15% korting op melatonineShoppen

Zink tegen haarverlies. Werkt het echt? – Bono.nl

Lina ter Hennepe

Zink tegen haarverlies - helpt het?

Zink. Het is goedkoop en gemakkelijk te vinden, dus waarom zou je het niet uitproberen? Vooral als het haarverlies tegen kan gaan. Wat kan er fout gaan?

De ‘alles uitproberen’ aanpak om bijvoorbeeld haaruitval te behandelen, kan vergeleken worden met spaghetti tegen de muur aangooien om te zien of het blijft plakken - niet per se een goede tactiek als het gaat om medische behandelingen. Je zou je tijd en geld op deze manier kunnen verspillen en daarbij jezelf in gevaar kunnen brengen. Belangrijk is, om je eerst te verdiepen in het onderwerp om vervolgens extra onderzoek er naar te doen.

Wanneer je je haar verliest, heb je amper tijd om elk supplement uit te proberen dat mogelijk effectief zou kunnen zijn. Wij begrijpen ook, dat je met elk voorbijgaand uur meerdere haren denkt te verliezen. Als je op deze manier doorgaat heb je het idee dat het complete ‘scheer moment’ steeds dichterbij komt. Er zijn helaas geen garanties dat waar jij je geld aan uitgeeft ook de moeite waard zal zijn. Maar een beetje vooronderzoek kan je flink wat stress en geld besparen.

Hieronder gaan we wat meer in op de details, maar mocht je een paar minuten over hebben, dan moet je het volgende weten over zink en haarverlies:

 • Zink is een essentieel mineraal dat in veel voedselbronnen voorkomt. Dierlijke eiwitten zijn een bijzonder goede bron van zink.
 • Extreem zinkgebrek kan haarverlies veroorzaken.
 • Bij mannen die alopecia androgenetica ervaren, ook bekend als mannelijke kaalheid of erfelijk haarverlies is het zinkgehalte in het bloed en haar lager.
 • Er wordt aangenomen dat zink fungeert als een 5-alfa-reductaseremmer, waardoor de aanmaak van DHT wordt geblokkeerd, bekend voor het bijdragen aan prostaatvergroting en kaalheid. Finasteride, een medicijn dat wordt voorgeschreven om dergelijk haarverlies te behandelen, is ook een 5-alfa-reductaseremmer.
 • Er zijn geen harde bewijzen dat zink bij iedereen kan helpen om kaalheid te vertragen.
 • Er zijn risico’s verbonden aan het nemen van zink supplementen. Maar dit is vooral bedoeld voor diegene die zeer grote hoeveelheden van dit mineraal innemen.

  1) Wat is zink?

  Zink is een essentieel mineraal en speelt een rol in het functioneren van vele delen van ons lichaam. Zo hebben bijvoorbeeld je huid, ogen, je weerstand en je haar flink profijt van dit mineraal. Ook draagt het bij aan een goed geheugen en gezonde botten. Omdat je lichaam geen voorraad zink bijhoudt, is een constante toevoer nodig om al deze belangrijke functies te ondersteunen.

   2) Voeding met veel zink

   Wanneer je vermoedt dat je een zink tekort hebt (dit kan o.a. vastgesteld worden door een meting van het zink niveau in het bloedplasma), is het raadzaam om eerst je eetpatroon onder de loep te nemen. Zink wordt aangetroffen in een breed scala aan voedingsmiddelen, denk aan eiwitten zoals eieren, vlees, leven, zeevruchten (vooral oesters) en gevogelte. Voor alle vegetariërs onder ons zijn bonen, noten (bijvoorbeeld amandelen, pinda’s en pecannoten), zaden (zoals sesamzaad, pompoenpitten), haver, zilvervliesrijst, tarwekiemen, pompoen, zeewier en doperwten goede bronnen. Zink is ook te vinden in andere bronnen zoals haring, spinazie, asperges, miso, snijbiet en gember. Voor een overschot aan zink hoef je niet bang te zijn. Het is bijna onmogelijk om dit via je voeding op te bouwen. Mocht je je zinktekort willen opheffen en daarbij haaruitval willen tegengaan, dan raden wij aan om een supplement in te nemen waar zink is bijgevoegd. In haarvitamines zit vaak de juiste hoeveelheid zink in om haarverlies tegen te gaan. OASE Hair Vitamins is een effectieve haarvitamine met een heerlijke zwarte bessensmaak. OASE Hair Vitamins combineert natuurlijke vitaminen, mineralen, plantenextracten en aminozuren om de groei van vol en gezond haar te stimuleren.

   OASE Hair Vitamins

   3) Een gebrek aan zink: tekenen en symptomen

   Haaruitval kan een teken zijn van zinkgebrek. Voordat je je arts wilt raadplegen, is het verstandig eerst na te gaan of je ook last hebt van andere symptomen.

   Symptomen van milde/matige zinkgebrek:

   • Slechte huid
   • Verlies van eetlust
   • Slechte weerstand
   • Allergieën 

   Symptomen van ernstig zinkgebrek:

   • Haaruitval
   • Chronische diarree
   • Verminderd smaak- en reukvermogen
   • Nachtblindheid
   • Huidafwijkingen

   4) Zink en je haar: het bewijs

   Er wordt aangenomen dat zink werkt als een 5-alfa-reductaseremmer (5-ARI). Dit betekent dat het de transformatie onderdrukt van testosteron in DHT of dihydrotestosteron, een krachtiger androgeen geassocieerd met vergrote prostaat en haaruitval. Geneesmiddelen op recept zoals Finasteride (Propecia) werken ook als 5-ARI's. Een studie uit 1988 kan aantonen dat het mineraal als een “krachtige remmer van 5-alfa-reductase-activiteit” werkt.

   Veel studies hebben zich verdiept naar de effecten van zink op haarverlies, hoewel de meeste van deze studies zich uitsluitend hebben gericht op alopecia areata, dat een auto-immuunziekte is. De meeste mannen die last hebben van haarverlies hebben androgenetische alopecia of alopecia areata. Hoewel deze twee vormen van haarverlies verschillende oorzaken kunnen hebben, hebben ze ook dingen gemeen, waardoor bovenstaand onderzoek ook nuttig is voor mannen die lijden aan alopecia areata.

   Volgens een case study dat gepubliceerd is in het International Journal of Trichology, kunnen supplementen met zink een oorzaak zijn voor het vertragen van haarverlies bij een trage schildklier (hypothyreoïdie). In deze casestudy uit 2013, ontdekten onderzoekers dat het haarverlies van vrouwen die een tekort hebben aan schildklierhormoon (hyperthyreoïdie), alleen verbeterde als zink werd toegevoegd aan hun haar behandelingsregime.

   Volgens een onderzoek dat gepubliceerd is in het Annals of Dermatology, bleek dat patiënten die last hadden van verschillende vormen van haarverlies vaak gepaard gaan met een zink tekort. Een paar studies gericht op alopecia areata zagen verbeteringen bij personen die zink supplementen slikte. In de Annals of Dermatology schreven onderzoekers: "Er moeten zink supplementen worden gegeven aan alopecia areata-patiënten die een tekort hebben aan zink."

   Zink blijkt na een aantal studies dus veelbelovend bij het helpen tegengaan van bepaalde soorten haarverlies. Zo blijkt dat zink fungeert als een 5-ARI en mannen met haarverlies (alopecia androgenetica), vaak een zinktekort hebben. We kunnen dus concluderen dat zink voor sommige kan helpen bij het verminderen van haarverlies. 

   Zink tegen haarverlies

   5) Veiligheid, bijwerkingen en voorzorgsmaatregelen

   De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid zink voor volwassen mannen ligt tussen de 9 en 12 milligram per dag (voedingscentrum). Met een eiwitrijk dieet, zouden de meeste mannen geen problemen moeten hebben om dit niveau te bereiken. Degenen met een bekend tekort of met een risico op een bekend tekort kunnen zink echter aanvullen. De aanvaardbare bovengrens voor volwassen mannen is 25 mg zink per dag. Je kunt nadelige bijwerkingen krijgen, als je deze hoeveelheid (op de lange termijn) overschrijdt. Acute of korte termijn bijwerkingen van zink toxiciteit zijn onder meer: ​​misselijkheid, braken, verlies van eetlust, diarree, hoofdpijn en buikpijn. Zink is relatief non-toxisch en een acute zinkintoxicatie (met pijn in de maagstreek, misselijkheid, verlies van eetlust, buikkrampen, diarree, hoofdpijn) komt zelden voor en treedt meestal pas op bij doseringen boven 150-200 mg per dag. Langdurige inname van te hoge doses zink verlaagt de koperstatus en veel verschijnselen van chronische zinkintoxicatie zijn eigenlijk verschijnselen van een secundaire koperdeficiëntie (immunosuppressie, afname huidpigmentatie, bloedarmoede, verlaagde SOD-activiteit in rode bloedcellen, verlaging HDL-cholesterol, verstoorde hartfunctie, pancreasinsufficiëntie, osteoporose).

    6) Supplementen met zink die absoluut de moeite waard zijn

    Foligain Haargroei Capsules

    FOLIGAIN Haargroei capsules

    De meest veilige en makkelijke manier om de haargroei te stimuleren en haaruitval tegen te gaan zijn de Foligain Haargroei Capsules. De capsules zijn speciaal ontwikkeld tegen haaruitval en ter stimulatie van de haargroei en bevatten daarom precies de juiste ingrediënten en de hoeveelheid daarvan. De Foligain Capsules werken tegen ieder type haaruitval, en dus ook tegen erfelijk haarverlies. Deze capsules bevatten naast zink ook nog andere belangrijke ingrediënten, zoals: Saw Palmetto Berry Extract (Zaagbladpalm), Foliumzuur, Biotine, Niacine en Vitamine B6. Deze capsules gaan haaruitval tegen door natuurlijke vitamines, mineralen en DHT blokkers te combineren. 

    Regenepure Essentials Haargroei Capsules

    Regenepure haargroei capsules

    De Regenepure Essentials Capsules vullen het ontbrekende stuk in bij het meest effectieve regime tegen haaruitval. Met klinisch bewezen ingrediënten zoals Biotine, Saw Palmetto en aminozuren gaan de Regenepure Essentials Capsules de haaruitval tegen. Bovendien bevatten deze capsules ook zink om haargroei te stimuleren.

    OASE Hair Vitamins

    OASE Haarvitamines

    Mocht je moeite hebben met het slikken van capsules of dit als onprettige ervaren, hebben wij een andere goede oplossing die wij je kunnen bieden. OASE Hair Vitamins zijn een van ons best verkochte vitamines in de vorm van een snoepje met een heerlijke bessensmaak. Deze snoepjes bevatten naast andere belangrijke vitamines en mineralen ook zink om het haar van binnenuit te voeden en daardoor haaruitval te voorkomen. OASE Hair Vitamins zijn geschikt voor zowel mannen als vrouwen. Wij raden aan om altijd eerst zelf onderzoek te doen welk product het beste bij jou past om vervolgens daar extra informatie over te verschaffen bij jouw arts. Zo voorkom je dat je straks allemaal verschillende supplementen aan het uitproberen bent, met de nodige risico’s.

    OASE Hair Vitamins

    Bronnen:
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3207614
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3746228/
    https://www.longdom.org/open-access/oral-zinc-sulphate-in-treatment-of-alopecia-areata-double-blind-cross-over-study-2155-9554.1000150.pdf
    https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3870206/