Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Hoe kom je af van roos in je haar?

Hoe kom je af van roos in je haar?

Zeker de helft van de mensen komt wel eens voor deze onaangename verrassing te staan: witte schilfers op je hoofd en haar. Dit wordt hoofdroos, ook wel ‘roos’ of in medische termen ‘pityriasis capitis’ genoemd. Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van roos in het haar. Hoewel roos een onschuldige kwaal is, kan het nog steeds hinderlijk zijn en het uiterlijk van het haar belemmeren. Wij helpen je dan ook graag om roos te behandelen.

Wat is roos en hoe wordt het veroorzaakt?

Roos ontstaat doordat de hoofdhuidcellen zich te snel delen. Gemiddeld vernieuwen hoofdhuidcellen zich elke twee tot drie weken om de dode laag te vervangen voor nieuwe huidcellen. De dode laag valt normaal gesproken onmerkbaar in fragmentjes ineen. Bij roos vernieuwen deze hoofdhuidcellen zich echter twee keer zo snel, waardoor de huidcellen te weinig tijd hebben om te rijpen. Het gevolg is dat de huidcellen samenklonteren waardoor er vlokjes, ook wel huidschilfers, ontstaan. Daarbij gaan ook de talgklieren harder werken, waardoor de schilfers meer gaan plakken en er een jeukende hoofdhuid ontstaat.

Seborrhoïsch eczeem 

Roos wordt ook gezien als een milde vorm van seborroïsch eczeem. Seborroïsch eczeem zorgt veelal voor een rode verkleuring van de huid, schilfers of jeuk. Meestal komt deze soort eczeem voor in het gezicht, de wenkbrauwen, achter de oren of dus op de hoofdhuid. De huid reageert hierbij overactief op de aanwezige gist van de huid en gedijt des te beter in een warme omgeving.

Hoe is roos te behandelen?

Er zijn verschillende manieren om roos tegen te gaan of om roos preventief te behandelen:

1. Ga kouder douchen
Warm water droogt de huid én hoofdhuid uit waardoor er eerder schilfers ontstaan. Nu hoef je niet gelijk onder een koude douche te staan, maar kun je de douche wel iets kouder zetten. Dit is namelijk veel beter voor je huid.

2. Borstel de roos uit je haar
Als je dit wilt doen bij het wassen van je haar, helpt een waterbestendige borstel om de roos voorzichtig uit te borstelen. Dit helpt ook op droog haar. Ga hierbij niet je hoofdhuid boenen, zodat de hoofdhuid niet wordt aangetast. Op deze manier verspreid je de shampoo meer waardoor je hoofdhuid ook weer minder uitdroogt. Ook worden de dode huidcellen verwijderd en de doorbloeding van de hoofdhuid gestimuleerd.

3. Vermijd warme of droge lucht, zoals bijvoorbeeld die van föhns
Deze droge lucht zorgt ervoor dat de natuurlijke gist van de huid beter kan gedijen en dus sneller overactief wordt. Ook stress blijkt een verergerende factor te zijn.

4. Hoe lastig het ook is: krab zo weinig mogelijk aan je roos
Ook al zorgt roos voor een jeukende hoofdhuid, krabben is uit den boze. Krabben bij jeuk zorgt voor krassen op het hoofd waardoor er gevoeligheid en ontstekingen in de huid kunnen ontstaan. Op die manier wordt de huid juist steeds gevoeliger en pijnlijker. Vervolgens kan de huid juist reageren met nog meer jeuk, pijn, schilfers of droogheid.

5. Gebruik anti-roos shampoo en conditioner
Een anti-roos shampoo en conditioner verzorgen de hoofdhuid intensief. Meestal duurt het zo’n zes weken totdat de roos weg is. Hierna kan de shampoo en conditioner 1 of 2 keer per week preventief worden ingezet. 

Welke shampoo te gebruiken tegen roos?

Dan blijft natuurlijk de vraag: wat is nu de beste shampoo tegen roos? Een verkeerde shampoo kan een jeukende, schilferige hoofdhuid veroorzaken. Gebruik bij last van roos dus het liefste een van de speciale anti-roos shampoos:

Dandrene Anti Roos Shampoo

De Dandrene Anti Roos Shampoo van DS Laboratories is speciaal ontwikkeld om de oorzaak van roos, jeuk, schilfering en talgafscheiding aan te pakken. De shampoo bevat onder andere climbazole en manuka, dat werkzaam is tegen Malassezia (een gist die schimmels kan veroorzaken) en andere schimmels. Ook bevat de shampoo zinc pyrithione dat een antibacteriële werking heeft en een schilferige hoofdhuid vermindert. Na twee wasbeurten zie je met de Dandrene Anti Roos Shampoo al zichtbaar verschil.

Ketoconazol shampoo

Regenepure DR Shampoo tegen roos

De Regenepure DR Shampoo is een effectieve shampoo met 1% ketoconazol. Ketoconazol is effectief tegen roos op de hoofdhuid en behandelt schimmelinfecties. Ook bevat de shampoo kalmerende ingrediënten zoals emu olie, Aloë Vera, jojoba zaadolie om de hoofdhuid gezond te houden en roos, jeuk of andere hoofdhuid problemen te voorkomen.

HappySoaps shampoo bars

Ben je op zoek naar een natuurlijke anti-roos shampoo? De shampoo bars van het merk HappySoaps hebben allemaal een anti-roos werking en dragen bij aan een plasticvrije en duurzame toekomst. Wist je dat een shampoo bar van HappySoaps wel 90 à 110 wasbeurten meegaat? Zo bespaar je ook nog eens op je portemonnee. Bovendien zijn de producten van HappySoaps volledig cruelty free. De HappySoaps shampoo bars zijn afgesteld op je wensen. Zo zijn er verschillende bars voor verschillende haartypes en met verschillende geuren. 

Een voorbeeld van een goede anti-roos shampoo is de Tea-Riffic Shampoo Bar. Deze shampoo bar bevat, zoals de naam al suggereert, groene thee. De aminozuren in groene thee maken zorgen voor sterk, glanzend haar dat minder snel uitvalt. Ook zorgen de ginseng extracten in groene thee voor minder irritatie van de hoofdhuid en roos. De shampoo bar wordt aangevuld met ingrediënten als shea butter, quinoa en olijfolie die het haar verrijken. Met behulp van essentiële vetzuren, vitaminen en voedingsstoffen wordt het haar en de hoofdhuid weer gehydrateerd en levendig. 

Heb je blond haar? Dan is de beste anti-roos shampoo bar de Chamomile Down & Carry On Shampoo Bar. Deze shampoo bar bevat kamille, wat glans toevoegt aan het haar en het haar op laat lichten. Kamille heeft wederom een verzachtende werking om irritatie van de hoofdhuid tegen te gaan. De shampoo bar bevat ook calendula, ook wel goudsbloem, dat bekend staat om de verlichtende werking bij een jeukende hoofdhuid of beschadigd haar. Benieuwd naar meer varianten? Bekijk hier het gehele assortiment aan HappySoaps anti-roos shampoo bars.

Welke conditioner te gebruiken tegen roos?

Dandrene Anti Roos Conditioner

Roos verminderen kan extra goed met behulp van een anti-roos conditioner. Zo is de DS Laboratories Dandrene Anti Roos Conditioner een aanvulling op de Dandrene Anti Roos Shampoo. De conditioner heeft een kalmerend en verfrissend effect op de hoofdhuid én het haar, waardoor het jeukende gevoel verdwijnt. De conditioner is niet alleen werkzaam tegen roos, maar ook seborroïsch eczeem, atopische dermatitis, pityriasis versicolor, tinea capitis en psoriasis. 

HappySoaps conditioners

Ook alle conditioner bars van HappySoaps zijn volledig anti-roos. Zo is de Green Tea Happiness Conditioner Bar de aanvulling op de HappySoaps Tea-Riffic Shampoo Bar. Aan de hand van de ingrediënten groene thee, shea butter, cacao butter, olijfolie én arganolie wordt een jeukende, schilferige hoofdhuid verleden tijd en krijg je glanzend haar. 

De Chamomile Relaxation Conditioner Bar is dan weer geschikt voor blond haar met roos. Het is de aanvulling op de Chamomile Down & Carry On Shampoo Bar en maakt de hoofdhuid en het haar weer rustig met behulp van kamille. Dit ingrediënt staat bekend om de kalmerende werking bij huidirritatie en huidwondjes. Ook deze conditioner bar bevat shea butter, cacao butter, olijfolie en arganolie om de hoofdhuid en het haar te hydrateren en beschermen.  

Anti-roos producten bestellen?

Klaar met die schilfers in je haar of jeukende hoofdhuid? Bekijk ons aanbod aan anti-roos shampoos en anti-roos conditioners en kies je favoriet uit. Voor ieder haartype, is er een behandeling tegen roos. Bestel je product(en) bij ons voor 23:59 en het is morgen al in huis!

Bronnen

  • https://www.huidarts.com/huidaandoeningen/roos-pityriasis-capitis/