15% korting op melatonineShoppen

Glucosamine

Glucosamine is een natuurlijke verbinding die voorkomt in kraakbeen - het taaie weefsel dat de gewrichten beschermt.

Wat is glucosamine?

Glucosaminesulfaat is een natuurlijke suiker die voorkomt in en rond de vloeistof en het weefsel dat uw gewrichten beschermt. Dit weefsel wordt kraakbeen genoemd.

In supplementvorm wordt glucosamine gewonnen uit schelpen van schaaldieren of gemaakt in een laboratorium. Er zijn verschillende vormen van glucosamine, waaronder glucosaminesulfaat, glucosaminehydrochloride en N-acetylglucosamine. Deze supplementen worden niet als onderling verwisselbaar beschouwd. Mensen gebruiken glucosaminesulfaat oraal om een pijnlijke aandoening te behandelen die wordt veroorzaakt door ontsteking, afbraak en uiteindelijk verlies van kraakbeen (osteoartritis).

Glucosamine wordt ook gebruikt tegen gewrichtspijn, reumatoïde artritis, multiple sclerose en vele andere aandoeningen.

Wat is de werking van glucosamine?

Glucosamine lijkt te helpen de verzwakking van botten tegen te gaan door een gezonde botgroei te ondersteunen. Dit maakt de supplementen vooral nuttig voor mensen die het risico lopen op het ontwikkelen van osteoporose naarmate ze ouder worden.

Wat doet glucosamine precies?

Glucosamine wordt door het lichaam gebruikt om andere chemische stoffen te maken die pezen, ligamenten, kraakbeen en de vloeistof die de gewrichten omgeeft, opbouwen. Gewrichten worden gedempt door de vloeistof en het kraakbeen eromheen. Het nemen van glucosamine kan het kraakbeen en de vloeistof rond de gewrichten verhogen en/of de afbraak ervan helpen voorkomen.

Waar is glucosamine goed voor?

In de alternatieve geneeskunde beweren voorstanders dat glucosamine kan helpen bij de volgende gezondheidsproblemen:

  • Diabetes
  • Hoog cholesterol
  • Ontsteking
  • Ontsteking van de darmen (zoals colitis ulcerosa)
  • Osteoartritis
  • Reumatoïde artritis
  • Temporomandibulaire gewrichtsaandoening

Voordelen van glucosamine voor de gezondheid

Glucosamine is op grote schaal onderzocht met onovertuigende resultaten. Het kan gezondheidsvoordelen bieden, waaronder een vermindering van pijn, hoewel een review uit 2018, gepubliceerd in het tijdschrift Orthopedics, suggereert dat de voordelen te wijten kunnen zijn aan een placebo-effect.

Hier is een blik op enkele van de belangrijkste studies en hun bevindingen:

Osteoartritis

Glucosamine kan van voordeel zijn bij de behandeling van osteoartritis, vooral in de knie. Ondanks enkele zeer positieve bevindingen, is er ook veel bewijs dat deze beweringen tegenspreekt.

Een vroeg rapport gepubliceerd in de Cochrane Database of Systematic Reviews concludeerde dat sommige glucosaminepreparaten de pijn kunnen verminderen en het functioneren kunnen verbeteren bij mensen met bekende artrose. De studie analyseerde 20 gerandomiseerde gecontroleerde studies waarbij in totaal 2.570 volwassenen betrokken waren.

Een van de grootste glucosamine studies, gesponsord door de National Institutes of Health (NIH), trok deze resultaten in twijfel. De twee jaar durende studie, de Glucosamine/Chondroitin Arthritis Intervention Trial (GAIT) genaamd, vergeleek de effectiviteit van glucosamine en chondroïtine bij 662 mensen met knie-artrose en concludeerde dat geen van beide enig voordeel had bij het verlichten van kniepijn.

Latere studies hebben geen duidelijker bewijs van enig voordeel opgeleverd. Sommige onderzoekers beweren echter nog steeds dat glucosamine niet alleen artritispijn helpt verlichten, maar ook het verlies van kraakbeen voorkomt.

Volgens een zes jaar durend onderzoek, gepubliceerd in Arthritis Care & Research, bleek het verlies van kraakbeen te worden vertraagd bij volwassenen met knie-artrose die gedurende maximaal zes jaar glucosamine en chondroïtine hadden ingenomen. De voordelen bleken groter te zijn naarmate de supplementen langer werden ingenomen.

Verder onderzoek is nodig om deze tegenstrijdigheden te verklaren.

TMJ

Glucosamine is mogelijk effectief bij osteoartritis van het temporomandibulaire gewricht (TMJ), volgens een kleine studie gepubliceerd in het Journal of Reseach in Pharmacy Practice. Aan het onderzoek namen 60 volwassenen met TMJ deel die gedurende 90 dagen ofwel glucosamine, ofwel ibuprofen, ofwel een placebo kregen toegediend. Hoewel glucosamine en ibuprofen beide effectiever waren in het verlichten van de pijn dan een placebo, bleek ibuprofen superieur aan glucosamine.

Lage rugpijn

Glucosamine is mogelijk niet in het voordeel van mensen met chronische lage rugpijn en degeneratieve lumbale osteoartritis, volgens een onderzoek uit 2010 in het Journal of the American Medical Association. De conclusie van het zes maanden durende onderzoek, waaraan 250 mensen met beide aandoeningen deelnamen, was dat glucosamine niet beter was dan een placebo om de pijn bij artritis te verlichten.

Hoeveel glucosamine per dag?

Er is geen standaard aanbevolen dosis voor glucosamine. Het supplement wordt meestal verkocht in tabletten en capsules en wordt vaak bijgevoegd bij andere supplementen die effectief kunnen zijn tegen pijn.

Voor osteoartritis zijn de volgende doseringen onderzocht:

Via de mond: 1.500 mg per dag, in één keer ingenomen, in twee doses van 750 mg, of in drie doses van 500 mg

Uitwendig: Een crème met 30 mg/gram glucosaminesulfaat, 50 mg/gram chondroïtinesulfaat, 140 mg/gram chondroïtinesulfaat, 32 mg/gram kamfer en 9 mg/gram pepermuntolie is gedurende 8 weken naar behoefte op de huid aangebracht.

Door injectie: 400 mg glucosaminesulfaat geïnjecteerd in de spier tweemaal per week gedurende 6 weken.

Is glucosamine veilig voor langdurig gebruik?

Ja. Een studie uit 2016 met 1.593 mensen die glucosamine en chondroïtine tot zes jaar hadden ingenomen, concludeerde dat beide supplementen veilig en effectief waren voor langdurig gebruik.

Welke glucosamine is de beste?

SUPERFLEX-6 Supplement voor gewrichten 

Newton-Everett SUPERFLEX-6 Supplement voor gewrichten (150 tabletten)

Newton-Everett Nutraceuticals heeft het meest krachtige gewrichtsondersteunende product op de markt gebracht: SUPERFLEX-6 door de optimale hoeveelheden van de top drie van gewrichtsondersteunende voedingsstoffen, Glucosamine, Chondroïtine en MSM, te combineren ter ondersteuning van de totale gezondheid van de gewrichten, met inbegrip van kraakbeen- en weefselondersteuning en een verbeterde mobiliteit.

SUPERFLEX-3 Supplement voor gewrichten

Newton-Everett SUPERFLEX-3 Supplement voor gewrichten (150 tabletten)

Superflex-3 bevat de drie meest populaire ingrediënten voor gewrichtsondersteuning in één krachtige formule.

 

Newton-Everett SUPERFLEX-4 Supplement voor gewrichten (150 tabletten)

SUPERFLEX-4 Supplement voor gewrichten 

Superflex-4 Bevordert de gezondheid van de gewrichten, het gewrichtsweefsel en het kraakbeen.

NOW Foods Glucosaminesulfaat 750 mg

NOW Foods Glucosaminesulfaat 750mg heeft de glucosamine-testmethode ontwikkeld die is gekozen als de officiële AOACI-industriestandaard methode. Dit supplement verzekerd jou van gezonde gewrichten en goede smeervorming en schokabsorptie. 


NOW Foods Glucosamine & Chondroïtine met Sporenmineralen

NOW Foods Glucosamine & Chondroïtine met sporenmineralen combineert de bekendste voedingsstoffen die beschikbaar zijn voor de ondersteuning van gezonde gewrichten. Als kers op de taart zijn er ook sporen van mineralenconcentraat en luzerne toegevoegd voor optimale voedingsondersteuning voor het behoud van gezonde gewrichtsstructuren.

Bono Glucosamine Chondroitine MSM 

Bono Glucosamine Chondroitine MSM (120 tabletten)

Bono Glucosamine Chondroïtine MSM. Glucosamine heeft ontstekingsremmende eigenschappen, en gegevens suggereren dat het kan helpen bij het verlichten van artrosepijn, volgens de American Academy of Orthopaedic Surgeons. 

NOW Foods Glucosamine & MSM vegetarisch

NOW Foods Glucosamine & MSM vegetarisch (120 capsules)

NOW Foods Glucosamine & MSM (Vegetarisch) voor gewrichtsmobiliteit en -comfort. NOW Vegetarian Glucosamine & MSM combineert twee bekende gewrichtsondersteunende ingrediënten in een vegetarische/veganistische formule die geen van schaaldieren afgeleide Glucosamine bevat.

Glucosamine kopen bij Bono?

Wil je de gezondheid van je gewrichten bevorderen met één van onze glucosamine supplementen. Bekijk ons aanbod aan glucosamine supplementen en bestel je favoriete glucosamine supplement. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.