Nieuw: OASE Hair Thickening Shampoo & ConditionerShop nu

Producten

Jodium

Jodium is een sporenelement dat van nature aanwezig is in sommige voedingsmiddelen. Ook wordt jodium toegevoegd aan sommige soorten zout en is het verkrijgbaar als voedingssupplement. Jodium is een essentieel bestanddeel van de schildklierhormonen thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3).

Wat is jodium precies en wat doet het?

Jodium is een mineraal dat in sommige voedingsmiddelen voorkomt. Het lichaam heeft jodium nodig om schildklierhormonen aan te maken. Deze hormonen regelen het metabolisme van het lichaam en vele andere belangrijke functies. Het lichaam heeft schildklierhormonen ook nodig voor een goede ontwikkeling van botten en hersenen tijdens de zwangerschap en de kindertijd. Genoeg jodium binnenkrijgen is belangrijk voor iedereen, vooral voor zuigelingen en vrouwen die zwanger zijn.

Waar is jodium goed voor en wat voor invloed heeft het op je gezondheid?

Wetenschappers bestuderen jodium om te begrijpen hoe het de gezondheid beïnvloedt. Hier volgen enkele voorbeelden van wat dit onderzoek aantoonde.

Ontwikkeling van foetussen en baby's

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven, moeten genoeg jodium binnenkrijgen om hun baby's goed te laten groeien. Zuigelingen die borstvoeding krijgen, krijgen jodium binnen via de moedermelk. Het jodiumgehalte van moedermelk is echter afhankelijk van de hoeveelheid jodium die de moeder binnenkrijgt.

Om ervoor te zorgen dat er voldoende jodium beschikbaar is voor een goede ontwikkeling van de foetus en de zuigeling, bevelen verschillende nationale en internationale organisaties aan dat zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en zuigelingen jodiumsupplementen nemen. De American Thyroid Association raadt vrouwen die zwanger zijn, de intentie hebben zwanger te worden of borstvoeding geven aan dagelijks een supplement te nemen met 150 mcg jodium in de vorm van kaliumjodide. De American Academy of Pediatrics heeft soortgelijke adviezen. Slechts ongeveer de helft van de prenatale multivitaminen die in de Verenigde Staten worden verkocht, bevatten echter jodium.

Cognitieve functie tijdens de kindertijd

Ernstig jodiumtekort tijdens de kindertijd heeft schadelijke gevolgen voor de ontwikkeling van de hersenen en het zenuwstelsel. De effecten van een mild jodiumtekort tijdens de kindertijd zijn moeilijker te meten, maar een mild jodiumtekort kan subtiele problemen veroorzaken bij de neurologische ontwikkeling.

Het geven van jodiumsupplementen aan kinderen met een licht jodiumtekort verbetert hun redeneervermogen en hun algehele cognitieve functie. Bij kinderen die in gebieden met een jodiumtekort wonen (de Ganges-vallei in India, Irrawaddy-vallei in Birma en de Songkala vallei in Noord- China) lijken jodiumsupplementen zowel de lichamelijke als de geestelijke ontwikkeling te verbeteren. Meer onderzoek is nodig om de effecten van een licht jodiumtekort en van jodiumsupplementen op de cognitieve functie volledig te begrijpen.

Fibrocysteuze borstziekte

Hoewel niet schadelijk, veroorzaakt fibrocysteuze borstziekte klonterige, pijnlijke borsten. Het treft vooral vrouwen in de vruchtbare leeftijd, maar kan ook in de menopauze voorkomen. Zeer hoge doses jodiumsupplementen zouden de pijn en andere symptomen van fibrocysteuze borstziekte kunnen verminderen, maar er is meer onderzoek nodig om dit te bevestigen. Overleg met uw arts voordat u jodium voor deze aandoening gaat gebruiken, vooral omdat jodium in hoge doses onveilig kan zijn.

Door straling veroorzaakte schildklierkanker

Bij nucleaire ongelukken kan radioactief jodium in het milieu terechtkomen, waardoor het risico op schildklierkanker toeneemt bij mensen die aan het radioactieve jodium worden blootgesteld, vooral bij kinderen. Vooral mensen met een jodiumtekort die aan radioactief jodium worden blootgesteld, lopen het risico schildklierkanker te krijgen. De Amerikaanse Food and Drug Administration heeft kaliumjodide goedgekeurd als schildklierblokkerend middel om het risico op schildklierkanker bij stralingsnoodsituaties te verkleinen.

In welke voedingsmiddelen zit jodium in?

Nu vraag je je waarschijnlijk af of je genoeg jodium binnenkrijgt en waar het allemaal in zit. Jodium komt van nature voor in sommige voedingsmiddelen en wordt ook toegevoegd aan zout dat als "gejodeerd" wordt bestempeld. Je kunt aanbevolen hoeveelheden jodium binnenkrijgen door verschillende voedingsmiddelen te eten. We zetten het voor je op een rijtje.

  • Vis (zoals kabeljauw en tonijn), zeewier, garnalen en andere zeevruchten, die over het algemeen rijk zijn aan jodium
  • Zuivelproducten (zoals melk, yoghurt en kaas), die een belangrijke bron van jodium in het Westerse dieet zijn
  • Jodiumhoudend zout, dat in Nederland en veel andere landen gemakkelijk verkrijgbaar is
  • Verwerkte voedingsmiddelen, zoals soepen in blik, bevatten bijna nooit gejodeerd zout. Bovendien zijn speciale zouten, zoals zeezout, koosjer zout, Himalayazout en fleur de sel, meestal niet gejodeerd. Op het etiket van het product staat aangegeven of het zout "gejodeerd" is of jodide bevat.

Welke soorten jodium zijn er in voedingssupplementen?

Jodium is verkrijgbaar in voedingssupplementen, meestal in de vorm van kaliumjodide of natriumjodide. Veel multivitaminen-mineralen-supplementen bevatten jodium. Voedingssupplementen van jodiumhoudend kelp (een zeewier) zijn ook verkrijgbaar.

Hoeveel jodium per dag?

De hoeveelheid jodium die je per dag nodig hebt, hangt af van je leeftijd. De gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheden staan hieronder vermeld in microgram (mcg).

 

Levensfase Aanbevolen                                   Hoeveelheid

Geboorte tot 6 maanden                                     110 mcg

Zuigelingen 7-12 maanden                                 130 mcg

Kinderen 1-8 jaar                                                   90 mcg

Kinderen 9-13 jaar                                                120 mcg

Tieners 14-18 jaar                                                 150 mcg

Volwassenen                                                         150 mcg

Zwangere tieners en vrouwen                              220 mcg

Tieners en vrouwen die borstvoeding geven       290 mcg

Wat zijn de bijwerkingen van te veel jodium?

 Een te hoge jodiuminname kan dezelfde symptomen veroorzaken als een jodiumtekort, waaronder struma (een vergrote schildklier). Een hoge jodiuminname kan ook leiden tot schildklierontsteking en schildklierkanker. Een zeer hoge jodiuminname (bijvoorbeeld enkele grammen) kan leiden tot branderigheid in mond, keel en maag, koorts, maagpijn, misselijkheid, braken, diarree, een zwakke pols en coma.

De dagelijkse bovengrenzen voor jodium omvatten de inname uit alle bronnen - voedsel, dranken en supplementen - en staan hieronder vermeld. Deze waarden zijn niet van toepassing op mensen die om medische redenen jodium innemen onder de hoede van een arts.

 

Levensfase                                       Maximaal

Geboorte tot 12 maanden:               Niet vastgesteld

Kinderen 1-3 jaar:                              200 mcg

Kinderen 4-8 jaar:                              300 mcg

Kinderen 9-13 jaar:                            600 mcg

Tieners 14-18 jaar:                             900 mcg

Volwassenen:                                    1.100 mcg

Kunnen jodiumtabletten echt helpen in geval van een nucleaire oorlog?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt de toediening van stabiel jodium, zoals kaliumjodide (KI), aan in een geval van een nucleair ongeval. De schildklier maakt geen onderscheid tussen radioactief en stabiel jodium. Als I-131 in het lichaam terechtkomt, wil de schildklier dat jodium gebruiken om hormonen af te scheiden. Het innemen van KI-pillen vóór of onmiddellijk na de interactie met straling zorgt ervoor dat de klier verzadigd is met het jodium dat ze nodig heeft en het nucleaire niet zal opnemen. Jodiumtabletten moeten minder dan 24 uur voor de blootstelling of maximaal twee uur na het contact worden ingenomen. 

Welke jodium supplementen zijn er?

NOW Foods Schildklier Energie™ (90 vegetarische capsules)

NOW Foods Schildklier Energie

NOW heeft jodium en tyrosine gecombineerd, de twee bestanddelen die nodig zijn voor de synthese van schildkliersecreties. * De mineralen selenium, zink en koper zijn toegevoegd als cofactoren die nodig zijn voor een normale schildklierfunctie.* Daarnaast bevat NOW® Thyroid Energy™ het ayurvedische kruidenextract ashwagandha om de voedingsondersteunende componenten aan te vullen.

Optimox Iodoral 12.5 mg Jodium

Iodoral 12.5 mg

Iodoral 12.5 mg is een tabletvorm van Lugol's oplossing, een preparaat met een bewezen staat van dienst gedurende meer dan 150 jaar. Iodoral is een gemakkelijk in te nemen tablet met 5 mg jodium en 7,5 mg jodide als kaliumzout.

Iodoral 50 mg

Optimox Iodoral 50 mg Jodium
Iodoral 50 mg is een gemakkelijk in te nemen tablet met 20 mg jodium en 30 mg jodide in de vorm van kaliumzout.

NOW Foods Jodium & Kalium

NOW Foods Jodium & Kalium ondersteunt de elektrolytenbalans en een gezonde schildklierfunctie.

NOW Foods Jodium & Kalium (180 tabletten)

Kaliumjodide (KI) is een verbinding die jodium bevat, een voedingsstof die nodig is voor een normale schildklierfunctie. Jodium, in de vorm van jodide, is een belangrijk onderdeel van de schildklierafscheidingen die het celmetabolisme en de energieproductie reguleren.

Jodium bestellen bij Bono.nl? 

Wil je met jodium een bijdrage leveren aan een gezonde schildklier? Dan ben je bij Bono aan het goede adres voor de beste jodium supplementen. Bekijk het assortiment en bestel het jodiumsupplement dat het best bij je past. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.