Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

De beste tips voor kroeshaar

De beste tips voor kroeshaar

Er zijn veel misvattingen over wat kroeshaar definieert en hoe dit haartype  precies verzorgd moet worden. Je haartype staat volledig los van welke huidskleur je hebt. Alles heeft te maken met het patroon dat jouw lokken bevatten. Hoe meer het haar namelijk krult, hoe gevoeliger het kan zijn voor stoffen in haarproducten en hoe meer speciale aandacht en zorg het haar nodig heeft. Haar wordt over het algemeen onderverdeeld in vier hoofdcategorieën: type 1 dat staat voor steil haar; type 2 dat golvend haar betekent; type 3 dat verwijst naar krullend haar en type 4 dat kroeshaar symboliseert.

Type 1 - Steil haar

 • Type 1A - het platste, dunste, meest zijdezachte steil haar
 • Type 1B - Steil haar met weinig dikke lokken, droge punten
 • Type 1C - Dikker steil haar, gemakkelijk vatbaar voor kroezen en droogheid

Type 2 - Golvend haar

 • Type 2A - fijne strengen met plat S-vormig patroon
 • Type 2B - fijne tot medium strengen met gedefinieerd S-vormig patroon
 • Type 2C - meestal losse krullen met S-vormig patroon, grove textuur en vatbaar voor kroezen.

Type 3 - Krullend haar

 • Type 3A - meestal losse krullen en een paar golven van fijnere textuur, extreem reactief op vochtigheid, wind, droogte!
 • Type 3B - krullen zijn veerkrachtiger en strakker - hebben meestal de omtrek van uw vinger
 • Type 3C - merkbaar strakker en dicht op elkaar gepakt, meest vatbaar voor uitdroging en breuk

Type 4 - Krullend haar

 • Type 4A - strakke kleine spoelen, kunnen snel definitie en vocht verliezen
 • Type 4B - strengen buigen in een scherpe zigzagvorm en hebben de omtrek van een veer in een balpen, meer vatbaar voor krimp dan 4A
 • Type 4C - Z-vormig patroon is veel strakker dan 4b, heeft minder nagelriem lagen, extreem gevoelig voor beschadiging en vochtverlies

Om verwarring te vermijden focussen we ons in dit blog niet op het bestaan van type 1 en 2 haar, maar op type 3 en 4, en in het speciaal type 4-haar. Elke hoofdcategorie van de haartypes valt onder te verdelen in subcategorieën a, b en c. 3a-krullen zijn veerkrachtig en hebben een duidelijke S-vorm. Dit haartype style je gemakkelijk en is normaal gesproken glanzend en niet te droog. 3b-haar varieert van veerkrachtige krullen tot strakke en ingewikkelde krulletjes. 

De ‘kroeze’ eigenschappen van dit haartype verminder je door oliën, zoals de Treatment olie haar behandeling van Moroccanoil. Ten slotte wordt natuurlijk 3c-haar (zonder haar producten erin) het best beschreven door strakke, stugge en krulletjes die vrij moeilijk los te krijgen zijn van elkaar en je moeilijk recht trekt  met je vingers. Het gebruik van producten die kokosmelk, soja-eiwit en sheaboter bevatten, kan de textuur van type 3c-haar aanzienlijk verbeteren.

Type 4 haar staat voor de meeste bekend als het welbekende ‘kroeshaar’ die net zoals de andere haartextuur types onder te verdelen valt in subcategorieën a, b en c. 4a-haar is extreem opgerold en vertoont net als 3a-haar een S-vormig patroon. Het verschil is echter dat deze minder duidelijk te zien is en qua textuur kan variëren en zowel stug en héél kroes kan zijn als nét wat gladder en fijner. 4b-haar heeft een Z-vormig patroon. Dit haartype heeft strak gewonde krulletjes die kort, veerkrachtig en ook behoorlijk grof kunnen zijn. 

In vergelijking met type 4a bevat deze textuur veel minder vocht en houdt het dit ook moeilijker vast. 4c-haar is behoorlijk uitdagend om te verzorgen, omdat dit haartype drogere, grove en minder veerkrachtige krulletjes heeft die dicht op elkaar staan ​​en moeilijk te borstelen zijn, laat staan ​​te stylen. Maar hoe kan je er alsnog voor zorgen dat jouw type 4-haar toch goed handelbaar is? Daar kom je precies achter als je verder leest. 

Wat maakt kroeshaar zo’n ‘ingewikkeld’ haartype? 

Kroeshaar frustratie borstel

Kroeshaar groeit omhoog en valt daardoor minder snel omlaag. Doordat het haar omhoog groeit geeft het haar geen talg af aan de hoofdhuid. Talg is de natuurlijke olie die je hoofdhuid doorgeeft aan je haren. Na het wassen van je prachtige kroeze lokken heb je vaak extreem droog haar. Je wast tijdens het wassen namelijk veel talg weg, waardoor je haar met een tekort zit. Met dit haartype ben je daarom dan ook minimaal één keer per dag bezig met het bevochtigen van je haar met olie. Dit terwijl steil en krullend (type 1 en 2) haar juist enorm snel vet wordt. 

Veel mensen denken dat kroeshaar door het gebrek aan vocht weinig tot niet groeit. Maar niets is minder waar. Door de gecompliceerde textuur van kroeshaar kan het snel uitvallen en afbreken, je haar groeit vaak aardig snel, maar de punten breken helaas gemakkelijk af. Daardoor lijkt het alsof het heel langzaam groeit. maar met de juiste haarverzorging en daarbij horende producten heb je binnen no-time een nóg vollere bos haar!

‘Hoe definieer je de krul in je kroeshaar?

Om de krul je in kroeshaar meer te definiëren moet je allereerst op zoek naar een shampoo die het best bij jou past. De shampoo die je gebruikt om je haar te wassen moet niet alleen je haar reinigen, maar ook kalmeren. Zo wordt de elasticiteit in je krullen aanzienlijk verbeterd en krijg jij jouw volle bos weer beter onder controle. Er wordt aangeraden om verschillende soorten shampoos uit te proberen en goed op te letten of er geen Sodium Lauryl Sulphate (SLS) en Ammonium Lauryl Sulphate (ALS) in zit, dit zijn vaak producten die je haar uitdrogen.Vooral topmerk Moroccanoil biedt veel uitkomst voor kroeshaar door de speciale arganolie dat elk product van dit merk bevat.

Ook het gebruik van een conditioner raden wij je áltijd aan. Vooral in de haarpunten, omdat dit verschroeide en droge haarpunten voorkomt. Bij kroeshaar komen de natuurlijke natuurlijke oliën van het haar namelijk veel moeilijker bij de punten. Conditioner barricadeert de haarwortels als het ware en zorgt ervoor dat je haar vochtig blijft. Om je haar gedurende de dag vochtig te houden zijn de CHI Argan Oil of de Dry Scalp Treatment van Moroccanoil de perfect aanvulling op je wasroutine.  

De 5 sleutels naar de perfecte verzorging van kroeshaar

 1. Nieuwe haar tools en technieken

De sleutel tot het omgaan met type 4 kroeshaar is het alleen borstelen en kammen van je haar wanneer het vochtig is. Als je je haar kamt en borstelt wanneer het droog is, krijg je namelijk enorm pluizig haar en beschadig je de wortels van het haar. Het gebruik van een houten kam met wijde tanden wordt ook aangeraden, over het algemeen maken houten kammen het kammen van krullend haar namelijk vrij eenvoudig. 

Bij het stijlen van het haar met hitte is het gebruik van een beschermende stijltang handig. De CHI G2 Ceramic & Titanium auto shut-off maakt alle haartypes en haartexturen kaarsrecht, dus ook (geföhnd) kroeshaar. De stijltang heeft maar liefst drie temperatuurinstellingen van 185 tot 215 graden en warmt al op in slechts 40 seconden! Daarbij schakelt de CHI G2 Ceramic & Titanium auto shut-off, zichzelf vanzelf uit na een uur. Het gebruik van deze stijltang gaat het best samen met de hittebeschermer van Keratin K-TRIX 5

 1. Vlechten
Kroeshaar vlechten vrouw

Heb je even rust nodig van de verzorging van je prachtige bos? Of wil je je haar laten groeien zonder er wat voor te doen? Dan biedt het invlechten van je haren voor jou zeker een goede uitkomst. Het vlechten van je haar kan bijvoorbeeld voorkomen dat je haar afbreekt, minder snel beschadigt en veel sneller groeit. Het is ook een geweldige manier om je uiteinden te beschermen, aangezien de meeste beschermende stijlen de uiteinden op hun plaats houden. Als je kroeshaar hebt, wil je misschien experimenteren met beschermende stijlen zoals boxbraids, lente-twists of cornrows, die ook perfect zijn om kroeshaar sneller te laten groeien. Voor het behandelen van kroeshaar zijn er kappers die gespecialiseerd zijn in dit haartype. Dus vraag vooral na in je omgeving of mensen enig verstand hebben van dit proces. 

 1. Hou je haar gehydrateerd

Het is geen verrassing dat kroeshaar, net als alle gekrulde haartypes, van nature droog is. Wanneer 4c kroeshaar niet goed gehydrateerd is, wordt het broos, zwak, voelt het aan als stro en kan het gemakkelijk breken. Daarom is het belangrijk om een ​​consistente hydraterende haarroutine te hebben. Natuurlijk wil je een vochtinbrengende leave-in conditioner zoals de Moroccan Intense Curl Cream, maar laat het vocht daar niet ophouden. Zoek naar producten die rijk zijn aan oliën en boters, zoals de Meu Cacho Minha Vida hydraterende kam crème van Lola Cosmetics. Het zal niet alleen je 4c-krullen diep hydrateren, het helpt ook om het haar te ontwarren, glans toe te voegen en kroezen te verminderen. Probeer voor een zachte en hydraterende wasbeurt de Hydrating Shampoo & Conditioner van Moroccanoil. 

 1. Trim regelmatig

Zoals alle haartypes, moet 4c-haar elke zes tot acht weken worden getrimd. Door gezonde punten te behouden en gespleten haarpunten af ​​te knippen, blijven de krullen niet alleen veerkrachtig en gedefinieerd, het helpt ook om de lengte te behouden. En onthoud, ook al verlies je een centimeter of twee, het eindresultaat is na verloop van tijd langer en sterker haar.

Haarproducten voor kroeshaar kopen bij Bono? 

Geïnteresseerd in haarproducten voor kroeshaar? Bono heeft een groot en breed assortiment aan hydraterende en verzorgende haarproducten. Benieuwd? Bekijk ons NOW Foods assortiment en bestel je favoriet. Voor 23:59 besteld, is morgen al in huis!