Ashwagandha

Ashwagandha, ook bekend als Indiase ginseng of winterkers, is een struik die groeit in diverse regio's, waaronder India en het Midden-Oosten. Al duizenden jaren wordt ashwagandha gebruikt in de traditionele geneeskunde als een natuurlijk adaptogeen.

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha wordt ook wel Indiase ginseng, koninklijk kruid of winterkers genoemd. Het is een struik die groeit in India, het Midden-Oosten, Afrika en het Middellandse Zeegebied. De wortels en oranjerode vruchten van de ashwagandha plant worden al duizenden jaren gebruikt als natuurlijk adaptogeen in de traditionele geneeskunde. De wortels ruiken naar ‘ashwa’, een paard, vandaar de naam ‘ashwagandha’. De plant wordt in wel 200 verschillende geneesmiddelen gebruikt in de traditionele ayurvedische geneeswijze. Los van de ayurvedische geneeskunde, wordt het ingrediënt steeds populairder.

Hoe werkt ashwagandha?

Ashwagandha staat bekend als een adaptogeen, wat inhoudt dat het helpt bij het verminderen van stressreacties* en een ondersteunende rol speelt bij het behouden van fysieke en mentale capaciteiten in situaties van vermoeidheid of zwakte*. Ashwagandha draagt bij aan een gezond energieniveau* en heeft een positief effect op spieropbouw en groei*. Verder ondersteunt het de cognitieve functies zoals leren, geheugen en slaapbereidheid*.

Waarvoor kun je ashwagandha gebruiken?

Ashwagandha kan worden gebruikt voor verschillende doeleinden, waaronder:

 • Stressgerelateerde klachten, zoals angst en onrust*.
 • Het verbeteren van de algehele conditie en ondersteunen van de stofwisseling*.
 • Normaliseren van orgaanfuncties en herstel na ziekte*.
 • Het tegengaan van verouderingsprocessen* en het versterken van het zenuwstelsel en immuunsysteem*.
 • Verhogen van de weerstand en ondersteunen van een gezond gewicht*.
 • Verbeteren van cognitieve prestaties, mentale focus, en geheugen*.
 • Ondersteunen van seksuele gezondheid en mannelijke potentie*.
 • Bijdragen aan de gezondheid van huid en luchtwegen*

In welke vormen is ashwagandha beschikbaar?

Je hebt hierbij de keuze uit ashwagandha thee, een ashwagandha capsule, ashwagandha supplement of ashwagandha poeder. Ashwagandha is voornamelijk online verkrijgbaar in tabletten of capsules. Ashwagandha poeder kan gebruikt worden in smoothies of gerechten. 

Is ashwagandha gevaarlijk?

Je hebt misschien de vraag: heeft ashwagandha bijwerkingen en is ashwagandha veilig? Een ashwagandha supplement is over het algemeen veilig in de aanbevolen doseringen. Momenteel zijn er nog geen significant bewezen bijwerkingen bekend, zo zorgt het kruid ook niet voor ontwenningsverschijnselen.

In enkele gevallen leidt ashwagandha tot reversible thyrotoxicose (een te veel aan schildklierhormoon) of leverschade. Dit werd echter opgelost door te stoppen met ashwagandha. Toch moeten mensen met een hyperthyreoïdie, chronische ziekte of een leverziekte voorzichtig zijn. Hetzelfde geldt voor mensen die weten dat ze overgevoelig zijn voor planten uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wijst op voorzichtigheid, zo zou ashwagandha kunnen leiden tot diarree, braken en misselijkheid. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven mogen geen enkele vorm van ashwagandha gebruiken. Heb je hier geen last van, is de kans erg groot dat ashwagandha gewoon veilig is.

Waar je op moet letten bij ashwagandha kopen?

Kies voor een hoog gehalte aan withanoliden voor een optimaal effect. Let verder op je te maken hebt met een ashwagandha wortel of ashwagandha blad. Omdat je niet teveel van het cytotoxische withaferine A wilt hebben, zijn de wortels de betere optie aangezien die minder withaferine A bevatten. Ingrediënt KSM-66 voldoet aan beide punten en zul je dus veel in producten zien. 

Dagelijkse hoeveelheid ashwagandha extract

De dagelijkse dosering van ashwagandha is voor volwassenen 3 tot 6 gram (300-600 mg/dag), maar een tijdelijke inname tot 1200 mg/dag is veilig (tot maximaal 3 maanden). Je moet dus niet te lang hogere doseringen van ashwagandha innemen.

Hoe snel werkt ashwagandha?

Gebruikelijk geeft ashwagandha effect na ongeveer 2 weken. Dit zijn de eenvoudige effecten als de verlaging van cortisol en de bloedsuikerspiegel. Overige ashwagandha effecten zijn na 30-60 dagen merkbaar. 

Hoge kwaliteit ashwagandha supplementen

Goli Nutrition ASHWA Ashwagandha Gummies

Goli

De Goli ASHWA Ashwagandha Gummies gebruiken het klinisch bewezen KSM-66 in een heerlijke bessen gummy. KSM-66 is het ashwagandha extract met de hoogste concentratie en zorgt dus voor vele gezondheidsvoordelen. De gummies komen in een doosje van 60 stuks en zijn vrij van gluten, plantaardig, vegan en vrij van schadelijke ingrediënten! De Goli ASHWA Ashwagandha Gummies zijn ook non-GMO gecertificeerd.

Goli Nutrition Calm Bites 

Goli

Hou je meer van chocolade en noga? Dan zijn de Goli Nutrition Calm Bites iets voor jou. Ook deze variant bevat wederom KSM-66 Ashwagandha, maar dan in 30 stuks van kleine chocolade en noga bars. De Goli Nutrition Calm Bites bevatten ook de Reishi paddestoel. 

 

DS Laboratories Revita Anti-Stressgerelateerde Haaruitval Tabletten

DS

Heb je last van stressvolle situaties én haaruitval? De DS Laboratories Revita Anti-Stressgerelateerde Haaruitval Tabletten bevat de sterke anti-oxidant SOD (Superoxide Dismutase) én ashwagandha. Hierdoor plukt zowel je lichaam als je haar de voordelen van een ashwagandha supplement. 

Bono Ashwagandha KSM 66 300mg (60 capsules)

Ook de Bono Ashwagandha KSM-66 capsules bevatten KSM-66 van de ashwagandha wortel. Deze capsules zijn geheel vrij van het ongewenste withaferine A. en bevatten een hoge kwaliteit ashwagandha extract. Er wordt namelijk alleen gebruik gemaakt van de ashwagandha wortel en niet het blad. De capsules zijn veganistisch en zijn onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit goedgekeurd. Voor een eerlijke prijs hebben deze ashwagandha capsules een positieve werking voor studenten, denksporters en mensen met stress- en angstklachten.

Beste ashwagandha kopen bij Bono?

Overtuigt van het ashwagandha extract, KSM-66 en de overige werkzame bestanddelen? Lees over de ashwagandha ervaringen online, bekijk ons ashwagandha assortiment of kies toch voor andere voedingssupplementen. We hebben een groot assortiment aan voedingssupplementen, shampoos, haarmaskers of lotions. Voor 23:59 besteld, is morgen al in huis!

*Gezondheidsclaims in afwachting van Europese toelating

 • Antioxidant bescherming: Ashwagandha fungeert als een natuurlijke antioxidant, wat bijdraagt aan het behoud van gezonde cellen en weefsels.
 • Cardiovasculaire voordelen: dit kruid heeft een positieve werking op het cardiovasculaire systeem, waardoor het de gezondheid van hart en bloedvaten ondersteunt.
 • Fysieke en mentale welzijn: bij situaties van vermoeidheid, zwakte, of concentratieverlies, helpt ashwagandha bij het behouden van fysieke en mentale capaciteiten.
 • Energie en dpieropbouw: Ashwagandha draagt bij aan het behoud van een gezond energieniveau en speelt een rol in de ontwikkeling van spiermassa.
 • Spiergroei: dit kruid ondersteunt de groei van spieren, wat bijdraagt aan fysieke kracht en uithoudingsvermogen.
 • Stressverlichting en geestelijke balans: Ashwagandha biedt ondersteuning in tijden van geestelijke druk en stress en draagt bij aan een stabiele geestelijke balans en normale mentale prestaties.
 • Cognitieve functies: het ondersteunt cognitieve functies zoals het leren en geheugen, en bevordert de bereidheid tot slapen.
 • Seksuele gezondheid: Ashwagandha heeft een positief effect op de seksuele gezondheid, ondersteunt de mannelijke potentie en vrouwelijke welzijn.
 • Huid en luchtwegen: dit kruid draagt bij aan het behoud van een gezonde huid en ondersteunt de gezondheid van de luchtwegen.

Referenties

 1. Ambiye, V. R., Langade, D., Dongre, S., Aptikar, P., Kulkarni, M., & Dongre, A. (2013). Clinical evaluation of the spermatogenic activity of the root extract of Ashwagandha (Withania somnifera) in oligospermic males: a pilot study. Evidence-Based Complementary and Alternative Medicine, 2013.
 2. Kaul, S. C., Ishida, Y., Tamura, K., Wada, T., Iitsuka, T., Garg, S., ... & Wadhwa, R. (2016). Novel methods to generate active ingredients-enriched Ashwagandha leaves and extracts. Plos one, 11(12), e0166945.
 3. Khajuria, A., Zutshi, U., & Bedi, K. L. (1998). Permeability characteristics of piperine on oral absorption-an active alkaloid from peppers and a bioavailability enhancer. Indian journal of experimental biology, 36, 46-50.