grijs haar

De feiten en fabels over grijs haar: dit is waarom je (sneller) grijs wordt

De feiten en fabels over grijs haar: dit is waarom je (sneller) grijs wordt

Wijsheid komt met de jaren. Of kunnen we beter zeggen: ‘wijsheid komt met de haren’? We krijgen er op een zeker moment allemaal mee te maken: grijs haar. De een vindt dit vervelender dan de ander. Het grijs worden koppelen we vaak aan invloeden van buitenaf, zoals stress en roken. Maar net als met haaruitval spelen onze genen een belangrijke rol. Wij zochten voor je uit wat de feiten en fabels zijn rondom het grijs worden.

Waarom word je grijs?

Het vergrijzen van je haar is een natuurlijk onderdeel van het verouderingsproces en wordt veroorzaakt door een vermindering in de productie van melanine, het pigment dat kleur geeft aan ons haar en huid. Wanneer de productie van melanine vertraagt of stopt, verliest het haar zijn kleur en wordt het zilverachtig grijs, wit of ergens daartussenin.

Het is een wijdverspreide fabel dat stress kan leiden tot het grijs worden van het haar. Hoewel stress een scala aan gezondheidsproblemen kan veroorzaken, is er tot op heden geen wetenschappelijk bewijs dat een directe link legt tussen stress en het grijs worden van het haar. Toch kan stress bijdragen aan tijdelijk haarverlies, wat grijze haren meer zichtbaar kan maken.

Wanneer word je grijs?

De eerste tekenen van grijs worden zie je bij een man vaak terug in zijn baard. En een grijze baard verandert vervolgens langzaam maar zeker in een grijze coupe. Maar hoe komt het dat de een op zijn vijftigste nog in het bezit is van een mooie, donkere bos haar, terwijl de ander op zijn dertigste al de eerste grijze haren op zijn hoofd opmerkt?

Iedereen heeft een andere haarkleur. Dit komt door het pigment melanine. Bij het verouderen is er minder melanine beschikbaar tijdens de haargroei waardoor het haar grijs, zilver en uiteindelijk wit wordt. Grijs of zilverkleurig haar is het gevolg van een laag pigmentgehalte. Wit haar is gerelateerd aan een volledig pigmentverlies.

Het is normaal dat de eerste tekenen van grijs haar zich beginnen te vertonen tussen je 35e en 40e levensjaar. Dit komt door de afbraak van natuurlijke melanocyten in de haarfollikels waardoor het pigment in je haar afneemt. Lees je dit en ben je jonger dan 35 jaar? Dan kan je grijze haar het gevolg zijn van bijvoorbeeld:

 • Een ‘slechte’ levensstijl waarin je rookt en veel stress hebt.
 • Een zeldzame ziekte zoals infectieziekte, tumor, schildklierafwijking of extreme stress. In deze gevallen kan het voorkomen dat je van de een op andere dag grijs wordt. Dit gebeurt zeer zelden. Twijfel je? Neem dan altijd contact op met je huisarts.
 • UV-straling en verontreinigde luchtstoffen (nooit wetenschappelijk bewezen).

Feiten en fabels over grijs haar, waarom word ik snel grijs?

Fabels over grijs worden

Op het internet is er van alles te vinden over dit onderwerp. Wij zochten voor je uit wat er wel en niet van waar is. Dit zijn de verhalen die wij direct naar fabeltjesland sturen als het gaat om het grijs worden.

 1. Een grijze haar eruit trekken = twee ervoor terug krijgen. Het klinkt al bijna te mooi (of juist niet) om waar te zijn. Dit is dan ook niet waar. Geen enkel wetenschappelijk onderzoek heeft deze theorie ooit bevestigd. Er bestaat trouwens ook geen manier om vast te stellen wat er zou gebeuren als we de grijze haren niet zouden uittrekken. De reden waarom nieuwe grijze haren verschijnen, is dus moeilijk te analyseren.
 2. Grijs haar is weerbarstiger. Dat is maar de halve waarheid. Het is niet bekend of de dikte van het haar verandert als het grijs wordt. Dat kan echter wel zo lijken omdat het licht anders gebroken wordt. Het is van persoon tot persoon verschillend. Grijs haar kan krachtiger groeien of een robuustere structuur bezitten, maar dat hoéft niet zo te zijn.
 3. Eigenlijk word je nooit grijs. Dit is deels waar. Natuurlijk zie je wel grijze haren, maar wat er eigenlijk gebeurt is dat je haarzakjes stoppen met het produceren van pigment. Dit resulteert optisch in grijs haar.
 4. Grijs haar is te voorkomen. Ondanks het grote aantal shampoos, lotions en voedingssupplementen dat op de markt beschikbaar is, is er tot op heden geen wetenschappelijk bewezen product waarmee grijs haar voorkomen kan worden. 

En dit is er wel waar over grijs haar

Behalve de sprookjesverhalen zochten we ook uit welke beweringen wel op waarheid gebaseerd zijn. Dit zijn ze:

 1. De grootste oorzaak van grijs haar is ouder worden. Voeding, een goede levensstijl, de juiste shampoos: je kunt het zo gek niet bedenken of we doen het om grijs haar te voorkomen. Maar wetenschappers hebben nog altijd geen wondermiddeltje of de fontein van de eeuwige jeugd gevonden. En ouder worden staat in veel gevallen gelijk aan grijs worden.
 2. Grijs haar kan resistent worden tegen kleur. Sommige grijze haren laten zich niet zo makkelijk in een andere kleur verven. Is dát even zonde van dat pakje haarverf of bezoekje aan de kapper. Helaas kom je hier pas achter als de verf eenmaal weer uit je haar is gespoeld. Het advies is dan om het de volgende keer íets donkerder te verven, voor wat meer dekking.
 3. Roken zorgt ervoor dat je sneller grijs wordt. Als je nog geen goede reden had om te stoppen met roken, dan is dit misschien net het duwtje dat je nodig had. Het is namelijk wetenschappelijk onderzocht en bewezen dat roken (en ook meeroken!) ervoor zorgt dat je lokken sneller grijs worden. Dat komt doordat roken de pigmentproductie remt. Door het roken bereiken te weinig voedingsstoffen het haar. Denk hierbij aan onder andere vitamine B en aminozuren die zorgen voor glanzende en kleurige haarlokken.
 4. Van stress krijg je grijze haren. Wanneer je twee dagen ligt te piekeren krijg je er geen extra grijze haren bij. Ervaar je een langere periode van stress dan zorgt te veel adrenaline in je lichaam ervoor dat je DNA beschadigd. Een beschadiging van je DNA leidt niet alleen tot grijs haar maar tot meer vervelende aandoeningen. Zorg daarom voor genoeg rustmomenten in je leven en plan af en toe een moment voor jezelf in.

Je haar grijs laten worden

Het laten vergrijzen van je haar kan een moedige en prachtige manier zijn om het natuurlijke verouderingsproces te omarmen. Het vereist echter wel geduld en zorg. Naarmate je haar grijs wordt, kan de textuur veranderen, het kan droger en brozer worden. Het is daarom belangrijk om aandacht te besteden aan de verzorging van grijs haar. Hydrateren is essentieel - denk aan diep hydraterende conditioners, zoals de Moroccanoil Hydrating Conditioner en haarolie.

Verder kan blootstelling aan de zon of chloor grijs haar een gelige tint geven. Het gebruik van een zilvershampoo kan dit effect neutraliseren en je grijze lokken een frisse en heldere uitstraling geven. Het grijs laten worden van je haar is een natuurlijk en uniek proces, en iedereen zal het op zijn eigen manier ervaren. Omarm de verandering en geniet van deze nieuwe fase in je leven. Het is tenslotte een teken van wijsheid en levenservaring.

Oplossingen tegen grijs haar?

FOLIGAIN capsules tegen grijs haar

Toch, vastberaden om de strijd tegen grijs haar aan te gaan? Geen zorgen! We hebben het al even kort aangestipt: minder of stoppen roken, de hoeveelheid stress in je leven verlagen of een wondermiddel uitvinden tegen het verouderingsproces. Ook verkopen wij Foligain capsules tegen grijs haar en Absonutrix Anti Grijs supplementen.

  Tot slot

  Wees vooral tevreden met je haar, grijs of niet, en anders zijn er gelukkig altijd nog een aantal dingen die je kunt ondernemen om dit proces tegen te gaan. Je mag best trots zijn op je grijze lokken!