Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Hoe herken je jouw haartype?

Haartypes blog – Bono.nl

De verzorging van je haar kan je eigenlijk vergelijken met die van een plant. Geef je hem roekeloos meer dan twee keer in de week water? Dan kan hij zomaar ineens doodgaan. Hetzelfde geldt ook voor jouw haar. Iedereen heeft een ander haartype dat andere verzorging nodig heeft. Maar hoe kom je erachter wat jouw haartype is en welke verzorging daar bij past? Dat gaan wij je haarfijn uitleggen.

Ontdek jouw haartype

1. Dun of dik haar?

  Het uitzoeken van de dikte van jouw haar is erg makkelijk. Pak een pluk haar aan de zijkant van je hoofd en trek deze strak naar beneden. Terwijl je dit doet, is het belangrijk dat je kijkt naar de hoeveelheid ruimte die er om je haarwortels heen zit. Kan je recht op je hoofdhuid kijken? Dan heb je dun haar, maar zie je geen hoofdhuid? Dan heb je dik haar. 

  • Dun haar: minder dan 5 cm omtrek
  • Medium haar: 5 tot 10 cm omtrek
  • Grof haar: meer dan 10 cm omtrek
  BluMaan Fifth Sample Styling Mask Pomade (74 ml.)

  Wanneer je dik haar hebt, heb je baat bij het gebruik van zwaardere stylingproducten die het haar glad en gezond houden. De ‘Fifth Sample Styling Mask Pomade’ op waterbasis van BluMaan is hier een goed voorbeeld van. Het is zeer geschikt voor het stylen van dikker haar en zorgt voor een lichte glans. Als je last hebt van dun haar is het juist handig om naar lichtere verzorgingsproducten te kijken, zoals de ‘Revita’ shampoo en conditioner van DS Laboratories zonder zware oliën en siliconen. Deze wereldbekende producten zijn speciaal ontwikkeld voor de stimulatie van haargroei, voorkoming van uitdroging van het haar, betere structuur van het haar en het voeden van de haarzakjes. 

  2. Vet of droog haar?

  Of je haar vet of droog is heeft alles te maken met de mate waarin jouw talgklieren huidolie (talg) produceren. Ook de dikte en textuur van je haar spelen een belangrijke rol. Wanneer je dun- en steil haar hebt, word je haar namelijk vetter, dan wanneer je dik- en krullend haar hebt. Maar hoe herken je vet haar? 

  Vet haar

  Vet haar ontstaat wanneer je talgklieren te hard aan het werk zijn om huidolie (talg) aan te maken. Bij het bepalen van de vettigheid van je haar is het aan te raden om het haar een dag nadat je het gewassen hebt te bekijken. Na het gebruik van shampoo en conditioner is de huidolie op je hoofdhuid namelijk weggewassen. Zo kan je makkelijker bijhouden hoe snel het weer terugkomt. 

  Moroccanoil Dry Shampoo Dark Tones

  Voelt je hoofdhuid na een paar uur alweer een vet aan? Dan heb je hoogstwaarschijnlijk last van een vette hoofdhuid. Vaak resulteert dit in haar dat slap, sliertig en nat oogt. Om deze overproductie aan huidolie op de hoofdhuid te stoppen is het handig om gebruik te maken van een droogshampoo. De ‘Dry Shampoo’ van Moroccanoil is momenteel de populairste droogshampoo in ons assortiment. Het product absorbeert talg, geurtjes of resten van haarproducten en zorgt daarmee voor een voor een gloednieuwe coupe. En als kers op de taart is de droogshampoo zowel voor lichte, als voor donkere haartonen te verkrijgen. 

  Droog haar

  Droog haar ontstaat precies op de tegenovergestelde manier als vet haar. Je talgklieren maken dan juist veel te weinig huidolie (talg) aan om je haar en hoofdhuid te kunnen hydrateren. Een paar uur nadat je je haar hebt gewassen, merk je dan dat er schilfertjes ontstaan op de hoofdhuid. Dit is het resultaat van het gebrek aan huidolie die je talgklieren horen aan te maken. 

  Moroccanoil Intense Hydrating Mask

  Gelukkig kan dit gebrek wel aangevuld worden door een hydraterend masker, de ‘Intense Hydrating Mask’ van Moroccanoil is daar een perfect voorbeeld van. Het is een masker dat zorgt voor intense hydratatie van normaal tot dik- en droog haar. Zo verbeter je de elasticiteit, glans en gezondheid van het haar in slechts 5 minuten!

  3. Beschadigd of gezond haar?

  Om te begrijpen of je haar beschadigd of gezond is, is het handig om te weten hoe beschadiging van het haar ontstaat. Wanneer je haar gezond is, bestaat het uit haarschubben die perfect overlappen, het een mooie glans geven en glad en zacht laten aanvoelen. Voelt je haar juist stroef, ruw en hard aan? Dan zijn je haarschubben hoogstwaarschijnlijk beschadigd, dit kan er in resulteren dat je haar zelfs afbreekt. Beschadigd haar herken je meestal aan de volgende kenmerken: 

  • Je haar ziet er dof uit in het licht  
  • Het haar breekt af door de ‘rek’ of elasticiteit die ontbreekt in het haar 
  • Gespleten haarpunten
  • Je haar raakt snel in de klit
  • Wanneer je je haar geverfd hebt vervaagt de kleur sneller

  De 5 beste tips om jouw haar gezond te houden

  Voedingsstoffen

  OASE Hair Vitamins

  Het binnenkrijgen van de juiste voedingsstoffen maakt al het verschil. Bij het krijgen of behouden van gezond haar is het belangrijk om te kijken of er sprake is van een vitamine- en/of ijzergebrek in jouw voeding. Voor de opbouw van gezonde haarschubben is het voornamelijk goed om vitamine A binnen te krijgen. Vitamine A is samen met Vitamine B, C & D één activerende voedingsstoffen in de ‘Hair Vitamins’ van OASE

  Vermijd gebruik van heet water

  Moroccanoil Moisture Repair Conditioner

  Wanneer de hoofdhuid constant in aanraking komt met shampoo en heet water wordt het natuurlijke talg van de hoofdhuid, dat de haarschubben beschermt, namelijk weggewassen. Hoe vaker je je haren wast, hoe slechter de haarschubben beschermd zijn en hoe sneller deze openen en beschadigd raken. Om dit te voorkomen is het van belang dat je gebruik maakt van een voedende conditioner, zoals de ‘Moisture Repair Conditioner’ van Moroccanoil met vochtinbrengende werking. Daarnaast helpt het om het haar te wassen met koud en/of lauw water, zodat de haarschubben op natuurlijke manier weer gesloten en aansterken.

  Chemische behandelingen

  OLAPLEX No.3 Hair Perfector (100 ml.)

  Het is ook van belang dat je nagaat of de haarbehandelingen die je haar ondergaat geen chemicaliën bevatten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de chemicaliën die komen kijken bij het verven van je haar. De stoffen in haarverf tasten de buitenste haarschubben zo aan dat deze zelfs doorkomen tot de binnenkant van de haarwortels.
  Om de beschadiging van het haar bij het verven te voorkomen, kan het gebruik van de ‘Hair Perfector’ van OLAPLEX de perfecte oplossing zijn. Het is één van de weinige haarmaskers die het haar specifiek beschermt tegen de invloed van haarverfproducten. De werkzame stoffen in dit haarmasker koppelen zich aan de zwavelbruggen in het haar. Op deze manier worden jouw haren versterkt en weerbaar gemaakt tegen chemicaliën.

  De keuze is reuze bij Bono

  Nu je weet wat jouw haartype is, heb je beter beeld van je haar nodig heeft. En kan je op zoek gaan naar haarproducten die bij jou passen. Bij Bono is er breed assortiment dat alle producten bevat die jij nodig hebt voor de perfecte haarroutine. Van shampoos- en conditioners voor haaruitval tot capsules tegen grijs haar, Bono heeft het allemaal! Bestel voor 23:59, en je hebt de producten morgen al in huis!