Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Alles over supplementen en het toenemende gebruik

Alles over supplementen – Bono.nl

Wel 57% van de Nederlanders gebruikt tegenwoordig één of meerdere supplementen. De vraag naar supplementen neemt steeds meer toe. Wij leggen je uit waarom, welke supplementen er zijn en wanneer deze geschikt zijn voor jou. Het is belangrijk om altijd in het achterhoofd te houden dat supplementen geen vervanging mogen zijn voor gevarieerd dieet en voeding.

Waarom worden supplementen steeds populairder?

Al zo’n vijf jaar zijn supplementen gestaag in opkomst, maar de coronacrisis versterkte dit. Velen zagen het belang van hoogwaardige voedingssupplementen wel in. Zo gingen veel mensen hun voedingspatroon verbeteren en gebruikten hiervoor ook supplementen, zoals vitamine D, multivitaminen, zink of calcium. Niet alleen meer op een helende manier bij griep of voor sporters, maar juist op een preventieve manier.

Hoe moet ik supplementen gebruiken?

Veelal moet je het supplement 1-2 keer per dag innemen. Dit kan een kauwtablet, sliktablet of een capsules zijn. Lees altijd de verpakking of bijsluiter om te weten hoe vaak je jouw supplement moet innemen.

Welke supplementen heb ik nodig?

Vrouw met supplement – Bono.nl

Het belangrijkste van supplementen is dat het een aanvulling op de dagelijkse voeding is. Over het algemeen voldoet een gevarieerde voeding aan vitamines en mineralen. Toch kunnen er tekorten ontstaan.

Extra voedingsstoffen worden door het NVWA sowieso aangeraden voor zwangere vrouwen (foliumzuur, vitamine D en ijzer), jonge kinderen (multivitaminen en vitamine D) en ouderen (vitamine D). Supplementen voor niet speciale groepen is afhankelijk van de situatie. We zetten hieronder de verschillende soorten voor je op een rijtje.

Sport supplementen

Fitness supplementen zijn geliefd bij sommigen, terwijl het voor anderen niet nodig is. De meesten maken gebruik van voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen of creatine. We lichten er twee toe:

Magnesium

Lindens Magnesium 500mg (90 tabletten)

Zowel NatureWise, NOW Foods als Lindens verkopen magnesium in verschillende sterktes en vormen. Magnesium is een mineraal dat te vinden is in graanproducten, noten, groente en melkproducten. Het is goed voor de spieren: het speelt een rol bij het behouden van soepele en sterke spieren. Verder ondersteunt magnesium het behoud van sterke botten en zorgt het mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel. Zo bestaat er magnesium poeder (NatureWise Magnesium 325 mg), gewone tabletten (Lindens Magnesium), softgels (NatureWise Magnesium (90 softgels)).

Vitamine supplementen

Wellicht heb je al vitamine supplementen moeten nemen van je ouders toen je wat jonger was, maar ook voor latere leeftijden worden vitamine supplementen aangeraden. 

Vitamine B1

Lindens Vitamine B1 Thiamin 100mg (100 tabletten)

Waar is vitamine B1 goed voor? Thiamine, ook wel vitamine B1 helpt energie vrij te maken uit de voeding, ondersteunt het hart, is goed voor het concentratievermogen, geheugen, leerprestatie en gemoedstoestand en het speelt een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen. Het lichaam kan zelf geen vitamine B1 aanmaken en moet dit dus via het voedsel, zoals vlees, groenten en noten krijgen. Een vitamine B1 tekort komt voor bij een te eenzijdige voeding, chronische aandoeningen, darmziektes, zware drinkers, misselijkheid en zwangerschap. Om je dagelijkse hoeveelheid vitamine B aan te vullen, kan je de volgende supplement  Lindens Vitamine B1 Thiamin 100mg nemen. 

Vitamine D

NOW Foods Vitamine D3 1000 IU

Vitamine D wordt voornamelijk gehaald uit zonlicht, maar zit ook in vette vis, lever, eieren, vlees en melkproducten. Het lichaam maakt uit zonlicht vitamine D, wat nodig is voor je botten en tanden. Een vitamine D tekort kan leiden tot botontkalking, een slechtere afweer, vermoeidheid en zwakkere spieren. Ouderen kunnen daardoor last hebben met hun routine handelingen uitvoeren. Alle ouderen boven de 70 jaar hebben daarom het advies om vitamine D in te nemen. Ook voor zwangere vrouwen, vrouwen boven de 50 jaar, jonge kinderen en mensen die weinig zonlicht krijgen, wordt vitamine D suppletie aangeraden. Een goedkope en goede optie is de NOW Foods Vitamine D3.

Haar supplementen

OASE Hair Vitamins

Last van kale plekken, haaruitval of dunner wordend haar? Tegenwoordig zijn hier vele haar supplementen voor die je een handje helpen. Deze supplementen bevatten alle essentiële voedingsstoffen voor gezond haar. Sceptisch? Je bent niet de enige, maar toch staat het internet vol met goede ervaringen. Kijk bijvoorbeeld naar de OASE Hair Vitamins. Dit zijn zoete bessen soft gums die foliumzuur, selenium, zink, biotine, bamboe extract, jodium, inositol, niacine en wel zes vitamines bevat. Allen erg belangrijk voor een gezonde hoofdhuid, haargroei en haarkwaliteit. De goedkoopste, maar zeker ook goede, haar supplementen die we aanbieden zijn de Bono Haargroei Capsules.

Omega 3 en visolie supplementen

Waar je misschien al vaker van gehoord hebt, zijn Omega 3 supplementen. Maar wat is Omega 3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren in een gezonde voeding. Er zijn drie hoofdsoorten omega 3-vetzuren:

 • ALA: Alfa-linoleenzuur
 • EPA: Eicosapentaeenzuur
 • DHA: Docosahexaeenzuur

Daarbij wordt ALA alleen verkregen uit plantaardige producten, zoals lijnzaad, walnoten, groene bladgroenten en wild vlees. EPA en DHA zijn te vinden in vissoorten als vette vissoorten zoals haring, makreel, wilde zalm, sardientjes en ansjovis.

Naarmate vis steeds schaarser wordt en het omzetten van ALA naar EPA en DHA vaak zeer moeizaam of helemaal niet gaat, zijn Omega 3 en visolie supplementen aan te raden. Het verschil tussen Omega 3 en visolie is dat visolie deze drie omega-3 vetzuren omvat, maar officieel geen Omega 3-vetzuur is. De gezondheidsvoordelen zijn grotendeels hetzelfde:

 • ALA draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed
 • EPA en DHA dragen bij tot de normale werking van het hart
 • DHA en EPA dragen bij tot de instandhouding van de normale bloeddruk
 • DHA draagt bij tot de instandhouding van de normale hersenfunctie
 • DHA is goed voor het gezichtsvermogen en helpt om normaal te kunnen zien 
 • NOW Foods Super Omega 3-6-9 1200 mg (180 softgels)

Wil je een Omega of visolie supplement kopen? NOW Foods biedt verschillende soorten aan, waaronder de NOW Foods Super Omega 3-6-9 1200 mg. Ook NatureWise visolie supplementen zijn populair, zoals de NatureWise Omega-3 2000mg visolie uit Alaska.

Supplementen kopen bij Bono?

Supplementen – Bono.nl

Benieuwd op basis van het bovenste? Bekijk ons voedingssupplementen assortiment en kies verstandig uit wat je nodig denkt te hebben of raadpleeg een arts. Voor 23:59 uur besteld, is morgen al in huis!

Bronnen:

 • Het Voedingscentrum
 • DVJ Insights