Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Gespleten haarpunten: voorkomen en herstellen van beschadigd haar

Gespleten haarpunten: voorkomen en herstellen van beschadigd haar

Gespleten haarpunten zijn een veelvoorkomend probleem dat veel mensen ervaren, waardoor het haar er dof, droog en ongezond uit kan zien. In dit blogartikel verkennen we wat gespleten haarpunten zijn, hoe je ze kunt voorkomen en manieren om de conditie van beschadigd haar te verbeteren.

Wat zijn gespleten haarpunten?

Gespleten haarpunten ontstaan wanneer de beschermende buitenste laag van het haar, de haarschubben genaamd, beschadigd raakt. Hierdoor splijten de haarpunten in twee of meer delen. Gespleten haarpunten kunnen voorkomen worden op elke haartextuur en -lengte. Hieronder een aantal oorzaken van gespleten haarpunten.

  • Chemische behandelingen zoals permanenten, relaxers en kleuringen.
  • Blootstelling aan zonlicht en UV-stralen.
  • Onjuiste haarverzorgingsroutine.
  • Harde kammen of borstels gebruiken.
  • Slechte voeding en een tekort aan essentiële voedingsstoffen.
  • Het gebruik van hitte tools.

Hoe gespleten haarpunten te voorkomen

Een goede haarverzorgingsroutine is essentieel om gespleten haarpunten te voorkomen. Hier zijn enkele algemene tips:

Hydrateer je haar regelmatig

Zorg ervoor dat je haar voldoende vocht krijgt door hydraterende shampoos, conditioners en haarmaskers te gebruiken. Denk aan de haarproducten van OLAPLEX of Lola Cosmetics.

Vermijd overmatig gebruik van hitte-stylingtools

Beperk het gebruik van föhns, stijltangen en krultangen, omdat de hitte je haar kan beschadigen en leiden tot gespleten haarpunten. Als je toch warmte-stylingtools gebruikt, gebruik dan een hittebeschermend product en houd de temperatuur zo laag mogelijk. Onze favorieten zijn: OLAPLEX No.7 Bonding Oil en BioSilk Silk Therapy

Kam je haar voorzichtig

Gebruik een brede kam of een borstel met zachte haren om klitten voorzichtig uit je haar te verwijderen. Vermijd het trekken of hardhandig borstelen, omdat dit de haarschubben kan beschadigen en gespleten haarpunten kan veroorzaken.

Bescherm je haar tegen de zon

UV-stralen van de zon kunnen je haar beschadigen en gespleten haarpunten veroorzaken. Draag een hoed of gebruik haarproducten met een UV-filter om je haar te beschermen wanneer je langdurig wordt blootgesteld aan de zon. Hier zijn enkele haarproducten met een UV-filter: OLAPLEX No. 7 Bonding Oil, Morte Súbita - Total Repair Spray of de Moroccanoil Color Complete Protect & Prevent Spray.

Gespleten haarpuntjes voorkomen en herstellen

Tips voor het herstellen van gespleten haarpunten

Als je al last hebt van gespleten haarpunten, kun je de volgende stappen ondernemen:

Regelmatig trimmen

Het regelmatig laten knippen van je haar is een effectieve manier om gespleten haarpunten te verwijderen en verdere schade te voorkomen. Bezoek een professionele kapper en laat je haar ongeveer elke zes tot acht weken een kleine trimbeurt geven.

Diepe conditionering

Gebruik wekelijks een diep voedend haarmasker om je haar intensief te hydrateren en te voeden. Laat het masker gedurende de aanbevolen tijd inwerken en spoel het daarna grondig uit. Voorbeelden van haarmaskers die diep voeden, zijn: Morté Subita haarmasker, OLAPLEX No. 8 Bond Intense Moisture Mask of de Intense Hydrating Mask van Moroccanoil.

Vermijd agressieve haarbehandelingen

Beperk het gebruik van chemische behandelingen zoals permanenten, relaxers en kleuringen. Deze behandelingen kunnen je haar verzwakken en gespleten haarpunten veroorzaken. Als je toch een chemische behandeling wilt ondergaan, laat dit dan doen bij een ervaren professional die zorgvuldig te werk gaat.

Gezonde voeding

Een gezond dieet met voldoende voedingsstoffen is essentieel voor de algehele gezondheid van je haar. Zorg ervoor dat je voldoende vitamines en mineralen binnenkrijgt.

Natuurlijke remedies voor gespleten haarpunten

Hier zijn enkele natuurlijke opties die kunnen bijdragen aan het hydrateren van je haar:

Kokosolie

Breng een kleine hoeveelheid kokosolie aan op de haarpunten en laat het enkele uren of een nacht intrekken voordat je het uitspoelt.

Kokoosnoot olie tegen gespleten haarpunten

Avocado

Maak een haarmasker van geprakte avocado en breng dit aan op je haar. Laat het masker ongeveer 30 minuten intrekken en spoel het daarna grondig uit.

Aloe vera

Breng pure aloe vera gel aan op je haarpunten en laat het even intrekken voordat je het uitspoelt.

Eiwitmasker

Meng een ei met een eetlepel olijfolie en breng dit mengsel aan op je haar. Laat het masker ongeveer 30 minuten zitten en spoel het daarna grondig uit.

Conclusie gespleten haarpunten

Gespleten haarpunten zijn een veelvoorkomend haarprobleem, maar gelukkig zijn er manieren om ze te vermijden en te behandelen. Door een goede haarverzorgingsroutine te volgen, hitte-stylingtools met mate te gebruiken, regelmatig te trimmen en je haar van binnenuit te voeden met gezonde voedingsmiddelen, kun je de gezondheid van je haar verbeteren en gespleten haarpunten voorkomen.

Verzorg je haar met liefde en aandacht, en je merkt snel dat gespleten haarpunten minder vaak voorkomen en je haar er gezonder en glanzender uitziet.

Veelgestelde vragen (FAQ's) gespleten haarpunten

Hoe vaak moet ik mijn haar trimmen om gespleten haarpunten te voorkomen?

Het wordt aanbevolen om je haar elke zes tot acht weken te laten trimmen om gespleten haarpunten te voorkomen. Dit helpt om beschadigde haarpunten te verwijderen en verdere schade te voorkomen.

Kan ik gespleten haarpunten zelf herstellen?

Hoewel je gespleten haarpunten niet volledig kunt herstellen, kun je de schade verminderen door een goede haarverzorgingsroutine te volgen, regelmatig te trimmen en hydraterende producten te gebruiken. Het is echter belangrijk op te merken dat de enige permanente oplossing voor gespleten haarpunten het knippen ervan is.

Kan een slecht dieet gespleten haarpunten veroorzaken?

Een gebalanceerd dieet is belangrijk voor de algehele gezondheid van je haar.