Probiotica

Probiotica zijn levende bacteriën en gisten die al aanwezig zijn in het lichaam en kunnen worden aangetroffen in bepaalde voedingsmiddelen en supplementen. Ze zijn vooral bekend vanwege hun aanwezigheid in het darmmicrobioom. Het idee achter het gebruik van probiotica is om de natuurlijke balans van deze micro-organismen in het lichaam te ondersteunen.

Wat zijn probiotica?

Probiotica zijn combinaties van bacteriën en gisten die van nature in het lichaam voorkomen. Het idee achter probiotica is om de balans van deze micro-organismen in het lichaam te ondersteunen.

Deze microbiome zijn een combinatie van:

Het microbioom, bestaande uit bacteriën, schimmels, virussen en protozoa, is uniek voor elk individu en speelt een rol in verschillende lichaamsfuncties.

Om probiotica te creëren om je microbioom te beschermen, moet deze verschillende kenmerken hebben:

  • Wees geïsoleerd van een mens.
  • Overleven in je darm na inname (gegeten worden).
  • Heb een bewezen voordeel voor je.
  • Veilig worden geconsumeerd.

Waar leven nuttige probiotica (ziektekiemen) in mijn lichaam?

Hoewel de plaats in je lichaam waar de meeste microbiome voorkomen je darm is (meestal dikke darm), heb je verschillende plekken in en op je lichaam die goede microbiome vasthouden. Dit zijn plekken die voornamelijk in contact staan met de “buitenwereld”:

  • Darm.
  • Mond.
  • Vagina.
  • Urinewegen.
  • Huid.
  • Longen.

Hoe werken probiotica?

Probiotica kunnen bijdragen aan het behoud van een evenwicht van micro-organismen in het lichaam. Ze worden vaak geassocieerd met het ondersteunen van een gezonde darmflora.

Kan ik iets nemen of eten om de goede probiotica (ziektekiemen) in mijn lichaam te verhogen?

Je kunt de hoeveelheid goede microben in je lichaam verhogen door middel van voedingsmiddelen, dranken en supplementen. Misschien heb je al bepaalde voedingsmiddelen in je dagelijkse voeding die probiotica bevatten. Vooral gefermenteerde voedingsmiddelen (yoghurt en augurken bijvoorbeeld) zijn de thuisbasis van een groot aantal goede bacteriën die jouw lichaam ten goede komen. Er zijn ook gefermenteerde dranken zoals kombucha (gefermenteerde thee) of kefir (gefermenteerde zuiveldrank) die extra probiotica in jouw dieet introduceren.

Naast voeding kun je via voedingssupplementen probiotica aan je dieet toevoegen. Dit zijn geen medicijnen, dus ze hoeven niet te worden goedgekeurd door de Federal Drug Administration (FDA). Het is belangrijk dat je altijd met jouw zorgverlener praat voordat je begint met een supplement of grote verandering in uw dieet.

Probiotica supplementen:

Probiotica kopen bij Bono?

Probiotica in huis halen om weer goede bacteriën uit te nodigen in je lichaam? Of juist je huidige probiotica aanvullen?  Bekijk dan nu ons brede assortiment aan Probiotica supplementen en bestel wat je wilt! Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.