Nieuw: OASE Hair Thickening Shampoo & ConditionerShop nu

Producten

Ashwagandha

Dit traditionele Indiase kruid is bezig met een opkomst in Westerse landen. Maar wat is nu precies de werking van ashwagandha en is ashwagandha gevaarlijk? We leggen dit natuurlijk kruid voor je uit.

Wat is ashwagandha?

Ashwagandha wordt ook wel Indiase ginseng, koninklijk kruid of winterkers genoemd. Het is een struik die groeit in India, het Midden-Oosten, Afrika en het Middellandse Zeegebied. De wortels en oranjerode vruchten van de ashwagandha plant worden al duizenden jaren gebruikt als natuurlijk adaptogeen in de traditionele geneeskunde. De wortels ruiken naar ‘ashwa’, een paard, vandaar de naam ‘ashwagandha’. De plant wordt in wel 200 verschillende geneesmiddelen gebruikt in de traditionele ayurvedische geneeswijze. Los van de ayurvedische geneeskunde, wordt het ingrediënt steeds populairder.

Hoe werkt ashwagandha?

Ashwagandha is een zogenaamde adaptogeen. Adaptogenen zijn kruiden die een stressreactie kunnen verminderen en ontstekingsremmend werken. Hoe zorgt ashwagandha dan voor minder stress? Ashwagandha bevat withanoilden die bijnieren en schildklieren rust geven waardoor er minder cortisol (stress neurotransmitter) en meer dopamine wordt aangemaakt. Het gevolg is een kalmerend, uitgerust gevoel in stress situaties.

Ook hebben withanoliden een bewezen antioxiderende werking. Zo onderdrukken ze vrije radicalen, zuurstofmoleculen die cellen kunnen beschadigen. Hierdoor wordt overmatig weefselschade voorkomen. Ook zijn er voorzichtig wetenschappelijk onderzoek gebleken dat ashwagandha de groei van kanker en apoptose (geprogrammeerde celdood) vermindert. 

Als laatste, zijn er ook veelbelovende studies dat ashwagandha bepaalde soorten zenuwbeschadigingen vertragen, stoppen en mogelijk ongedaan maken. Dit komt wederom door de withanoliden, die reguleren namelijk neuren, waaronder het dendriet, axon en synaps. Deze zenuwbeschadigingen leiden op den duur tot ziektes als Alzheimer, Parkinson, ziekte van Huntington of gewoonweg geheugenverlies. 

Waarvoor kun je ashwagandha gebruiken?

Nu blijft de vraag waarvoor moet je een ashwagandha supplement nu gebruiken? ashwagandha verbetert de volgende klachten: 

 • Stressgerelateerde klachten (angst, onrust, slapeloosheid, depressie, leer- en geheugenproblemen)
 • (Over)vermoeidheid (ook bij sporters)
 • Schildklierproblemen
 • Reuma
 • Spierzwakte
 • Overgangsklachten
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom
 • Tekorten aan dopamine en GABA
 • Diabetes mellitus en diabetescomplicaties
 • Kleine problemen aan het immuunsysteem

Wat zijn de voordelen van ashwagandha?

 • De verdere effecten van ashwagandha zijn:
 • Verbetering van de algehele conditie
 • Ondersteunt de stofwisseling 
 • Normaliserende werking op orgaanfuncties
 • Herstel na ziekte
 • Gaat veroudering tegen
 • Versterken van zenuwstelsel en immuunsysteem
 • Verhogen van de weerstand
 • Ondersteunt een gezond gewicht
 • Verbeteren van cognitie, mentale focus en geheugen
 • Verhoogt de testosteronproductie 
 • Bloedglucosespiegel verlagen

In welke vormen is ashwagandha beschikbaar?

Je hebt hierbij de keuze uit ashwagandha thee, een ashwagandha capsule, ashwagandha supplement of ashwagandha poeder. Ashwagandha is voornamelijk online verkrijgbaar in tabletten of capsules. Ashwagandha poeder kan gebruikt worden in smoothies of gerechten. 

Is ashwagandha gevaarlijk?

Je hebt misschien de vraag: heeft ashwagandha bijwerkingen en is ashwagandha veilig? Een ashwagandha supplement is over het algemeen veilig in de aanbevolen doseringen. Momenteel zijn er nog geen significant bewezen bijwerkingen bekend, zo zorgt het kruid ook niet voor ontwenningsverschijnselen.

In enkele gevallen leidt ashwagandha tot reversible thyrotoxicose (een te veel aan schildklierhormoon) of leverschade. Dit werd echter opgelost door te stoppen met ashwagandha. Toch moeten mensen met een hyperthyreoïdie, chronische ziekte of een leverziekte voorzichtig zijn. Hetzelfde geldt voor mensen die weten dat ze overgevoelig zijn voor planten uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wijst op voorzichtigheid, zo zou ashwagandha kunnen leiden tot diarree, braken en misselijkheid. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven mogen geen enkele vorm van ashwagandha gebruiken. Heb je hier geen last van, is de kans erg groot dat ashwagandha gewoon veilig is.

Waar je op moet letten bij ashwagandha kopen?

Kies voor een hoog gehalte aan withanoliden voor een optimaal effect. Let verder op je te maken hebt met een ashwagandha wortel of ashwagandha blad. Omdat je niet teveel van het cytotoxische withaferine A wilt hebben, zijn de wortels de betere optie aangezien die minder withaferine A bevatten. Ingrediënt KSM-66 voldoet aan beide punten en zul je dus veel in producten zien. 

Dagelijkse hoeveelheid ashwagandha extract

De dagelijkse dosering van ashwagandha is voor volwassenen 3 tot 6 gram (300-600 mg/dag), maar een tijdelijke inname tot 1200 mg/dag is veilig (tot maximaal 3 maanden). Je moet dus niet te lang hogere doseringen van ashwagandha innemen.

Hoe snel werkt ashwagandha?

Gebruikelijk geeft ashwagandha effect na ongeveer 2 weken. Dit zijn de eenvoudige effecten als de verlaging van cortisol en de bloedsuikerspiegel. Overige ashwagandha effecten zijn na 30-60 dagen merkbaar. 

Hoge kwaliteit ashwagandha supplementen

Goli Nutrition ASHWA Ashwagandha Gummies

Goli Ashwagandha supplement

De Goli ASHWA Ashwagandha Gummies gebruiken het klinisch bewezen KSM-66 in een heerlijke bessen gummy. KSM-66 is het ashwagandha extract met de hoogste concentratie en zorgt dus voor vele gezondheidsvoordelen. De gummies komen in een doosje van 60 stuks en zijn vrij van gluten, plantaardig, vegan en vrij van schadelijke ingrediënten! De Goli ASHWA Ashwagandha Gummies zijn ook non-GMO gecertificeerd. Mét deze heerlijke smaak zorgt het ashwagandha extract voor een beter evenwicht tijdens stress situaties.

Goli Nutrition Calm Bites 

Goli Calm bites Ashwagandha
Hou je meer van chocolade en noga? Dan zijn de Goli Nutrition Calm Bites iets voor jou. Ook deze variant bevat wederom KSM-66 Ashwagandha, maar dan in 30 stuks van kleine chocolade en noga bars. De Goli Nutrition Calm Bites bevatten ook de Reishi paddestoel. Dit is een adaptogeen die al meer dan 2000 jaar wordt gebruikt in de Chinese geneeskunde en die wetenschappelijk bewezen, angst en depressie vermindert. Naast de voordelen van het ashwagandha extract heeft de paddestoel nog meer positieve effecten, namelijk: gewichtsbeheersing, remmen van ontstekingen en verbetert immuunsysteem en gezondheid van het hart. Beiden hebben dus een rustgevende werking.

DS Laboratories Revita Anti-Stressgerelateerde Haaruitval Tabletten

DS Laboratories anti-haaruitval tabletten

Heb je last van stressvolle situaties én haaruitval? De DS Laboratories Revita Anti-Stressgerelateerde Haaruitval Tabletten bevat de sterke anti-oxidant SOD (Superoxide Dismutase) én ashwagandha. Hierdoor plukt zowel je lichaam als je haar de voordelen van een ashwagandha supplement. Door de rustgevende invloed en goede geestelijke balans zal je haaruitval door stress ook afnemen.

Bono Ashwagandha KSM 66 300mg (60 capsules)

Ook de Bono Ashwagandha KSM-66 capsules bevatten KSM-66 van de ashwagandha wortel. Deze capsules zijn geheel vrij van het ongewenste withaferine A. en bevatten een hoge kwaliteit ashwagandha extract. Er wordt namelijk alleen gebruik gemaakt van de ashwagandha wortel en niet het blad. De capsules zijn veganistisch en zijn onder toezicht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit goedgekeurd. Voor een eerlijke prijs hebben deze ashwagandha capsules een positieve werking voor studenten, denksporters en mensen met stress- en angstklachten.

Beste ashwagandha kopen bij Bono?

Overtuigt van het ashwagandha extract, KSM-66 en de overige werkzame bestanddelen? Lees over de ashwagandha ervaringen online, bekijk ons ashwagandha assortiment of kies toch voor andere voedingssupplementen. We hebben een groot assortiment aan voedingssupplementen, shampoos, haarmaskers of lotions. Voor 23:59 besteld, is morgen al in huis!