Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Ontdek de voordelen van mariadistel voor jouw gezondheid

Ontdek de voordelen van mariadistel voor jouw gezondheid

Mariadistel is een plant die voornamelijk wordt gebruikt als voedingssupplement om de leverfunctie te ondersteunen. Het is een van de meest bestudeerde planten en heeft vele voordelen voor je gezondheid. In dit artikel bespreken we wat mariadistel is, de voordelen die het biedt, eventuele bijwerkingen en hoe je het gebruikt.

Wat is mariadistel?

Mariadistel (silybum marianum) is een plant die al eeuwenlang wordt gebruikt als medicijn. De plant is inheems in Europa, maar wordt nu ook in andere delen van de wereld gekweekt. Het dankt zijn naam aan de legende dat de witte vlekken op de bladeren werden veroorzaakt door de melk van Maria toen ze haar baby Jezus voedde.

De actieve ingrediënten in mariadistel zijn silymarine en silybin, stoffen die bekend staan om hun leverondersteunende eigenschappen. Silymarine is een mengsel van verschillende flavonoïden die voorkomen in de zaden van de plant.

Mariadistel bstellen

Voordelen en werking van mariadistel

1. Leverondersteuning

Mariadistel wordt vaak gebruikt om de lever te ondersteunen en te beschermen tegen schade. De lever is een vitaal orgaan dat verantwoordelijk is voor het ontgiften van het lichaam en het reguleren van de stofwisseling. Mariadistel kan de lever helpen bij het verwijderen van gifstoffen en het beschermen tegen schade veroorzaakt door overmatig alcoholgebruik, hepatitis of leververvetting.

2. Ontstekingsremmend effect

Mariadistel heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Dit kan nuttig zijn bij verschillende ontstekingsgerelateerde aandoeningen, zoals artritis, astma en prikkelbare darmsyndroom (PDS). De ontstekingsremmende eigenschappen van mariadistel zijn te danken aan de flavonoïden die het bevat.

3. Cholesterol- en bloedsuikerspiegelverlaging

Mariadistel kan ook helpen bij het verlagen van het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel. Dit kan gunstig zijn voor mensen met diabetes type 2 en hoge cholesterolwaarden. Mariadistel bevat stoffen die de insulinegevoeligheid verbeteren en de opname van glucose door de cellen bevorderen.

4. Ondersteuning van de immuunfunctie

Mariadistel kan ook helpen bij het ondersteunen van de immuunfunctie. Dit komt omdat de flavonoïden in mariadistel antioxidanteigenschappen hebben. Antioxidanten beschermen het lichaam tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen, die kunnen leiden tot celbeschadiging en ziekte.

5. Verbeterde spijsvertering

Mariadistel kan ook de spijsvertering verbeteren. Het kan helpen bij het verminderen van symptomen van een opgeblazen gevoel, gasvorming en indigestie. Dit komt doordat mariadistel de galstroom bevordert, wat de spijsvertering ondersteunt.

6. Bescherming van de huid

Mariadistel kan ook helpen bij het beschermen van de huid tegen schade veroorzaakt door UV-straling en vervuiling. De flavonoïden in mariadistel hebben antioxidanteigenschappen die de huid kunnen beschermen tegen vrije radicalen en celbeschadiging.

7. Ondersteuning bij leveraandoeningen

Mariadistel wordt vaak gebruikt als aanvullende behandeling bij leveraandoeningen, zoals hepatitis en cirrose. Het kan de leverfunctie verbeteren en de symptomen van deze aandoeningen verminderen.

8. Verlichting van allergieën

Mariadistel kan ook helpen bij het verminderen van allergische reacties. Het kan de histamineproductie in het lichaam verminderen, wat kan helpen bij het verminderen van symptomen zoals jeuk en zwelling.

9. Verbeterde hersenfunctie

Mariadistel kan ook helpen bij het verbeteren van de hersenfunctie. Het kan de cognitieve functie verbeteren en het geheugen ondersteunen. Dit komt omdat mariadistel de bloedtoevoer naar de hersenen kan verbeteren en de productie van bepaalde neurotransmitters kan verhogen.

10. Vermindering van kanker

Mariadistel kan ook helpen bij het verminderen van het risico op bepaalde vormen van kanker, zoals borst- en prostaatkanker. De flavonoïden in mariadistel hebben antioxiderende eigenschappen die kunnen helpen bij het voorkomen van celbeschadiging en mutaties die kanker kunnen veroorzaken.

Bijwerkingen van mariadistel

Over het algemeen wordt mariadistel als veilig beschouwd en zijn er weinig bijwerkingen gemeld. De meest voorkomende bijwerkingen zijn maagklachten, misselijkheid en diarree. In zeldzame gevallen kan het gebruik van mariadistel leiden tot allergische reacties, zoals huiduitslag en jeuk.

Als u zwanger bent of borstvoeding geeft, moet u mariadistel vermijden, omdat er niet genoeg onderzoek is gedaan naar de veiligheid ervan tijdens de zwangerschap en borstvoeding. Ben je allergisch voor planten uit de Asteraceae-familie, zoals kamille en madeliefjes, dan moet je ook voorzichtig zijn bij het gebruik van mariadistel.

Als je medicijnen gebruikt, moet je je arts raadplegen voordat je mariadistel gebruikt, omdat het de werking van sommige medicijnen kan beïnvloeden.

Hoe gebruik je mariadistel?

Mariadistel kan worden ingenomen als een voedingssupplement in de vorm van capsules, tabletten, poeder of vloeibare extracten. Het is belangrijk om de aanbevolen dosering op de verpakking te volgen en niet meer te nemen dan aanbevolen.

Het is het beste om mariadistel in te nemen met voedsel om de opname te verbeteren. Het duurt meestal enkele weken voordat de voordelen van mariadistel merkbaar zijn.

Mariadistel supplement

Er zijn verschillende vormen van mariadistel supplementen beschikbaar op de markt. Hieronder staan de meest voorkomende vormen:

Capsules

Mariadistel capsules

Mariadistel supplementen zijn verkrijgbaar in capsulevorm. De capsules bevatten mariadistel extract en kunnen gemakkelijk worden ingenomen met water.

Tabletten

Mariadistel tabletten

Mariadistel supplementen zijn ook verkrijgbaar in tabletvorm. Deze tabletten zijn meestal groter dan capsules en moeten worden doorgeslikt met water.

Vloeibare extracten

Mariadistel supplementen zijn ook verkrijgbaar in vloeibare vorm. Deze extracten kunnen worden toegevoegd aan water of sap en kunnen gemakkelijk worden ingenomen.

Thee

Mariadistel thee is een andere vorm van Mariadistel supplementen. De thee wordt gemaakt van Mariadistel bladeren en kan worden gedronken als een warme drank.

Is mariadistel gevaarlijk?

Ondanks de vele gezondheidsvoordelen, zijn er ook enkele risico's verbonden aan het gebruik van mariadistel. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de vraag: is mariadistel gevaarlijk?

Over het algemeen wordt mariadistel als veilig beschouwd en heeft het weinig bijwerkingen. Enkele veel voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, diarree, opgeblazen gevoel, winderigheid en maagkrampen. In zeldzame gevallen kan het ook leiden tot allergische reacties zoals huiduitslag, jeuk en ademhalingsproblemen.

Er is echter ook enig bewijs dat mariadistel bij langdurig gebruik kan leiden tot levertoxiciteit. Dit is echter voornamelijk geassocieerd met gevallen waarin mariadistel werd gebruikt in combinatie met andere geneesmiddelen of kruiden die de leverfunctie kunnen beïnvloeden. Daarom wordt het gebruik van mariadistel bij zwangere vrouwen en mensen met een leveraandoening afgeraden.

Veelgestelde vragen (FAQ's) over mariadistel

Wat doet mariadistel met je lichaam?

Als je mariadistel gebruikt, kan het je leverfunctie ondersteunen, je lichaam helpen ontgiften en mogelijk ontstekingsremmende eigenschappen bieden. Het wordt vooral gewaardeerd om zijn silymarine-gehalte, een antioxidant die helpt bij het beschermen van de lever tegen schadelijke invloeden.


Hoe lang kun je mariadistel gebruiken?

Je kunt mariadistel meestal voor een langere periode gebruiken, afhankelijk van je behoeften en de aanbeveling van je arts of therapeut. Raadpleeg altijd een professional voordat je met een supplement begint, en volg de aanwijzingen op de verpakking.


Hoe moet je mariadistel gebruiken?

Je kunt mariadistel in verschillende vormen gebruiken, zoals capsules, tabletten, tincturen, thee of als poeder. Volg de instructies op de verpakking van het product voor de aanbevolen dosering en wijze van gebruik, of raadpleeg je arts of therapeut voor persoonlijk advies.


Wat is de beste mariadistel?

De beste mariadistel is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur en behoeften. Kies een product van een betrouwbaar merk met een hoog silymarine-gehalte, en let op eventuele toevoegingen of vulstoffen. Lees recensies en raadpleeg een professional om een product te vinden dat bij jou past.

Conclusie

Mariadistel is een plant die bekend staat om zijn leverondersteunende eigenschappen, ontstekingsremmende effecten, cholesterol- en bloedsuikerspiegelverlagende eigenschappen, ondersteuning van de immuunfunctie en verbetering van de spijsvertering. Bekijk ons assortiment aan mariadistel supplementen. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.