15% korting op melatonineShoppen

DHEA

DHEA ook wel Dehydro-epiandrosteron genoemd of het anti-ging hormoon, is een steroïde hormoon dat door de bijnieren, de geslachtsklieren, vetweefsel en de huid wordt aangemaakt uit cholesterol. DHEA kan helpen tegen stress gerelateerde klachten, een verzwakt afweersysteem en geheugenproblemen.

Wat is DHEA?

DHEA is een hormoon dat door de bijnier wordt geproduceerd en is het meest voorkomende steron in de menselijke bloedbaan. Als we jong zijn, rond de leeftijd van 7 jaar, beginnen we dit hormoon op natuurlijke wijze te produceren. De bloedspiegels bereiken hun hoogste niveau aan het eind van onze tienerjaren en beginnen rond ons 25e af te nemen. Ons DHEA-niveau daalt met ongeveer 20% per decennium tot we uiteindelijk een dieptepunt bereiken van ongeveer 10% van het piekniveau tegen de tijd dat we 80 jaar oud zijn.

DHEA en cortisol

De meest over het hoofd geziene maar essentiële rol van DHEA is misschien wel de relatie met cortisol. DHEA heeft een omgekeerde relatie met cortisol. Als DHEA laag is, is het cortisolniveau hoog en omgekeerd. Cortisol is een van de weinige hormonen die met de leeftijd toenemen. Cortisol staat erom bekend dat het stress opwekt en wanneer het niveau gedurende lange perioden hoog is, worden veel lichaamsfuncties negatief beïnvloed. Het lichaam kan bijvoorbeeld meer insulineresistent worden en er kan schade aan het endocriene systeem ontstaan via schade aan de hypothalamus. Het handhaven van gezonde DHEA-spiegels en het onder controle houden van coritisolspiegels kan helpen om lichamelijke veroudering te vertragen en stress te verminderen.

Wat doet DHEA?

DHEA is het meest voorkomende hormoon in de menselijke bloedbaan. Onderzoek heeft uitgewezen dat het aanzienlijke anti-verouderingseffecten heeft. Het DHEA-niveau daalt van nature als mensen ouder worden en er is een goede reden om aan te nemen dat het nemen van een DHEA-supplement je leven kan verlengen en je jeugdiger kan maken terwijl je nog leeft. Daarnaast kan DHEA een belangrijke rol spelen bij cognitieve verbetering.

Welke wetenschappelijke studies ondersteunen DHEA?

In de jaren '60 ontdekte de Franse arts Etienne Emile Baulieu, M.D., de antiverouderingseigenschappen van DHEA. In een recente studie heeft een endocrinoloog aan de Universiteit van Californië in San Diego, Samuel Yen, gedurende zes maanden DHEA supplementen toegediend aan dertig mannen en vrouwen van 40-70 jaar. De proefpersonen voelden zich lichamelijk en psychisch aanmerkelijk beter en hadden minder pijn.

C. Norman Shealy, M.D., Ph.D. heeft gezegd dat DHEA een belangrijke rol speelt in het immuunsysteem, een bouwsteen is voor sexuele en andere hormonen, en het algemene niveau van welzijn en stemming bepaalt. DHEA komt tekort bij elke belangrijke ziekte, waaronder zwaarlijvigheid, diabetes, hoge bloeddruk, verschillende immuundeficiënties, coronaire hartziekte en auto-immuunziekten.

DHEA kan een significante invloed hebben op de vetvrije massa. In een onderzoek, uitgevoerd door D. Jakubowicz en collega's, namen 22 mannen gedurende 30 dagen elke nacht 300 mg DHEA in. Zij stelden een gemiddelde daling van 27% vast in de insulinespiegel. Ze vonden ook een 89% toename van IGF-1 (een krachtig hormoon met veelzijdige effecten, het meest opmerkelijk zijn groeihormoon-achtige effecten op de lichaamssamenstelling), een 14% afname van lichaamsvet, en een 7,8% toename van vetvrije lichaamsmassa.

DHEA kan de catabolische (afbraak) effecten van Cortisol op het spierweefsel blokkeren. Andere discussies op de DHEA-conferentie concentreerden zich op de relatie tussen Cortisol en DHEA. Cortisol is een katabool (weefselafbraak) stresshormoon. Het is aangetoond dat lichaamsbeweging het cortisolgehalte in het serum aanzienlijk verhoogt. Deze door inspanning veroorzaakte, verhoogde cortisolspiegels kunnen in belangrijke mate bijdragen tot katabole effecten op het spierweefsel. Van DHEA is aangetoond dat het enkele acute effecten van door stress veroorzaakte cortisolafgifte blokkeert.

DHEA kan een grote invloed hebben op een positieve verandering van de lichaamssamenstelling, waardoor de aangroei van mager spierweefsel wordt bevorderd. Een andere studie toonde aan dat een hoge dosis DHEA-supplementen het vetpercentage in het lichaam met 31% verminderde, terwijl het lichaamsgewicht in slechts 28 dagen gelijk bleef. Dit wijst op een significante toename van magere lichaamsmassa ten koste van lichaamsvet. Deze studie toont aan dat DHEA een diepgaand vermogen kan hebben om de lichaamssamenstelling significant te veranderen ten gunste van de opbouw van vetvrije massa.

Een andere studie liet zien dat DHEA een interessant effect heeft op de keuze van het voedsel dat men eet. Een gecontroleerde dierstudie toonde aan dat degenen die DHEA toegediend kregen, wanneer ze de keus kregen, kozen voor magere eiwitten en koolhydraten in plaats van vetrijke voeding.

DHEA supplementen kopen bij Bono.nl?

DHEA kopen? Koop DHEA bij Bono en wees verzekerd van kwaliteit en veiligheid. Al onze supplementen worden onafhankelijk getest. Ook zijn de zuivere ingrediënten van gerenommeerde westerse fabrikanten. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.