15% korting op melatonineShoppen

Omega & visolie

Wellicht heb je ooit al eens gehoord dat visolie goed is voor het geheugen of dat er Omega 3 in vis zit. Maar hoe zit dit nu precies? Waar is visolie goed voor? Hoeveel Omega 3 per dag is aanbevolen en wat zijn nu de beste visolie supplementen? Wij leggen het even kort uit.

Wat is Omega 3?

Omega 3-vetzuren zijn meervoudig onverzadigde vetzuren die passen binnen een gezonde voeding. Er zijn drie hoofdsoorten omega 3-vetzuren:

  • ALA: Alfa-linoleenzuur
  • EPA: Eicosapentaeenzuur
  • DHA: Docosahexaeenzuur

ALA wordt daarbij alleen verkregen uit bepaalde plantaardige producten, terwijl EPA en DHA te vinden zijn in visolie.

Waar zit Omega 3 in?

Deze Omega 3-vetzuren zijn essentieel, omdat het menselijk lichaam deze stoffen nodig heeft, maar niet zelf aan kan maken. Waar zit Omega 3 dan in? Het ‘plantaardige’ ALA is te vinden in lijnzaad, walnoten, groene bladgroenten en wild vlees. Toch gaat het omzetten van ALA naar EPA en DHA vaak zeer moeizaam of helemaal niet.

EPA en DHA zijn daarbij vooral te verkrijgen in vette vissoorten zoals haring, makreel, wilde zalm, sardientjes en ansjovis. Naarmate vis steeds schaarser wordt en ook voor vervuiling zorgt, zijn visoliesupplementen aan te raden.

Wat is Omega 6?

Omega 6 is een meervoudig onverzadigd vetzuur, bestaand uit linolzuur (LA), gamma-linoleenzuur (GLA) en arachidonzuur (AA). Omega 6 zit veel in dierlijke vetten (vlees) en plantaardige oliën zoals zonnebloemolie. Omega 6 zorgt onder andere voor het ondersteunen van cellen, het vasthouden van vocht door de huid, en werkt ontstekingsremmend.

Wat is Omega 9?

In tegenstelling tot Omega 3 en Omega 6 is Omega 9 een enkelvoudig onverzadigd vetzuur. De Omega 9 is niet essentieel voor het lichaam omdat we deze zelf kunnen aanmaken. Toch is het belangrijk om voldoende binnen te krijgen. Zo zit omega 9 vetzuur, oliezuur, in olijfolie, noten en sesamzaad. Dit vetzuur helpt om het cholesterolgehalte in het bloed gezond te houden.

Wat is visolie?

Visolie bestaat uit deze essentiële vetzuren EPA en DHA (soorten Omega 3-vetzuren), maar is nu het verschil tussen Omega 3 en visolie? Visolie omvat dus deze drie omega-3 vetzuren, maar is officieel geen Omega 3-vetzuur. Toch zijn de gezondheidsvoordelen grotendeels hetzelfde.

Wat zijn de voordelen van Omega 3 of visolie innemen?

Visolie wordt al meer dan dertig jaar in onderzoeken bestudeerd. Zo zijn er zonder twijfel verschillende gezondheidsvoordelen van visolie geconstateerd:

  • Hart en bloedvaten: voldoende Omega 3 zorgt voor een toename van het goede cholesterol HDL en verlaagt het slechte cholesterol LDL. Een lager en gezond cholesterolgehalte heeft een positieve invloed op hart en bloedvaten. Ook zorgt het voor het behoud van een normale bloedsomloop. 
  • Hormoonhuishouding: EPA heeft een gunstig effect op hormoonschommelingen, zoals bijvoorbeeld tijdens de menstruatie, zwangerschap en de overgang. Zo beïnvloedt EPA de productie van verschillende hormonen en enzymen.
  • Hersenen: Een groot gedeelte van de zenuw-, hersen- en oogweefsels bestaat uit DHA. Dit zorgt voor de regulatie van ons leer-, denk- en spraakvermogen, het geheugen, de motoriek en ons gedrag. DHA is daarom essentieel om goed te functioneren. 

Hoeveel Omega 3 is aanbevolen per dag?

De volgende dagelijkse hoeveelheden zijn door de gezondheidsraad vastgesteld:

  • ALA: 1% van je dagelijkse calorieën. Dit is ongeveer 2 gram bij 2000 kilocalorieën en 3 gram bij 2500 kilocalorieën. 
  • EPA/DHA: 200 mg per dag.  

Om EPA en DHA op een natuurlijke manier binnen te krijgen zou je dus minimaal twee keer in de week vette vis moeten eten. Veel mensen kunnen dit, ondanks hun voeding, alsnog niet binnenkrijgen. Anderen willen of kunnen geen vis eten.
De oplossing blijft daardoor supplementen met visolie. Dit supplement moet alleen geen vervanging zijn voor gezond leven en gezonde voeding. 

Wat zijn de beste Omega 3 supplementen en visolie supplementen?

NOW Foods

NOW Foods heeft veel verschillende Omega 3 supplementen. Wil je een Omega 3, 6 én 9 supplement? Ga dan voor de NOW Foods Super Omega 3-6-9 1200 mg (180 softgels). Ook verkrijgbaar in een grotere verpakking met de Omega 3-6-9 1000mg (250 softgels). Heb je liever een Omega 3 supplement zonder al te veel poespas? Ga dan voor de NOW Foods Ultra Omega 3 (180 softgels). Deze NOW Foods supplementen zijn zuivelvrij, eivrij, halal, kosher en non-GMO. 

NatureWise

Een populair product van NatureWise is de NatureWise Omega-3 2000mg visolie uit Alaska. Zoals de naam het al zegt, is de EPA en DHA afkomstig van verse koolvis en Pacific wijting in Alaska. De visolie is natuurlijk, en bevat geen melk, eieren, schaaldieren, noten, pinda's, tarwe, of gluten. Daarbij is deze Omega 3 scherp geprijsd!

Omega 3, 6 of 9 en visolie supplementen kopen bij Bono.nl?

Ben je geen visliefhebber of denk je dat je een Omega 3 tekort hebt? Neem Omega 3, 6, 9 of visolie supplementen om toch de essentiële hoeveelheid binnen te krijgen. Bekijk ons Omega en visolie assortiment en kies je favorieten. Voor 23:59 besteld, is morgen al in huis!