Nieuw: OASE Hair Thickening Shampoo & ConditionerShop nu

Alles over supplementen en het toenemende gebruik

Mirthe

Mirthe Dymanus

Alles over supplementen – Bono.nl

Wel 57% van de Nederlanders gebruikt tegenwoordig één of meerdere supplementen. De vraag naar supplementen neemt steeds meer toe. Wij leggen je uit waarom, welke supplementen er zijn en wanneer deze geschikt zijn voor jou. Supplementen moeten alleen geen vervanging zijn voor gezond leven en gezonde voeding.

Waarom worden supplementen steeds populairder?

Al zo’n vijf jaar zijn supplementen gestaag in opkomst, maar de coronacrisis versterkte dit. Velen zagen het belang van hoogwaardige voedingssupplementen wel in. Zo gingen veel mensen hun voedingspatroon verbeteren en gebruikten hiervoor ook supplementen, zoals vitamine D, multivitaminen, zink of calcium. Niet alleen meer op een helende manier bij griep of voor sporters, maar juist op een preventieve manier.

Hoe moet ik supplementen gebruiken?

Veelal moet je het supplement 1-2 keer per dag innemen. Dit kan een kauwtablet, sliktablet of een capsules zijn. Lees altijd de verpakking of bijsluiter om te weten hoe vaak je jouw supplement moet innemen.

Welke supplementen heb ik nodig?

Vrouw met supplement – Bono.nl

Het belangrijkste van supplementen is dat het een aanvulling op de dagelijkse voeding is. Over het algemeen voldoet een gevarieerde voeding aan vitamines en mineralen. Toch kunnen er tekorten ontstaan.

Extra voedingsstoffen worden door het NVWA sowieso aangeraden voor zwangere vrouwen (foliumzuur, vitamine D en ijzer), jonge kinderen (multivitaminen en vitamine D) en ouderen (vitamine D). Supplementen voor niet speciale groepen, is afhankelijk van de situatie. We zetten hieronder de verschillende soorten voor je op een rijtje.

Sport supplementen

Fitness supplementen zijn geliefd bij sommigen, terwijl het voor anderen niet nodig is. De meesten maken gebruik van voedingssupplementen zoals vitamines, mineralen of creatine. We lichten er twee toe:

Magnesium

Lindens Magnesium 500mg (90 tabletten)

Zowel NatureWise, NOW Foods als Lindens verkopen magnesium in verschillende sterktes en vormen. Magnesium is een mineraal dat te vinden is in graanproducten, noten, groente en melkproducten. Het is goed voor de vorming van bot en spieren, wat gelijk ook de reden is dat sommige sporters gebruik maken van magnesium supplementen. Ook speelt magnesium een rol bij een goede werking van spieren en de zenuwoverdracht. Zo bestaat er magnesium poeder (NatureWise Magnesium 325 mg), gewone tabletten (Lindens Magnesium), softgels (NatureWise Magnesium (90 softgels)).

Astaxanthine

Bono Astaxanthine 4mg (60 softgels)

Astaxanthine is afkomstig van de bloedregenalg, een rode alg die voorkomt in het Arctisch gebied. Het zorgt voor het roze, rode pigment in waterdieren als zalm, garnaal, krab, rivierkreeft en flamingo’s. Astaxanthine wordt ook wel de krachtigste antioxidant uit de natuur genoemd, ook wel ‘het rode goud’, en is veel krachtiger dan vitamine C en E. Handig voor sporters is dat astaxanthine een gezonde spierfunctie ondersteunt en vermoeide en pijnlijke spieren verlicht. Ook stimuleert astaxanthine het uithoudingsvermogen. Een voorbeeld van een astaxanthine supplement is Bono Astaxanthine.

Vitamine supplementen

Wellicht heb je al vitamine supplementen moeten nemen van je ouders toen je wat jonger was, maar ook voor latere leeftijden worden vitamine supplementen aangeraden. 

Vitamine B1

Lindens Vitamine B1 Thiamin 100mg (100 tabletten)

Waar is vitamine B1 goed voor? Thiamine, ook wel vitamine B1, is noodzakelijk voor de energievoorziening van het lichaam, een goede werking van de hartspier en het zenuwstelsel. Het lichaam kan zelf geen vitamine B1 aanmaken en moet dit dus via het voedsel, zoals vlees, groenten en noten krijgen. Een vitamine B1 tekort komt voor bij een te eenzijdige voeding, chronische aandoeningen, darmziektes, zware drinkers, misselijkheid en zwangerschap. Dit gebrek aan vitamine B1 kan in al enkele dagen tot weken worden opgeheven. Dit kan gemakkelijk met de Lindens Vitamine B1 Thiamin 100mg.

Vitamine D

NOW Foods Vitamine D3 1000 IU

Vitamine D wordt voornamelijk gehaald uit zonlicht, maar zit ook in vette vis, lever, eieren, vlees en melkproducten. Het lichaam maakt uit zonlicht vitamine D, wat nodig is voor stevige botten en tanden. Een vitamine D tekort kan leiden tot botontkalking, een slechtere afweer, vermoeidheid en zwakkere spieren. Ouderen kunnen daardoor last hebben met hun routine handelingen uitvoeren. Alle ouderen boven de 70 jaar hebben daarom het advies om vitamine D in te nemen. Ook voor zwangere vrouwen, vrouwen boven de 50 jaar, jonge kinderen en mensen die weinig zonlicht krijgen, wordt vitamine D suppletie aangeraden. Een goedkope en goede optie is de NOW Foods Vitamine D3.

Haar supplementen

OASE Hair Vitamins

Last van kale plekken, haaruitval of dunner wordend haar? Tegenwoordig zijn hier vele haar supplementen voor die je een handje helpen. Deze supplementen bevatten alle essentiële voedingsstoffen voor gezonder, langer en mooier haar. Het enige wat je hoeft te doen is 2 keer per dag een gummy te nemen. Sceptisch? Je bent niet de enige, maar toch staat het internet vol met goede ervaringen. Kijk bijvoorbeeld naar de OASE Hair Vitamins. Dit zijn zoete bessen soft gums die foliumzuur, selenium, zink, biotine, bamboe extract, jodium, inositol, niacine en wel zes vitamines bevat. Allen erg belangrijk voor een gezonde hoofdhuid, haargroei en haarkwaliteit. De goedkoopste, maar zeker ook goede, haar supplementen die we aanbieden zijn de Bono Haargroei Capsules.

Omega 3 en visolie supplementen

Waar je misschien al vaker van gehoord hebt, zijn Omega 3 supplementen. Maar wat is Omega 3? Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren in een gezonde voeding. Er zijn drie hoofdsoorten omega 3-vetzuren:

  • ALA: Alfa-linoleenzuur
  • EPA: Eicosapentaeenzuur
  • DHA: Docosahexaeenzuur

Daarbij wordt ALA alleen verkregen uit plantaardige producten, zoals lijnzaad, walnoten, groene bladgroenten en wild vlees. EPA en DHA zijn te vinden in vissoorten als vette vissoorten zoals haring, makreel, wilde zalm, sardientjes en ansjovis.

Naarmate vis steeds schaarser wordt en het omzetten van ALA naar EPA en DHA vaak zeer moeizaam of helemaal niet gaat, zijn Omega 3 en visolie supplementen aan te raden. Het verschil tussen Omega 3 en visolie is dat visolie deze drie omega-3 vetzuren omvat, maar officieel geen Omega 3-vetzuur is. De gezondheidsvoordelen zijn grotendeels hetzelfde:

  • Hart en bloedvaten: Omega 3 zorgt voor een toename van het goede cholesterol HDL en verlaagt het slechte cholesterol LDL, dit heeft een positieve invloed op hart en bloedvaten.
  • Hormoonhuishouding: EPA beïnvloedt de productie van verschillende hormonen en enzymen en heeft een gunstig effect op hormoonschommelingen, zoals bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, zwangerschap en de overgang.
  • Hersenen: Een groot gedeelte van de zenuw-, hersen- en oogweefsels bestaat uit DHA. Dit zorgt voor de regulatie van ons leer-, denk- en spraakvermogen, het geheugen, de motoriek en ons gedrag.
    NOW Foods Super Omega 3-6-9 1200 mg (180 softgels)

Wil je een Omega of visolie supplement kopen? NOW Foods biedt verschillende soorten aan, waaronder de NOW Foods Super Omega 3-6-9 1200 mg. Ook NatureWise visolie supplementen zijn populair, zoals de NatureWise Omega-3 2000mg visolie uit Alaska.

Supplementen kopen bij Bono.nl?

Supplementen – Bono.nl

Benieuwd op basis van het bovenste? Bekijk ons voedingssupplementen assortiment en kies verstandig uit wat je nodig denkt te hebben of raadpleeg een arts. Voor 23:59 uur besteld, is morgen al in huis!

Bronnen:

  • Het Voedingscentrum
  • DVJ Insights