Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Saw Palmetto tegen haarverlies: mythe of een wonder?

Shade Cybulkiewicz

Shade Cybulkiewicz

Saw Palmetto tegen haarverlies: mythe of een wonder?

Saw Palmetto of gewoon zaagpalm is een natuurlijk middel tegen haaruitval. Het is gewoonlijk dat je dagelijks haren verliest, maar als je haar zichtbaar dunner wordt, zou er meer aan de hand kunnen zijn. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Niet iedereen heeft het getroffen: de hoeveelheid haar die je namelijk hebt (en houdt) is genetisch bepaald. Echter kun je hier als persoon zelf weinig aan veranderen, terwijl producten dat weer wel kunnen. Ben je benieuwd naar de effecten van Saw Palmetto op haaruitval?

Hoe werkt Saw Palmetto tegen haaruitval?

Saw palmetto

Er is tegenwoordig een heel groot aanbod aan haargroeimiddelen. Alle kleuren, vormen en prijzen. Wil je je haaruitval probleem op een natuurlijke  en effectieve wijze aanpakken? In het geval van Saw Palmetto zijn de bevindingen veelbelovend in vergelijking met andere supplementen. Het is geen genezing, maar er zijn wetenschappelijke bewijzen dat deze kruid mogelijk een aantal haargroei voordelen biedt.

Saw Palmetto, een natuurlijk middel tegen haarverlies

Saw Palmetto is een natuurlijk middel wat haaruitval voorkomt. In Nederland staat het ook wel bekend als zaagpalm. Saw Palmetto wordt gewonnen uit kleine palmen (zaagpalm) die groeien in het zuidoosten van Amerika. Uit deze plant worden de serenoa repens gehaald, die boordevol vetzuren en plantensterolen zitten. De plant groeit alleen in warme klimaten en is ongeveer 3 meter hoog.

Saw Palmetto goed tegen acne en voor libido

Saw Palmetto wordt al decennia lang gebruikt in de natuurgeneeskunde. Het heeft naast het verminderen van kaalheid, ook een gunstige werking op acne, en kan je libido verhogen. Zo bevordert het de kwaliteit van het zaad van een man.

Saw Palmetto plant

Saw Palmetto, goed voor je gezondheid en je haar

Dit natuurlijke middel kan gebruikt worden voor verschillende gezondheidsproblemen, echter is het bij twee aandoeningen het meest wetenschappelijk bewezen dat het werkt: haaruitval en prostaatproblemen.

Saw Palmetto vermindert DHT

Saw Palmetto vermindert de dihydrotestosteron (DHT), wat de boosdoener is van erfelijke haaruitval. DHT is verantwoordelijk voor het krimpen van de haarfollikels, waardoor het haarzakje steeds fijner en kleiner wordt. Uiteindelijk vallen deze follikels uit en komen niet meer terug. DHT is verantwoordelijk voor ongeveer 95% van de haaruitval en daarom is Saw Palmetto zeer belangrijk om de DHT te verminderen.

Saw Palmetto als alternatief voor Finasteride

Saw Palmetto kun je ook gebruiken als alternatief voor Finasteride. Finasteride is een medicijn wat voorgeschreven wordt om erfelijk haarverlies tegen te gaan. Finasteride blokkeert de DHT productie met vaak vervelende bijwerkingen als gevolg: erectiestoornissen, impotentie, een verminderd libido, borstgroei en pijnlijke testikels. Saw Palmetto daarentegen heeft als enige bijwerking milde maagklachten. Qua effectiviteit werkt Saw Palmetto minder goed dan Finasteride, maar is het een zeer goed alternatief om erfelijk haarverlies tegen te gaan, zonder bijwerkingen.

Alles wat je moet weten over deze kruid

 • Er zijn verschillende onderzoeken waaruit blijkt dat zaagpalm haaruitval kan verminderen en zelfs haargroei kan stimuleren.
 • Saw Palmetto komt in de vrije natuur voor. De kans op bijwerkingen zijn zeer klein.
 • Het innemen van Saw Palmetto zorgt ervoor dat er als het ware een schild om de haarzakjes gevormd wordt en deze vervolgens niet worden aangetast door de DHT.
 • Het wordt niet aanbevolen voor kinderen of zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven. 

Wetenschappelijk bewezen onderzoeken over Saw Palmetto

Er zijn weinig onderzoeken naar zaagpalmetto en androgene alopecia. Er zijn echter drie onderzoeken die vaak worden aangehaald als mogelijke aantoonbare positieve effecten die het extract van de plant heeft op haaruitval.

 • Een in 1999 gepubliceerde studie in de Journal of Alternative and Complementary Medicine vond dat palmetto-capsules, gedurende een periode van vijf maanden, de conditie van het haar verbeterden.
 • In 2012 vergeleken wetenschappers de effecten van zaagpalmetto met de effecten van Finasteride. Hun werk werd gepubliceerd in het International Journal of Immunopathology and Pharmacology. Hoewel de onderzoekers hadden aangegeven dat finasteride effectiever is bij het verhogen van de haargroei, dan saw palmetto, hadden beide een positief effect. Gedurende een periode van twee jaar zag 38% van degenen die zaagpalmetto zagen een verhoogde haargroei, vergeleken met 68% van degenen die Finasteride gebruikten.
 • Een studie die voor het eerst werd gepubliceerd in het Australasian Journal of Dermatology in 2015 suggereerde dat er positieve resultaten konden worden gevonden van producten die zaagpalmetto bevatten. Volgens de onderzoekers nam het haar toe na 12 en 24 weken gebruik van het product. Een grote tekortkoming van deze studie was dat er geen gebruik is gemaakt van een placebo-controle. De wetenschappers konden hun bevindingen dus niet vergelijken met mannen die geen actief ingrediënt hadden gekregen.

Haargroei stimuleren met Saw Palmetto

Erfelijk haarverlies bij zowel mannen als vrouwen wordt ook wel Alopecia Androgenetica genoemd. Dit wordt veroorzaakt doordat testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron (DHT) door het 5-alfa-reductase enzym. Als de haarzakjes (genetisch) gevoelig zijn voor DHT, dan resulteert dit in verschrompeling van deze haarzakjes.

Doordat haarverlies in de afgelopen jaren een belangrijke topic geworden is, is het geen wonder dat mensen zich wenden tot kruidengeneesmiddelen. Saw Palmetto is een van de meest populaire kruiden die mensen uitproberen om haarverlies te voorkomen of het haar opnieuw te laten groeien.

Producten met zaagpalm

Onze meest populaire product met zaagpalm zijn Foligain Capsules. Erfelijk haarverlies wordt veroorzaakt door het dihydrotestosteron (DHT). Wanneer de haarzakjes gevoelig zijn voor DHT, verschrompelen ze en worden ze steeds zwakker. Uiteindelijk is het haarzakje te zwak om nog haar te produceren en sterft het af. Zo ontstaan er dus kale plekken op het hoofd.

FOLIGAIN Saw Palmetto Capsules

Om dit proces tegen te gaan kun je simpelweg twee capsules van de Foligain Haargroei Capsules nemen. Deze capsules zijn de meest veilige en makkelijke manier om haaruitval tegen te gaan. De capsules zijn speciaal ontwikkeld tegen haaruitval en bevatten daarom precies de juiste hoeveelheid vitamines, mineralen en plantenextracten, zodat de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid niet overschreden wordt.

De capsules zijn vegetarisch en bevatten een aantal belangrijke ingrediënten tegen haaruitval waaronder:

 • Nettle Leaf Extract
 • Foliumzuur
 • Biotine
 • Zink
 • Niacine
 • Vitamine B6,
 • Beta-sitosterol en
 • Amerikaanse Ginseng Root Extract.
Het belangrijkste ingrediënt is Saw Palmetto, een plantenextract dat een klinisch bewezen werking heeft bij het beschermen van de haarzakjes tegen de DHT.

Producten tegen haarverlies kopen?

Last van haarverlies, dunner wordend haar of kale plekken? Dan kan Saw Palmetto veel voor je betekenen om haaruitval tegen te gaan. Probeer de Foligain Haargroei Capsules of bekijk ons assortiment aan producten voor haarstimulering.

Bronnen:

 • http://www.americanhairloss.org/womenhairloss/causesofhair_loss.asp
 • https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2840927/
 • http://www.mayoclinic.org/drugs-supplements/sawpalmetto/background/hrb-20059958
 • http://www.umm.edu/health/medical/altmed/herb/saw-palmetto
 • https://nccih.nih.gov/health/palmetto/ataglance.htm
 • http://www.naturinstitut.info/docs/klettenwurzeloel-sitosterol.pdf
 • http://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1177/039463201202500435
 • http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/ajd.12352/abstract