Nieuw: OASE Hair Thickening Shampoo & ConditionerShop nu

Zink: hét essentiële mineraal voor de gezondheid van je lichaamsprocessen

Isis

Isis Rijkaard

Zink: hét essentiële mineraal voor de gezondheid van je lichaamsprocessen

Als je aan zink denkt, denk je waarschijnlijk aan een simpel mineraal dat je in multivitamines en supplementen tegenkomt. Maar wist je dat zink een essentieel onderdeel is van veel lichaamsprocessen, waaronder de immuunfunctie, wondgenezing en stofwisseling? In deze blog bespreken we alles wat je moet weten over zink, waarom het zo belangrijk is voor jouw gezondheid, en hoe je zinksupplementen kunt gebruiken om je gezondheid te verbeteren.

Wat is zink?

Zink is een mineraal dat van nature in je lichaam voorkomt. Het is betrokken bij tal van lichaamsprocessen, waaronder de synthese van eiwitten, DNA en RNA. Zink speelt ook een rol bij de immuunfunctie, de wondgenezing en het behoud van een gezonde huid.

Ondanks dat zink in kleine hoeveelheden in veel voedingsmiddelen voorkomt, kunnen sommige mensen moeite hebben om voldoende zink binnen te krijgen. Dit geldt met name voor vegetariërs en veganisten, die vaak niet genoeg zink binnenkrijgen via hun dieet. Zinksupplementen zijn een goede manier om je zinkinname te verhogen en ervoor te zorgen dat je lichaam optimaal functioneert.

Waarom is zink zo belangrijk voor je gezondheid?

Zink is een belangrijk onderdeel van veel lichaamsprocessen, en een tekort aan zink kan leiden tot verschillende gezondheidsproblemen. Hier zijn enkele van de belangrijkste redenen waarom zink zo belangrijk is voor je gezondheid:

  • Immuniteit: Zink speelt een belangrijke rol bij het ondersteunen van het immuunsysteem. Zinktekort kan leiden tot een verzwakt immuunsysteem, waardoor je vatbaarder bent voor ziekten en infecties.
  • Wondgenezing: Zink is belangrijk voor het behoud van een gezonde huid en het verbeteren van de wondgenezing. Het mineraal bevordert de groei van nieuwe cellen en ondersteunt het herstel van beschadigd weefsel.
  • Stofwisseling: Zink speelt een rol bij de stofwisseling van koolhydraten, eiwitten en vetten. Het mineraal is nodig voor de productie van insuline en helpt het lichaam om voedingsstoffen om te zetten in energie.
  • Gezonde botten: Zink is belangrijk voor de opbouw en het onderhoud van gezonde botten. Het mineraal bevordert de opname van calcium en helpt om botverlies te voorkomen.

Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan zink? 

Hoewel zink in veel voedingsmiddelen voorkomt, zijn sommige bronnen rijker aan zink dan andere. Hier zijn enkele van de beste voedingsmiddelen om aan je dieet toe te voegen als je jouw zinkinname wilt verhogen:

  • Oesters: Oesters zijn een van de rijkste bronnen van zink, met ongeveer 74 milligram zink per 100 gram.
  • Rood vlees: Rood vlees, zoals rundvlees en lamsvlees, is een goede bron van zink. 100 gram rundergehakt bevat bijvoorbeeld ongeveer 4 milligram zink.
  • Kip: Kip is een andere goede bron van zink. 100 gram kippenborst bevat ongeveer 1,1 milligram zink.
  • Bonen: Bonen, zoals kikkererwten, witte bonen en zwarte bonen, zijn een goede bron van zink voor vegetariërs en veganisten. 100 gram gekookte kikkererwten bevatten bijvoorbeeld ongeveer 0,8 milligram zink.
  • Noten: Noten, zoals cashewnoten, amandelen en walnoten, zijn ook een goede bron van zink. 100 gram cashewnoten bevatten bijvoorbeeld ongeveer 5,6 milligram zink.

Hoewel het mogelijk is om voldoende zink binnen te krijgen via je dieet, kan het voor sommige mensen lastig zijn om genoeg zink binnen te krijgen. Dit is waar zinksupplementen van pas kunnen komen.

Hoe werken zinksupplementen?

Zinksupplementen zijn er in verschillende vormen, waaronder tabletten, capsules en vloeibare supplementen. Ze zijn bedoeld om je zinkinname aan te vullen en ervoor te zorgen dat je lichaam optimaal functioneert.

Er zijn verschillende soorten zinksupplementen beschikbaar, waaronder NOW Foods Vlierbes Zink, Lindens Zink Magnesium Vitamine B6 90tab en NOW Foods C1000 Zink. Elk van deze supplementen bevat zink in combinatie met andere voedingsstoffen die belangrijk zijn voor je gezondheid.

Now Foods Vlierbes & Zink

1. NOW Foods Vlierbes Zink bevat bijvoorbeeld vlierbes, dat bekend staat om zijn antivirale eigenschappen en kan helpen bij het verminderen van de duur en de ernst van verkoudheid en griep.

Lindens Zink Magnesium & Vitamine B6 (90 tabletten)

2. Lindens Zink Magnesium Vitamine B6 90 tab bevat zink in combinatie met magnesium en vitamine B6, die beide belangrijk zijn voor het behoud van een gezond lichaam. 

NOW Foods C-1000 Zink Immuniteit

3. NOW Foods C-1000 Zink Immuniteit bevat zink in combinatie met vitamine C, wat belangrijk is voor het behoud van een gezond immuunsysteem en het verbeteren van de wondgenezing. 

Hoe kun je zinksupplementen het beste gebruiken?

Zinksupplementen kunnen het beste worden ingenomen met voedsel om de opname te verbeteren. Het is belangrijk om de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink niet te overschrijden. Voor volwassenen wordt een dagelijkse inname van 8 tot 11 milligram zink aanbevolen.

Met de juiste zinkinname kun je ervoor zorgen dat je lichaam optimaal functioneert en dat je je gezondheid op de lange termijn behoudt. Overweeg om zinksupplementen toe te voegen aan je dieet en profiteer van de vele voordelen die dit essentiële mineraal te bieden heeft.

Zinksupplementen kopen bij Bono? 

Benieuwd wat Zink voor jou kan betekenen? Bekijk dan ons Zink assortiment. Haal nu jouw favorieten in huis! Voor 23:59 besteld, morgen in huis!