Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

8 Meest voorkomende redenen van haaruitval vrouwen

8 Meest voorkomende redenen van haaruitval vrouwen

Gemiddeld verlies je zo’n 50 tot 100 haren per dag. Normaal gesproken groeien er tijdens het verliezen van haren, ook weer nieuwe bij. Wanneer er meer haren uitvallen dan dat er teruggroeien is er sprake van extreme haaruitval. 

Haaruitval is een enorm groot begrip, maar de eerste symptomen kan je als volgt herkennen: 

  • Verdunning in het haar, 
  • Makkelijk loslatend haar dat makkelijk loslaat
  • Je merkt dat je haar op meerdere plekken blijft liggen 
  • Meer haarverlies tijdens het borstelen 

Je vraagt je momenteel vast ook af waar deze ‘extreme’ haaruitval vandaan komt. Gelukkig voor jou hebben we de acht meest voorkomende redenen van haaruitval bij vrouwen onderzocht. 

1. Haar niet wassen

Terwijl sommige vrouwen minder vaak hun haar wassen bij haaruitval, is een goede hoofdhuidhygiëne essentieel. Experts adviseren om je haar één tot drie keer per week te wassen om de opbouw van vet en schilfertjes te voorkomen. Voor een uitgebreide haarverzorgingsroutine, kun je kiezen voor shampoos en conditioners met diverse ingrediënten, zoals cafeïne, die bedoeld zijn om het haar te verfrissen en verzorgen. Bij Bono bieden we een breed assortiment aan shampoos en conditioners die ingrediënten zoals cafeïne bevatten. Een goed voorbeeld van een Shampoo is de DR Shampoo tegen haaruitval en de Intense Biotin Volumizing Conditioner van Regenepure. Wanneer je de twee in combinatie gebruikt resulteert dat uiteindelijk in het beste resultaat. 

2. Strakke haarlooks

Als je te lang en te regelmatig strakke haarlooks draagt, kunnen je haarwortels de spanning op een gegeven moment niet meer aan. Het is een fenomeen dat ook wel tractie alopecia wordt genoemd. Tractie alopecia komt het meest voor bij mannen en vrouwen met krullend tot kroeshaar. De haarwortels worden bij deze vorm van haaruitval zodanig beschadigd en belast dat er kale plekken ontstaan en haar moeilijk weer terug groeit op die plekken. Gelukkig bevat het assortiment van Bono meer dan genoeg oplossingen om de vorming van kale plekken door te strakke kapsels voor te zijn. Maar ook het gebruik van een goede en verzorgende haarlak kan helpen bij het voorkomen van haarverlies.

Producten zoals de Luminous Hairspray Strong van Moroccanoil en de Spectral DNC-N van DS Laboratories zijn ontworpen om het haar te verzorgen en te ondersteunen.

3. Haaruitval na zwangerschap

Tijdens een zwangerschap worden de oestrogeen niveaus zodanig verhoogd door het lichaam, dat deze zorgen voor een langere groei- en rustfase van je haarcyclus. Zo neemt de totale volume van je haar toe met maar liefst 38%. Wat bij veel vrouwen resulteert in haar dat er dikker, voller en glanzender uitziet dan ooit tevoren. Na de zwangerschap keren je normale oestrogeen niveaus weer terug. 

Hierdoor verlies je al het ‘extra’ haar dat je lichaam heeft vastgehouden, wat resulteert in ‘extreme’ haaruitval bij vrouwen. Dit verschijnsel noem je ook wel: Telogen Effluvium. Telogene effluvium ontstaat wanneer je lichaam door een grote fysieke of psychologische gebeurtenis heen gaat. Het is een verschijnsel dat na zwangerschap vaak voorkomt na een moeilijke bevalling of keizersnee. Telogene effluvium komt daarbij niet alleen voor na zwangerschap, maar ook na een net beëindigde relatie of lang ziektebed. 

4. Anticonceptie

Het innemen of dragen van hormonale anticonceptie, zoals de pil, kan er voor zorgen dat je haar uitvalt.  De hormonen in deze vorm van anticonceptie zorgen namelijk voor heftige schommelingen die ervoor zorgen dat je haar (tijdelijk) uitvalt. Wanneer je verwisselt van anticonceptie, kan dit net zoals bij zwangerschap, telogeen effluvium veroorzaken. Hormonale schommelingen zorgen er namelijk voor dat je haarcyclus compleet verandert. 

Zo kan er kaalheid vormen door een veranderde verhouding tussen de groei- en rustfase. Een bestanddeel in anticonceptie dat dit kan veroorzaken is androgeen. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van een anticonceptiemiddel met een laag androgene hoeveelheid. Telogeen effluvium neemt binnen zes maanden nadat je stopt met anticonceptie weer af. 

5. Langdurige stress

Ernstige en chronische stress zorgt voor een hoog adrenaline gehalte in het lichaam. Zodra dit hoge percentage van adrenaline in contact komt met de talgklieren in je hoofdhuid, wordt er melkzuur geproduceerd. Te veel aanmaak van melkzuur kan de haargroei en de doorbloeding in je hoofdhuid zo verslechteren, dat dit uiteindelijk leidt tot haaruitval door stress. 

Stress ontstaat wanneer je lichaam zich moet inspannen, waardoor adrenaline moet worden aangemaakt. Bij fysieke inspanning breekt je lichaam adrenaline juist af, maar bij mentale stress gebeurt dit niet. In de hoofdhuid hoopt zich dan veel adrenaline op die ervoor zorgt dat de bloedcirculatie relatief zwak is. Zodra dit hoge percentage van adrenaline in contact komt met de talgklieren in je hoofdhuid, wordt er melkzuur geproduceerd. Te veel aanmaak van melkzuur kan de haargroei en de doorbloeding in je hoofdhuid zo verslechteren, dat dit uiteindelijk leidt tot haaruitval door stress. Het is daarom aan te raden rustgevende nieuwe hobby’s te ontdekken die jouw stress verminderen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het beoefenen van een sport, mediteren en tijd doorbrengen in de buitenlucht. 

Het aanvullen van je dieet met voedingssupplementen zoals de Revita Tabletten van DS Laboratories, die een mix van mineralen, vitaminen en plantenextracten bevatten, kan een deel van je algehele welzijnsroutine zijn.

6. Heftige menstruaties

Ongesteldheid zelf veroorzaakt geen haarverlies, maar als jij regelmatig heel veel bloed verliest, verlies je ook veel ijzer. Ijzer zorgt ervoor dat er vanuit de rode bloedcellen, zuurstof door het hele lichaam wordt toegestuurd. Wanneer het lichaam dat niet aanvult, kan overmatig verlies van ijzer haaruitval veroorzaken.

Vitamine C bevordert de opname van ijzer in het bloed.  Het zit onder andere in vlees en bladgroenten, en zorgt ervoor dat je lichaam ijzer opneemt. Ben je vegetariër en eet je geen vlees? Dan zijn de Ijzercomplex vegetarische tabletten van NOW Foods ideaal voor jou. De tabletten bestaan namelijk alleen uit plantaardige ingrediënten zonder enige kunstmatige stoffen.

7. Chemische haarbehandelingen

Een van de meest voorkomende oorzaken van haaruitval zijn chemicaliën Denk hierbij bijvoorbeeld aan chemische behandelingen, zoals verven en bleken, waarbij deze giftige stoffen vrijkomen. Het is daarom goed om chemische behandelingen zoveel mogelijk te vermijden. De bestanddelen zorgen namelijk voor extreme schade binnen de haarschubben. Beperk het gebruik van chemicaliën daarom zoveel mogelijk en laat een ervaren haarstylist je haar ermee behandelen. Ook is het handig om gebruik te maken van bescherming voor je haar. Bij het verven van je haar kan het gebruik van de ‘Hair Perfector’ van OLAPLEX de perfecte oplossing zijn. Het is één van de weinige behandelingen die het haar specifiek beschermt tegen de invloed van haarverf producten. 

8. Hete hair tools

Het gebruik van té hete haartools kan ook verklaren waarom je last hebt van haaruitval. Wanneer je je hand ernstig kan verbranden tijdens het stijlen van je haar, geldt eigenlijk hetzelfde voor je haar. Als je regelmatig met te hete haartools over je lokken heen gaat kunnen deze uiteindelijk blijvend beschadigd raken. Het is daarom belangrijk dat het gebruik gebeurt onder een temperatuur van 180 graden en met de juiste hittebescherming. De CHI Keratin K-TRIX 5 is een effectieve hittebescherming die resultaat behoudt tot wel vijf dagen! Doordat de hittebescherming al het vocht in het haar afsluit, kan je rekenen op zachte en pluisvrije lokken. Om een hittebeschermer nog effectiever te maken is het goed om na het gebruik van een föhn of warme luchtborstel over de haren heen te gaan met koude lucht, zodat de haarschubben zich ook weer afsluiten. 

Producten tegen haaruitval kopen bij Bono? 

Nu je beter begrijpt wat de mogelijke oorzaak is van jouw haaruitval is het tijd om jouw haarverzorging collectie aan te vullen! Bij Bono vind je een breed assortiment aan producten, waarmee je een gezonde coupe voor jezelf kan creëren. Ook voor de beste en meest voedende shampoos, conditioners, haarmaskers en stylingproducten kan je bij Bono terecht! Bestel wat jouw haar nodig heeft. Voor 23:59 besteld, is morgen al in huis.