Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Ontdek de waarheid: wat ze je niet vertellen over voedingssupplementen

Ontdek de waarheid: wat ze je niet vertellen over voedingssupplementen

Voedingssupplementen roepen vaak veel vragen op. Zijn ze noodzakelijk, veilig, of slechts een hype? Maar wat is nu feit en wat is fabel? Laten we de waarheid achter deze supplementen verkennen, uitgaande van wetenschappelijke inzichten en expertadviezen.

Stelling 1: "Supplementen zijn alleen voor ouderen bedoeld"

Dit is een fabel. Ongeacht leeftijd kan iedereen, afhankelijk van voedingspatronen en levensstijl, baat hebben bij bepaalde supplementen. Het is essentieel om te erkennen dat supplementen een aanvulling zijn op een gebalanceerd dieet, niet een vervanging ervan.

Stelling 2: "Supplementen kunnen je sportprestaties verbeteren"

Dit is een feit. Het gebruik van supplementen zoals eiwitpoeders en creatine in de sportwereld is niet nieuw. Onderzoek toont aan dat deze supplementen, mits correct gebruikt, daadwerkelijk kunnen bijdragen aan sportprestaties door ondersteuning te bieden aan de spieren. Dit toont de waarde van een weloverwogen supplementenregime. Zo dragen eiwitten bijvoorbeeld bij tot de groei en instandhouding van spiermassa en is creatine voor meer kracht bij explosieve krachtsinspanningen. 

Stelling 3: "Supplementen kunnen een ongezond dieet 'corrigeren'"

Dit is een fabel. Het idee dat supplementen een ongezond dieet kunnen 'corrigeren', is niet alleen misleidend maar ook gevaarlijk. Goede voeding ligt aan de basis van onze gezondheid en welzijn. Supplementen zijn bedoeld als aanvulling op, niet als vervanging van, de voedingsstoffen die we via onze voeding binnenkrijgen. Een evenwichtig en gevarieerd dieet, rijk aan groente, fruit, volkorenproducten, magere eiwitten en gezonde vetten, biedt een breed spectrum aan essentiële voedingsstoffen die ons lichaam nodig heeft voor optimale gezondheid en functioneren.

Onthoud, een gezond dieet gecombineerd met een verantwoorde levensstijl is de sleutel tot het behouden van een goede gezondheid en het maximaliseren van je welzijn. Supplementen kunnen hierbij ondersteunen, maar ze zijn geen wondermiddel en dienen met zorg en kennis van zaken gebruikt te worden.

Food supplements: fact or myth?

Stelling 4: "Omega-3 is goed voor hartgezondheid"

Dit is een feit. De positieve effecten van omega-3 vetzuren op de hartgezondheid zijn niet te ontkennen. Studies wijzen uit dat deze vetzuren, met name EPA en DHA uit visolie, een rol spelen in de ondersteuning van hartgezondheid. Dit maakt omega-3 supplementen een waardevolle toevoeging voor velen.

Stelling 5: "Natuurlijke supplementen zijn altijd veilig"

Dit is een fabel. Een veelvoorkomende veronderstelling is dat natuurlijke supplementen inherent veilig zijn. Echter, natuurlijke ingrediënten kunnen interacties aangaan met medicijnen of specifieke gezondheidsaandoeningen en bijwerkingen veroorzaken. Gedegen onderzoek en overleg met een gezondheidsprofessional zijn cruciaal. Mocht je vragen hebben over een specifiek supplement, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen. We staan klaar om je te begeleiden en ondersteunen in het maken van een veilige en geïnformeerde keuze.

Stelling 6: "Vitamine D is belangrijk bij gebrek aan zonlicht"

Dit is een feit. Voor personen die weinig blootgesteld worden aan zonlicht, kan vitamine D-suppletie van cruciaal belang zijn voor de instandhouding van normale botten en ondersteuning van het immuunsysteem. Dit benadrukt het belang van individuele behoeften in de keuze voor supplementen.

Stelling 7: "Meer vitaminen nemen is altijd beter"

Dit is een fabel. Het concept dat meer vitaminen nemen beter is, houdt geen stand en kan misleidend zijn. In de wereld van voedingssupplementen bestaat er zoiets als te veel van het goede. Vitamines en mineralen zijn essentieel voor onze gezondheid, ondersteunen ons immuunsysteem, zorgen voor de groei en het herstel van cellen en helpen bij het vrijmaken van energie uit voedsel. Echter, het lichaam heeft deze voedingsstoffen slechts in bepaalde hoeveelheden nodig. Overconsumptie van bepaalde vitamines en mineralen, vooral de vetoplosbare vitamines zoals A, D, E, en K, kan leiden tot gezondheidsproblemen. 

Een gebalanceerde benadering in de inname van vitaminen en mineralen is daarom cruciaal. Dit betekent het volgen van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheden (ADH) die zijn vastgesteld om te voldoen aan de behoeften van de meeste gezonde mensen in de bevolking. Deze aanbevelingen zijn gemaakt op basis van uitgebreid wetenschappelijk onderzoek en hebben tot doel om voedingsgerelateerde ziekten te voorkomen.

Stelling 8: "Alle multivitaminen zijn hetzelfde"

Dit is een fabel. Niet alle multivitaminen zijn gelijk geschapen. De samenstelling varieert aanzienlijk, afhankelijk van het beoogde doel en de doelgroep. Sommige formules zijn bijvoorbeeld specifiek ontworpen voor ouderen, terwijl andere zich richten op de behoeften van kinderen, atleten, of vrouwen in de vruchtbare leeftijd. Bovendien kunnen extra ingrediënten zoals kruidenextracten, antioxidanten, of gespecialiseerde voedingsstoffen toegevoegd zijn om specifieke gezondheidsvoordelen te ondersteunen. Het kiezen van een multivitamine die aansluit bij persoonlijke behoeften is daarom van groot belang, aangezien dit kan helpen om gericht tekorten aan te vullen en het algehele welzijn te bevorderen.

Conclusie: een geïnformeerde keuze is de sleutel

Het onderscheid maken tussen feiten en fabels omtrent voedingssupplementen is fundamenteel voor het maken van geïnformeerde keuzes over onze gezondheid. Supplementen bieden waardevolle voordelen, mits correct gekozen en gebruikt. Bij Bono streven we ernaar je te voorzien van accurate informatie en kwalitatieve producten, zodat je optimaal kunt profiteren van de voordelen die supplementen te bieden hebben, met je gezondheid en veiligheid als onze hoogste prioriteit.

Bekijk ons assortiment van zorgvuldig geselecteerde supplementen, ontworpen om jouw pad naar een gezonder en vitaler leven te ondersteunen. Samen bouwen we aan een goed geïnformeerde en gezonde toekomst.