Bono's exclusieve zomerkortingen: tot 20% op allesBekijk de kortingscodes

Jodium

Jodium is een sporenelement dat van nature aanwezig is in sommige voedingsmiddelen. Ook wordt jodium toegevoegd aan sommige soorten zout en is het verkrijgbaar als voedingssupplement. Jodium is een essentieel bestanddeel van de schildklierhormonen thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3).

Wat is jodium precies en wat doet het?

Jodium is een essentieel mineraal dat nodig is voor de aanmaak van schildklierhormonen, die belangrijk zijn voor het metabolisme van het lichaam en vele andere vitale functies. Deze hormonen zijn ook cruciaal voor de juiste ontwikkeling van botten en hersenen tijdens zwangerschap en kindertijd. Een adequate inname van jodium is daarom belangrijk voor iedereen, met name voor zwangere vrouwen en zuigelingen.Waar is jodium goed voor en wat voor invloed heeft het op je gezondheid?

In welke voedingsmiddelen zit jodium in?

Nu vraag je je waarschijnlijk af of je genoeg jodium binnenkrijgt en waar het allemaal in zit. Jodium komt van nature voor in sommige voedingsmiddelen en wordt ook toegevoegd aan zout dat als gejodeerd wordt bestempeld. Je kunt aanbevolen hoeveelheden jodium binnenkrijgen door verschillende voedingsmiddelen te eten. We zetten het voor je op een rijtje.

 • Vis (zoals kabeljauw en tonijn), zeewier, garnalen en andere zeevruchten, die over het algemeen rijk zijn aan jodium
 • Zuivelproducten (zoals melk, yoghurt en kaas), die een belangrijke bron van jodium in het Westerse dieet zijn
 • Jodiumhoudend zout, dat in Nederland en veel andere landen gemakkelijk verkrijgbaar is
 • Verwerkte voedingsmiddelen, zoals soepen in blik, bevatten bijna nooit gejodeerd zout. Bovendien zijn speciale zouten, zoals zeezout, koosjer zout, Himalayazout en fleur de sel, meestal niet gejodeerd. Op het etiket van het product staat aangegeven of het zout gejodeerd is of jodide bevat.

Werking jodium

 • Schildklierfunctie: jodium is cruciaal voor de normale productie van schildklierhormonen en een normale schildklierfunctie. Deze hormonen zijn essentieel voor verschillende lichaamsprocessen, waaronder metabolisme.
 • Cognitieve functie: jodium draagt bij aan de normale cognitieve functie, wat belangrijk is voor processen zoals leren, geheugen en probleemoplossend vermogen.
 • Energiemetabolisme: het speelt een rol in het normale energieleverend metabolisme van het lichaam, door bij te dragen aan de omzetting van voedsel in energie.
 • Zenuwstelsel: jodium draagt bij aan de normale werking van het zenuwstelsel, wat belangrijk is voor het overbrengen van signalen in het lichaam.
 • Huidgezondheid: dit mineraal draagt bij aan het behoud van een normale huid, ondersteunt de gezondheid en het uiterlijk van de huid.
 • Psychologische functie: jodium ondersteunt ook normale psychologische functies, wat invloed heeft op stemming en gedrag.
 • Stralingsbescherming: in specifieke noodsituaties kan kaliumjodide worden gebruikt om de schildklier te beschermen tegen radioactief jodium.

Welke soorten jodium zijn er in voedingssupplementen?

Jodium is verkrijgbaar in voedingssupplementen, meestal in de vorm van kaliumjodide of natriumjodide. Veel multivitaminen-mineralen-supplementen bevatten jodium. Voedingssupplementen van jodiumhoudend kelp (een zeewier) zijn ook verkrijgbaar.

Hoeveel jodium per dag?

De hoeveelheid jodium die je per dag nodig hebt, hangt af van je leeftijd. De gemiddelde aanbevolen dagelijkse hoeveelheden staan hieronder vermeld in microgram (mcg).

 

Levensfase Aanbevolen                                   Hoeveelheid

Geboorte tot 6 maanden                                     110 mcg

Zuigelingen 7-12 maanden                                 130 mcg

Kinderen 1-8 jaar                                                   90 mcg

Kinderen 9-13 jaar                                                120 mcg

Tieners 14-18 jaar                                                 150 mcg

Volwassenen                                                         150 mcg

Zwangere tieners en vrouwen                              220 mcg

Tieners en vrouwen die borstvoeding geven       290 mcg

Wat zijn de bijwerkingen van te veel jodium?

 Een te hoge jodiuminname kan dezelfde symptomen veroorzaken als een jodiumtekort, waaronder struma (een vergrote schildklier). Een hoge jodiuminname kan ook leiden tot schildklierontsteking en schildklierkanker. Een zeer hoge jodiuminname (bijvoorbeeld enkele grammen) kan leiden tot branderigheid in mond, keel en maag, koorts, maagpijn, misselijkheid, braken, diarree, een zwakke pols en coma.

De dagelijkse bovengrenzen voor jodium omvatten de inname uit alle bronnen - voedsel, dranken en supplementen - en staan hieronder vermeld. Deze waarden zijn niet van toepassing op mensen die om medische redenen jodium innemen onder de hoede van een arts.

 

Levensfase                                       Maximaal

Geboorte tot 12 maanden:               Niet vastgesteld

Kinderen 1-3 jaar:                              200 mcg

Kinderen 4-8 jaar:                              300 mcg

Kinderen 9-13 jaar:                            600 mcg

Tieners 14-18 jaar:                             900 mcg

Volwassenen:                                    1.100 mcg

Kunnen jodiumtabletten echt helpen in geval van een nucleaire oorlog?

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt de toediening van stabiel jodium, zoals kaliumjodide (KI), aan in een geval van een nucleair ongeval. De schildklier maakt geen onderscheid tussen radioactief en stabiel jodium. Als I-131 in het lichaam terechtkomt, wil de schildklier dat jodium gebruiken om hormonen af te scheiden. Het innemen van KI-pillen vóór of onmiddellijk na de interactie met straling zorgt ervoor dat de klier verzadigd is met het jodium dat ze nodig heeft en het nucleaire niet zal opnemen. Jodiumtabletten moeten minder dan 24 uur voor de blootstelling of maximaal twee uur na het contact worden ingenomen. 

Jodium bestellen bij Bono.nl? 

Wil je met jodium een bijdrage leveren aan een gezonde schildklier? Dan ben je bij Bono aan het goede adres voor de beste jodium supplementen. Bekijk het assortiment en bestel het jodiumsupplement dat het best bij je past. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.