van andere geneesmiddelen worden versterkt. Dit kan soms bijwerkingen veroorzaken. Informeer altijd uw arts als u een supplement neemt. Kurkuma remt bloedstolling en werkt suikerverlagend. De combinatie van kurkuma en bloedverdunners wordt dus meestal afgeraden. Gebruik kurkuma niet in combinatie met medicijnen tegen kanker zoals tamoxifen en ontstekingsremmers zoals sulfasalazine. Kurkuma kan het effect van deze medicijnen verminderen. 

Informeer bij je arts of apotheker om zekerheid te krijgen of je een kurkuma supplement kunt combineren met je huidige medicijngebruik.

Wat zijn hoge kwaliteit kurkuma supplementen?

NOW-Foods-Kurkuma-&-Bromelaïne-90-capsules

NOW Foods Kurkuma & Bromelaïne is een van de meest toegepaste supplementen voor gezonde gewrichten. Voor het bestrijden van ontstekingen gebruiken veel mensen bromelaïne en kurkuma. Dit veganistische en vegetarische voedingssupplement biedt 600 mg gestandaardiseerd kurkuma wortel extract en 2400 GDU/g bromelaïne in planten gebaseerde capsules. De meeste mensen zijn al bekend met kurkuma, maar nog niet iedereen heeft gehoord van een kurkuma-bromelaïne-supplement. Bromelaïne en kurkuma vormen samen een interessante mix die het immuunsysteem stimuleert en tegelijkertijd ontstekingen tegengaat. Dit krachtige duo draagt bij tot de ondersteuning van een gezond gewrichtsweefsel.

Kurkuma-Curcumine-Fytosoom-60-capsules

NOW Foods Kurkuma Curcumine Fytosoom  is een unieke samenstelling van kurkuma geformuleerd met fosfatidylcholine, die een verbeterde absorptie en biologische beschikbaarheid heeft in vergelijking met standaard curcumine-extracten. Uit klinische studies blijkt ook dat curcumine fytosoom een krachtige vrije radicalenvanger is, kan bijdragen aan een gebalanceerde reactie van het immuunsysteem, beter bestand is tegen menselijke stress, een natuurlijke mobiliteit bevordert en de flexibiliteit van de gewrichten kan stimuleren. 

NOW-Foods-Kurkuma-Extract-Vloeibaar

NOW Foods Kurkuma Extract Vloeibaar levert een bijdrage aan een gezonde weerstand en het verminderen van gewrichtspijn. Dit voedingssupplement heeft verschillende positieve effecten op het gehele lichaam. Curcumine is het hoofdbestanddeel van de wortels van kurkuma (Curcuma longa), een gewas dat deel uitmaakt van de gemberfamilie. 

NOW-Foods-Kurkuma-Olie-30-ml

NOW Foods Kurkuma Olie, deze essentiële olie van kurkuma wordt gekenmerkt door zijn warme, aardse kwaliteiten. Het heeft een uniek kalmerend en balancerend effect, maar is toch stimulerend. NOW Foods gebruikt bij het creëren van deze essentiële oliën de beste grondstoffen, zachte procesmethoden en een toonaangevende toewijding aan kwaliteit van begin tot eind. Geniet van de traditionele helende effecten van aromatherapie met essentiële olie producten die op zuiverheid en kwaliteit zijn getest.

Goli-Triple-Action-Immune-Gummies-60-Vitamine-C-Kurkuma

Goli Nutrition Triple Action Immune Gummies zijn kleine en krachtige gummies ter ondersteuning van het immuunsysteem. Deze gummies bestaan uit kurkuma, vitamine C, D, zink en vlierbesextract en hebben daarnaast een heerlijke smaak. Ideaal voor wie snel ziek wordt of last heeft van de seizoensovergangen. Het is een ideaal supplement voor wie snel ziek wordt of last heeft van seizoensovergangen.

Kurkuma supplement kopen bij Bono.nl? 

Wil jij je gehele lichaam beter ondersteunen en beschermen tegen ontstekingen en vrije radicalen? Dan is een kurkuma supplement geschikt voor jou. Overleg eerst met je huisarts welk kurkuma supplement geschikt is voor jou en wat aansluit bij jouw dagelijkse behoeftes. Bekijk ons kurkuma assortiment en kies je favoriet. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.