Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Jeukende hoofdhuid: oorzaken, behandelingen en preventie

Jeukende hoofdhuid: oorzaken, behandelingen en preventie – Bono Blog

Ik weet zeker dat we het allemaal eens zijn dat een jeukende hoofdhuid geen sexy zaak is. Het is irritant, vervelend en kan ons zelfvertrouwen een knauw geven. Maar wat als ik je vertel dat er manieren zijn om je hoofdhuid te verzorgen? Dat je je hoofd weer vol zelfvertrouwen kunt laten stralen? In deze blog geef ik je de juiste tips om je hoofdhuid te verzorgen, zodat jij je weer vol vertrouwen kunt voelen.

Symptomen jeukende hoofdhuid

Welke tekenen en symptomen kunnen wijzen op een gevoelige hoofdhuid? Hier zijn enkele veelvoorkomende:

 • Kriebelgevoel
 • Neiging tot krabben
 • Schilfers op hoofdhuid of kleding
 • Droog of strak gevoel, of juist vochtig en olieachtig
vrouw met jeukende hoofdhuid

Oorzaken van een jeukende hoofdhuid

Er zijn talloze oorzaken die een jeukende hoofdhuid kunnen veroorzaken. Sommige van de meest voorkomende zijn:
 1. Droge huid: Als je huid te droog is, kan dit leiden tot jeuk. Probeer een milde, hydraterende shampoo te gebruiken en breng regelmatig een conditioner aan om je hoofdhuid te verzachten.
 2. Seborroïsch eczeem: Dit is een veel voorkomende oorzaak van een jeukende hoofdhuid, vooral bij mensen met een gevoelige huid of een overschot aan talg.
 3. Lice: Als je last hebt van luis, kan dit ook leiden tot jeuk op je hoofdhuid.
 4. Schimmelinfecties: Schimmelinfecties, zoals ringworm, kunnen ook leiden tot jeuk op de hoofdhuid.

Als je denkt dat je last hebt van een van deze oorzaken of een andere aandoening die leidt tot een jeukende hoofdhuid, neem dan contact op met je arts voor advies en behandeling. Ze kunnen je helpen om van die vervelende jeuk af te komen zodat je je weer sexy en zelfverzekerd kunt voelen.

Andere verklaringen

Er zijn talloze oorzaken die een jeukende hoofdhuid kunnen veroorzaken. Hier zijn enkele andere mogelijke verklaringen die minder vaak voorkomen:

 • Allergieën: Sommige mensen hebben een allergische reactie op bepaalde producten of stoffen die ze op hun hoofdhuid aanbrengen, zoals haarverf of haarstylingproducten.
 • Psychologische aandoeningen: In sommige gevallen kan een jeukende hoofdhuid een teken zijn van een psychologische aandoening, zoals trichotillomanie (het onbedwingbare verlangen om aan het haar te plukken) of psychogene excoriatie (het onbedwingbare verlangen om te krabben).
 • Hormonale veranderingen: Veranderingen in hormonale niveaus, zoals tijdens de zwangerschap of menopauze, kunnen leiden tot een jeukende hoofdhuid.
 • Voeding: Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine B en ijzer, kan leiden tot een jeukende hoofdhuid.
 • Geneesmiddelen: Sommige medicijnen, zoals bloeddrukverlagende medicijnen en sommige anticonceptiepillen, kunnen leiden tot een jeukende hoofdhuid als bijwerking.

Voorkomen en behandelen van een jeukende hoofdhuid

Gelukkig zijn er een paar dingen die je zelf kunt doen om die vervelende jeuk op je hoofdhuid te verminderen:
 1. OASE Hair Thickening Shampoo (250 ml.)
  Gebruik een milde, hydraterende shampoo: Kies een shampoo die is gemaakt voor gevoelige huid en die rijk is aan verzachtende bestanddelen, zoals bijvoorbeeld aloë vera en kokosolie. Belangrijk is dat de shampoo geen schadelijke ingrediënten bevat zoals sulfaten en parabenen.
 2. Probeer een conditioner of haarmasker aan te brengen: Een conditioner kan helpen om je hoofdhuid te verzachten en te hydrateren, wat kan helpen om jeuk te verminderen.
 3. Was je haar niet te vaak: Overmatig wassen van je haar kan de hoofdhuid uitdrogen en leiden tot jeuk. Probeer je haar te wassen met een milde shampoo en conditioner een paar keer per week.
 4. Gebruik lauw tot lauw warm water bij het wassen van je haar: Water dat te heet is kan je hoofdhuid uitdrogen en leiden tot jeuk.
 5. Vermijd het dragen van strakke kleding of kleding die je hoofdhuid irriteert: Kies voor loszittende, comfortabele kleding om jeuk te voorkomen. Het dragen van een pet kan bijvoorbeeld voor jeuk op de hoofdhuid zorgen. Zorg dat de hoofdhuid goed kan 'ademen'.
 6. Eet een gezonde, gevarieerde voeding: Een tekort aan bepaalde voedingsstoffen, zoals vitamine B en ijzer, kan leiden tot een jeukende hoofdhuid.

Als deze zelfhulpmiddelen niet helpen of als je jeuk blijft terugkomen, overweeg dan om contact op te nemen met je arts voor professioneel advies en behandeling. Ze kunnen je helpen om van die vervelende jeuk op je hoofdhuid af te komen. Soms is er namelijk een geneesmiddel nodig om van jeuk af te komen.

Welke shampoo tegen een jeukende hoofdhuid?

Voor een jeukende hoofdhuid is het het beste om een milde, hydraterende shampoo te gebruiken. Zoek naar producten die zijn gemaakt voor gevoelige huid en die rijk zijn aan verzachtende bestanddelen. Het is ook aan te raden om een shampoo te gebruiken die vrij is van sulfaten en parabenen, aangezien deze chemische stoffen de hoofdhuid kunnen uitdrogen en irriteren.

OASE Hair Thickening Shampoo & Conditioner

OASE Hair Thickening Shampoo & Conditioner (2x 250 ml.)

OASE Shampoo & Conditioner: zowel de shampoo en conditioner zijn mild in gebruik en bevatten hydraterende bestanddelen zoals arganolie en jojoba olie. Daarnaast bevat de shampoo 1% piroctone olamine.

Tot slot

We hopen dat onze blog je heeft geholpen om meer te weten te komen over de oorzaken van een jeukende hoofdhuid en hoe je deze kunt behandelen. Onthoud dat een jeukende hoofdhuid niet fijn is, maar dat er manieren zijn om van die vervelende jeuk af te komen zodat je je weer vol vertrouwen en sexy kunt voelen.

Gebruik een milde, hydraterende shampoo en conditioner, vermijd het gebruik van haarverf of andere chemische haarstylingproducten, was je haar niet te vaak en vermijd het dragen van strakke kleding of kleding die je hoofdhuid irriteert. Als deze zelfhulpmiddelen niet helpen of als je jeuk blijft terugkomen, overweeg dan om contact op te nemen met onze specialisten. Wij staan voor je klaar en helpen je graag.