Bono's exclusieve zomerkortingen: tot 20% op allesBekijk de kortingscodes

Vitamine K

Vitamine K zorgt onder andere voor een goede bloedstolling. Wanneer je een wond hebt, is vitamine K dus essentieel om de wond weer te laten genezen. Vitamine K heeft echter nog meer positieve effecten op het gehele lichaam en draagt een cruciale rol.

Wat is vitamine K

Vitamine K bestaat uit vitamine K1 en verschillende soorten vitamine K2. Allebei de vitaminen hebben dezelfde werking, maar de vitamine K1 houdt langer vast in het lichaam dan vitamine K2. 

Vitamine K1

De vitamine K1, ook wel fylloquinon genoemd, maakt het lichaam niet zelf aan en wordt uitsluitend via de voeding verkregen. Deze vitamine bevindt zich voornamelijk in groene bladgroenten, zoals spinazie en broccoli. 

Vitamine K2 

Aanmaak van vitamine K2, ofwel menaquinon, wordt deels gedaan door bacteriën in de dikke darm. Het lichaam moet de overige stoffen uit voeding halen, zoals zuivelproducten en granen. Omdat vitamine K2 beter door ons lichaam wordt opgenomen dan K1, is de bijdrage van vitamine K2 aan ons lichaam het grootst.

Wat is de werking van vitamine K?

Vitamine K is essentieel voor het lichaam. De vitamine levert een bijdrage aan:

  • Vitamine K ondersteunt de bloedstollign. De stolling van bloed zorgt ervoor dat wonden sluiten. Door het bereiken van onze lever draagt vitamine K bij aan het bloedstollingsproces. 
  • Het behoud van sterke botten. Vitamine K bereikt naast de lever ook de andere weefsels in ons lichaam. Zo draagt deze vitamine bij aan de absorptie van mineralen en aan het behoud van sterke botten. 

Waar zit vitamine K in?

Vitamine K1 wordt niet door het lichaam geproduceerd en dient uit voeding gehaald te worden. De vitamine K1 bevindt zich voornamelijk in groene groenten, zoals spinazie, boerenkool en broccoli. Ook kan vitamine K1 gevonden worden in plantaardige margarine, zuivel, brood en fruit. Vitamine K2 kan gedeeltelijk wel door het lichaam worden aangemaakt en kan daarnaast ui voeding, zoals zuivelproducten, vlees en granen worden gehaald.

Hoeveel vitamine K heb je dagelijks nodig?

De Referentie Inname (RI) voor vitamine K is vastgesteld door de Gezondheidsraad op 75 microgram per dag. Echter hangt de exacte hoeveelheid af van leeftijd en geslacht. Ook zijn andere factoren afhankelijk van de aanbevolen vitamine K. Mensen die langdurig antibiotica slikken kunnen behoefte hebben aan meer vitamine K, omdat antibiotica darmbacteriën kunnen vernietigen. Deze bacteriën zijn essentieel om vitamine K aan te maken. Ook pasgeboren baby’s (tot 3 maanden) hebben behoefte aan extra vitamine K. Ze kunnen namelijk in die periode zelf nog geen vitamine K aanmaken. 

Leeftijd

RI vitamine K in mcg/dag

Kinderen

 

0-3 maanden

150

1-3 jaar

30

4-8 jaar

55

9-13 jaar

60

14-18 jaar

75

Volwassenen

 

Mannen >19 jaar

120

Vrouwen >19 jaar

90

Zwangere vrouwen

90

Vrouwen die borstvoeding geven

90

Wat zijn de gevolgen van een vitamine K tekort?

Wanneer je een gezond en gevarieerd dieet hebt, krijg je in principe voldoende vitamine K binnen. Echter is een gevarieerd dieet niet altijd even vanzelfsprekend en kan het zijn dat er toch een tekort aan vitamine K ontstaat. Een tekort aan vitamine K kan leiden tot de volgende symptomen:

  • Spontane bloedingen, zoals bloedneus of tandvleesbloedingen
  • Wonden die lang blijven nabloeden
  • Veel blauwe plekken
  • Tijdens de menstruatie hevig bloedverlies
  • Zwakke botten

Wanneer je een last hebt van bovenstaande klachten en een vitamine K tekort vermoedt, neem dan eerst contact op met de huisarts.

Wat is het gevolg van te veel vitamine K?

Tot dusver zijn er geen nadelige effecten van een hoge inname vitamine K bekend. Dit geldt voor zowel vitamine K afkomstig uit voeding als in supplementvorm. Een te veel aan deze vitamine komt dan ook nauwelijks voor. Slik je antistollingsmiddelen of bloedverdunners? Dan is het advies om geen vitamine K te slikken dat meer dan 100 microgram bevat. 

Wat zijn hoge kwaliteit vitamine K supplementen?

NOW

NOW Foods MK7 Vitamine K2 Extra Sterkte 300 mcg (60 capsules) ondersteunt een gezonde bloedstolling en het behoud van sterke botten. MenaQ7 MK7 is een bijzondere sojavrije en biologisch beschikbare vorm van vitamine K2. Deze vorm van vitamine K2 speelt een essentiële rol in de slagader-gezondheid door zijn vermogen om de calciummetabolisme in de bloedvaten en slagaders te ondersteunen. NOW Foods MK7 Vitamine K2 Extra Sterkte 300 mcg bestaat uit een hoge dosering Vitamine K2. Wanneer je langdurig antibiotica slikt heeft het lichaam meer behoefte aan vitamine K. Antibiotica kunnen namelijk de darmbacteriën vernietigen, deze zijn essentieel om vitamine K aan te maken.

NOW

NOW Foods Vitamine D3 & K2 Liposomal Spray (59 ml.) combineert twee voedingsstoffen die bekend staan om hun positieve effecten op botten, tanden, hart en bloedvaten. De vitamine D3 stimuleert de opname en het transport van calcium naar de botten. Vitamine K2 is daarnaast van essentieel belang gebleken vanwege zijn rol bij de ondersteuning van een goed calciummetabolisme in botten en vaatstructuren. Vitamine K2 is de biologisch meest actieve vorm van vitamine K. NOW Foods Vitamine D3 & K2 Liposomal spray is erg gebruiksvriendelijk. Goed schudden voor gebruik. Spray één keer onder de tong, houdt 20 seconden vast en slik dan door. 

Yummygums

Yummygums vitamine K2 Baby Drops voorziet pasgeboren baby’s van de nodige vitamine K2. Vitamine K2 bevordert de botaanmaak en instandhouding van sterke botten. Ook ondersteunt het de bloedstolling van pasgeboren baby’s. Baby’s maken onvoldoende vitamine K aan, omdat de darmen nog niet voldoende zijn ontwikkeld. De natuurlijke en suikervrije Babe Drops van Yummygums kunnen gemakkelijk aan de melk worden toegevoegd. 

De beste vitamine K supplement kopen bij Bono.nl?

Wil jij een gezonde bloedstolling stimuleren en gezonde botten ondersteunen? Dan is een vitamine K supplement iets voor jou. Bekijk ons vitamine K assortiment en kies je favoriet. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.