Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Bloedserieus: hoe ijzer je dagelijkse energie kan opkrikken

Bloedserieus: hoe ijzer je dagelijkse energie kan opkrikken

IJzer is niet zomaar een metaal dat je tegenkomt in de buitenwereld; het is een essentieel mineraal dat in elke cel van ons lichaam aanwezig is. Het belang van ijzer voor onze gezondheid kan nauwelijks worden overschat. Het speelt een cruciale rol in tal van lichaamsfuncties die onze algehele vitaliteit bevorderen. Van het transporteren van zuurstof door ons bloed tot het ondersteunen van onze immuunfunctie, ijzer is een stille maar onmisbare partner in onze reis naar welzijn.

Een cruciale bouwsteen van gezondheid

IJzer is een krachtige bondgenoot voor onze gezondheid met een scala aan voordelen. Hier zijn enkele van de belangrijkste:

 • Zuurstof transport: het voert zuurstof door ons lichaam als een essentieel onderdeel van hemoglobine.
 • Energieproductie: het helpt bij het omzetten van voedsel naar energie, waardoor we ons levendig voelen.
 • Immuunsysteem ondersteuning: ons immuunsysteem profiteert ook, met ijzer in de kern van onze afweerreacties.
 • Cognitieve functie: het speelt een rol in onze cognitieve functie, ondersteunt de zuurstofvoorziening naar onze hersenen.
 • Temperatuurregulatie: ijzer helpt bij de temperatuurregulatie, door een optimale zuurstofstroom naar onze weefsels te waarborgen.
 • Celgroei en -differentiatie: het bevordert celgroei en -differentiatie, cruciaal voor talloze fysiologische processen.
 • Spierfunctie: in onze spieren helpt ijzer bij het opslaan van zuurstof, wat essentieel is voor spiercontractie en uithoudingsvermogen.
 • Bloedarmoede preventie: voldoende ijzerinname helpt ijzertekort anemie te voorkomen, waardoor we ons sterker en energieker voelen.

IJzer is onmiskenbaar een cruciale bouwsteen voor een gezonde en vitale levensstijl.

Heem versus non-heem ijzer

IJzer komt in twee hoofdvormen voor in onze voeding: heemijzer en non-heemijzer. Heemijzer is de vorm van ijzer die voorkomt in dierlijke producten zoals rood vlees, vis en gevogelte. Deze vorm is gebonden aan hemoglobine en myoglobine en wordt gemakkelijk en efficiënt opgenomen door ons lichaam. Non-heemijzer daarentegen is te vinden in plantaardige bronnen zoals fruit, groenten, granen en noten. Het is niet gebonden aan hemoglobine of myoglobine en wordt minder efficiënt opgenomen door ons lichaam.

Natuurlijke ijzerbronnen

IJzer is een mineraal dat rijkelijk aanwezig is in bepaalde voedingsmiddelen, waardoor het gemakkelijker wordt om het aan onze dagelijkse voeding toe te voegen. De natuur heeft ons voorzien van een scala aan ijzerrijke voedingsmiddelen die ons kunnen helpen onze ijzerniveaus op peil te houden. Hier zijn enkele van de topkeuzes:

 • Vlees en gevogelte: rund- en lamsvlees, varkensvlees en kip zijn uitstekende bronnen van heemijzer, dat gemakkelijk door het lichaam wordt opgenomen.
 • Vis en schaaldieren: tonijn, zalm, en garnalen bevatten ook heemijzer.
 • Peulvruchten: voor degenen die een plantaardig dieet volgen, zijn linzen, kikkererwten en zwarte bonen goede bronnen van non-heemijzer.
 • Noten en zaden: pompoenpitten en sesamzaad zijn heerlijk en bieden een ijzerboost.
 • Groene bladgroenten: spinazie en boerenkool zijn niet alleen rijk aan ijzer, maar ook aan tal van andere voedingsstoffen.
 • Volkoren en verrijkte granen: kies voor volkorenbrood en verrijkte ontbijtgranen om je ijzerinname te verhogen.
 • Gedroogd fruit: abrikozen, rozijnen en vijgen bevatten een gezonde dosis ijzer.
Hoewel een ijzerrijk dieet helpt om ijzerniveaus op peil te houden, is het soms
lastig om genoeg ijzer uit alleen voeding te halen. Dit kan komen door een actieve levensstijl, gezondheidsaandoeningen of een dieet met beperkte ijzerbronnen. In deze situaties kunnen ijzersupplementen uitkomst bieden. Ze zijn een betrouwbare manier om te zorgen dat je lichaam het nodige ijzer krijgt. Overwegen van ijzersupplementen kan een stap zijn naar een gezonder en energieker leven, vooral als je dieet niet voldoet.

De stille signalen: het herkennen van ijzertekort

IJzertekort is een veel voorkomende voedingsstoornis die je energieniveau en algehele welzijn kan beïnvloeden. Het sluipt vaak onopgemerkt binnen, waardoor het des te belangrijker is om de symptomen te kennen en te herkennen. Hier zijn enkele veel voorkomende signalen van ijzertekort:

 • Vermoeidheid en zwakte: een van de eerste en meest opvallende symptomen. Je voelt je snel moe en hebt weinig energie voor dagelijkse taken.
 • Bleke huid: ijzer helpt bij het geven van die roze gloed, dus een tekort kan leiden tot een blekere huid.
 • Kortademigheid en snelle hartslag: zelfs bij lichte inspanning kan je hart sneller gaan kloppen en kan je kortademig worden.
 • Hoofdpijn en duizeligheid: door verminderde zuurstoftoevoer naar de hersenen.
 • Koude handen en voeten: ijzer helpt bij het reguleren van je lichaamstemperatuur, dus een tekort kan je kouder laten voelen.
 • Broze nagels en haaruitval: ijzer bevordert de gezondheid van haar en nagels, dus een tekort kan leiden tot broosheid en haaruitval.

Wanneer je een of meer van deze symptomen ervaart, is het raadzaam om een gezondheidsprofessional te raadplegen. Zij kunnen een bloedtest aanbevelen om je ijzerniveaus te controleren. Als een tekort wordt bevestigd, kunnen ijzersupplementen samen met een ijzerrijk dieet een effectieve oplossing zijn om je ijzerniveaus te herstellen en je op weg te helpen naar een gezonder en energieker leven.

IJzersupplementen

IJzersupplementen bieden een effectieve oplossing voor het aanvullen van ijzerniveaus, vooral bij mensen met een risico op ijzertekort (zoals vrouwen tijdens hun menstruatie, zwangeren, jonge kinderen, vegetariërs, mensen met bepaalde gezondheidsaandoeningen en atleten). Ze leveren een geconcentreerde hoeveelheid ijzer, wat vooral nuttig is voor degenen die via hun voeding niet voldoende ijzer binnenkrijgen. Om ijzersupplementen optimaal te gebruiken, is kennis over bio-beschikbaarheid, dosering en bijwerkingen essentieel.

Bio-beschikbaarheid van ijzer

De opname van ijzer door het lichaam, of bio-beschikbaarheid, varieert afhankelijk van de vorm: heemijzer of non-heemijzer. Heemijzer, vooral gevonden in dierlijke producten, wordt makkelijker geabsorbeerd dan non-heemijzer uit plantaardige bronnen.

Dosering van ijzersupplementen

Het is van essentieel belang om de juiste dosering van ijzersupplementen te hanteren, zoals aanbevolen door een gezondheidsprofessional, om zowel ijzertekort te voorkomen als overdosering en de mogelijke negatieve effecten daarvan.

Mogelijke bijwerkingen

Overdosering van ijzer kan leiden tot bijwerkingen zoals maagklachten, constipatie of diarree. Een zorgvuldige inname, eventueel in combinatie met andere voedingsstoffen zoals vitamine C, kan de opname verbeteren en het risico op bijwerkingen verminderen.

Bono’s ijzersterke aanvulling

Bij Bono, streven we ernaar om jouw gezondheid te ondersteunen met hoogwaardige ijzersupplementen.

Beste NOW ijzer supplementen bij Bono
ijzer supplementen bono sterk
Vloeibaar ijzer supplementen bij Bono
 • Vloeibaar en veelzijdig, NOW Foods vloeibaar ijzer mengt naadloos met je favoriete drankje voor een gemakkelijke ijzerboost.
Vegetarisch ijzer supplementen bij Bono
 • Een trio van kracht: NOW Foods IJzercomplex combineert ijzer met vitamine B12 en foliumzuur in één slimme tablet.
NOW Foods Ijzer supplementen bij Bono
 • Kleine capsule, grote kracht: NOW Foods IJzer 18 mg levert de perfecte dosis ijzer en vitamine C voor dagelijkse energie.
NOW foods ijzer complex supplementen glycinate

Klaar voor de ijzerboost? 

Ben je klaar om je ijzerniveaus een boost te geven en je welzijn te verbeteren? Bekijk ons assortiment van hoogwaardige ijzersupplementen op Bono en vind de perfecte aanvulling voor jouw levensstijl. Neem vandaag nog de stap naar een energieker leven!