Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

MSM

MSM is de afkorting van of Methyl Sulfonyl Methane, dit staat voor organische zwavel. De stof MSM zit niet uitsluitend in voeding, zoals planten, dieren, mensen, vissen en algen. Het is essentieel om voeding te eten dat MSM bevat, maar helaas gaat grote delen MSM door de bereiding van onze voeding vaak verloren.

Wat is MSM? 

MSM (methylsulfonylmethaan) is een in water oplosbare stof die voorkomt in al het levende op aarde. Sulfonyl staat voor zwavel. Normaliter krijgen we MSM binnen via onze voeding. Het wordt van nature aangetroffen in kleine hoeveelheden in vers fruit en groenten. Helaas gaat door de bereiding van de fabrikant en onszelf de zwavel verloren. Daarnaast gaat naarmate de leeftijd stijgt, de hoeveelheid MSM en zwavel in ons lichaam achteruit. Langdurig tekort aan zwavel kan negatieve gevolgen hebben voor vitale lichaamsfuncties. Dit kan voorkomen worden suppletie van MSM poeder. MSM staat dicht in relatie met dimethylsulfoxide (DMSO), een organische verbinding die bekend staat in de geneeskunde als middel dat mengbaar is met een groot aantal organische oplosmiddelen. Hierdoor wordt het snel opgenomen in de huid en het lichaam. Vanwege het positieve effect van zwavel wordt Methylsulfonylmethaan of DMSO beschouwd als een voedingssupplement die de gezondheid ondersteunt.

Wat is de werking van MSM?

De zwavel die MSM bevat, is essentieel voor een groot aantal lichaamsfuncties. Het speelt namelijk een essentiële rol in belangrijke aminozuren en vrijwel alle eiwitten. De synthese van collageen, essentieel voor de structuur van de huid, haar en nagels, is bijvoorbeeld afhankelijk van voldoende zwavel. Zwavel verzorgt de disulfidebruggen, die zorgen voor de structuur en elasticiteit van de huid. Hierom vind je MSM vaak in supplementen in combinatie met glucosamine en supplementen of crèmes voor de huid. Het therapeutische effect van zwavel is al heel lang bekend. Al in de oudheid was het baden in de zwavelrijke hete bronnen, vaak van vulkanische oorsprong, een geliefde methode om van pijnklachten af te komen, vooral van reumatische aard. In veel hedendaagse kuuroorden blijkt het water ook vaak rijk te zijn aan zwavelverbindingen. MSM heeft een zeer laag molecuulgewicht en wordt daarom zeer gemakkelijk via de huid opgenomen.

Bij het gebruik van MSM kunnen sporters baat hebben. Dit komt omdat MSM een positief effect heeft op de flexibiliteit en het uithoudingsvermogen van je spieren. Het kan bovendien helpen je spieren beter te herstellen, met als gevolg minder spierpijn. De reden hiervoor is dat MSM inwerkt op je cellen. Door de afvalproducten beter af te voeren, verkleint het de kans op ontstekingen in het spierweefsel. Zwavel is een belangrijke bouwsteen voor je lichaam en bij gebrek aan deze stof kan je lichaam minder goed functioneren.

Mensen met hooikoorts opgelet! Onderzoek toont aan dat MSM de hooikoorts symptomen kan verminderen. In het onderzoek werden 55 mensen met hooikoorts onderzocht. Gedurende vier weken slikten de proefpersonen dagelijks 2600 mg MSM. Al na één week waren hun hooikoorts symptomen afgenomen en na twee weken voelden de deelnemers zich aanzienlijk fitter.

MSM kan niet enkel je hooikoorts symptomen verminderen, het werkt ook positief op andere allergieën. Bij een allergie reageert je lichaam op een bepaalde stof. Een gebrek aan MSM kan je celwanden stijf maken, met als gevolg dat vloeistoffen moeilijker uit je cellen kunnen worden afgevoerd. MSM kan de celwanden zachter maken, waardoor het gemakkelijker wordt vrije radicalen uit onze cellen te spoelen. Hierdoor kunnen allergieën worden verminderd of zelfs voorkomen.

Behalve de productie van collageen heeft het gebruik van MSM nog vele andere gunstige effecten:

  • MSM ondersteunt de lichaamsweefsels door het vergemakkelijken van de doorgang van voedingsstoffen en het afvoeren van afvalstoffen.

  • MSM zorgt voor een zuiverende werking van de urinewegen en de blaas.

  • MSM stimuleert een gezonde bloedcirculatie. 

  • MSM verbetert de weerstand.

  • MSM bestrijdt tekenen van veroudering zoals rimpels en huidschade.

  • MSM biedt ondersteuning aan de dikke darm door een beschermende laag te bieden.

Wat zijn de gevolgen van een tekort aan zwavel?

Wanneer je een zwaveltekort hebt, kan het voorkomen dat je last hebt van allerlei symptomen die daar niet direct mee in verband staan. Als je verschillende klachten bij jezelf herkent en ze verdwijnen niet nadat je hebt geprobeerd ze te behandelen of ze keren regelmatig terug, is het raadzaam je arts te vragen of deze klachten te wijten zijn aan een zwaveltekort. Een tekort aan zwavel is te herkennen aan de volgende symptomen:

  • Huidklachten zoals een droge huid, gebrekkige wondgenezing, het ontstaan van rimpels, littekenweefsel en zweren.

  • Nagels die snel kunnen afbreken.

  • Haarverlies en haar dat gemakkelijk breekt.

  • Spier- en gewrichtspijn of artritis.

Bij allergieën, de ziekte van Alzheimer, diabetes, diverticulitis, chronisch vermoeidheidssyndroom, een te hoog cholesterolgehalte en migraine kan het lichaam echter ook een tekort aan zwavel hebben. Als je dus met deze symptomen naar je huisarts gaat, kun je vragen of zwaveltekort een oorzaak kan zijn. 

Wat zijn bijwerkingen van MSM supplementen?

MSM supplementen zijn zeer veilig. De LD50 is hoger dan 20 gram per kilogram lichaamsgewicht en MSM behoort daarmee tot de minst toxische stoffen die we kennen. Er zijn tot nu toe géén uitzonderlijke bijwerkingen gemeld bij gebruik van MSM-supplementen. De meest voorkomende bijwerking is maagpijn, diarree of winderigheid. Deze bijwerkingen kunnen verminderd worden door een verlaging van de dosis. Neem bij klachten contact op met de huisarts. Overschrijd niet een dosis van 3000 tot 4000 milligram per dag en volg de aanwijzingen op de bijsluiter. Ook kan MSM de gevoeligheid voor alcohol verhogen. Wees hierom voorzichtig met gebruikt van alcohol tijdens het slikken van een MSM supplement. 

Wat zijn hoge kwaliteit MSM supplementen?

MSM is in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals tabletten, gel, capsules en poeder. Ook bestaan er crèmes die MSM bevatten. Die zijn uiteraard enkel voor uitwendig gebruik. MSM poeder wordt ook vaak gebruikt als supplement voor sporters.

NOW Foods MSM 1000 mg capsules

NOW Foods MSM 1000 mg capsules is een natuurlijke vorm van zwavel dat zich in bevindt in alles dat levend is. NOW Foods MSM is getest op een minimale zuiverheidsgraad van 99,7%. Het voorziet het lichaam aan essentiële chemische verbindingen die nodig zijn voor de vorming en instandhouding van verschillende typen weefsels in ons lichaam, waaronder bindweefsel zoals het kraakbeen en de huid. 

NOW Foods MSM Poeder

NOW Foods MSM Poeder creëert chemische verbindingen die essentieel zijn om talrijke verschillende soorten structurele weefsels van het menselijk lichaam, waaronder bindweefsel, te vormen en te ondersteunen. MSM (Methylsulfonylmethaan) komt van nature in kleine hoeveelheden voor in allerlei fruit, plantaardige producten, granen, dierlijke producten en sommige algen. Neem één tot twee maal daags 1/2 theelepel in sap of water.

Bono Glucosamine Chondroitine MSM (120 tabletten)

Bono Glucosamine Chondroïtine MSM. Glucosamine heeft ontstekingsremmende eigenschappen, en gegevens suggereren dat het kan helpen bij het verlichten van artrosepijn, volgens de American Academy of Orthopaedic Surgeons. MSM is een zwavelbevattende verbinding die pezen en spieren ondersteunen. Bono Glucosamine Chondroïtin MSM is gemaakt in Nederland, 100% vegetarisch en bevat geen allergenen.

NOW Foods Vloeibare Glucosamine & Chondroïtine met MSM

NOW Foods Vloeibare Glucosamine & Chondroïtine met MSM combineert de drie essentiële voedingsstoffen die beschikbaar zijn voor de ondersteuning van gezonde gewrichten in een handige vloeibare vorm. NOW Foods Vloeibare Glucosamine & Chondroïtine met MSM  is een eenvoudig in te nemen formule die verscheidene van de belangrijkste voedingsstoffen levert die kunnen bijdragen aan het herstel en behoud van een goede conditie van de gewrichten. Dankzij de vloeibare samenstelling wordt het product gemakkelijk opgenomen in het lichaam.

NOW Foods MSM Gezonde Huid Liposomen Lotion (237 ml.)

NOW Foods MSM Gezonde Huid Liposomen Lotion bestaat voor 15% uit methylsulfonylmethaan (MSM), de bron van natuurlijk zwavel, dat een belangrijk element is in de bindweefselstructuren van huid en kraakbeen. NOW Foods MSM Gezonde Huid Liposomen Lotion is een unieke formule die bijdraagt aan het hydrateren en revitaliseren van de huid en het herstellen van de jeugdige textuur.

De beste MSM supplement kopen bij Bono.nl?

Vermoedt jij een tekort aan zwavel? Dan is een MSM supplement iets voor jou. Bekijk ons MSM assortiment en kies je favoriet. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.