Vitamine B

De B-familie van in water oplosbare vitamines is belangrijk voor de gezondheid van veel organen en lichaamssystemen. B-vitamines dienen als co-enzymen, of biochemische cofactoren die nodig zijn voor een breed scala aan chemische reacties in het lichaam.

Wat is vitamine B?

B-vitamines zijn belangrijk om ervoor te zorgen dat de lichaamscellen goed functioneren. Ze helpen het lichaam voedsel om te zetten in energie (metabolisme), het aanmaken van nieuwe bloedcellen, en dragen bij aan het behoud van een gezonde huid en andere lichaamsweefsels.

Er zijn acht soorten B-vitamines, elk met hun eigen functie:

1. Thiamine (vitamine B1)

Thiamine draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme, de normale werking van het hart, een normale psychologische functie, en de normale werking van het zenuwstelsel.

2. Riboflavine (vitamine B2)

Riboflavine draagt bij tot de instandhouding van normale rode bloedcellen, een normaal energieleverend metabolisme, een normaal gezichtsvermogen, een normale huid, een normaal ijzermetabolisme, de bescherming van cellen tegen oxidatieve schade, de instandhouding van normale slijmvliezen, de vermindering van vermoeidheid en moeheid, en de normale werking van het zenuwstelsel.

3. Niacine (vitamine B3)

Niacine draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme, de instandhouding van een normale huid, een normale psychologische functie, het instandhouden van normale slijmvliezen, de vermindering van vermoeidheid en moeheid, en de normale werking van het zenuwstelsel.

4. Pantotheenzuur (vitamine B5)

Pantotheenzuur draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme, een normale synthese en een normaal metabolisme van steroïdhormonen, vitamine D en sommige neurotransmitters, normale mentale prestaties, en de vermindering van vermoeidheid en moeheid.

5. Vitamine B6

Vitamine B6 draagt bij tot een normale vorming van rode bloedcellen, een normale cysteïnesynthese, een normaal energieleverend metabolisme, een normaal metabolisme van homocysteïne, de regulering van de hormonale activiteit, de normale werking van het immuunsysteem, een normaal metabolisme van eiwitten en glycogeen, een normale psychologische functie, de vermindering van vermoeidheid en moeheid, en de normale werking van het zenuwstelsel.

6. Biotine (vitamine B7)

Biotine draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme, de instandhouding van normaal haar, een normale huid, een normaal metabolisme van macronutriënten, een normale psychologische functie, het instandhouden van normale slijmvliezen, en de normale werking van het zenuwstelsel.

7. Foliumzuur (vitamine B11)

Foliumzuursuppletie verhoogt de folaatstatus van de moeder. Een lage folaatstatus van de moeder is een risicofactor voor het ontstaan van neurale buisdefecten bij de zich ontwikkelende foetus.

8. Vitamine B12

Vitamine B12 draagt bij tot een normale vorming van rode bloedcellen, speelt een rol in het celdelingsproces, draagt bij tot een normaal energieleverend metabolisme, een normaal metabolisme van homocysteïne, de normale werking van het immuunsysteem, een normale psychologische functie, de vermindering van vermoeidheid en moeheid, en de normale werking van het zenuwstelsel.

Samen worden deze acht soorten vitamine B; het vitamine B-complex genoemd.

Wat kan je doen om vitamine B binnen te krijgen?

Vitamine B krijg je binnen door het eten van voeding. De meeste soorten van Vitamine B zijn samen in hetzelfde voedsel te vinden. Veel mensen krijgen hun vitamine B binnen via voedzame voedingsmiddelen. Degenen die moeite hebben om in hun dagelijkse voedingsbehoeften te voorzien, kunnen echter supplementen gebruiken.

Vitamine B tekort kan ontstaan als het lichaam de voedingsstoffen niet goed kan opnemen, of als je lichaam te veel elimineert vanwege bepaalde gezondheidsproblemen of medicijnen.

Als je denkt last te hebben van een vitamine B tekort wordt aangeraden om vitamine B-supplementen in te nemen. Zo loop je het minst risico op eventuele toekomstige gezondheidsklachten.

Vitamine B-supplementen

De meeste multivitamine supplementen bevatten een deel van elke B-vitamine, en vele voorzien in 100% of meer van de dagelijkse behoefte van een persoon aan elke vitamine.

Vitamine B kopen bij Bono?

Dat kan! Bij Bono Beauty & Health hebben we een rijk assortiment aan Vitamine B-producten. Daarnaast bieden we nog véél meer voedingssupplementen aan met de beste kwaliteit. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.