Oorzaak en Oplossing bij Droog Haar

Lina ter Hennepe

Oorzaak en Oplossing bij Droog Haar

We zijn niet allemaal gezegend met elke dag glanzend, vol, lang, golvend en dik haar. Zo zien we ons haar natuurlijk het liefst, maar in realiteit valt dit vaak tegen. Velen die hun handen door het haar halen, merken dat het droog en stug aanvoelt. Een probleem waar tig mannen en vrouwen dagelijks mee om moeten gaan. Het haar elke dag in een knotje doen of een petje dragen is geen optie, maar rondlopen met haar dat op stro lijkt doen we liever niet.

Veel mensen weten niet waar droog haar door wordt veroorzaakt. Dit komt omdat elke situatie heel uniek is. Het kan het gevolg zijn van gels, chloor in zwembaden, radicale schoonheidsbehandelingen of het gebruiken van verkeerde haarproducten. Het goede nieuws is dat, ondanks de oorzaak van het probleem, er altijd oplossingen zijn.

Droog haar herkennen (wat merk ik)

Als je last hebt van droog haar, komt dat doordat je hoofdhuid niet genoeg vocht en olie bevat om de normale glans en textuur te behouden. Zoals eerder benoemd, kan het komen door gebruik van agressieve haarproducten of het overmatig wassen van de haren. Maar ook enkelende aandoeningen geven een uitgedroogd uiterlijk aan de haren. Het begrijpen en herkennen van dit soort oorzaken is belangrijk om uiteindelijk de juiste behandeling te kiezen. Wanneer je de oorzaak van droog haar gevonden hebt, is het gemakkelijker om weer gezonde haren terug te krijgen.

Droog haar oorzaken

1. Door je haar vaak te wassen droogt het uit

Steeds meer mannen en vrouwen gooien het roer om als het gaat om een besluit te nemen in het niet meer wassen van hun haar. Voordat je die keuze maakt is het belangrijk om te weten dat de talgproductie per mens verschillend is. De een heeft sneller last van vet haar en de ander kan met één keer in de week wassen de hele week door zonder vette slierten. Talgvet wordt aangemaakt door talgkliertjes, zie afbeelding hieronder. Het vet komt terecht in het haarzakje en verspreidt zich vervolgens via de haar naar de hoofdhuid. Het talgvet vermengt zich dan met de aanwezige stoffen op de hoofdhuid. Het haar wordt als het ware met natuurlijke geproduceerde vet ingesmeerd. De productie van het talgvet wordt beïnvloed door zowel vrouwelijke als mannelijke hormonen. Met andere woorden: testosteron stimuleert de talgvet productie waar oestrogeen juist de productie ervan remt. Een ander belangrijke invloed op de talgvet productie heeft te maken met temperatuur. Bij het stijgen ervan, neemt de talgvet productie toe. Hierdoor droogt het haar echter wel uit. Dit kan gebeuren door bijvoorbeeld een saunabezoek of het föhnen van het haar.

talgvet Bono

Toch is er een beetje hoop voor degenen die sneller last krijgen van vettig haar. Het is namelijk mogelijk om je hoofdhuid een beetje te trainen. Talg wordt van nature aangemaakt om de hoofdhuid in goede conditie te houden. Met andere woorden: talg houdt je haar ‘vettig’ Door je haar vaak te gaan wassen met shampoo of conditioner, zal je keer op keer de talg van de hoofdhuid verwijderen. Hierdoor kan het dus niet in je haar worden opgenomen, waardoor het er droog uit gaat zien.

Voor de meeste haartypes is een of twee dagen tussen wasbeurten genoeg. Natuurlijke oliën worden hierdoor behouden en je haar wordt dan minder snel droog. Borstel je je haar regelmatig als je onder de douche vandaan komt? Op dat moment is je haar het meest kwetsbaar en kunnen de haarpunten beschadigen.

2. Chemische behandelingen droogt het haar uit

Met chemische behandelingen wordt er bijvoorbeeld straighten, permanenten of je

haar laten verven bedoeld. Deze behandelingen vragen bijzonder veel van je haar. Toch zijn de meeste mensen wel eens toe aan een nieuwe uitstraling. En wat geeft een beter gevoel als je je haar weer in een frisse kleur verandert hebt? Heb je er alleen wel bij stilgestaan wat haarverf precies kan doen met je haar? Tijdens het

verven zorgt de stof ammoniak ervoor dat de schubben (=buitenste laag) van je haar week worden en omhoog gaan staan. Hierdoor worden ze erg zwak en breken ze tijdens en na het verven af. Dit leidt tot gespleten punten en haarbreuken. Daarnaast zorgen zowel ammonia als waterstofperoxide ervoor dat je haar extreem wordt uitgedroogd.

3. Agressieve haarproducten maakt het haar droog

Tegenwoordig beseffen we meer dan ooit hoe belangrijk het is om onze (hoofd)huid goed te verzorgen en koopt niemand zomaar een shampoo of conditioner meer zonder te controleren of ze geen schadelijke chemische stoffen bevatten. Siliconen, sulfaten en parabenen staan al een tijd in de schijnwerpers, omdat mensen zich afvragen of ze nu wel of niet een risico vormen voor onze gezondheid. We zullen ze op een rijtje zetten en uitleggen of ze daadwerkelijk slecht zijn voor je haar of gezondheid.

Siliconen
Siliconen leggen een laagje om je haar heen en kun je zien als een soort vloeibaar rubber of plastic. Dit laagje is beschermend en waterafstotend. Je haar wordt hierdoor zachter, gladder, glanzender, minder statisch, oogt het gezonder en wordt het makkelijker doorkambaar. Er zijn verdampende, wateroplosbare en niet-wateroplosbare siliconen. Verdampende siliconen vervliegen snel na het aanbrengen van een product, waar wateroplosbare siliconen verwijderd kunnen worden met water. Een verdampende silicoon is er bijvoorbeeld alleen om het product makkelijker smeerbaar te maken. Deze siliconen kunnen dus niet veel kwaad. Niet-wateroplosbare daarentegen wel. Ze spoelen niet uit bij het wassen van je haar, alleen met een diep reinigende shampoo met sulfaten. Zo ontstaat er een zogeheten ‘build-up’; laagjes siliconen die zich op blijven bouwen in je haar. Het gevolg hiervan is, is dat je haar daardoor zwaar en futloos kan worden en dit kan zorgen voor hoofdhuidproblemen zoals jeuk. Daarom zijn (niet-wateroplosbare) siliconen voornamelijk voor mensen met krullen een boosdoener. Doordat ze je haar zwaarder maken krult het minder.

De nadelen van siliconen zijn:

  • De gezonde look die je haar krijgt is niet echt, siliconen zijn geen voedingsstoffen
  • Het zorgt voor een build-up
  • Het kan je haar zwaar en futloos maken
  • Goede ingrediënten uit haarverzorgingsproducten kunnen niet altijd meer bij het haar komen

Parabenen
Parabenen worden in cosmetica gebruikt als conserveringsmiddel. Ze zorgen ervoor dat schimmels en bacteriën niet groeien, waardoor je make-up producten, crèmes en shampoo niet bederven. De hoeveelheid van deze chemische stof hangt af van het product. Zijn parabenen slecht voor je of niet? Deze vraag wordt nog vaak ter discussie gesteld. Echter, heeft de Europese Unie een lijst met risicovolle stoffen samengesteld, waar het aangeeft dat parabenen veilig zijn. De ingrediënten zijn dus officieel goedgekeurd en veilig. Desondanks zijn er onderzoeken die parabenen in verband brengen met borstkanker. De stoffen kunnen je lichaam binnendringen waardoor het mogelijk is dat er kankercellen ontstaan. Om deze reden gebruiken veel vrouwen het liefst natuurlijke haarproducten.

Wil jij parabenen liever vermijden? Bekijk dan of het product één van de volgende ingrediënten bevat:

  • Methylparabenen
  • Ethylparabenen
  • Propylparabenen

Sulfaten
Dit zijn effectieve reinigers die talg en productresten uit het haar verwijderen, ervoor zorgen dat de shampoo en het water goed verspreid kunnen worden en laat het de shampoo schuimen. Dit is niet noodzakelijk, maar persoonlijk vinden we dat altijd erg fijn. Door het schuimende effect van de shampoo krijgt men een extra schoon gevoel.

Helaas is het zo dat de meeste sulfaten té grondig reinigen en daarmee ook de natuurlijke vetten van je haar en hoofdhuid verwijderen. Dit kan dus zorgen voor dof en droog haar en bij mensen met een gevoelige hoofdhuid zelfs voor verschillende hoofdhuidproblemen.

Slechte stoffen voor hoofd en haar

4. Droog haar door slechte invloeden van buitenaf

Ben je een echte zon-liefhebber? Dat levert je een mooie huidskleur op, maar je haar wordt er vaak minder mooi van. Bijna alle slechte invloeden voor het haar zijn op het strand aanwezig. De combinatie van warmte en wind maken je haar droog en breekbaar. Daarnaast zorgt de zon ervoor dat je haar pigment verliest, met gevolg dat je haar dof en onhandelbaar is. Je haar beschermen tegen de zon is dus geen overbodige luxe. Na een aantal dagen in fel zonlicht te hebben gezeten zonder de juiste verzorging, kan je haar gaan afbreken, splijten of pluizig worden. Vermijd zoveel mogelijk zee- en zwembadwater. Het zout en chloor zijn agressief voor de natuurlijke beschermlaag van het haar. In de zomervakantie is dit moeilijk te ontwijken.

Droog haar oplossingen

1. Haarolie om droog haar tegen te gaan

Probeer je het wassen van je haar juist te verminderen, maar je punten blijven droog of dof eruit zien? Een haarolie zal daar veranderingen in brengen. Een olie tegen droog haar wordt gebruikt om zowel het haar als de hoofdhuid te behandelen. 

Moroccanoil treatment, olie voor droog haar

Een goede haarolie is de Moroccanoil Treatment dat een hoog percentage arganolie bevat, om het haar te voorzien van een mooie glans en zal het zijdezacht aan laten voelen. 

Een reinigende droog shampoo voor lichte haartonen

Wil je het wassen van je haar proberen af te bouwen, maar blijft het op het begin nog vettig? Een droogshampoo zorgt voor schoon en volumineus haar zonder het te wassen. De Moroccanoil Dry Shampoo Light Tones is een reinigende droogshampoo die jouw lichtgekleurde haar en hoofdhuid direct verfrist en oppept. Je haarkleur is persoonlijk, daarom vindt Moroccanoil dat een droogshampoo dit ook moet zijn. Zo heeft Moroccanoil haar allereerste droogshampoo in twee formules gelanceerd: voor lichte haartonen en voor donkere haartonen. Zo blijft je lichte haar zijn mooie kleur behouden zonder ongewenste geel-,oker- of kopertinten. Het resultaat: een fris lichtgekleurd kapsel met een heerlijk net-naar-de-kapper-geweest gevoel. Voor donkere haartonen (donkergekleurd haar) heeft Moroccanoil de Dry Shampoo Dark Tones gelanceerd.

2. Thuisbehandeling Olaplex herstelt het droge haar

De producten van Olaplex zijn vrij van siliconen, olie, sulfaten en parabenen. Bovendien is Olaplex niet getest op dieren.

Olaplex is beschikbaar als thuisbehandeling en helpt de beschadigingen van het haar tegen te gaan of te voorkomen, zodat je haar gezond blijft. Het haar is na gebruik weer zacht, glanzend en de structuur van het haar is hersteld. Afgezwakte en droge haren krijgen versteviging en hydratatie tot diep in de kern. De producten van Olaplex is geschikt voor ieder haartype en herstelt haar wat beschadigd is geraakt door chemische behandelingen. Daarnaast verzorgt het haar dat door chloor uit het zwembad of door zout water uit de zee droog is geworden. Het kan ten slotte gebruikt worden voor haar wat extra verzorging kan gebruiken.

Olaplex productpagina op Bono.nl


De Olaplex No.3 Hair Perfector, No.4 Bond Maintenance Shampoo, No.5 Bond Maintenance Conditioner en No.6 Bond Smoother is speciaal ontwikkeld om het haar thuis te behandelen. De Olaplex No.3 zorgt voor dat de structuur van het haar hersteld wordt en dat het de juiste glans en zachtheid van het haar weer terugkrijgt. De No.4 en No.5 verwijdert vuil en stylingsresten zonder je haar of hoofdhuid te beschadigen. Daarnaast beschermt en repareert het beschadigd haar, gespleten punten en kroezen door gebroken bindingen opnieuw te verbinden. Het resultaat: onweerstaanbare glans en een heerlijk schoon gevoel. De Olaplex No.6 is een leave-in treatment die je haar versterkt, hydrateert en het proces tijdens het drogen van je haar laat versnellen. Dit product geeft het haar niet alleen extra voeding, maar ook de juiste bescherming tegen styling tools.

3. Je droge haar bestrijden door haarvitamines

Gebruik je veel stylingproducten en verschillende haarverzorgingsproducten is het verstandig om deze zonder sulfaten of parabenen te gebruiken. Daarnaast kan je er voor kiezen om haarvitamines te gebruiken. 

OASE Hair Vitamins voor droog haarTegenwoordig zijn er al een aantal haarvitamines op de markt gekomen en is het bij sommige meer of minder de moeite waard. Daardoor is het lastiger om de juiste keuze te maken. Of misschien toch niet..? OASE Hair Vitamins bevat vitamines A, C, D, E, B6, B12 en verschillende mineralen. 

4. Het gebruiken van een masker verminderd droog haar

Intensief hydraterend haarmasker

Om je haar weer glanzend en gezond aan te laten voelen kan een masker voor droog haar een groot verschil maken. De Intense Hydrating Mask van Moroccanoil zorgt voor intense hydratatie van normaal tot dik/ droog haar. Je haar zal zacht en gezond aanvoelen. Het masker hoeft maar vijf minuutjes in te werken en 1x per week is genoeg om de textuur en handelbaarheid te verbeteren.

Tot slot

Blijf bewust over de producten die je op je haar smeert. Met andere woorden, het is belangrijk om je haar goed te voeden en tegelijkertijd de haren proberen minder te wassen. Blonderen, verven en het gebruik van hete tangen draagt niet bij aan de gezondheid van je haar, dus probeer dit zo min mogelijk te doen. Uiteindelijk zul je beloond worden met mooi en glanzend haar.