6x ultieme tips om kroeshaar te verzorgen!

De beste tips om kroeshaar te verzorgen

Kroeshaar is haar dat dicht ineengekruld is. De krulletjes zijn klein en stapelen zich op elkaar op. Het wordt ook wel afrohaar genoemd en is vooral typerend voor zwarte mensen. Kroeshaar ziet er prachtig uit, maar het vergt wel een goede haarverzorging, zodat je het naar wens in model kan brengen. Met de juiste tips en haarproducten voor kroeshaar ga je je coupe nog meer omarmen en koesteren!

Wat is kroeshaar precies?

Kroeshaar of afrohaar kenmerk je aan de hoeveelheid kleine krulletjes. Deze krulletjes groeien vaak omhoog. Daarom valt het haar niet omlaag. De textuur van de krullen kunnen verschillen. Zo heeft de ene ronde krullen en de andere zigzag of spiraalvormige krullen. De kleur van kroeshaar is meestal zwart. Maar het kan ook donkerbruin zijn. Net zoals elk ander haar, kun je kroeshaar bleken of kleuren. Let op, laat dit door iemand doen die de unieke textuur van kroeshaar goed kent.

Kroeshaar is kwetsbaarder en dien je daarom met heel veel zorgvuldigheid te behandelen. Ook heeft kroeshaar enorm veel baat bij het gebruik van haarolie of een leave-in, zodat het haar gehydrateerd blijft. Denk bijvoorbeeld aan de haarolie van OLAPLEX (No.7).

Je zou denken dat kroeshaar minder snel groeit, maar niks is minder waar. Het haar groeit in fijne krulletjes, daarom zie je het lengteverschil minder.

Wat voor soort kroeshaar heb ik?

Ook kroeshaar bestaat in alle vormen en texturen. Je kunt stellen dat er zes texturen zijn. Kijk snel welke textuur bij jou hoort! 

krullensoorten curly girl

Type 3a

 • Ronde krullen
 • Losse krullen
 • Dik haar
 • Pluist makkelijk

Type 3b

 • Ronde krullen
 • Strakkere textuur
 • Ruwere textuur

Type 3c

 • Veel strakke krullen
 • Kurkentrekker vorm
 • Kan droog aanvoelen

Type 4a

 • Gedefinieerde krullen
 • S-vormig
 • Houdt relatief makkelijk vocht vast

Type 4b

 • Veel volume
 • Kans op pluis
 • Z-vormig
 • Kan droog aanvoelen

Type 4c

 • Strakkere krullen
 • Geen duidelijk gedefinieerde krullen
 • Meest kwetsbare haartype

Als je je coupe goed kent, weet je ook beter welke verzorging het vergt. Een belangrijke factor, want ook kroeshaar loopt tegen een aantal problemen aan.

Meest voorkomende problemen als je kroeshaar hebt

Kroeshaar en veel voorkomende problemen

Zoals elk haartype heeft ook kroeshaar veelvoorkomende problemen die je goed kan aanpakken als je je haar goed kent en weet welke kroeshaar producten het best zijn voor je haar.

Kwetsbaar en droog

Kroeshaar is droog en kwetsbaar. Het snakt non-stop naar vocht. Daarom is het uitermate belangrijk om je haar te “moisturizen” met de juiste producten. Kroeshaar is meestal poreus. Dit betekent dat vocht heel gemakkelijk ontsnapt uit het haar. Daarom is het haar enkel met water bevochtigen niet voldoende om het gezond te houden. Voed je haar regelmatig met een voedende haarolie. Bovendien kan olie in tegenstelling tot water niet verdampen. Zo blijft je haar langer zacht en glanzend.

Breekt gemakkelijker af

Kroes haar breekt gemakkelijk af, omdat het kwetsbaarder, droger en tevens minder elastisch is. Zo zou 60% van de vrouwen met kroeshaar last hebben van haar dat snel afbreekt. Naast het feit dat kroeshaar heel kwetsbaar is, zie je ook vaak dat dit type haar vaak chemische behandelingen ondergaat. Ook wordt vaak een hitte tool gebruikt om het haar te stylen. Probeer dit zoveel mogelijk te vermijden. Ga bijvoorbeeld voor vlechtjes of een mooie haartwist en laat de hitte tools links liggen. Lukt het je echt niet om dit achterwege te laten, dan is het heel belangrijk dat je een goede hittebeschermer gebruikt.

Vaak pluizig

Pluizig haar ontstaat bij kroeshaar, omdat de krulletjes verschillende kanten opgaan. De ene krul gaat rechts de andere weer links. Oftewel de krulletjes doen vooral wat ze zelf willen. Ook het tekort aan vocht draagt bij aan het pluizen van het haar. Daarom adviseren we ook je haar maximaal één keer per week te wassen, zodat het niet nog meer uitdroogt. Je zou je haar met een conditioner kunnen wassen in plaats van shampoo, dit wordt ook co-wash genoemd. Je wast zo het haar, maar behoudt het tegelijkertijd “moisturized”. Kam je krullen alleen als het haar nat is. Doe je dit wanneer het droog is, dan gaat het haar ook pluizen.

Haarverlies kroeshaar

Helaas hebben mensen met kroeshaar, meer kans op haarverlies. Dit komt omdat genetisch gezien kroeshaar eerder geneigd is uit te vallen, omdat het droger is. Hier heb je minder controle op. Over de tweede reden wel. Veel vrouwen met kroeshaar gebruiken hitte tools en maken gebruik van styling technieken die niet bevorderlijk zijn voor het haar. Denk aan strakke vlechtjes en zware extensions. Deze technieken zorgen voor te veel spanning op de hoofdhuid.

Wees milder voor je haar en hoofdhuid en vermijd deze technieken. Het is bij haarverlies ook heel belangrijk dat je je haar goed hydrateert met bijvoorbeeld een haarolie of leave-in.

Kroeshaar verven gaat moeizamer 

Zoals we al eerder zeiden, kroeshaar is vaak zwart of donkerbruin. Haarkleuren die niet makkelijk een andere haarkleur opnemen, omdat ze donker zijn. Dit betekent dat je je haar moet bleken/ontkleuren, wil je een andere haarkleur. Ook als je bijvoorbeeld van zwart naar donkerbruin wilt gaan. Het haar ontkleuren is voor geen enkel haartype goed, maar vooral voor droog en kwetsbaar haar helemaal niet. Mocht je je coupe toch gaan kleuren, dan adviseren we niet meer dan vijf tinten lichter te kleuren. Zo kun je de schade beperken. Laat je haar ook altijd door een kroeshaar kapper/kapster verven, probeer dit nooit zelf! Een expert op het gebied van kroeshaar, kent het haar als geen ander en weet wat het wel en niet kan hebben.

Hoe verzorg je kroeshaar?

De grootste uitdaging voor dames met kroeshaar is het verzorgen van hun coupe. Waar iemand met steil haar onder de douche springt, het haar wast en vervolgens bij wijze van meteen de deur uit kan, gaat het anders bij kroeshaar. Kroeshaar wassen zonder vervolgstappen is een no-go, helaas. Maar, maak je geen zorgen. We helpen je graag een handje mee. Sinds kort hebben we een fantastische kroeshaarlijn van het Braziliaanse merk: Lola Cosmetics. Een merk waar Braziliaanse dames met kroeshaar bij zweren. Ook in Spanje is het merk heel populair. Laat je haar schitteren als nooit tevoren!

De beste haarproducten voor kroeshaar?

Kroeshaar moet je extreem goed verzorgen. Kroeshaar is kwetsbaar en het is verstandig om bepaalde ingrediënten zoals sulfaten, alcohol en cocamidopropyl betaine te vermijden. Haarverzorging die speciaal gemaakt is voor kroeshaar of krullen, zoals de speciale lijnen Meu Cacho Minha Vida en Ondulados van Lola Cosmetics kunnen je coupe een boost geven.

Lola Cosmetics

Lola Cosmetics is een jong merk dat zich niet alleen inzet voor haarverzorging, maar ook voor het milieu. De producten onderscheiden zich door hun samenstelling zonder sulfaten, parabenen, ftalaten, onoplosbare siliconen, minerale oliën, paraffine of dierlijke derivaten. Volledig veganistisch, Lola Cosmetics is tegen alle dierproeven. Een gelukkig bedrijf dat werkt met een echte visie op haarverzorging en resultaten levert binnen het bereik van vrouwen en innoverend in technologie, communicatie en duurzaamheid!

Lola Cosmetics Meu Cacho Minha Vida - Shampoo

Shampoo kroeshaar
Meu Cacho Minha Vida shampoo

Met Patauá-olie en plantenextracten aanwezig in de formule bevordert zachtheid aan het haar en verhoogt de natuurlijke vochtigheid en elasticiteit.

Lola Cosmetics Meu Cacho Minha Vida - Conditioner (500 gr.)

Conditioner kroeshaar
Meu Cacho Minha Vida conditioner

De ideale conditioner voor krullend en kroeshaar. Deze conditioner voedt en verzorgt krullend, uitgedroogd, breekbaar en weerbarstig haar.

Haarmasker kroeshaar
Meu Cacho Minha Vida Haarmasker

Lola Cosmetics Meu Cacho Minha Vida - Moisturizing Mask (450 gr.)

Het perfecte haarmasker voor kroes/krullend haar. Het dringt diep door in het haar, herstelt de vochtbalans en schade veroorzaakt door chemische, mechanische en omgevingsfactoren. Met dit haarmasker voor kroeshaar, ga je je haar nog meer koesteren. 

Haarcrème kroeshaar
Meu Cacho Minha Vida haarcrème

Lola Cosmetics Meu Cacho Minha Vida - Haarcrème om te kammen (500 gr.)

Gebruik deze verzorging haarcrème en je haar is je voor altijd dankbaar. Quinoa en Patauá-olie zorgen voor vocht dat schade voorkomt van vochtverlies door krullend haar. De in de formule aanwezige Cupuaçu boter en plantenextracten bevorderen ook de zachtheid en verhogen de natuurlijke vochtigheid en elasticiteit van het haar. Resultaat: prachtig en gezond haar.

Kroeshaar stijlen. Hoe doe je dat?

Heb je kroes- of krullend haar? Dan kun je met je haar al heel veel haarstijlen doen. Denk aan vlechtjes of een mooie twist-out (niet te strak). Maar we weten ook dat de verleiding om je krullen af en toe te stijlen, groot is. Je haar ziet er dan niet alleen heel mooi uit, maar je ziet ook de echte lengte van je haar. Wist je dat krullen/kroeshaar tot wel 75% inkrimpen in lengte? Je haar stijlen kun je met de föhn of een stijltang doen. Let op: doe dit zo nu en dan, niet te vaak. Met hittetools ben je je krulpatroon als het ware aan het uitrekken en manipuleren. Gebruik altijd een heat protector als je je haar stijlt met een hitte tool! Ga bijvoorbeeld voor de intens voedende haarolie- en -beschermer van OLAPLEX (No.7). Zo voed en bescherm je het haar tegelijkertijd. 

6x  beste tips om kroeshaar optimaal te verzorgen

 1. Gebruik veel haarolie.
 2. Was kroeshaar niet te vaak.
 3. Was kroeshaar met koud water.
 4. Conditioner en haarolie zijn een must.
 5. Reinig het haar alleen met een conditioner (co-wash).
 6. Gebruik haarproducten die silliconen- en sulfatenvrij zijn.

De beste haarproducten voor kroeshaar bestellen?

Wil je je kroeshaar verwennen met de beste haarverzorging van bijvoorbeeld Lola Cosmetics? Bekijk dan het assortiment van dit Braziliaanse merk en kies je favoriete haarproduct uit. Door onder andere bovenstaande tips toe te passen en de beste producten te gebruiken voor kroeshaar, kan het niet anders dan dat je haar er stralend uit gaat zien.

Bronnen:

 • https://www.naturallycurly.com/
 • Het Krullenboek, Saskia Idema