Filters
Beschikbaarheid
Dieet
Merk
Prijs
Selenium
Selenium
Selenium, bekend als een essentieel mineraal, speelt een rol in diverse lichaamsprocessen en komt van nature voor in vele voedingsmiddelen.
Wat is selenium?
Selenium kan niet door het lichaam worden aangemaakt en wordt verkregen via voeding of supplementen. Het mineraal is te vinden in diverse voedselbronnen en is betrokken bij verschillende lichaamsfuncties.
Hoeveel selenium heb ik per dag nodig?
De aanbevolen selenium verschilt per leeftijdsgroep en geslacht. Voor volwassen mannen is de Referentie Inname 60 microgram selenium per dag aanbevolen en voor volwassen vrouwen 50 microgram selenium per dag. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven wordt geadviseerd om meer selenium te slikken dan de aanbevolen hoeveelheid.
- Kinderen 6 tot 11 maanden: 15 mcg selenium per dag
- Kinderen 1 tot 2 jaar: 20 mcg selenium per dag
- Kinderen 2 tot 5 jaar: 25 mcg selenium per dag
- Kinderen 6 tot 9 jaar: 25 mcg selenium per dag
- Jongens 9 tot 13 jaar: 40 mcg selenium per dag
- Mannen 14 jaar en ouder: 60 mcg selenium per dag
- Meisjes 9 tot 13 jaar: 40 mcg selenium per dag
- Vrouwen 14 jaar en ouder: 50 mcg selenium per dag
* Referentie Inname volgens de Gezondheidsraad.
Waar zit selenium in?
Het mineraal selenium zit in vlees, vis, groenten, volkoren graanproducten, zuivel, zaden en noten. Het komt voor in zowel dierlijke producten als plantaardige producten. De hoeveelheid selenium in plantaardige voeding hangt af van de hoeveelheid selenium in de grond/bodem. Hoe rijker de grond aan selenium is , hoe meer er wordt opgenomen door de planten. Selenium zit volgens het Voedingscentrum in dierlijke producten vaak gekoppeld aan eiwit. Mosselen, paranoten, scholfilet en een gekookt ei bevatten onder andere relatief veel selenium. Als je gezond en gevarieerd eet krijg je voldoende selenium binnen.
Wat zijn de symptomen van een selenium tekort?
Selenium is bijna in het hele lichaam werkzaam, een tekort aan selenium kan zich daarom op verschillende manieren manifesteren. Het lichaam kan slecht omgaan met een tekort aan selenium, zowel fysiek als geestelijk. Vermoed je dat je niet altijd voldoende selenium via je voeding binnenkrijgt? Neem dan contact op met je huisarts. Die kan je op de juiste manier verder helpen.
-
Vermoeidheid
-
Zwakke spieren en gewrichtspijn
-
Lage weerstand
-
Slechte spermaproductie, vermindering van de mannelijke vruchtbaarheid
-
Gespannenheid
-
Depressiviteit en hevige stemmingswisselingen
-
Aandoeningen van de schildklier en hartspier
-
Leverkwalen
Welke risicogroepen hebben meer kans op selenium tekort?
Naast mensen van wie het dieet weinig selenium bevat, bestaat ook bij de volgende groepen kans op een tekort:
-
Vrouwen die gedurende een langere periode borstvoeding geven
-
Rokers
-
Overmatig alcohol gebruikers
Hoe gebruik je een selenium supplement?
Selenium kun je slikken in de vorm van capsules en tabletten. Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket.
Selenium tabletten
Selenium 100 mcg van NOW Foods is een voedingssupplement met 100 microgram van goed opneembaar selenium (L-selenomethionine) per tablet. Neem één tot tweemaal daags 1 tablet in met voedsel.
Selenium capsules
De selenium 200 mcg van NOW Foods is een krachtig supplement dat je lichaam voorziet van 200 mcg selenium in de vorm van L-selenomethionine om aan je dagelijkse behoefte te voldoen. Neem dagelijks 1 capsule bij de maaltijd.
Kun je te veel selenium binnen krijgen?
Het is van belang om de juiste hoeveelheid selenium binnen te krijgen. Voor selenium geldt namelijk dat er maar een klein verschil is tussen de gewenste en de toxische dosis. Dit is vooral belangrijk bij het gebruik van selenium supplementen. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid selenium is maximaal 300 mcg selenium per dag. Neem contact op met je huisarts als je vermoed een selenium tekort te hebben.
Beste selenium kopen bij Bono?
Bekijk ons selenium assortiment en kies je favoriet. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.