Vitamine A

Vitamine A biedt ondersteuning aan de weerstand. Retinol is een belangrijke vorm van vitamine A en levert een grote bijdrage aan de kwaliteit van de huid. Ben je benieuwd naar andere positieve effecten van vitamine A? Lees dan snel verder. 

Wat is vitamine A?

Vitamine A, ook bekend als retinol, is in vet oplosbare vitamine. Deze vitamine is te vinden in dierlijke producten, met name in leverproducten. Het lichaam kan enkele vitamines opslaan in de lever. Het lichaam kan ook zelf vitamine A produceren. Carotenoïden, is een natuurlijke kleurstof die voorkomt in wortels en bananen. Deze soort vitamine A worden ook wel provitamine genoemd.

Waar zit vitamine A in?

Vitamine A bevindt zich in dierlijke producten, zoals vlees-, vis- en zuivelproducten. Ook zit vitamine A als toevoeging in margarine, halvarine en bak- & braadproducten. Vitamine A bevindt zich in grote hoeveelheden in lever. Een stuk runderlever van 100 gram bevat meer dan 27.000 mg vitamine A, leverworst 800 tot 900 mg en een boterham met leverpaté ongeveer 1.000 tot 1.200 mg per boterham. 

Wat is de werking van vitamine A?

 • Gezichtsvermogen: vitamine A draagt bij aan het goed functioneren van het netvlies.
 • Huid en slijmvliezen: het ondersteunt de huid en slijmvliezen.
 • Afweersysteem: vitamine A ondersteunt het afweersysteem tegen ziekteverwekkers.
 • Voortplanting en ontwikkeling: het draagt bij aan de voortplanting en de ontwikkeling van een ongeboren baby.
 • Gezonde huid, haar en nagels: vitamine A draagt bij aan de instandhouding van een gezonde huid, haar en nagels.
 • IJzergehalte in het bloed: het ondersteunt het ijzergehalte in het bloed.

Wat is retinol? 

Retinol is een vorm van vitamine A die bekend staat om zijn ondersteunende eigenschappen voor de huid. Vitamine A draagt bij aan de instandhouding van een gezonde huid en is een antioxidant die helpt bij de bescherming van de huid tegen externe invloeden.

Retinol wordt gewaardeerd om zijn eigenschappen die bijdragen aan de gezondheid van de huid. Het helpt de huid te beschermen en de gevolgen van externe factoren zoals zonlicht en vervuiling te beperken. Hoewel het vaak wordt geassocieerd met anti-verouderingseffecten, is het belangrijk op te merken dat de primaire rol van retinol in huidverzorging is om de normale huidfunctie te ondersteunen.

Hoeveel vitamine A heb je dagelijks nodig?

De Referentie Inname (RI) van vitamine A is afhankelijk van de leeftijd en het geslacht. Ben je zwanger of geef je momenteel borstvoeding? Dan heeft je lichaam behoefte aan meer vitamine A. Echter niet te veel, want een te veel vitamine A verhoogt de kans op geboorteafwijkingen bij je baby. Hierom wordt het aangeraden om leverproducten te vermijden tijdens de zwangerschap.

Leeftijd

RI vitamine A in mcg

Kinderen

 

6-11 maanden

300 mcg

1-2 jaar

300 mcg

2-5 jaar

350 mcg

6-9 jaar

400 mcg

Mannen

 

9-13 jaar

600 mcg

14 jaar en ouder 

900 mcg

Vrouwen

 

9-13 jaar

600 mcg

14 jaar en ouder

700 mcg

Zwangere vrouwen

800 mcg

Vrouwen die borstvoeding geven

1100 mcg

Wat zijn de gevolgen van een vitamine A tekort?

Een tekort aan vitamine A kan zich uiten in huidproblemen, dof haar, nachtblindheid en in extreme gevallen blindheid veroorzaken. Gelukkig komt een tekort aan vitamine A nauwelijks tot niet voor. Vermoed je toch een tekort aan vitamine A? Raadpleeg dan de huisarts.

Wat is het gevolg van te veel vitamine A?

Het is belangrijk om het vitamine A advies niet te overschrijden. Een te veel aan vitamine A kan de volgende klachten veroorzaken. Neem bij onderstaande klachten contact op met de huisarts:

 • Hoofdpijn
 • Misselijkheid
 • Duizeligheid 
 • Vermoeidheid
 • Afwijkingen aan ogen en huid

 

De beste vitamine A supplement kopen bij Bono.nl?

Vermoed jij een tekort aan vitamine A? Dan is een vitamine A supplement iets voor jou. Bekijk ons vitamine A assortiment en kies je favoriet. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.