Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Last van te weinig zonlicht? Vul dit aan met een vitamine D supplement!

Last van te weinig zonlicht? Vul dit aan met een vitamine D supplement!

De kou en het sombere weer in Nederland, kunnen al snel invloed hebben op je algehele gemoedstand. Wist je dat 60% van de Europeanen een tekort heeft aan vitamine D? Maar wat is vitamine D precies en waar is vitamine D goed voor? Wij leggen je uit hoe deze vitamine je helpt wanneer je te weinig zonlicht krijgt. 

Wat doet zonlicht met je?

Naast dat je zonlicht, ook wel ultraviolette (UV) straling, heeft directe invloed op ons hormoonstelsel, doordat het endorfine aanmaakt. Dit is een lichaamseigen ‘gelukshormoon’, die pijnonderdrukkend werkt en voor meer energie en een euforisch gevoel zorgt. 

Daarnaast maakt zonlicht ook serotonine en cafeïne aan, deze laten onrust verdwijnen en zorgen voor vrolijkheid. Dat was nog niet alles: wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat zonlicht ook onze geslachtshormonen beïnvloeden, zodat we zelfs eerder verliefd worden. Zo is het testosterongehalte bij mannen wel 30 procent hoger gebleken. 

Daarbij leidt een hoog vitamine D gehalte tot minder ontstekingen in het lichaam en een beter geheugen, door de grotere hoeveelheid zuurstof die je hersenen binnenkrijgen. 

Hoeveel zonlicht is er nodig voor de positieve effecten?

Voor voldoende vitamine D is er 15-30 minuten per dag aan zonlicht nodig. Vergeet niet om SPF op te doen om jezelf te beschermen tegen de schadelijke effecten van de zon! Is er niet zoveel zonlicht of ben je er niet in te vinden en ben je somber? Dan kan een vitamine D supplement uitkomst bieden.

Wat is vitamine D?

Vitamine D is eigenlijk geen vitamine, maar een in vet oplosbaar hormoon dat calcium en fosfaat opneemt in het lichaam. Het hormoon is naast zonlicht ook aanwezig in voeding en voedingssupplementen.

Waar is vitamine D goed voor?

Vitamine D is essentieel om het lichaam gezond te houden. Zo zorgt vitamine D ervoor dat kalk en fosfaat uit de botten, via de darm, worden opgenomen in het bloed. Dit bevordert de groei van een kind en voor volwassenen de groei en sterkte van botten en het gebit. Daarnaast is vitamine D belangrijk voor de werking van spieren, nieren, de bijschildklier en het afweersysteem. En natuurlijk niet te vergeten: vitamine D zorgt voor de aanmaak van endorfine, serotonine en cafeïne voor een vrolijker gevoel met meer energie. 

Waar zit vitamine D in?

Vitamine D zonlicht UV straling

Veel vitamine D wordt aangemaakt door ultraviolette (UV) straling van de zon. Waar zit nu verder vitamine D in? Ook in levertraan, haring, makreel, eieren, zalm, sardientjes en oesters is vitamine D te vinden. Let wel op: ons lichaam kan slechts 50 procent van het aanwezige vitamine D in voeding opnemen. Plantaardige voeding bevat van zichzelf al weinig vitamine D. Met wel 60% van de Europeanen met een vitamine d tekort, wordt een vitamine D supplement aangeraden.

Hoe herken je een vitamine D tekort?

Een vitamine D-tekort kan leiden tot de volgende symptomen:

 • Vermoeidheid en energietekort

 • Pijn, trillingen of kramp aan spieren en gewrichten

 • Zwakkere botten

 • Bloedend tandvlees

 • Lusteloosheid

 • Angstaanvallen 

Hoe hoog moet vitamine D zijn?

In Europa is er consensus over een minimum vitamine D-waarde van 50 nmol/L en een streefwaarde van zo’n 75 of 80 nmol/L. Alles onder de 50 nmol/L wordt bestempeld als een tekort. 

Welke mensen hebben extra vitamine D nodig?

Veel mensen hebben op doktersadvies extra vitamine D nodig, zoals:

 • Mensen met een getinte huidskleur: het hele leven

 • Als je niet elke dag tussen 11 en 15 uur even buiten bent, met een zonkracht van minstens 3

 • Zwangere vrouwen

 • Vrouwen met een lichte huid vanaf 50 jaar

 • Mannen met een lichte huid vanaf 70 jaar

 • Kinderen tot en met 3 jaar

Is te veel vitamine D mogelijk?

Negatieve effecten van een te hoge inname van vitamine D zijn zeldzaam. Toch kan het hormoon, als je langere tijd teveel vitamine D neemt, schade aan hart, nieren en bloedvaten veroorzaken. In de minder erge gevallen leidt het tot misselijkheid, slaperigheid, verminderde eetlust of obstipatie. Bespreek je klachten altijd met een huisarts wanneer je deze ervaart. 

Vitamine D, zonlicht UV straling op huid

Welke vitamine D is het beste?

Vitamine D3 uit de vitamine D familie wordt bestempeld als dé beste vitamine D. Uit onderzoek blijkt dat vitamine D3 500% sneller wordt omgezet en 300% beter wordt opgeslagen dan vitamine D2. Ook verhoogt vitamine D3 de vitamine D concentratie in het lichaam met wel 85%! Daarbij heeft vitamine D2 een kortere houdbaarheidsdatum en verbindt het slechter met de eiwitten in het bloed. 

Vitamine D3 supplementen kopen bij Bono?

Bears With Benefits Hey Sunshine Vitamins (60 gummies)

Bears With Benefits vitamine D

Bears With Benefits Hey Sunshine zijn perfect voor diegene die last heeft van somberheid of uitputting door te weinig zonlicht. Ook helpen de suikervrije gummies het immuunsysteem, weerstand en celdeling te boosten! Dat simpelweg met 2 beertjes per week.

NOW Foods Vitamine D3 5000 IU

NOW Foods Vitamine D3 5000 IU

De NOW Foods Vitamine D3 5000 IU zijn vitamine D3 softgels voor volwassenen. Dit supplement helpt om spierpijn, botpijn, zwakke tanden, immuunsysteem en somberheid tegen te gaan. Elke 2 dagen moet er 1 softgel ingenomen worden, het liefst bij een vette maaltijd. Daarbij is het supplement vrij van maïs, zuivel, eieren, gluten én soja. Ook verkrijgbaar als NOW Foods Vitamine D3 2000 IU

NatureWise Vitamine D3 (360 softgels)

NatureWise Vitamine D3

Wil je gelijk een grote voorraad vitamine D3? Ga dan voor NatureWise Vitamine D3 met wel 360 softgels! Dit is vooral handig als je op een plek woont met jaarlijks weinig zon. Naast de voordelen van vitamine D3, is het supplement gemaakt volgens strikte GMP-normen én zonder kunstmatige toevoegingen. 

Vitamine D kopen?

Denk je dat voldoende vitamine D is wat jij nodig hebt? Overleg dit met je arts en kies uit ons gecertificeerde vitamine D3 assortiment voor een goede weerstand en minder somberheid! Voor 23:59 besteld, is morgen al in huis!

Bronnen:

 • https://www.thuisarts.nl/vitamine-d/ik-heb-misschien-extra-vitamine-d-nodig 
 • https://www.zorgwijzer.nl/zorgwijzers/vitamine-d
 • Dermalogica