Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Jodium: een microvoedingsstof met macro voordelen voor je gezondheid

Jodium: een microvoedingsstof met macro voordelen voor je gezondheid

Jodium is een essentieel micronutriënt dat een centrale rol speelt in het goed functioneren van ons lichaam, met name in de schildklierfunctie en hormoonproductie. Het is een onmisbare bondgenoot in het streven naar een gebalanceerde en gezonde levensstijl.

Waar is jodium goed voor?

  • Schildklierfunctie: Jodium draagt bij tot een normale productie van schildklierhormonen en tot een normale werking van de schildklier.
  • Energieproductie en metabolisme: jodium draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme.
  • Cognitieve functie: jodium draagt bij tot een normale cognitieve functie. Dit omvat bijdragen aan een normaal geheugen, leervermogen, probleemoplossend vermogen en concentratie.
  • Zenuwstelsel: jodium draagt bij tot de normale werking van het zenuwstelsel.
  • Huid: jodium draagt bij tot de instandhouding van een normale huid.
  • Groei bij kinderen: jodium draagt bij tot de normale groei van kinderen.

    Waar zit jodium in? 

    Nu vraag je je waarschijnlijk af of je genoeg jodium binnenkrijgt en waar het allemaal in zit. Jodium komt van nature voor in sommige voedingsmiddelen en wordt ook toegevoegd aan zout dat als "gejodeerd" wordt bestempeld. Je kunt aanbevolen hoeveelheden jodium binnenkrijgen door verschillende voedingsmiddelen te eten. We zetten het voor je op een rijtje.

    • Vis (zoals kabeljauw en tonijn), zeewier, garnalen en andere zeevruchten, die over het algemeen rijk zijn aan jodium.
    • Zuivelproducten (zoals melk, yoghurt en kaas), die een belangrijke bron van jodium in het Westerse dieet zijn.
    • Jodiumhoudend zout, dat in Nederland en veel andere landen gemakkelijk verkrijgbaar is.
    • Verwerkte voedingsmiddelen, zoals soepen in blik, bevatten bijna nooit gejodeerd zout. Bovendien zijn speciale zouten, zoals zeezout, koosjer zout, Himalayazout en fleur de sel, meestal niet gejodeerd. Op het etiket van het product staat aangegeven of het zout "gejodeerd" is of jodide bevat.

    Aangezien het lichaam jodium niet zelf kan produceren, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat je voldoende jodium krijgt uit je dieet of, indien aanbevolen, uit supplementen.

    Jodiumsupplementen zijn een betrouwbare bron voor diegenen die moeite hebben met het behalen van hun dagelijkse jodiumbehoefte. Het is altijd raadzaam om met een zorgverlener te overleggen voordat je een jodiumsupplement toevoegt aan je dieet, om ervoor te zorgen dat het veilig en geschikt is voor je individuele gezondheidsbehoeften.

      Hoe herken je een jodiumtekort? 

      Het herkennen van een jodiumtekort kan uitdagend zijn, omdat de symptomen vaak subtiel of niet-specifiek zijn. Enkele veelvoorkomende symptomen kunnen zijn: vermoeidheid, gewichtstoename, koude-intolerantie, en een droge huid.

      Indien je vermoedt dat je een jodiumtekort hebt, is het aan te raden om medisch advies in te winnen. Het is belangrijk om niet zelf te diagnosticeren of te behandelen, aangezien een onjuiste inname van jodium andere gezondheidsproblemen kan veroorzaken. 

      Aanbevolen dagelijkse inname van jodium

      Leeftijd Dagelijkse aanbevelingen van jodium (microgram)
      6-11 maanden 50
      1-2 jaar 70
      2-5 jaar 90
      6-9 jaar 120
      9-13 jaar 150
      14-17 jaar 150
      18 jaar en ouder 150
      Zwangere vrouwen 200
      Vrouwen die borstvoeding geven 200

      Bronnen: Volwassenen vanaf 18 jaar: Gezondheidsraad 2018. Zwangere vrouwen: Gezondheidsraad 2021. Overige leeftijden en vrouwen die borstvoeding geven: Gezondheidsraad 2014.

      De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van jodium varieert op basis van leeftijd, geslacht en levensfase. Het is belangrijk om met een gezondheidsdeskundige te overleggen alvorens jodiumsupplementen te nemen, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, of een medische aandoening hebt. 

      Kan je ook te veel jodium binnenkrijgen?  

      Het is mogelijk om teveel jodium binnen te krijgen. Een overmatige inname van jodium kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, waaronder problemen met de schildkliersfunctie. Een zeer hoge jodiuminname (bijvoorbeeld enkele grammen) kan leiden tot branderigheid in mond, keel en maag, koorts, maagpijn, misselijkheid, braken, diarree, een zwakke pols en coma.

      De bovengrens voor jodiuminname is vastgesteld om dergelijke risico's te verminderen. Het is belangrijk om te weten dat de behoefte aan jodium van persoon tot persoon kan variëren, en wat voor de ene persoon een overdosis kan zijn, kan voor de andere persoon voldoende zijn. 

      Blog jodium Supplements bono
      Levensfase Bovengrens Inname Jodium per dag
      Geboorte tot 12 maanden Niet vastgesteld
      Kinderen 1-3 jaar 200 mcg
      Kinderen 4-8 jaar 300 mcg
      Kinderen 9-13 jaar 600 mcg
      Tieners 14-18 jaar 900 mcg
      Volwassenen 1.100 mcg

      Welke jodium supplementen zijn er?

      Het is waardevol om op te merken dat de producten van Bono zijn geformuleerd met aandacht voor veiligheid en kwaliteit, om je te helpen jouw gezondheidsdoelen te bereiken zonder onnodige risico's. Onze jodiumsupplementen zijn zorgvuldig gedoseerd om een gezonde schildklierfunctie en algemeen welzijn te ondersteunen, terwijl het risico op overdosering wordt geminimaliseerd.

      krachtige jodium en kalium supplement

      NOW Foods Jodium & Kalium biedt een krachtige combinatie van jodium en kalium.

      Krachtige jodium supplement

      Optimox Iodoral 50mg biedt een hoge dosis jodium voor diegenen die een verhoogde behoefte hebben aan dit essentiële mineraal. 

      Dagelijke jodium ondersteuning supplement

      Voor dagelijkse jodiumondersteuning is Optimox Iodoral 12.5 mg Jodium een uitstekende keuze. 

      Jodium supplementen bestellen bij Bono? 

      Wil je met jodium een bijdrage leveren aan een gezonde schildklier? Dan ben je bij Bono aan het goede adres voor de beste jodium supplementen. Bekijk het assortiment en bestel het jodiumsupplement dat het best bij je past. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.