Bono's exclusieve lentekortingen: tot 20% op allesBekijk de kortingcodes

7x tips die écht werken tegen pluizig haar

7x tips die écht werken tegen pluizig haar

Pluizig haar. Een haarprobleem waar tig vrouwen dagelijks ongewild mee moeten leven. Je herkent het vast wel. Het haar is stug, droog en steekt aan alle kanten uit. Het beeld van glad en stralend haar ervaar je steeds meer als utopie. No worries, Bono geeft je de beste handvaten om van je pluizige haarlokken weer mooi glad en glanzend haar te maken!

Wat is pluizig haar precies?
Je wilt voordat je dit vervelend haarprobleem oplost, uiteraard eerst weten wat het pluizig haar precies inhoudt en wat de oorzaak is. Als je droog of/en beschadigd haar hebt, staan de haarschubben open. Haarschubben zijn kleine klepjes/cellen die samen de buitenste laag vormen van elke haarsliert. Vergelijk het met dakpannen. Ze liggen deels over elkaar heen en staan zowel open als dicht. Het openstaan van de haarschubben, zorgt ervoor dat je haar pluizig is. Als de haarschubben openstaan, beschadigt en breekt je haar sneller af. Je haar is letterlijk op zoek naar vocht in de omgeving. Daarom schieten je haarlokken alle kanten op, snakkend naar vocht!

Kenmerken pluizig haar:

  • Haarschubben staan open
  • Droog en (zwaar) beschadigd haar
  • Tekort aan vocht
  • Haar schiet alle kanten op
  • Hydratatie en voeding zijn essentieel

Waarom heb je pluizig haar?
Pluizig haar kan verschillende redenen hebben. Wel is bekend dat bijvoorbeeld krullend haar gevoeliger is voor pluizig haar. Ook het onjuist gebruiken van haarverzorgingsproducten kan een oorzaak zijn.

Mogelijke oorzaken pluizig haar:

  • Hitte tools en chemische behandelingen (föhnen, permanenten of haarverf)
  • Hormoonhuishouding verandert
  • Onjuist gebruik haarverzorging
  • Factoren zoals, zee- of chloorwater en zon
  • Ziekte

Als je last hebt van pluizig haar, kan het lonen om goed uit te zoeken wat de oorzaak is. Zo kun je ook gerichter zoeken naar een oplossing die bij jou past, want hoe sneller je je missie (pluizig haar elimineren) behaalt, hoe gelukkiger je je voelt met je coupe.

Vrouw met pluizig haar

Welke haarproducten het best tegen pluizig haar?
Straks geven we je een reeks tips die je gegarandeerd helpen de strijd aan te gaan tegen een pluizige coupe. Ook de keuze die je maakt in haarproducten kan van grote invloed zijn, zowel op het tegengaan van pluizig haar als het voorkomen hiervan. Hieronder een selectie aan haarproducten die je echt moet hebben als je last hebt van pluizig haar.

Olaplex 4-1 Moisture Mask

Olaplex 4 in 1 haarmasker

Dit is hét haarmasker tegen droog en (zwaar) beschadigd haar. Iedereen is bekend met de magische formule van Olaplex als het gaat om het herstellen van het haar. Als je aan pluizig haar denkt, denk je ook automatisch aan Olaplex als de oplossing. Na gebruik van de Olaplex 4-1 Moisture Mask is je haar hersteld en heb je ook geen last van pluizig haar. Het fijne aan dit haarmasker is dat het geen proteïnen bevat. Beschadigd haar met lage porositeit is vaak gevoelig voor proteïnen. Je versterkt het effect nog meer door je haarroutine aan te vullen met de andere haarproducten van Olaplex.

OASE Hair Vitamins

OASE Hair Vitamins tegen pluizig haar

De impact van haarverzorging van binnenuit wordt vaak onderschat. Ook de juiste vitamines en mineralen innemen, leidt tot gezonder en stralender haar. Wist je bijvoorbeeld hoe belangrijk aminozuren zijn voor je haarwortels en de haargroei? Of hoe waardevol biotine en foliumzuur zijn? Waarschijnlijk sta je hier niet vaak bij stil. Door je haar goed te voeden van binnenuit creëer je een basis voor haar dat gezond groeit en blijft! Onze favoriete zijn de heerlijke vegan gummies van OASE. Ze zijn heerlijk en bevatten alle voedingsstoffen die de groei en gezondheid van je haar bevorderen. Bovendien is de verpakking een ware eyecatcher in de badkamer! Bekende influencer Monica Geuze is er ook fan van.

Moroccanoil Treatment

Moroccanoil treatment tegen pluizig haar

Dé arganolie treatment die droog, beschadigd en pluizig haar intensief herstelt. De essentiële vetzuren in arganolie geeft je haar een boost waar je U tegen zegt. Na gebruik, merk je dat je haar weer glanst en elastischer wordt. Volgens een onafhankelijk onderzoek zou het gebruik van de Moroccanoil Treatment de haarglans met 118% verhogen.

Ook zorgt arganolie ervoor dat je hoofdhuid in goede conditie blijft. Iets wat onmisbaar is voor het tegengaan van haarverlies. Naast alles positieve kenmerken voor het haar, is de herkenbare geur van Moroccanoil verslavend. De melange van kruidige amber, muskus en zoete bloemen zijn onweerstaanbaar!

7x tips om pluizig haar tegengaan

En nu komt waar je uiteindelijk dit blogartikel voor leest; de gouden tips om die pluizige haarsliertjes te bestrijden. Volg deze tips en je haar is je ontzettend dankbaar. Ook als je in de spiegel kijkt, word je vrolijker. Het is nou eenmaal zo; glad en glanzend haar ziet er veel gezonder en mooier uit dan een pluizige haardos!

  1. Geen handdoek
    Dep je haar droog in plaats van hard te wrijven en gebruik geen normale handdoek. Deze kan je haar beschadigen en afbreken. Nat haar is heel kwetsbaar. Gebruik beter een microfiber handdoek of een katoenen t-shirt, deze is veel liever voor je haar en absorbeert tegelijkertijd het vocht. Zo is je coupe ook veel sneller droog en heb je geen pluizig haar.

  2. Beperk het gebruik van hitte tools
    We hoeven je niet te vertellen hoe schadelijke hitte tools zoals, de stijltang en de krultang zijn. Ook hoeven we je niet te vragen om deze voorgoed links te laten liggen, wij weten dat dat niet gebeurt. Wat we wel adviseren is om het gebruik te beperken. Hitte is en blijft schadelijk, helemaal als je al droog en beschadigd haar hebt. Ga je toch voor die mooie look, die alleen haalbaar is met een styling tool? Ga dan ook voor een goede hittebeschermer, zoals de heat protection van Moroccanoil of Olaplex. Op deze manier beperk je de schade en pluizig haar en heb je alsnog dat kapsel waar je zo naar verlangt.

  3. Lauw/koud water
    Douchen met warm water, heerlijk. Velen vinden zelfs; hoe heter, hoe beter. Je coupe lijdt hieronder. Door je haar met warm water te wassen, gaan je haarschubben open staan. Dit is fantastisch voor het optimaal laten doordringen van de haarverzorging die je gebruikt, maar niet voor de gladheid van je coupe. Rond je haarwasbeurt met lauw/ liever koud water af. Koud water zorgt ervoor dat je haarschubben weer sluiten. Je haar is dan minder pluizig en beter beschermd.

  4. Intens hydrateren en voeden
    Als je haar pluizig is, betekent het meestal dat het ook droog en beschadigd is. We kunnen het niet genoeg herhalen. HYDRATEER en VOED je coupe. Je haar heeft het echt nodig. Ga voor intensieve herstelbehandelingen, zoals Olaplex no.3 of Olaplex 4-1 Moisture Mask. Doe dit zo’n 2 a 3 keer per week. Daarnaast adviseren we ook om regelmatig een voedende leave-in aan te brengen. De Moroccanoil Treatment is één waar heel veel dames bij zweren. Ingrediënten zoals, arganolie, kokosolie en jojoba-olie kunnen echt het verschil maken voor je tussen pluizig haar en glanzende haarlokken.

  5. Haarverf
    Balayage hier, een rood tintje daar of toch voor de brunette look gaan? Vrouwen vinden het over het algemeen heerlijk om zichzelf te verwennen met een metamorfose wat haarkleur betreft. Helaas komen al die kleurtje en tintjes onze coupe niet ten goede. In haarverf zit vaak ammoniak. Door het ammoniak openen de haarschubben en dringt de haarverf beter door. Het nadeel is dat de haarschubben vaak niet meer sluiten, waardoor het haar droog wordt en sneller afbreekt. Het resultaat: pluizig haar en gespleten punten. Wil je de schade beperken en het haar zo gezond mogelijk houden, dan adviseren we om voor Olaplex No.3 te gaan. Zorg dat degene die je haar verft dit mengt in de haarverf. Nadien is het ook verstandig om het 2 a 3 keer pre week te gebruiken voor het onderhouden van je coupe. Ook je haarkleur ziet er dan langer stralender uit. Tip: In plaats van na de aangegeven tijd de behandeling uit te spoelen, slaap een nachtje met de herstelbehandeling, zodat het extra intensief werk en spoel het de dag erna uit.

  6. Luchtvochtigheid binnen
    Luchtvochtigheid en pluizig haar. Niet iedereen staat stil bij deze factoren. Vochtigheid maakt het haar onhandelbaar. Dit geldt voor alle haartypes! Het haar wordt opeens onhandelbaar, droog en pluizig door de hoge luchtvochtigheid buiten of binnen. Hoe tem je je pluizige haren in vochtige dagen? Arganolie kan jouw reddende engel zijn in tijden van pluizige taferelen. Arganolie voedt en hydrateert op intensieve wijze. Zo zit er in arganolie onder andere vitamine E, aminozuren en nog veel meer voedingsstoffen die jouw haar voeden, herstellen en beschermen. Behandel je haar regelmatig met de Moroccanoil treatment met arganolie uit Marokko en je zult zien dat je coupe ook de vochtige periodes aankan!

  7. Haarborstel
    De manier waarop je je haar borstelt en de borstel die je dagelijks gebruikt hebben een grote impact op je haar. Als je je haar te ruw borstelt en dan ook nog met de verkeerde borstel breekt het af. Je hebt dan steeds meer afgebroken haarslierten die je terugziet in de vorm van pluizige sprieten die alle kanten op springen. Borstel het haar niet als het nat is, het haar is dan extra kwetsbaar, omdat de haarschubben openstaan. Probeer ook kunststof haarborstels te voorkomen. Deze zijn statisch geladen en veroorzaken pluizig haar. Kam je haar beter met een kam of ga voor een houten borstel. Tip: spray wat haarspray op je haarborstel voordat je het gaat borstelen, dan weet je zeker dat de haarsprieten die uitsteken glad gestreken worden.

Pluizig haar advies?
Heb je een vraag of wil je persoonlijk advies over pluizig haar? Neem dan contact met ons op of stel je vraag hieronder in de reacties. Bono helpt je graag verder, zodat ook jij het beste uit je coupe haalt!

Bronnen: [Healthline.com, 6 Surprising causes of frizzy hair- and 8 ways to combat it, Simone M. Scully - 03/06/’21]
[Huffpost.com, What actually causes Frizzy Hair?, Julia Brucculieri, 26/06/’18]