Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Ontdek biohacking: Een nieuwe methode voor een geoptimaliseerde gezondheid

Ontdek biohacking: Een nieuwe methode voor een geoptimaliseerde gezondheid

Benieuwd naar wat biohacking nu precies is? Wij geven je een introductie in de wereld van biohacking, geïnspireerd door inzichten en concepten uit het opzienbarende Nederlandse TV-programma "The Biohack Project". Deze gids is speciaal samengesteld om jou op een reis door de fascinerende wereld van biohacking, waar wetenschap en technologie samenkomen om onze gezondheid en welzijn te optimaliseren.

Wat is biohacking?

Biohacking klinkt misschien als iets uit een sciencefictionfilm, maar het is in werkelijkheid een zeer toegankelijke en praktische benadering voor het verbeteren van je gezondheid. Biohacking gaat over het maken van kleine, incrementele veranderingen in je dieet of levensstijl om je gezondheid en welzijn te optimaliseren. Het is een breed concept dat varieert van het aanpassen van je slaappatroon tot het gebruik van geavanceerde gadgets en technologieën. Een biohacker richt zich op het verbeteren van de biologische processen in het lichaam om zo een betere, meer energieke versie van jezelf te creëren. Dat is het ultieme doel voor iedere biohacker: meer en constante energie, meer focus en betere concentratie, vertraging van het ouderdomsproces, gewichtscontrole en een gezonde uitstraling.

Het unieke aan biohacking is dat het je lichaam en geest ziet als een systeem dat kan worden geoptimaliseerd. Deze benadering wordt gekenmerkt door een doe-het-zelf mentaliteit, waarbij individuen experimenteren met verschillende aspecten van hun biologie om hun fysieke en mentale prestaties te verbeteren. Hoe ver je hierin wilt gaan, bepaal je zelf.

Biohacking kent verschillende definities, afhankelijk van de context:

 • In de brede zin: Het gaat om het manipuleren van biologie met een zogenoemde ‘hackermentaliteit’.
 • Technologie en biologie: De symbiose van het menselijk lichaam met technologie.
 • Optimalisatie: Het gebruik van biologische kennis en technologie om het menselijk lichaam te optimaliseren.
 • Milieu-invloed: Het aanpassen van de omgeving voor optimale prestaties.

De zes kernwaarden van biohacking

 • Geavanceerde voedingsstrategieën: Biohacking gaat verder dan alleen gezond eten: het gaat om het begrijpen hoe bepaalde voedingsstoffen onze lichaamsfuncties beïnvloeden. Dit kan variëren van het aanpassen van macronutriënten tot het implementeren van intermitterend vasten. Het doel is om onze voeding zo te optimaliseren dat het bijdraagt aan onze algehele gezondheid en vitaliteit.
 • Slaapoptimalisatie: Een goede nachtrust is essentieel voor onze gezondheid. Biohackers experimenteren met verschillende slaaptechnieken om de kwaliteit van hun slaap te verbeteren. Dit kan uiteenlopen van het aanpassen van licht en geluid in de slaapkamer tot het gebruik van slaaptrackers en apps die slaappatronen analyseren.
 • Lichaamsbeweging op maat: Niet elke vorm van lichaamsbeweging is geschikt voor iedereen. Biohackers richten zich op het vinden van de meest effectieve trainingen voor hun lichaamstype en gezondheidsdoelen, zoals krachttraining, high-intensity intervaltraining (HIIT) of zelfs yoga en pilates.
 • Stressbeheersing: Chronische stress kan een grote impact hebben op onze gezondheid. Biohackers gebruiken technieken zoals meditatie, ademhalingsoefeningen, en mindfulness om stress te beheersen en hun mentale helderheid te verbeteren.
 • Het gebruik van technologie en gadgets: In de wereld van biohacking zijn er talloze gadgets en apps beschikbaar die helpen bij het monitoren en verbeteren van gezondheid. Denk aan fitness-trackers, smartwatches, en apps die helpen bij het tracken van voeding, slaap en lichaamsbeweging.
 • Community en kennisdeling: Een belangrijk aspect van biohacking is het delen van kennis en ervaringen. Biohackers zijn vaak actief in online forums en communities waar ze tips en adviezen uitwisselen. Dit is hun manier om te leren van de ervaringen van anderen en om steun en inspiratie te vinden.

In de wereld van biohacking worden mensen vaak gezien als 'DIY-biotechnologen' (zelf technologie gebruiken om biologie te begrijpen), 'cyborgs' (mensen die technologie in hun lichaam integreren), of 'leefstijl-optimaliseerders' (die streven naar betere gezondheid en prestaties). Biohacking kan veel beloven voor de toekomst, vooral in termen van gezondheid, geneeskunde en duurzaamheid.

De voordelen van biohacking

Sommige aanhangers van biohacking rapporteren voordelen, zoals verbeterde mentale helderheid, verhoogde energie, betere slaap en een algemeen gevoel van welzijn. Sommige biohackers melden ook verbeteringen in fysieke prestaties en een vertraagd verouderingsproces, sommigen willen zelfs streven naar een leeftijd van wel 130 jaar!

Biohacking kan toegankelijk zijn voor velen, met aanpassingen en technieken die kunnen variëren om aan verschillende behoeften en mogelijkheden te voldoen. Het maakt niet uit of je een drukke professional, ouder of student bent: er zijn technieken en hulpmiddelen die je kunt gebruiken om je welzijn te verbeteren. Het gaat om het vinden van wat voor jou werkt, en het aanbrengen van kleine, haalbare veranderingen in je dagelijks leven.

In het volgende deel van onze blog zullen we dieper ingaan op specifieke biohackingtechnieken en hoe je deze veilig en effectief kunt toepassen!

Dave Asprey: de grondlegger van biohacking

Dave Asprey werd op 45-jarige leeftijd bekend met zijn Bulletproof Coffee en zijn streven als levensstijlgoeroe naar een uitzonderlijk lange levensduur. Zijn doel is om 180 jaar te worden, en in deze missie heeft hij zichzelf onderworpen aan een reeks van extreme en kostbare biohacking-technieken. De kosten hiervan? Meer dan 1 miljoen dollar.

Bulletproof lifestyle en commercieel succes

Bullet proof coffee

Als oprichter van het Bulletproof-merk werd Asprey bekend door het promoten van Bulletproof Coffee, een mengsel van koffie met boter en kokosolie. Dit concept werd snel populair en resulteerde in miljoenen verkochte kopjes koffie. Zijn bedrijf breidde zich uit naar diverse voedings- en gezondheidsproducten, waardoor hij een invloedrijke figuur werd in de wereld van gezondheid en wellness.

Omvangrijke stamcelbehandelingen

Zo onderging Asprey een uitgebreide stamcelbehandeling. Dit omvatte het oogsten van beenmerg, het injecteren van de stamcellen in elk gewricht, langs zijn ruggenmerg en in zijn hersenvocht. Asprey nam ook cosmetische behandelingen op, zoals injecties in zijn gezicht en hoofdhuid, bedoeld om rimpels te verminderen en haargroei te bevorderen.

Biohacking als levenswijze

Asprey's benadering van biohacking is niet beperkt tot zijn dieet. Hij neemt dagelijks 100 supplementen, maakt gebruik van infraroodlichtbaden, een hyperbare zuurstofkamer en draagt speciale brillen om zichzelf te beschermen tegen schadelijk licht. Zijn thuis, Alpha Labs, is uitgerust met diverse high-tech apparaten gericht op het verbeteren van gezondheid en fitness.

Hoe werkt biohacking?

Het 'Anti-aging System'

Eduard de Wilde bouwde voort op de methodes van Dave Asprey en ontwikkelde zijn eigen unieke methode: het Anti-Aging System. Alles wordt gemeten en opgeslagen in een dashboard dat gekoppeld is aan diverse apps zoals van MyFitnessPal (voeding), Oura (slaap en beweging), KetoMojo (glucose en ketonen) etc. Bijna dagelijks prikt hij zijn bloedwaarden, ketonen en glucose en doet hij dit met plezier.

Aan de hand van al deze metingen en vastlegging van de resultaten kwam zijn Anti-Aging Systeem tot stand dat bestaat uit 8 elementen:

 1. Voeding

  • Bulletproof Diet: Richt zich op het verminderen van toxines en het eten van ontstekingsremmende voedingsmiddelen. Het dieet bestaat uit veel hoogwaardige vetten, matige eiwitten en beperkte koolhydraten.
  • Intermittent fasting: Eten binnen een bepaald tijdsbestek (zoals bijvoorbeeld tussen 12 en 20 uur) gevolgd door een vastenperiode. Dit kan bijdragen aan gewichtsverlies en metabole gezondheid.

 2. Beweging

  • High-Intensity Interval Training (HIIT): Intensieve training afgewisseld met minder intensieve herstelperiodes. Dit kan de cardiovasculaire gezondheid verbeteren en helpt bij vetverbranding.
  • Krachttraining: Het opbouwen van spiermassa en kracht voor een gezonder verouderingsproces.

 3. Nachtrust

  • Verbeteren van slaapkwaliteit: Belangrijk voor diepe, herstellende slaap. Inclusief het volgen van een consistente slaaproutine en het verminderen van blootstelling aan blauw licht.

 4. Ademhaling

  • Ademhalingstechnieken: Regelmatige oefeningen doen om stress te verminderen, de zuurstofopname te verbeteren en het algehele welzijn te bevorderen.

 5. Kou

  • Koude therapie: Blootstelling aan koude omstandigheden zoals koude douches of ijsbaden kunnen het immuunsysteem versterken en vetverbranding stimuleren.

 6. Warmte

  • Sauna: Warmte van de sauna kan helpen gifstoffen te elimineren, spieren te ontspannen en de bloedcirculatie te verbeteren.

 7. Suppletie

  • Hoogwaardige supplementen: Gebruik van supplementen om tekorten aan te vullen en lichaamsfuncties te ondersteunen, inclusief een breed scala aan vitaminen, mineralen en vetzuren. Dave Asprey heeft nog zijn specifieke supplementenlijst geopenbaard, maar het bevat in ieder geval wel de volgende supplementen. De vermelde producten zijn vergelijkbaar met die gebruikt door Dave Asprey, maar kunnen verschillen in merk, vorm en andere kenmerken. De actieve ingrediënten zijn hetzelfde.

   Supplementen
   Bij het wakker worden Vitamine D3, Omega-3 vetzuren, Vitamine C, Collageen, L-Tyrosine, Methyl B-vitaminen, Magnesium, Jodium, Vitamine K2, Nicotinamine Riboside, Gluthathione, Fisetin, Acetyl-L Carnitine
   Ontbijt Bulletproof Coffee (met MCT-olie en grasboter, eventueel aangevuld met collageen eiwitpoeder)
   Voor het slapen Magnesium (voor ontspanning en slaapverbetering)
   Overige Nicotinamide riboside (NR), Glutathione (GSH), Fisetin, Collageen, Pyrroloquinoline Quinone (PQQ), Acetyl-L Carnitine, Vitamine C, Vitamine D, Vitamine K, Vitamine A, Carotenoïden, Whey protein, Jodium, Krill olie, Methyl Folate, Methyl B12, Polyfenolen, Kurkuma, L-tyrosine, Zink en koper, Apigenine, Actieve kool

   Disclaimer: Vergeet hierbij niet dat deze levensstijl en het gebruik van deze supplementen niet voor iedereen geschikt zijn, vooral niet voor mensen met een medische aandoening. Het is van belang om te overleggen met een arts, stop met het gebruik en raadpleeg een arts als er overgevoeligheidsreacties optreden. Voedingssupplementen mogen niet worden gebruikt ter vervanging van een gevarieerd en uitgebalanceerd dieet en een gezonde levensstijl.

 8. Licht

  • Lichttherapie: Blootstelling aan natuurlijk zonlicht en het gebruik van lichttherapie-apparaten om de slaap-waakcyclus te reguleren en de stemming en energieniveaus te verbeteren.

  Door het manipuleren van al deze elementen slaagde hij erin om ziektes te voorkomen (daling van 98%), beter te performen (meer focus en energie), zijn gewicht onder controle te houden, een gezondere uitstraling te hebben en uiteindelijk om langer vitaal te blijven.

  De persoonlijke biohacking reis van Serge Faguet

  Serge Faguet's biohacking-reis omvatte een reeks van gedetailleerde, doelgerichte acties die zijn gezondheid en welzijn aanzienlijk hebben verbeterd. In zijn uitgebreide blog blikt hij terug op zijn methoden en de waargenomen effecten:

  1. Diepgaande slaapoptimalisatie:

  • Gebruik van de Oura Ring voor een slaapanalyse, stel een strikte slaaproutine in, vermijd blauw licht voor het slapengaan en creëer een ideale slaapomgeving.
  • Effect: Serge rapporteerde een aanzienlijke toename in de kwaliteit van zijn REM- en diepe slaapfasen, wat resulteerde in betere cognitieve functies overdag, verhoogde productiviteit en een verbeterd algemeen welzijn.

  2. Radicale voedingsveranderingen:

  • Het stoppen eten van suiker en bewerkte voedingsmiddelen, het overgaan naar een dieet rijk aan natuurlijke, onbewerkte voedingsmiddelen, intermitterend vasten en een ketogene benadering.
  • Effect: Serge zag een significante daling in zijn lichaamsvetpercentage en een verbetering in metabole markers. Hij ervaarde ook een toename in energieniveaus en een stabielere bloedsuikerspiegel.

  3. Strategische lichaamsbeweging:

  • Focus op krachttraining met nadruk op grote spiergroepen en integratie van High-Intensity Interval Training (HIIT) voor maximale efficiëntie.
  • Effect: Hij bouwde spiermassa op, verbeterde zijn VO2Max en verhoogde zijn algehele fysieke fitheid, wat bijdroeg aan een betere gezondheid en een verhoogd uithoudingsvermogen.

  4. Doordacht gebruik van supplementen en medicijnen:

  • Een gedetailleerd regime van zowel supplementen als voorgeschreven medicijnen, zorgvuldig onderzocht en afgestemd op zijn persoonlijke gezondheidsprofiel.
  • Effect: Deze benadering leidde tot verbeterde mentale scherpte, emotionele stabiliteit, en een opmerkelijke verbetering in diverse gezondheidsindicatoren, zoals hormoonniveaus en markers van cellulaire gezondheid.

  5. Mentale en emotionele zelfzorg:

  • Regelmatige meditatie en psychotherapie, gericht op zelfbewustzijn en het aanpakken van persoonlijke uitdagingen.
  • Effect: Serge ervoer een aanzienlijke vermindering van stress, angst en negatieve emoties en merkte een verbetering in sociale interacties en algemene levenskwaliteit.

  6. Gegevensgestuurde gezondheidsmonitoring:

  • Het uitvoeren van gezondheidstests, waaronder bloedonderzoek en genetische tests om zo een nauwkeurig beeld te krijgen van zijn gezondheidsstatus.
  • Effect: Deze nauwgezette monitoring stelde Serge in staat om zijn biohacking-strategieën voortdurend te verfijnen, wat leidde tot aanzienlijke verbeteringen in verschillende gezondheidsaspecten.

  7. Toekomstgerichte gezondheidsinitiatieven:

  • Het onderzoeken naar en implementatie van nieuwe wetenschappelijke inzichten en technologieën op het gebied van gezondheid en levensverlenging.
  • Effect: Verbeterde biomarkers die wijzen op een biologisch jongere leeftijd, en een optimistische vooruitzicht op een verlengde levensduur.

  Kritiek op biohacking

  Kritiek op Biohacking

  Dave Asprey's benadering van biohacking en zijn Bulletproof lifestyle hebben zeker de aandacht getrokken, maar ze zijn ook onderwerp van kritiek en discussie geworden, vooral in de medische en wetenschappelijke gemeenschap. Omdat Asprey geen formele medische graad of gespecialiseerde opleiding in voeding heeft, kunnen sommigen vraagtekens zetten bij de geloofwaardigheid en betrouwbaarheid van zijn adviezen.

  In het licht van deze kritieken is het belangrijk voor individuen om voorzichtig te zijn en potentieel twijfelachtige gezondheidsadviezen kritisch te evalueren. Raadpleging van gekwalificeerde gezondheidsprofessionals blijft de veiligste benadering voor dieet- en gezondheidsbeslissingen.

  Ook leggen voedingsdeskundigen en diëtisten de nadruk op het belang van een uitgebalanceerd en gevarieerd dieet. Dit dieet moet alle essentiële voedingsstoffen bevatten om een goede gezondheid te ondersteunen, aangepast aan individuele behoeften en omstandigheden. Een 'one-size-fits-all' benadering kan namelijk contraproductief zijn.

  Conclusie

  Biohacking klinkt als een avontuur uit een futuristische film, maar het is eigenlijk een spannende, toch toegankelijke manier om te werken aan een gezonder, energieker leven. Of je nu experimenteert met je slaap, je trainingen optimaliseert, of je dagelijkse koffieritueel oppept, biohacking draait allemaal om kleine veranderingen met grote effecten.

  Maar laten we eerlijk zijn: niet iedereen heeft de tijd (of het budget) om zich te wagen aan dure en uitgebreide stamcelbehandelingen à la Dave Asprey. Gelukkig hoeft dat ook niet! Biohacking kan zo simpel zijn als het kiezen van de juiste supplementen om je dagelijkse voeding te boosten. Voor wie geïnteresseerd is in biohacking, biedt ons supplementen assortiment een eenvoudige manier om te beginnen met het verbeteren van je welzijn.

  Bronnen