15% korting op melatonineShoppen

Biotine voor je haar: Hoe werkt het precies?

Shade Cybulkiewicz

Shade Cybulkiewicz

Biotine: het geheime recept voor dikker en voller haar

Als je tips voor dikker en voller haar opzoekt, stuit je al gauw op de veelbesproken biotine. Maar wat is biotine precies, waar is het allemaal goed voor en wat zijn de belangrijkste effecten voor je haar van deze bekende vitamine die je in menig haarproducten treft! 

Wat is biotine nou precies?

Laten we beginnen bij het begin en je precies uitleggen wat biotine is. Vitamine B8, oftewel biotine maakt onderdeel uit van het vitamine B-complex. Vroeger dacht men dat er maar één vitamine B was. Niets is minder waar. Later bleek dat vitamine B uit meerdere afzonderlijke vitamines bestaat. De recent ontdekte (wateroplosbare vitamines zijn vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B8, B11 (foliumzuur) en B12. Biotine of vitamine B8 speelt een belangrijke rol bij de opbouw en afbraak van eiwitten, koolhydraten en de productie van vetzuren. Ook draagt biotine bij aan je energielevel en een goed functionerend zenuwstelsel. Als kers op de taart zorgt het voor gezond, sterk en vol haar.

Je vindt biotine in natuurlijke bronnen zoals: bonen, brood, vis, vlees, melk en oesters. Naast biotine zijn er ook andere vitamines die zorgen voor mooi en gezond haar, zoals: foliumzuur (vitamine B11), pantotheenzuur, vitamine A, C en D. Terwijl voedingssupplementen ervoor kunnen zorgen dat het haar er weer gezond uitziet, moeten we niet vergeten dat haarbreuk tegengaan ook net zo belangrijk is.

Haarbreuk tegengaan met biotine

Haarbreuk tegengaan is zelfs het belangrijkste om ervoor te zorgen dat het haar langer en gezonder groeit. Het haar kan door haarbreuk namelijk zijn maximale lengte niet behalen, ondanks de snelheid van de haargroei. Het is vergelijkbaar met wanneer het haar elke maand een centimeter groeit maar elke maand er ook een centimeter vanaf geknipt wordt, dan kan het haar ook niet zijn maximale lengte behalen. Biotine maakt het gezond en sterk, waardoor je haarbreuk van binnenuit tegen gaat!

Een biotine-tekort, komt dat vaak voor?

Tekorten aan biotine komt bijna niet in een Westerse samenleving voor, alleen als je bijvoorbeeld rauwe eieren eet. Rauw eiwit bevat namelijk avidine, een stof die ervoor zorgt dat je biotine niet meer kunt opnemen in je lichaam. Een biotine-tekort kan huidafwijkingen, bloedarmoede en depressie veroorzaken.

Biotine voor gezond haar en minder haarverlies

Wat zijn de belangrijkste effecten van biotine?

Dit is voor velen de belangrijkste vraag. Waarom zou je biotine innemen? Wat doet het precies? We vatten het samen voor je.

Biotine en energie
We benoemden het al hierboven, biotine is belangrijk voor de productie van energie en onze stofwisseling. Biotine helpt energie vrij te maken uit ons eten. Deze energie heeft ons lichaam nodig om goed te functioneren. Daarnaast draagt biotine bij aan het metabolisme (stofwisseling) van koolhydraten, eiwitten en vetten in ons lichaam.

Speelt een rol tijdens zwangerschap en borstvoedingTijdens zwangerschap en borstvoeding is biotine belangrijk. Veel vrouwen hebben dan een verhoogde behoefte aan deze vitamine. In feite wordt er geschat dat 50% van de zwangere vrouwen een milde vorm van biotine tekort kan ontwikkelen. Dit betekent dat het hun kan beïnvloeden, maar het niet ernstig genoeg is om merkbare symptomen te veroorzaken. Men denkt dat er tekorten optreden als gevolg van de snellere afbraak van biotine in het lichaam tijdens de zwangerschap.

Zenuwstelsel
Biotine speelt een rol in de stofwisselingsprocessen van alle cellen en zo ook in die van de zenuwcellen. Zo helpt het de cellen in het zenuwstelsel optimaal te blijven functioneren.

Psychologische functies
Biotine heeft ook een positieve werking op het concentratievermogen, geheugen en de leerprestatie.

Biotine en je haar
Mooi haar en een stralende huid zijn belangrijke eigenschappen van je uiterlijk. Dit is voor de meeste mensen belangrijk en daarom ook goed om er aandacht aan te geven. Biotine wordt daarom gezien als de ‘sleutelvitamine’ voor een gezonde huid en haar. Een tekort aan biotine kan leiden tot haarverlies. Dit wijst erop dat de vitamine belangrijk is voor je haar. Keratine is het eiwit waaruit je haar bestaat en biotine speelt een rol bij de productie van keratine. 

Het is niet precies duidelijk hoe, maar in tegenstelling tot veel voedingssupplementen tegen haarverlies, zijn er aanwijzingen dat biotine werkt. 

Onderzoek effect van biotine 

Volgens een onderzoek uit 2016 in het International Journal of Trichology, bleek dat 38% van de vrouwen die kampt met haarverlies, een biotine tekort te hebben.

Een ander goed opgezet onderzoek wees op een verbetering van de haargroei met behulp van biotine supplementen. Het is echter wel belangrijk om te weten dat deze studie gefinancierd werd door Lifes2good, Inc., een in Chicago gevestigd bedrijf dat het supplement maakt dat in de studie gebruikt wordt. 

Minder haarverlies door biotine

Hoewel dit de bevindingen van de onderzoekers niet teniet doet, is het wel de moeite waard om erop te wijzen. Deze studie werd in 2015 gepubliceerd en bekeek de effecten van een supplement dat onder andere biotine, een complex van mariene eiwitten, zink en andere ingrediënten bevatte. Zestig vrouwen namen deel aan dit onderzoek waarvan 30 het daadwerkelijke supplement gingen uittesten en de overige 30 vrouwen kregen een placebo. De onderzoekers merkten op dat dit supplement over een periode van 90 dagen haarverlies kon verminderen en de haargroei zelfs kon verhogen.

Er zijn ook een aantal studies bij kinderen gepubliceerd, waaruit bleek dat supplementen bestaande uit biotine ook bij hun haarverlies kan verminderen. Het haarverlies bij deze kinderen werd echter veroorzaakt door valproïnezuur, een medicijn waarvan wordt aangenomen dat het bijdraagt aan een tekort aan biotine. 

Naar aanleiding van dit onderzoek kunnen we concluderen dat er voornamelijk positieve resultaten bij proefpersonen werden gezien waarvan bekend was dat ze een biotine tekort hadden.

Hoeveel biotine mag je per dag innemen?

De adequate inname van biotine vind je hieronder:

Biotine inname hoeveelheid

Haarverlies en biotine

Het is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk, dat een tekort aan biotine haarverlies veroorzaakt. Haaruitval is slechts een van de vele tekenen dat je deze belangrijke B-vitamine mist. Als je een tekort vermoedt, kijk dan ook naar de andere tekenen, waaronder ruwe en schilferige plekken op de huid, gezwollen tong en vetafzetting op het gezicht.

Als je dit opmerkt, is het verstandig om een afspraak te maken met je huisarts. Als je minder last hebt van al het bovenstaande, kun je je inname van biotine nog steeds verhogen door middel van het innemen van een supplement. Vergeet namelijk niet dat biotine een wateroplosbare vitamine is. Dit betekent dat enorme dagelijkse dosis vitamines nutteloos zijn, omdat je letterlijk het overschot aan biotine weer uitplast.

Welke voedingsmiddelen bevat biotine?

Veel voedingsmiddelen bevatten wat biotine. Je kunt de aanbevolen hoeveelheid biotine binnenkrijgen door gevarieerd te eten. Biotine zit in de volgende voedingsmiddelen.

  • Vlees, vis, eieren en orgaanvlees (zoals lever)
  • Noten en żaden
  • Bepaalde groenten (zoals zoete aardappelen, spinazie en broccoli)
  • Peulvruchten, zoals sojabonen en pinda
  • Champignons
  • Eidooiers
  • Kaas
Biotine in gevarieerd eten

Welke producten met biotine adviseren we?

Je wilt waarschijnlijk weten bij welke producten die biotine bevatten je baat hebt. We zetten het voor je op een rijtje, zodat je niet te lang op zoek moet!

OASE Hair Vitamins

OASE Hair Vitamins biotine
OASE Hair Vitamins bestaan uit 17 hoogwaardige ingrediënten die zorgvuldig zijn geselecteerd op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten, zonder over de veiligheidsmarges te treden. Deze revolutionaire vegan en halal haarsupplement bevat alle essentiële voedingsstoffen voor gezonder, langer en mooier haar.

 

Een hoge dosis biotine wordt vaak gebruikt voor sterker, voller en gezonder haar en heeft als bijkomend voordeel dat het goed is voor huid en nagels. Twee vliegen in één klap! Zo heeft OASE Hair Vitamins erop gelet om de juiste hoeveelheid biotine in de gummy te verwerken. Zo behaal je de beste resultaten voor het haar!

Gebruikers van biotine supplementen met meer dan 5 mg per dosering kreeg last van acne. OASE Hair Vitamins gebruikt daarom 3 mg om dit tegen te gaan en biedt daarbij nog steeds een hele hoop biotine voor maximale haargroei. De overige vitaminen A, B6, B12, C & E zijn ook opgenomen in de formule en verbeteren de haarkwaliteit ieder op hun eigen, unieke wijze.

FOLIGAIN Biotine supplement

FOLIGAIN Biotine Supplement 10.000 mcg (60 tabletten)

Het FOLIGAIN Biotine Supplement is een veganistisch voedingssupplement ter ondersteuning van gezonder haar, huid en nagels. Biotine is een in water oplosbare vitamine die betrokken is bij de groeiprocessen en synthese van bepaalde eiwitten in het lichaam. Biotine draagt bij aan de normale haargroei, sterk haar en het behoud van een normale huid. Een tekort aan biotine kan voor een slechte haargroei en haaruitval zorgen.

FOLIGAIN Biotine shampoo

FOLIGAIN Biotine Shampoo (473 ml.)

De FOLIGAIN Biotine shampoo is een zachte, hydraterende, voedende en volumegevende shampoo. De shampoo is vrij van schadelijke ingrediënten, zoals sulfaten en parabenen en bevat alleen natuurlijke ingrediënten.

De shampoo is de nieuwste toevoeging aan de haargroei stimulerende lijn van FOLIGAIN. De FOLIGAIN Biotine shampoo is verrijkt met biotine, omega-vetzuren, vitamine E en haverpit extract om de haargroei te stimuleren en de hoofdhuid te kalmeren. Het resultaat is een glanzende, gezonde dos met haar.

FOLIGAIN Biotine conditioner

FOLIGAIN Biotine Conditioner (473 ml.)

De FOLIGAIN Biotine conditioner is een zachte, hydraterende, voedende en volumegevende conditioner. De conditioner is vrij van schadelijke ingrediënten, zoals sulfaten en parabenen en bevat alleen natuurlijke ingrediënten. Een conditioner die je haar sterk en gezond helpt groeien terwijl het haar wordt gevoed en verzacht.

Biotine voor je haar kopen?

Wil je je haar van binnenuit een boost geven? Of heb je last van haarverlies en wil je dit tegengaan? Dan kan de inname van biotine veel voor je betekenen. Bekijk het supplementen assortiment op onze webshop en draag bij aan een gezonder lichaam en haar. Geef je je haar ook een boost met biotine?

Bronnen:
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9164991/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19056637/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11815321
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/9176832/
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4989391/
https://www.hindawi.com/journals/drp/2015/841570/
https://jddonline.com/articles/dermatology/S1545961614P0809X/1