Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Kleine helden, grote gezondheid: alles over kinder vitamines

Kleine helden, grote gezondheid: alles over kinder vitamines

In de groei en ontwikkeling van kinderen speelt voeding een cruciale rol. Terwijl een gevarieerd dieet de basis legt, kunnen voedingssupplementen in bepaalde gevallen nuttig zijn om eventuele voedingstekorten aan te vullen. Het is essentieel om te weten welke supplementen voordelig kunnen zijn en wanneer deze nodig zijn.

Factoren die de behoefte aan supplementen beïnvloeden

Er zijn verschillende factoren die de behoefte aan voedingssupplementen bij kinderen kunnen beïnvloeden:

 • Dieetbeperkingen: kinderen die een vegetarisch, veganistisch of een ander beperkend dieet volgen, lopen mogelijk een groter risico op bepaalde voedingstekorten, zoals vitamine B12, ijzer, calcium, en omega-3 vetzuren.
 • Gezondheidscondities: bepaalde gezondheidsproblemen of medische aandoeningen kunnen de absorptie van voedingsstoffen beïnvloeden of de behoefte aan bepaalde voedingsstoffen verhogen.
 • Selectieve eters: kinderen die zeer kieskeurig zijn met eten en een beperkte variëteit aan voedsel consumeren, kunnen baat hebben bij supplementen om hun voedingsinname te diversifiëren.
 • Omgevingsfactoren: gebrek aan blootstelling aan zonlicht kan de aanmaak van vitamine D verminderen, wat suppletie noodzakelijk maakt, vooral in gebieden met weinig zonlicht.
Smiling children, balanced diet

Kiezen van de juiste supplementen

Bij het kiezen van supplementen voor kinderen is het essentieel om enkele richtlijnen te volgen:
 1. Overleg met een professional: raadpleeg altijd een kinderarts of een voedingsdeskundige voordat je met supplementen begint. Zij kunnen advies geven op basis van de specifieke behoeften van je kind.
 2. Kwaliteit boven kwantiteit: zoek naar supplementen van hoge kwaliteit die zijn getest op zuiverheid en vrij zijn van onnodige toevoegingen.
 3. Leeftijdsspecifieke formules: kies voor supplementen die speciaal zijn ontwikkeld voor de leeftijdsgroep van je kind, om de juiste dosering en voedingsstoffen te garanderen. Kinderen hebben in verschillende fasen van hun groei en ontwikkeling verschillende voedingsbehoeften. Supplementen die specifiek zijn ontworpen voor bepaalde leeftijdsgroepen houden rekening met deze unieke behoeften. 

Waar moet je verder op letten? 

 • Het kiezen van de juiste vorm: supplementen komen in diverse vormen, waaronder druppels, gifmies, dauwtabletten en pillen. De juiste vorm kan afhangen van de leeftijd van je kind en hun vermogen om bepaalde supplementen in te nemen. Jongere kinderen kunnen baat hebben om vloeibare vormen of gummies, die gemakkelijker in te nemen zijn. Oudere kinderen kunnen de voorkeur geven aan kauwtabletten of zelfs pillen. Zorg er ook voor dat de vorm van het supplement past bij eventuele dieetbeperkingen (zoals bijvoorbeeld gelatinevrij voor vegetariërs). 
 • Allergie-informatie: verifieer of het supplement vrij is van veelvoorkomende allergenen zoals gluten, noten, zuivel, en eieren, vooral als je kind specifieke voedselallergieën heeft. 
 • Interacties met medicijnen: als je kind medicijnen gebruikt, overleg dan met een gezondheidsprofessional om te zorgen dat het supplement gene interacties heeft die de werking van de medicatie kunnen beïnvloeden. 

Essentiële vitamines voor kinderen

YummyGums Kids multivitamine

Het belang van bepaalde vitamines en mineralen voor de ontwikkeling van kinderen kan niet genoeg benadrukt worden. De Yummygums Kids Multivitamine Gummies zijn speciaal ontwikkeld om kinderen op een smakelijke manier van belangrijke voedingsstoffen te voorzien. Deze voedingsstoffen spelen een cruciale rol in de gezondheid en ontwikkeling van kinderen.

Onderstaand volgt een uitgebreidere kijk op belangrijke voedingsstoffen in de kinderjaren: 

Vitamine D

 • Rol: Vitamine D is nodig voor de normale groei en ontwikkeling van de botten van kinderen. Het speelt een rol bij de botaanmaak van kinderen. Verder helpt vitamine D het immuunsysteem van de lichaamscellen van kinderen. 
 • Bronnen: Natuurlijke bronnen van vitamine D zijn beperkt, maar het kan gevonden worden in vette vissoorten, eieren, en verrijkte voedingsmiddelen. Zonlicht is ook een belangrijke bron, omdat het lichaam vitamine D kan aanmaken onder invloed van UV-stralen.
Vitakruid baby Vitamine D drops bij Bono
Ontdek Vitakruid Vitamine D Baby Drops, een zorgvuldig geformuleerd supplement ontworpen om de dagelijkse vitamine D-behoefte van je baby op een gemakkelijke manier te ondersteunen. Met een handige druppelformule is dit product een praktische keuze voor ouders die de vitamine D-inname van hun kind willen waarborgen. Geschikt voor dagelijks gebruik en verpakt in een compacte 10ml fles, maakt het doseren eenvoudig en nauwkeurig.

Vitamine K

 • Rol: vitamine K draagt bij aan een goed verloop van de bloedstolling. Ook ondersteunt het de botten. 
Baby K supplement bij BonoOntdek Vitakruid's Vitamine K-druppels een speciaal ontworpen supplement in een 10ml druppelflesje, ontwikkeld om aan de specifieke behoeften van je baby te voldoen. Dit gebruiksvriendelijke product is ideaal voor dagelijks gebruik, waardoor het gemakkelijk wordt om de vitamine K-inname van je baby te ondersteunen. Een praktische keuze voor ouders die belang hechten aan het welzijn van hun kleintje.
Er is ook een handig pakket beschikbaar dat zowel Vitakruid Vitamine K als Vitamine D Babydruppels combineert in een totaal van 20ml!

IJzer

 • Rol: IJzer levert een bijdrage aan de ontwikkeling van cognitieve functies van kinderen. Het is goed voor het geheugen, de concentratie en draagt bij aan een normale intelligentie. Verder helpt ijzer bij een normaal zuurstoftransport in het lichaam. 

Omega-3 Vetzuur (DHA)

 • Rol: Docosahexaeenzuur (DHA), een type omega-3 vetzuur, is een belangrijke bouwsteen voor de hersenen en ondersteunt de conditie van de oog. DHA draagt verder bij aan tot een goede visuele ontwikkeling van zuigelingen tot de leeftijd van 12 maanden. 
 • Bronnen: Hoewel DHA voornamelijk gevonden wordt in vette vis, zijn er ook plantaardige bronnen zoals algen. Voor kinderen die geen vis eten, kunnen omega-3 supplementen, specifiek die met DHA, een waardevolle aanvulling zijn. 
NOW Foods dha kids supplement bij Bono

Ontdek NOW Foods DHA Kids Visolie, een zorgvuldig samengesteld supplement in de vorm van 60 softgels, ontworpen om de omega-3 inname bij kinderen te ondersteunen. Perfect voor dagelijks gebruik om het welzijn van je kind te bevorderen.

Veelvoorkomende misvattingen

Er zijn enkele veelvoorkomende misvattingen die moeten worden opgehelderd om ervoor te zorgen dat je de juiste beslissingen neemt voor de gezondheid en welzijn van je kind. 

 • Supplementen en gevarieerd dieet: een belangrijk uitgangspunt is dat supplementen niet bedoeld zijn als vervanging van een gevarieerd dieet. Ze zijn als een aanvulling om voedingsgaten te dichten. Het ideale scenario is dat kinderen hun benodigde vitamines en mineralen uit een gevarieerde voeding halen.
 • Veiligheid en natuurlijke oorsprong: ondanks dat veel supplementen van natuurlijke bronnen komen, betekent 'natuurlijk' niet automatisch 'veilig' of 'zonder risico'. Bewerkte supplementen in pilvorm kunnen onnatuurlijk zijn en soms schadelijke effecten hebben. Zelfs natuurlijke stoffen kunnen in bepaalde doseringen toxisch zijn, zoals te veel vitamine A die de lever kan beïnvloeden. 
 • Regulatie en interactie: een veelvoorkomende misvatting is dat voedingssupplementen onderworpen zijn aan dezelfde strikte reguleren als medicijnen en dat ze veilig kunnen worden gebruikt zonder risico op interacties met andere medicijnen of supplementen. In werkelijkheid ligt de verantwoordelijkheid voor de veiligheid en effectiviteit van supplementen vaak bij de fabrikanten zelf, aangezien de regelgeving voor supplementen minder streng is dan die voor medicijnen. Dit betekent dat er mogelijk producten op de markt zijn waarvan de veiligheid en werkzaamheid niet onafhankelijk zijn bevestigd. 

Conclusie

Terwijl een gezond en gebalanceerd dieet de basis moet zijn van elke voedingsstrategie voor kinderen, kunnen voedingssupplementen onder bepaalde omstandigheden een nuttige aanvulling zijn. Door zorgvuldig de behoeften van je kind te evalueren en professioneel advies in te winnen, kun je ervoor zorgen dat je kind alle voedingsstoffen krijgt die nodig zijn voor een gezonde groei en ontwikkeling.