Biotine voor je haar: Hoe werkt het precies?

Biotine: het geheime recept voor dikker en voller haar

Als je tips voor dikker en voller haar opzoekt, stuit je al gauw op de veelbesproken biotine. Maar wat is biotine precies, waar is het allemaal goed voor en wat zijn de belangrijkste effecten voor je haar van deze bekende vitamine die je in menig haarproducten treft! 

Wat is biotine nou precies?

Laten we beginnen bij het begin en je precies uitleggen wat biotine is. Vitamine B8, oftewel biotine maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Niets is minder waar. Later bleek dat vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines bestaat. De recent ontdekte (wateroplosbare vitamines zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12. Biotine of vitamine B8 draagt bij aan eeen normale stofwisseling van koolhydraten, vet en eiwitte. Ook bevordert het de energiestofwisseling en heeft het een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel. Als kers op de taart houdt biotine het haar ook glanzend en sterk.

Je vindt biotine in natuurlijke bronnen zoals: bonen, brood, vis, vlees, melk en oesters. Terwijl voedingssupplementen ervoor kunnen zorgen dat het haar er weer gezond uitziet, moeten we niet vergeten dat haarbreuk tegengaan ook net zo belangrijk is.

Je haar sterk houden met biotine

Je haar sterk houden is belangrijk om ervoor te zorgen dat het haar langer en gezonder groeit. Het haar kan door haarbreuk namelijk zijn maximale lengte niet behalen, ondanks de snelheid van de haargroei. Het is vergelijkbaar met wanneer het haar elke maand een centimeter groeit maar elke maand er ook een centimeter vanaf geknipt wordt, dan kan het haar ook niet zijn maximale lengte behalen. Biotine houdt het haar sterk: het draagt bij aan de normale haargroei. 

Een biotine-tekort, komt dat vaak voor?

Tekorten aan biotine komt bijna niet in een Westerse samenleving voor, alleen als je bijvoorbeeld rauwe eieren eet. Rauw eiwit bevat namelijk avidine, een stof die ervoor zorgt dat je biotine niet meer kunt opnemen in je lichaam. Een biotine-tekort kan huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie veroorzaken.

Biotine voor gezond haar en minder haarverlies

Wat zijn de belangrijkste effecten van biotine?

Dit is voor velen de belangrijkste vraag. Waarom zou je biotine innemen? Wat doet het precies? We vatten het samen voor je.

Energiestofwisseling
Biotine, ook bekend als vitamine B7, speelt een belangrijke rol in diverse lichaamsfuncties. Het is bekend dat het bijdraagt aan de normale energie-stofwisseling: het helpt energie vrij te maken uit de voeding. 

Slijmvliezen

Biotine is goed voor de slijmvliezen. Het is voor het behoud van normale structuur en functie van de slijmvliezen. 

Psychologische functie

Biotine is goed voor het geheugen, het concentratievermogen, leerprestatie en gemoedstoestand. Het draagt bij aan de hersen- en zenuwfuncties betrokken bij het leervermogen en redeneervermogen. 

Macronutrienten

Biotine draagt bij aan het energiemetabolisme. 

Huid

Biotine helpt bij het gezond houden van de huid: het voedt de huid van binnenuit ene ondersteunt het herstellend vermogen van huid. 

Zenuwstelsel
Wat betreft het zenuwstelsel, draagt biotine bij aan de instandhouding van een normale stofwisseling, wat indirect het zenuwstelsel kan beïnvloeden. Het heeft een positieve invloed op de werking van het zenuwstelsel

Haar
Biotine, een essentiële vitamine, staat bekend om zijn bijdrage aan het behoud van normaal haar en ondersteunt de normale haargroei. Het helpt je haar sterk te houden en is goed voor de algehele conditie van je haren. Biotine draagt ook bij aan glanzend haar, wat een indicatie is van een goede gezondheid. Deze vitamine speelt een cruciale rol in de haarverzorging.

Hoeveel biotine mag je per dag innemen?

Categorie/leeftijd Adequate inname biotine (microgram/dag)
Mannen en vrouwen:
0-5 maanden 4
6-11 maanden 6
1-3 jaar 20
4-10 jaar 25
11-17 jaar 35
18 jaar en ouder 40
Zwangere vrouwen 40
Vrouwen die borstvoeding geven 45

Bronnen:
Volwassen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018. 
Zwangere vrouwen: gezondheidsraad 2021. 
Overige leeftijden en vrouwen die borstvoeding geven: gezondheidsraad 2014. 

Haarverlies en biotine

Het is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk, dat een tekort aan biotine haarverlies veroorzaakt. Haaruitval is slechts een van de vele tekenen dat je deze belangrijke B-vitamine mist. Als je een tekort vermoedt, kijk dan ook naar de andere tekenen, waaronder ruwe en schilferige plekken op de huid, gezwollen tong en vetafzetting op het gezicht.

Als je dit opmerkt, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Als je minder last hebt van al het bovenstaande, kun je je inname van biotine nog steeds verhogen door middel van het innemen van een supplement. Vergeet namelijk niet dat biotine een wateroplosbare vitamine is. Dit betekent dat enorme dagelijkse dosis vitamines nutteloos zijn, omdat je letterlijk het overschot aan biotine weer uitplast.

Welke voedingsmiddelen bevat biotine?

Veel voedingsmiddelen bevatten wat biotine. Je kunt de aanbevolen hoeveelheid biotine binnenkrijgen door gevarieerd te eten. Biotine zit in de volgende voedingsmiddelen.

  • Vlees, vis, eieren en orgaanvlees (zoals lever)
  • Noten en żaden
  • Bepaalde groenten (zoals zoete aardappelen, spinazie en broccoli)
  • Peulvruchten, zoals sojabonen en pinda
  • Champignons
  • Eidooiers
  • Kaas
Biotine in gevarieerd eten

Welke producten met biotine adviseren we?

Je wilt waarschijnlijk weten bij welke producten die biotine bevatten je baat hebt. We zetten het voor je op een rijtje, zodat je niet te lang op zoek moet!

OASE Hair Vitamins

OASE Hair Vitamins biotine
OASE Hair Vitamins bestaan uit 17 hoogwaardige ingrediënten die zorgvuldig zijn geselecteerd op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, zonder over de veiligheidsmarges te treden. 

Een hoge dosis biotine wordt vaak gebruikt voor sterker en glanzender haar en heeft als bijkomend voordeel dat het goed is voor huid en nagels. Twee vliegen in één klap! Zo heeft OASE Hair Vitamins erop gelet om de juiste hoeveelheid biotine in de gummy te verwerken. Zo behaal je de beste resultaten voor het haar!

Gebruikers van biotine supplementen met meer dan 5 mg per dosering kregen last van acne. OASE Hair Vitamins gebruikt daarom 3 mg om dit tegen te gaan en biedt daarbij nog steeds een hele hoop biotine voor een normale haargroei. De overige vitaminen A, B6, B12, C & E zijn ook opgenomen in de formule.

FOLIGAIN Biotine supplement

FOLIGAIN Biotine Supplement 10.000 mcg (60 tabletten)

Het FOLIGAIN Biotine Supplement is een veganistisch voedingssupplement. Biotine draagt bij aan de normale haargroei, sterk haar en het behoud van een normale huid. 

FOLIGAIN Biotine shampoo

FOLIGAIN Biotine Shampoo (473 ml.)

De FOLIGAIN Biotine shampoo is een zachte, hydraterende, voedende en volumegevende shampoo. De shampoo is vrij van schadelijke ingrediënten, zoals sulfaten en parabenen en bevat alleen natuurlijke ingrediënten.

De FOLIGAIN Biotine shampoo is verrijkt met biotine, omega-vetzuren, vitamine E en haverpit extract. Het resultaat is een glanzende, gezonde dos met haar.

FOLIGAIN Biotine conditioner

FOLIGAIN Biotine Conditioner (473 ml.)

De FOLIGAIN Biotine conditioner is een zachte, hydraterende, voedende en volumegevende conditioner. De conditioner is vrij van schadelijke ingrediënten, zoals sulfaten en parabenen en bevat alleen natuurlijke ingrediënten. 

Biotine voor je haar kopen?

Wil je je haar van binnenuit een boost geven? Of heb je last van haarverlies en wil je dit tegengaan? Dan kan de inname van biotine veel voor je betekenen. Bekijk het supplementen assortiment op onze webshop en draag bij aan een gezonder lichaam en haar. 

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9164991/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19056637/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11815321
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9176832/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989391/
https://www.hindawi.com/journals/drp/2015/841570/
https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961614P0809X/1