Nieuw: OASE Hair Thickening Shampoo & ConditionerShop nu

Wat is spirulina poeder en waar is het goed voor?

Shade

Shade Cybulkiewicz

Spirulina poeder

Spirulina, één van de krachtigste en meest nutriëntenrijke superfoods op aarde. Wat is dit heldergroene supervoedsel precies? Hoeveel spirulina moet je innemen? Helpt het bij afvallen. In dit blogartikel zetten we alles over spirulina voor je op een rijtje.

Wat is spirulina?

Spirulina is een natuurlijke blauwalg die zowel in zoet als in zout water groeit. Het groeit echter van nature in het warme alkalische water van subtropische klimaten. Spirulina is eigenlijk een biomassa van cyanobacteriën, de wetenschappelijke naam voor een familie van aquatische eencellige micro-organismen die fotosynthetisch zijn. Via fotosynthese produceren spirulina en andere blauwalgen hun eigen voedsel door lichtenergie om te zetten in chemische energie. Dit proces dat spirulina doorloopt om zichzelf te voeden, voorziet mensen en dieren ook van een rijke bron van levensondersteunende en gezondheidsbevorderende voedingsstoffen.

Door de intense kracht van de zon te combineren met eenvoudige elementen zoals water, kooldioxide, stikstof en fosfor, is spirulina een extreem geconcentreerd, wonderbaarlijk complex en zeer voedzaam voedsel.

Rijk aan ijzer, B-vitaminen, vele essentiële mineralen en antioxidanten, is spirulina ook een van de weinige plantaardige bronnen van 'compleet eiwit'. Wanneer spirulina regelmatig wordt ingenomen, is aangetoond dat het de immuniteit ondersteunt, allergieën bestrijdt, atletische prestaties verbetert, vermoeidheid vermindert, en nog veel meer! Gezien de krachtige gezondheidsbevorderende eigenschappen, is het begrijpelijk dat het toevoegen van poeder algen aan je smoothies zo populair is geworden!

Wat is de oorsprong van spirulina?

De oorsprong van spirulina is veel fascinerender dan je zou verwachten. Het komt uit een familie van micro-organismen die een cruciale rol hebben gespeeld in het vormgeven van de loop van de evolutie en ecologische veranderingen gedurende de geschiedenis van onze planeet. Cyanobacteriën zijn een van de oudste levensvormen op aarde, en het is aan de voorgangers van spirulina te danken dat we zuurstof in onze atmosfeer hebben!

De krachtige gezondheidsvoordelen worden al sinds de oudheid erkend, en spirulina was een waardevolle voedselbron voor vele culturen over de hele wereld, waaronder de Azteken, en de inheemse bevolking van Tsjaad. Maar heb je je ooit afgevraagd waar spirulina vandaag de dag vandaan komt en hoe Spirulina poeder wordt gemaakt?

Spirulina één van de nutriëntrijkste superfoods

Spirulina, één van de krachtigste en meest nutriëntenrijke superfoods op aarde. Wat is dit heldergroene supervoedsel precies? Hoeveel spirulina moet je innemen? Helpt het bij afvallen. In dit blogartikel zetten we alles over spirulina voor je op een rijtje.

Waar komt spirulina vandaan?

Spirulina groeit van nature in het alkalische water van vele meren, rivieren en vijvers. Het groeit echter het beste in een omgeving met gematigde temperaturen en veel zonlicht.

Tegenwoordig wordt spirulina echter vaak gekweekt in een door de mens gecreëerde omgeving om een product van hoge kwaliteit te garanderen dat veilig is voor commercieel gebruik. Spirulina wordt gekweekt in een gecertificeerde organische binnenomgeving die gebruik maakt van ongerept bronwater. Dit voorkomt besmetting met gevaarlijke stammen en zorgt voor de perfecte groeiomstandigheden voor een van de meest complete superfoods op de planeet.

Spirulina dankt zijn naam aan de manier waarop het groeit in microscopische spiralen die aan elkaar kleven, en dit maakt het gemakkelijk te oogsten door middel van een filtratieproces. Eenmaal geoogst, wordt spirulina grondig gewassen in gedestilleerd water om alle sporen van zouten, verontreinigingen of residu te verwijderen voordat het overtollige water wordt verwijderd door persen of uitpersen. Hierdoor is de vers geoogste spirulina klaar om binnen twee dagen gedroogd te worden, zodat de voedingswaarde behouden blijft.

Werking van spirulina

Spirulina werd voor het eerst gebruikt door de Azteken als een uithoudingsvermogen-booster, en wordt nu beschouwd als een superfood, een alles-in-één bron van voedingsstoffen, waaronder eiwitten die vergelijkbaar zijn met eieren.

Spirulina is een krachtige bron van voedingsstoffen. Het bevat een krachtig plantaardig eiwit genaamd fycocyanine. Onderzoek toont aan dat dit antioxiderende, pijnstillende, ontstekingsremmende en hersenbeschermende eigenschappen heeft.

Deze antioxidant en andere voedingsstoffen in spirulina worden in verband gebracht met verschillende gezondheidsvoordelen:

Antikanker eigenschappen

Veel antioxidanten in spirulina hebben ontstekingsremmende effecten in het lichaam. Chronische ontstekingen dragen bij aan kanker en andere ziekten.
Van fycocyanine - het plantenpigment dat spirulina zijn blauwgroene kleur geeft, is ontdekt dat het niet alleen ontstekingen in het lichaam vermindert, maar ook de groei van tumoren blokkeert en kankercellen doodt. Het immuun-versterkende eiwit wordt onderzocht op zijn potentieel voor de behandeling van kanker.

Gezondheid van het hart

Uit onderzoek is gebleken dat het eiwit in spirulina de opname van cholesterol door het lichaam kan verminderen, waardoor het cholesterolgehalte daalt. Dit helpt je slagaders vrij te houden, waardoor je hart minder wordt belast. Het belasten van je hart kan leiden tot hartaandoeningen en beroerte-veroorzakende bloedstolsels. Het eiwit verlaagt ook het triglyceridengehalte. Dit zijn vetten in het bloed die kunnen bijdragen tot het verharden van slagaders, waardoor het risico op hartaandoeningen, diabetes en pancreatitis toeneemt.

Spirulina verhoogt ook de productie van stikstofmonoxide in je lichaam, wat je bloedvaten helpt ontspannen. Studies tonen aan dat dit je bloeddruk kan verlagen, waardoor het risico op hartaandoeningen afneemt.

Verlichting van allergie

Het ontstekingsremmende effect van spirulina's antioxidanten kan mensen helpen met allergieën veroorzaakt door pollen, dierenharen en stof. Een onderzoek wees uit dat symptomen zoals congestie, niezen en jeuk aanzienlijk verminderden bij deelnemers, wat suggereert dat spirulina een goed alternatief kan zijn voor allergiemedicijnen.

Ondersteuning van het immuunsysteem

Spirulina is rijk aan een reeks vitaminen en mineralen die essentieel zijn voor het behoud van een gezond immuunsysteem, zoals vitamine E, C, en B6. Onderzoek toont aan dat spirulina ook de productie van witte bloedcellen en antilichamen bevordert die virussen en bacteriën in je lichaam bestrijden. Laboratorium studies tonen aan dat spirulina herpes, griep en HIV kan bestrijden - hoewel er veel meer onderzoek nodig is om deze effecten bij mensen te testen.

Kan de gezondheid van ogen en mond behouden

Spirulina is geconcentreerd met zeaxanthine, een plantaardig pigment dat het risico op cataract en leeftijdsgebonden gezichtsverlies kan verminderen.
De antibacteriële eigenschappen kunnen ook helpen bij het bevorderen van een goede mondgezondheid. Uit één onderzoek bleek dat met spirulina versterkt mondwater tandplak en het risico op gingivitis verminderde bij deelnemers. Een ander onderzoek toonde aan dat het de kans op mondkanker verlaagt bij mensen die tabak pruimen.

Is spirulina gevaarlijk?

Omdat spirulina veel voedingsstoffen bevat, moet je met de arts overleggen voordat je het of een ander supplement gebruikt. Het kan gezondheidsrisico's opleveren voor sommige mensen, waaronder:

Gifstoffen

Spirulina die in het wild wordt geoogst kan verontreinigd zijn met zware metalen en bacteriën. In grote hoeveelheden kunnen sommige van deze gifstoffen je lever belasten of beschadigen.

Zwangerschapsrisico's

Er is niet genoeg onderzoek gedaan om aan te tonen dat blauwalg veilig is voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Vanwege het risico op gifstoffen raden artsen zwangere vrouwen aan spirulina te vermijden.

Bloedingsstoornissen

Omdat spirulina kan helpen de bloedstolling te verminderen, kan het het risico op blauwe plekken en bloedingen verhogen bij mensen met bepaalde bloedingsstoornissen.

Diabetes

Spirulina kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, dus mensen met diabetes moeten hun bloedsuikerspiegel in de gaten houden als ze spirulina nemen.

Auto-immuun ziekten

Onderzoek toont aan dat spirulina de werking van het immuunsysteem kan ondersteunen, maar dit kan de symptomen verergeren bij mensen met auto-immuunziekten zoals lupus, multiple sclerose, of artritis. Praat met je arts voordat je spirulina aan je dieet toevoegt als je een auto-immuunziekte hebt.

Interacties met medicijnen

De gezondheidsvoordelen van spirulina kunnen een wisselwerking hebben met bepaalde medicijnen of de effecten ervan tegengaan, waaronder medicijnen die gebruikt worden voor de behandeling van diabetes, immunosuppressiva, en bloedverdunners.

B12 tekort

Er wordt vaak beweerd dat spirulina een hoog gehalte aan vitamine B12 bevat, maar de inhoud wordt niet goed opgenomen door het menselijk lichaam. Als je een B12 tekort hebt - wat vaak voorkomt bij mensen met een plantaardig dieet - moet je ervoor zorgen dat je het aanvult met een andere bron.

Azteken en het gebruik van spirulina

De Azteken gebruikten spirulina ook om verschillende ziektes te behandelen, en legenden vertellen dat de boodschappers van het koninkrijk de alg gebruikten om hun marathonlopen vol te houden. Modern onderzoek ondersteunt veel van de vermeende voordelen van het innemen van spirulina, en gaat door met het bestuderen van de mogelijkheden voor het behandelen van gezondheidsproblemen.

Hoe smaakt spirulina?

Spirulina heeft een bittere smaak, dus mensen mengen het vaak met yoghurt, sap, en smoothies om de smaak te verbeteren. Spirulina is over het algemeen verkrijgbaar als supplement in natuurvoedingswinkels zowel online als in de fysieke winkel.

Welke voedingsstoffen zitten er in spirulina?

Voedingsinformatie spirulina poeder
Anderhalve eetlepel spirulina bevat:

Calorieën: 10
Eiwit: 2 gram
Vet: 0 gram
Koolhydraten: 0 gram
Vezels: 0 gram
Suiker: 0 gram

Spirulina is een goede bron van

Thiamine ( vitamine B1)
Riboflavine (vitamine B2)
Niacine (vitamine B3)
Koper
IJzer
Magnesium

Hoe gebruik je spirulina?

Spirulina heeft een meestal neutrale smaak die sommigen een beetje bitter vinden. We raden aan om spirulina poeder aan je favoriete smoothie toe te voegen, het in salades en soepen te strooien of een lepel door je ochtend havermout te doen. Je kunt spirulina op heel veel manieren gebruiken. Je kunt er ook mee bakken. Je kunt het zelfs door een glas sap of water roeren en het puur drinken.

Afvallen met spirulina

Spirulina bevat weinig calorieën en veel eiwitten. Het heeft antioxiderende en ontstekingsremmende eigenschappen, onderdrukt de eetlust, stimuleert de vetmobilisatie, en verlaagt de bloedsuiker en bloeddruk. Al deze factoren helpen bij gewichtsverlies. Spirulina zeer voedzaam, een reden waarom het werd gepromoot door het Intergovernmental Institution for the use of Micro-algae Spirulina Against Malnutrition (IIMSAM) om hongersnood en ondervoeding te bestrijden!

Ervaringen met spirulina

Hieronder zetten we een aantal ervaringen met spirulina poeder voor je op een rij.

"Sinds ik spirulina dagelijks inneem, voel ik dat mijn energieniveau drastisch omhoog is geschoten. Hiervoor voelde ik me dagelijks suf en met weinig energie. - Karen de Ligt

"Als ik had geweten dat dit groen poedertje mijn leven zo zou veranderen, was ik er eerder aan begonnen. De poeder ontgift mijn lichaam waardoor ik geen last meer heb van chronische maagpijn." - Richard Lemmens

"Ik vind de smaak niet zo lekker. Maar sinds ik het toepas in mijn dieet zijn mijn huidproblemen verbeterd. Reden genoeg om nooit meer te stoppen met Spirulina". - Linda Ente

De conclusie die we uit deze en meerdere ervaringen kunnen trekken, is dat de gezondheidsvoordelen van spirulina goud waard zijn. De smaak is iets waar velen aan moeten wennen. Maar omdat je het in verschillende recepten kunt verwerken, kun je de smaak goed maskeren. Zo geniet je alsnog van een heerlijke yoghurt, smoothie of pannenkoek!

Wist je dat Spirulina aanbevolen wordt door de WHO als voedingssupplement voor ondervoede kinderen in ontwikkelingslanden? De biomassa is namelijk bijzonder rijk aan proteïnen, vitaminen en mineralen.

Welke spirulina is de beste?

Bij de aankoop van spirulina moet je voorzichtig zijn - vooral gezien het aantal nieuwe bedrijven dat de afgelopen jaren op de markt is gekomen om te profiteren van de groeiende populariteit van spirulina. Veel van deze bedrijven bieden spirulina van zeer slechte kwaliteit aan, of zelfs verschillende soorten algen die alleen maar op spirulina lijken.

Om er zeker van te zijn dat je een kwaliteitsproduct krijgt, moet het etiket termen bevatten als "spirulina", "spirulina platensis", of "Arthrospira platensis". Als je tabletten koopt, moet het spirulina-gehalte ten minste 98% zijn en mogen ze geen conserveringsmiddelen of kunstmatige kleurstoffen bevatten. Als je een product in korrel- of poedervorm koopt, moet het voor 100% uit spirulina bestaan.

Hoe ziet de beste spirulina eruit?

Goede spirulina heeft een aantrekkelijke donkergroene matte kleur.
Een glanzend oppervlak geeft aan dat de spirulina is vermalen, samengeperst, en daarna bedekt met een coating om te voorkomen dat het weer uit elkaar valt. Het mag ook niet veel stof bevatten. De aanwezigheid van stof wijst er ook op dat het product uit elkaar is gevallen en is samengeperst, waardoor het een deel van zijn voedingswaarde heeft verloren.

De geur van spirulina

Goede spirulina heeft een aantrekkelijke donkergroene matte kleur.
Een glanzend oppervlak geeft aan dat de spirulina is vermalen, samengeperst, en daarna bedekt met een coating om te voorkomen dat het weer uit elkaar valt.
Het mag ook niet veel stof bevatten. De aanwezigheid van stof wijst er ook op dat het product uit elkaar is gevallen en is samengeperst, waardoor het een deel van zijn voedingswaarde heeft verloren.

BareOrganics spirulina poeder

BareOrganics Spirulina Poeder (227 gr.)

De superfoods van BareOrganics bevatten essentiële voedingsstoffen waar je lichaam naar hunkert, zodat je je elke dag geweldig voelt. Alle ingrediënten van de superfoods zijn 100% natuurlijk, USDA biologisch, glutenvrij, non-GMO, vegan en keto & paleo vriendelijk. Met BareOrganics kun je rekenen op kwaliteit én gezondheid!

Waar is spirulina goed voor?

Dat spirulina ontzettend gezond is, weten we. Maar waar is spirulina precies goed voor in het dagelijks leven? We zetten een aantal voordelen voor je op een rijtje:

 • Voor het behoud van een gezond immuunsysteem
 • Verhoging van het antioxidantgehalte
 • Verlaging van de bloeddruk
 • Verhoogt energieniveau
 • Helpt bij de beheersing van cholesterol
 • Goed voor de mondgezondheid en de gezondheid van de ogen

Hoeveel spirulina per dag?

In totaal moet je streven naar vijf gram spirulina per dag (de meeste studies onderzoeken de gezondheidsvoordelen op basis van een dosis van 1-10 gram per dag). Je moet spirulina vermijden als je zwanger bent of borstvoeding geeft. Er is een risico dat spirulina besmet kan raken, wat ernstige bijwerkingen kan veroorzaken.

Spirulina en chlorella. Wat zijn de verschillen?

Chlorella en spirulina zijn vormen van algen die steeds populairder worden in de supplementenwereld.

Beide hebben indrukwekkende voedingsprofielen en potentiële gezondheidsvoordelen, zoals het verlagen van risicofactoren voor hartaandoeningen en het verbeteren van de bloedsuikerhuishouding. Maar wat zijn de verschillen tussen chlorella en spirulina? Is de ene gezonder dan de andere?

Hoewel beide een indrukwekkend voedingsprofiel en vergelijkbare gezondheidsvoordelen hebben, zijn er verschillende verschillen.

 • Chlorella bevat meer vet en calorieën
 • Chlorella en spirulina leveren een aantal voedingsstoffen.

Chlorella is hoger in:

 • Calorieën
 • Omega-3 vetzuren
 • Provitamine A
 • Riboflavine
 • Magnesium
 • IJzer
 • Zink

Spirulina bevat minder calorieën maar nog steeds een hoge hoeveelheid van:

 • Riboflavine
 • Thiamine
 • IJzer
 • Koper

Omega-3 vetzuren in spirulina

Chlorella bevat een hoger gehalte aan omega-3 vetzuren. Chlorella en spirulina bevatten vergelijkbare hoeveelheden vet, maar het soort vet verschilt sterk.
Beide algen zijn bijzonder rijk aan meervoudig onverzadigde vetten, vooral omega-3 vetzuren. Omega-3- en omega-6-vetzuren zijn essentiële meervoudig onverzadigde vetten die belangrijk zijn voor een goede celgroei en hersenfunctie. Ze worden als essentieel beschouwd omdat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Daarom moet je ze uit je voeding halen.

De inname van meervoudig onverzadigde vetten wordt in verband gebracht met een lager risico op hart- en vaatziekten, vooral wanneer je ze vervangt door verzadigde vetten. Vooral omega-3 vetzuren worden in verband gebracht met talrijke gezondheidsvoordelen, waaronder verminderde ontsteking, verbeterde botgezondheid en een lager risico op hartaandoeningen en bepaalde vormen van kanker.

Spirulina rijk aan antioxidanten

Beide vormen van algen bevatten verschillende soorten meervoudig onverzadigde vetten. Uit een studie die de vetzuurgehaltes van deze algen analyseerde, bleek echter dat chlorella meer omega-3 vetzuren bevat, terwijl spirulina meer omega-6 vetzuren bevat. Beide zijn hoog in antioxidanten
Naast hun hoge gehalte aan meervoudig onverzadigde vetten, zijn zowel chlorella als spirulina zeer rijk aan antioxidanten. Dit zijn verbindingen die reageren met vrije radicalen in je lichaam en deze neutraliseren om schade aan cellen en weefsels te voorkomen.

In een onderzoek werden 52 mensen die sigaretten rookten gedurende 6 weken aangevuld met 6,3 gram chlorella of een placebo. Deelnemers die het supplement kregen, ondervonden een stijging van 44% in de bloedspiegels van vitamine C en een stijging van 16% in de niveaus van vitamine E. Beide vitaminen hebben antioxiderende eigenschappen. Bovendien vertoonden degenen die een chlorella supplement kregen ook een significante afname van DNA-schade.

Onderzoek effecten van spirulina

In een ander onderzoek consumeerden 30 mensen met chronische obstructieve longziekte (COPD) gedurende 60 dagen dagelijks 1 of 2 gram spirulina. Deelnemers ondervonden tot 20% verhoging van de bloedspiegels van het antioxidant enzym superoxide dismutase, en tot 29% verhoging van de vitamine C-spiegels. Bloedspiegels van een belangrijke marker van oxidatieve stress daalden ook tot 36%. Spirulina kan hoger zijn in eiwitten. Beschavingen zo ver terug als de Azteken hebben algen, zoals spirulina en chlorella, gebruikt als voedsel.

Vanwege het hoge eiwitgehalte heeft NASA spirulina gebruikt als voedingssupplement voor hun astronauten tijdens ruimtemissies. Op dit moment onderzoeken wetenschappers chlorella als een potentiële eiwitrijke, voedzame voedingsbron voor langere missies in de ruimte. Het eiwit in zowel spirulina als chlorella bevat alle essentiële aminozuren, en je lichaam neemt het gemakkelijk op.

Hoewel chlorella en spirulina beide grote hoeveelheden eiwit bevatten, blijkt uit onderzoek dat sommige spirulina soorten tot 10% meer eiwit bevatten dan chlorella

De beste spirulina kopen?

Wil je je gezondheid met spirulina een next level boost geven? Twijfel niet langer en verrijk je levenskwaliteit met de gunstige effecten van deze groene poeder. Ga voor de krachtige spirulina poeder van BareOrganics en geniet snel van de bevordering in je gezondheid. Bekijk ook de rest Bono supplementen assortiment voor nog meer gezondheidsvoordelen. Voor 23:59 besteld, is morgen al in huis!

Bronnen:

The Guardian: “Spirulina: a luxury health food and a panacea for malnutrition.”

Cardiovascular Therapeutics. “Hypolipidemic, Antioxidant and Antiinflammatory Activities of Microalgae Spirulina.”

Forbes.com/health/body/health-benefits-of-spirulina/ Angela Haupt

https://www.healthline.com/nutrition/chlorella-spirulina#differences

Current Pharmaceutical Biotechnology: “Nutritional and Therapeutic Potential of Spirulina.”