Nieuw: OASE Hair Thickening Shampoo & ConditionerShop nu

Vitamine B: het geheim van een energiek leven

Isis

Isis Rijkaard

Vitamine B: het geheim van een energiek leven

Vitamine B is een verzamelnaam voor een groep van acht wateroplosbare vitamines die belangrijk zijn voor de gezondheid van het lichaam. Deze vitamines zijn: B1 (thiamine), B2 (riboflavine), B3 (niacine), B5 (pantotheenzuur), B6 (pyridoxine), B7 (biotine), B9 (foliumzuur) en B12 (cobalamine). Elk van deze vitamines heeft specifieke functies in het lichaam, maar ze werken samen om verschillende processen in het lichaam te ondersteunen.

De verschillende soorten vitamine B en hun specifieke gezondheidsvoordelen:

 • Vitamine B1 (thiamine): belangrijk voor de energieproductie uit koolhydraten en het gezonde functioneren van het zenuwstelsel.
 • Vitamine B2 (riboflavine): nodig voor de stofwisseling van vetten, eiwitten en koolhydraten en onderhoud van gezonde huid, haren en nagels.
 • Vitamine B3 (niacine): helpt bij de energieproductie uit voedsel en de gezondheid van de huid.
 • Vitamine B5 (pantotheenzuur): helpt bij de omzetting van vetten, eiwitten en koolhydraten in energie.
 • Vitamine B6 (pyridoxine): helpt bij de productie van rode bloedcellen en het gezonde functioneren van het zenuwstelsel.
 • Vitamine B7 (biotine): helpt bij de stofwisseling van vetten, koolhydraten en eiwitten, gezonde groei van haar en nagels.
 • Vitamine B9 (foliumzuur): belangrijk voor gezonde groei en ontwikkeling en de productie van rode bloedcellen.
 • Vitamine B12 (cobalamine): helpt bij de aanmaak van rode bloedcellen en de gezonde werking van het zenuwstelsel.

Deze vitamines komen voornamelijk voor in dierlijke producten en worden vaak aangevuld in vegetarische en veganistische diëten. Een tekort aan vitamine B kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen, zoals vermoeidheid, huidproblemen, spijsverteringsproblemen, geheugenproblemen, en bloedarmoede.

Vitamine B inname voor een betere gemoedstoestand

Waar draagt vitamine B aan bij? 

1. Een gezond energiebalans en het verminderen van vermoeidheid

Vitamine B speelt een belangrijke rol in de energiebalans van het lichaam en kan helpen vermoeidheid te verminderen. Vitamine B1, B2, B3, B5, B6, B9 en B12 zijn specifiek betrokken bij de energieproductie. Door de juiste hoeveelheid vitamine B in de dagelijkse voeding te eten, kan men helpen de energiebalans te behouden en vermoeidheid te verminderen.

2. Het behouden van een gezonde huid, haar en nagels

Vitamine B helpt bij het behouden van een gezonde huid, haar en nagels door verschillende manieren. Biotine (vitamine B7) speelt een belangrijke rol in het gezonde groeiproces van haar en nagels, en een tekort aan biotine kan leiden tot broze nagels en haaruitval. Het is essentieel voor de gezondheid van huid, haren en nagels. 

3. Een gezonde hersenfunctie en cognitie

Vitamine B speelt een belangrijke rol bij de gezonde hersenfunctie en cognitie. Vitamine B1 (thiamine) helpt bij de werking van het zenuwstelsel, wat essentieel is voor geheugen en leervermogen. Vitamine B3 is nodig voor de productie van neurotransmitters, chemische stoffen die communicatie tussen de hersenen en het lichaam regelen, die betrokken zijn bij stemming, slaap en geheugen.  Een gezonde inname van vitamine B via voeding en in sommige gevallen supplementen kan helpen bij het behouden van een gezonde hersenfunctie en cognitie

4. Een gezonde spijsvertering

Vitamine B kan bijdragen aan een gezonde spijsvertering door verschillende manieren. B1 (thiamine) en B2 (riboflavine) helpen bij de stofwisseling van koolhydraten en eiwitten, wat belangrijk is voor een gezonde spijsvertering. B3 (niacine) speelt een rol in de gezonde werking van het spijsverteringsstelsel, waaronder de productie van maagsap en de regulatie van de darmperistaltiek. Het is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de darmen en het behoud van een gezonde darmflora. Het is belangrijk om een gezonde balans van vitamine B te behouden door gezonde voeding en in sommige gevallen supplementen, om een gezonde spijsvertering te behouden. Een gezonde spijsvertering is namelijk van groot belang voor de algehele gezondheid.

Voedingsbronnen van vitamine B en hoe je jouw inname kunt aanvullen met supplementen:

Er zijn veel voedingsbronnen van vitamine B die je kunt eten om je inname van deze vitamines te verhogen. Sommige van de beste voedingsbronnen van vitamine B zijn:

 • Volle granen: zoals volkorenbrood, volkorenpasta, havermout en quinoa
 • Vlees: zoals varkensvlees, rundvlees, kip en vis
 • Eieren
 • Melk en melkproducten
 • Groene bladgroenten: zoals spinazie, boerenkool en broccoli
 • Fruit: zoals bananen, appels en aardbeien
 • Noten: zoals amandelen, cashewnoten en walnoten
 • Peulvruchten: zoals linzen, erwten en bonen
 • Vitamine B12 komt voor in dierlijke producten, dus vegetariërs en veganisten kunnen het tekort risico lopen en dienen extra aandacht te besteden aan de inname of supplementen.

Maar als je niet altijd aan deze voedingsbronnen kan denken. Kan je ervoor kiezen om vitamine B te nemen in de vorm van supplementen, dit biedt vooral uitkomst als je last hebt van een tekort aan vitamine B. Voordat je een vitamine B-supplement gaat gebruiken, is het aanbevolen om een arts te raadplegen, vooral als je zwanger bent, borstvoeding geeft, of andere medicijnen gebruikt. 

De beste supplementen die  vitamine B bevatten op een rij:

1. Lindens Vitamine B6 Pyridoxine 100 mg (100 tabletten) 

Wil jij een boost van B6? Probeer dan Lindens Vitamine B6 Pyridoxine 100 mg tabletten! Deze kleine pilletjes zijn de perfecte aanvulling op je dagelijkse supplementen inname. B6 is een van de B-vitamines en speelt een grote rol in je lichaam, van energieproductie tot eiwit- en hormoonstofwisseling, tot zelfs vermindering van vermoeidheid! Dit supplement zorgt dat je lichaam als een trein blijft rijden.

2. NOW Foods Vitamine B Complex B-50 capsules 

Vitamine B complex, de energie booster voor jouw lichaam! Met NOW Foods Vitamine B Complex B-50 geef je jouw lichaam een volledige aanvulling van B-vitamines, choline en inositol. Dit supplement ondersteunt energieproductie, een gezonde homocysteïnemetabolisme en de gezondheid van het zenuwstelsel. Dus geef jouw lichaam de vitamine B boost die het verdient met NOW Foods Vitamine B Complex B-50, en voel je energieker dan ooit tevoren!

3. NOW Foods Vitamine B12 5.000 mcg (60 zuigtabletten)  

Vitamine B12, de energie boost voor jouw zenuwstelsel! Met NOW Foods Vitamine B12 5.000 mcg geef jij jouw lichaam de essentiële vitamine die het nodig heeft voor een gezonde werking van het zenuwstelsel en energieproductie uit vetten en eiwitten. B12 speelt ook een belangrijke rol in de synthese van DNA tijdens celdeling, vooral voor snel vermenigvuldigende cellen zoals bloedcellen.

4. Lindens Vitamine B1 Thiamin 100mg (100 tabletten) 

Nodig voor een boost van energie? Probeer dan Lindens Vitamine B1 100 mg tabletten! Elke tablet bevat meer dan 7000% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van vitamine B1, wat betekent dat het een handige manier is om jouw voeding en lichaam te ondersteunen. Net als andere B-vitamines, helpt B1 ook bij energieproductie en bij het behouden van een gezond metabolisme en immuunsysteem.

Dus geef jouw lichaam de B1-boost die het verdient en probeer Lindens Vitamine B1 100 mg tabletten voor een energieke boost.

5. NOW Foods Vitamine B12 Complex Vloeibaar 

Vitamine B12 vloeibaar, een oplossing voor een gezond zenuwstelsel en energie boost! NOW Foods Vitamine B12 Complex Vloeibaar is een in water oplosbare vitamine die essentieel is voor een gezond zenuwstelsel en energieproductie uit vetten en eiwitten. En het beste is dat het makkelijk te nemen in combinatie met vloeibare dranken.

Dus geef jouw zenuwstelsel en energiebalans een boost met NOW Foods Vitamine B12 Complex Vloeibaar, de makkelijk te nemen oplossing voor een gezonde levensstijl!

Vitamine B kopen bij Bono.nl?

Dat kan! Bij Bono Beauty & Health hebben we een rijk assortiment aan Vitamine B producten. Daarnaast bieden we nog véél meer voedingssupplementen aan met de beste kwaliteit!. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.