15% korting op melatonineShoppen

Aminozuren

Eiwitten zijn een belangrijk onderdeel van een gezond voedingspatroon. Dit komt doordat eiwitten aminozuren bevatten. 

Wat zijn aminozuren?

Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten. Het lichaam breekt eiwitten af tot aminozuren. Een kwart hiervan verbrand je als energie of wordt uitgeplast. Het overige deel wordt gebruikt voor de aanmaak van lichaamseigen eiwitten. Het lichaam heeft deze eiwitten nodig om goed te kunnen functioneren. 

Waar zijn aminozuren goed voor?

 • Helpt bij het vervoer en de opslag van voedingsstoffen
 • Draagt bij aan de aanmaak van nieuwe cellen
 • Ondersteunt de spijsvertering 
 • Draagt bij aan de energieproductie
 • Ondersteunt de overdracht van prikkels
 • Helpt bij de aanmaak van sterk bindweefsel en de groei van gezonde botten
 • Ondersteunt de wondgenezing en herstel

Welke verschillende aminozuren zijn er? 

Er zijn tweeëntwintig verschillende soorten essentiële aminozuren die het lichaam nodig heeft. Aminozuren kunnen onderverdeeld worden in drie categorieën:

 • Niet - essentiële aminozuren: deze aminozuren kan het lichaam zelfstandig aanmaken. Alanine, asparaginezuur, cysteïne, cystine, glutaminezuur, tyrosine en hydroxyproline
 • Semi - essentiële aminozuren: deze aminozuren wordt soms niet voldoende van aangemaakt om aan de behoefte van het lichaam te voorzien. Dit gebeurd bij bijvoorbeeld een medische aandoening of na intensief sporten. Arginine, asparagine, glutamine, glycine, serine en proline.

 • Essentiële aminozuren: dit zijn aminozuren die het lichaam niet kan aanmaken.   Histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, fenylalanine, threonine, tryptofaan en valine. 

Waar zitten aminozuren in?

De essentiële aminozuren die het lichaam niet zelf kan aanmaken, kun je binnenkrijgen door voldoende eiwitten uit verschillende bronnen te eten. Het is van belang om gevarieerd te eten als je alle essentiële aminozuren wilt binnenkrijgen. Aminozuren binnenkrijgen kan uit zowel dierlijke, als plantaardige voedingsmiddelen. 

Dierlijke bronnen van aminozuren:

 • Vlees: zoals kipfilet, rundvlees of varkensvlees
 • Vis: zoals kabeljauw, zalm of tonijn
 • Zuivel: zoals kwark, kaas, melk of yoghurt
 • Eieren

Plantaardige bronnen van aminozuren:

 • Bonen
 • Linzen en kikkererwten
 • Noten en zaden
 • Tempeh
 • Rijst
 • Graanproducten
 • Avocado
 • Paddenstoelen

Wat is taurine?

Taurine wordt vaak genoemd als aminozuur, maar is dat eigenlijk niet. Taurine is een stof dat het lichaam produceert wanneer de aminozuren cysteïne en methionine verteert. Taurine reguleert de bloeddruk, verlaagt de cholesterolspiegel en is van belang voor de werking van de hartspier. Volwassen kunnen taurine zelf aanmaken, maar baby’s en jonge kinderen kunnen dit niet. Baby’s krijgen daarom taurine via borstvoeding of flesvoeding.

Wanneer heb je meer aminozuren nodig?

 • Als je gewicht wil verliezen
 • Bij het intensief sporten
 • Bij slaapproblemen
 • Wanneer je last hebt van een koortslip

Welke bijdrage levert aminozuren bij het gewicht verliezen?

Wanneer je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbrand val je af. Eiwitrijke voeding met aminozuren eten kan hieraan bijdragen, omdat je sneller een vol gevoel krijgt. Ook dragen eiwitten en aminozuren bij aan het behoud van spier terwijl je gewicht verliest. Daarnaast dragen aminozuren bij aan de aanmaak van lichaamseigen groeihormonen. Dit speelt een rol bij de vetverbranding. 

Welke bijdrage levert aminozuur lysine? 

Het aminozuur lysine is niet alleen belangrijk voor de aanmaak van collageen en sterk bindweefsel, maar ook voor de aanmaak van antilichamen. Vanwege de antivirale eigenschappen van lysine wordt deze aminozuur vaak als middel ingezet tegen koortslippen. Een lysine supplement kan zowel een koortslip voorkomen als behandelen. Het aminozuur arginine kan beter vermeden worden wanneer je een koortslip voelt opkomen, omdat dit het virus voeding kan bieden dat een koortslip veroorzaakt. Arginine zit voornamelijk in noten, zaden en chocola, dus er wordt geadviseerd om deze voedingsmiddelen over te slaan wanneer je last hebt van een koortslip. 

Wat zijn hoge kwaliteit aminozuren supplementen?

NOW Foods Taurine 500mg (100 capsules)

NOW Foods Taurine 500mg is een essentieel aminozuur. Taurine komt voor in alle weefsels van mensen en dieren. Je krijgt het aminozuur voornamelijk binnen bij het consumeren van dierlijke producten zoals vlees, vis, schaaldieren, gevogelte en eieren. Met de juiste inname aan taurine kan de opbouw van spiermassa worden ondersteunt en kan er een sneller herstel van het lichaam plaatsvinden, na bijvoorbeeld een intense inspanning. NOW Foods Taurine 500mg is de perfecte dagelijkse aanvulling op jouw voedingspatroon.

NOW Foods L-Lysine Double Strength 1000 mg

NOW Foods L-Lysine Double Strength 1000 mg zijn vegan tabletten die ervoor zorgen dat je lichaam voldoende L-Lysine binnenkrijgt. Lysine is nodig voor de productie van alle eiwitten in het lichaam en is nodig voor het behoud van de structurele eiwitten collageen en elastine, die alle bindweefsels vormen, zoals huid, pezen en botten. Lysine is de een voorloper van carnitine, dat is nodig voor het vetmetabolisme en de energieproductie. NOW Foods L-Lysine 1000 mg is daarnaast een goed middel tegen koortslippen.

NOW Foods GABA 750 mg (100 vegetarische capsules)

NOW Foods GABA 750 mg is een niet-eiwit aminozuur dat functioneert als een neurotransmitter in de hersenen van de mens. GABA wordt van nature geproduceerd in het lichaam en de aanwezigheid ervan in het centrale zenuwstelsel kan helpen bij het bevorderen van ontspanning en het verlichten van nerveuze spanning.

NOW Foods L-Tyrosine 500mg (120 capsules)

NOW Foods L-Tyrosine 500mg zijn capsules die de productie van het aminozuur L-Tyrosine bevorderen. L-tyrosine draagt bij aan de productie van neurotransmitters dopamine, adrenaline en noradrenaline. Noradrenaline en adrenaline dragen bij aan de reactie van het lichaam op acute stressituaties, samen met dopamine, voor een positieve stemming en mentale alertheid. Bovendien ondersteunt L-Tyrosine de functie van de schildklier en de productie van het huidpigment melanine. De L-Tyrosine die in dit product wordt gebruikt, is van hoge kwaliteit. 

Aminozuren supplement kopen bij Bono.nl?

Denk jij niet voldoende aminozuren binnen te krijgen of heb je extra aminozuren nodig, omdat je graag gewicht wilt verliezen of veel intensief sport? Dan is een aminozuren supplement geschikt voor jou. Overleg eerst met je huisarts welke aminozuur geschikt is voor jou en wat aansluit bij jouw dagelijkse behoeftes. Bekijk ons aminozuren assortiment en kies je favoriet. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.