Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Jodium: een microvoedingsstof met macro voordelen voor je gezondheid

Jodium: een microvoedingsstof met macro voordelen voor je gezondheid

In de wereld van gezondheid en welzijn, zijn er talloze voedingsstoffen die beloven je lichaam en geest naar een optimaal functioneringsniveau te tillen. Een van deze krachtige microvoedingsstoffen is jodium, een essentiële schakel die je stofwisseling soepel laat draaien, zelfs op de meest hectische dagen. Jodiumsupplementen bieden een betrouwbare bron van dit cruciale mineraal, en ondersteunen je schildklierfunctie, terwijl ze bijdragen aan een gezonde energiestofwisseling. Het is deze subtiele, doch krachtige werking die jodium tot een onmisbare bondgenoot maakt in je streven naar een gebalanceerde en gezonde levensstijl.

Wat is jodium precies en wat doet het?

Jodium is een essentieel micronutriënt, wat betekent dat het een voedingsstof is die het lichaam in kleine hoeveelheden nodig heeft voor een goede gezondheid. Het speelt een centrale rol in het goed functioneren van ons lichaam, vooral als het gaat om de schildklierfunctie en hormoonproductie. De schildklier, een kleine klier in de nek, heeft jodium nodig om schildklierhormonen te produceren, waaronder thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3). Deze hormonen spelen op hun beurt een vitale rol in diverse lichaamsprocessen, waaronder metabolisme en energieproductie.

De adequate inname van jodium draagt bij aan het energieleverend metabolisme en helpt bij het vrijmaken van energie uit vet, koolhydraten en eiwitten. Een goed functionerende schildklier is ook essentieel voor:

 • De groei en ontwikkeling, vooral tijdens zwangerschap en kindertijd.

Bij volwassenen is een optimaal niveau van jodium goed voor:

 • De concentratie,
 • Het geheugen,
 • Het behoud van een heldere geest.

Waar zit jodium in? 

Nu vraag je je waarschijnlijk af of je genoeg jodium binnenkrijgt en waar het allemaal in zit. Jodium komt van nature voor in sommige voedingsmiddelen en wordt ook toegevoegd aan zout dat als "gejodeerd" wordt bestempeld. Je kunt aanbevolen hoeveelheden jodium binnenkrijgen door verschillende voedingsmiddelen te eten. We zetten het voor je op een rijtje.

 • Vis (zoals kabeljauw en tonijn), zeewier, garnalen en andere zeevruchten, die over het algemeen rijk zijn aan jodium.
 • Zuivelproducten (zoals melk, yoghurt en kaas), die een belangrijke bron van jodium in het Westerse dieet zijn.
 • Jodiumhoudend zout, dat in Nederland en veel andere landen gemakkelijk verkrijgbaar is.
 • Verwerkte voedingsmiddelen, zoals soepen in blik, bevatten bijna nooit gejodeerd zout. Bovendien zijn speciale zouten, zoals zeezout, koosjer zout, Himalayazout en fleur de sel, meestal niet gejodeerd. Op het etiket van het product staat aangegeven of het zout "gejodeerd" is of jodide bevat.

Aangezien het lichaam jodium niet zelf kan produceren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende jodium krijgt uit je dieet of, indien aanbevolen, uit supplementen.

Jodiumsupplementen zijn een betrouwbare bron voor diegenen die moeite hebben met het behalen van hun dagelijkse jodiumbehoefte. Het is altijd raadzaam om met een zorgverlener te overleggen voordat je een jodiumsupplement toevoegt aan je dieet, om ervoor te zorgen dat het veilig en geschikt is voor je individuele gezondheidsbehoeften.

Voordelen jodiumsupplementen

 • Preventie van jodiumtekort en gerelateerde aandoeningen.  
 • Ondersteuning van de schildklierfunctie: een adequate inname van jodium ondersteunt de productie van schildklierhormonen die essentieel zijn voor vele lichaamsprocessen.
 • Levert een bijdrage aan het behoud van cognitieve functies en speelt een belangrijke rol bij geestelijke inspanning en activiteit. 
 • Energieproductie en metabolisme: jodium speelt een rol in het metabolisme en kan helpen bij het behouden van energieniveaus.
 • Zorgt mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel.

Hoe herken je een jodiumtekort? 

Het herkennen van een jodiumtekort kan uitdagend zijn, omdat de symptomen vaak subtiel of niet-specifiek zijn. Enkele veelvoorkomende symptomen kunnen zijn: vermoeidheid, gewichtstoename, koude-intolerantie, en een droge huid.

Indien je vermoedt dat je een jodiumtekort hebt, is het aan te raden om medisch advies in te winnen. Het is belangrijk om niet zelf te diagnosticeren of te behandelen, aangezien een onjuiste inname van jodium andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. 

Aanbevolen dagelijkse inname van jodium

Leeftijd Dagelijkse aanbevelingen van jodium (microgram)
6-11 maanden 50
1-2 jaar 70
2-5 jaar 90
6-9 jaar 120
9-13 jaar 150
14-17 jaar 150
18 jaar en ouder 150
Zwangere vrouwen 200
Vrouwen die borstvoeding geven 200

Bronnen: Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018. Zwangere vrouwen: Gezondheidsraad 2021. Overige leeftijden en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014.

De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van jodium varieert op basis van leeftijd, geslacht en levensfase. Het is belangrijk om met een gezondheidsdeskundige te overleggen alvorens jodiumsupplementen te nemen, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, of een medische aandoening hebt. 

Kan je ook te veel jodium binnenkrijgen?  

Het is mogelijk om teveel jodium binnen te krijgen. Een overmatige inname van jodium kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder problemen met de schildkliersfunctie. Een zeer hoge jodiuminname (bijvoorbeeld enkele grammen) kan leiden tot branderigheid in mond, keel en maag, koorts, maagpijn, misselijkheid, braken, diarree, een zwakke pols en coma.

De bovengrens voor jodiuminname is vastgesteld om dergelijke risico's te verminderen. Het is belangrijk om te weten dat de behoefte aan jodium van persoon tot persoon kan variëren, en wat voor de ene persoon een overdosis kan zijn, kan voor de andere persoon voldoende zijn. 

Blog jodium Supplements bono
Levensfase Bovengrens Inname Jodium per dag
Geboorte tot 12 maanden Niet vastgesteld
Kinderen 1-3 jaar 200 mcg
Kinderen 4-8 jaar 300 mcg
Kinderen 9-13 jaar 600 mcg
Tieners 14-18 jaar 900 mcg
Volwassenen 1.100 mcg

Welke jodium supplementen zijn er?

Het is waardevol om op te merken dat de producten van Bono zijn geformuleerd met aandacht voor veiligheid en kwaliteit, om je te helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken zonder onnodige risico's. Onze jodiumsupplementen zijn zorgvuldig gedoseerd om een gezonde schildklierfunctie en algemeen welzijn te ondersteunen, terwijl het risico op overdosering wordt geminimaliseerd.

krachtige jodium en kalium supplement

NOW Foods Jodium & Kalium biedt een krachtige combinatie van jodium en kalium, twee essentiële mineralen voor jouw schildklier en hartgezondheid. Met NOW Foods Jodium & Kalium, krijg je de dagelijkse ondersteuning die nodig is voor een gezonde schildklierfunctie, een optimale energieproductie en het behoud van een gezonde elektrolytenbalans.

Krachtige jodium supplement

Optimox Iodoral 50mg biedt een hoge dosis jodium voor diegenen die een verhoogde behoefte hebben aan dit essentiële mineraal. Het supplement ondersteunt een gezonde schildklierfunctie, bevordert een normaal metabolisme en helpt bij het behouden van gezonde cognitieve functies. Met 50 mg jodium per tablet, voorziet het in de behoeften van personen die extra jodiumondersteuning vereisen.

Dagelijke jodium ondersteuning supplement

Voor dagelijkse jodiumondersteuning is Optimox Iodoral 12.5 mg Jodium een uitstekende keuze. Het helpt bij het handhaven van een gezonde schildklierfunctie, ondersteunt een normaal metabolisme, en bevordert een optimale energieproductie. Met een gematigde dosis jodium, is het een ideale keuze voor langdurige dagelijkse ondersteuning.

Jodium supplementen bestellen bij Bono? 

Wil je met jodium een bijdrage leveren aan een gezonde schildklier? Dan ben je bij Bono aan het goede adres voor de beste jodium supplementen. Bekijk het assortiment en bestel het jodiumsupplement dat het best bij je past. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.