Haaruitval
Het is iets waar vele mensen mee zitten: haaruitval door stress, haaruitval bij ziekte of überhaupt haaruitval in het algemeen. Haaruitval heeft verschillende oorzaken en je kunt het met de juiste middelen verhelpen. Wij informeren je graag over de meest voorkomende soorten haaruitval en hoe je haaruitval tegengaat.
Haaruitval en erfelijkheid
Etnische afkomst, leeftijd, geslacht en de hormoonhuishouding hebben allemaal invloed op de haargroei. Mannen hebben vaker te maken met kaalheid (alopecia androgenetica) dan vrouwen. Het kaal worden vindt meestal langzaam plaats naarmate sommige mensen ouder worden, maar kan al plaatsvinden vanaf het twintigste levensjaar.
Het hormoon dihydrotestosteron (DHT) zorgt namelijk voor een verschrompeling van de haarzakjes. Het haar wordt zo dunner en korter, totdat de haarzakjes te zwak zijn om een haar te produceren en de haargroei helemaal stopt. Dit heeft kalende plekken als resultaat. Meestal is de kaalheid waar te nemen in een vast proces: eerst de voorkant van het hoofd, dan de inhammen, de kruin, de kale delen die samenvallen en uiteindelijk een restantje van haar.
Haaruitval stoppen
Hoe stop je nu haaruitval? Om deze soort haaruitval te bestrijden, is het belangrijk dat je product DHT blockers bevat, deze zijn onder andere te vinden in de Foligain producten met Trioxidil (de niet schadelijke variant van Minoxidil).
Overige hormonale haaruitval
Zowel mannen als vrouwen kunnen last hebben van hormonale haaruitval. Haarzakjes kunnen overgevoelig zijn voor testosteron en daardoor verdwijnen, met haaruitval en kaalheid als gevolg. Bij zwangerschap is er een toename van de hormonen oestrogeen en progesteron die ervoor kunnen zorgen dat het haar broos en dunner wordt en zo gemakkelijker uitvalt.
Ook het nemen van teveel mannelijke hormonen, door middel van anabole steroïden, kan leiden tot haaruitval.
Haaruitval door stress
Een belangrijke oorzaak van haaruitval is stress. Stress ontstaat als er sprake is van een inspanning die langere tijd aanhoudt. Het lichaam zorgt hierbij voor meer aanmaak van cortisol en adrenaline. Bij stress wordt deze adrenaline niet afgebroken, zoals bij een fysieke inspanning, maar juist opgehoopt op de plekken waar bloedcirculatie laag is. De hoofdhuid is één van deze plekken. De adrenaline hoopt op in de talgklieren en zorgt zo voor een overproductie aan melkzuur.
Melkzuur en het haar
Je raadt het misschien al: melkzuur is desastreus voor het haar. Zo dringt melkzuur de haarschacht binnen en tast het haar aan. Het zorgt bijvoorbeeld voor het splijten van de haarzakjes, dunner en breekbaar haar of zelfs het blokkeren van de groei van nieuwe haren. Ook kan melkzuur de celdeling verstoren waardoor de levensduur van het haar van 5 à 7 jaar naar maar 6 maanden kan gaan.
DS Laboratories staat bekend om haaruitval door stress effectief te verhelpen. Revita. SOD bevat de sterke anti-oxidant SOD (Superoxide dismutase) en Ashwagandha, die haarfollikels beschermen tegen cellulaire stress, oxidatie, vrije radicalen en de omgeving
Vitaminetekort en haaruitval
Haaruitval door vitaminetekort wordt vaak pas na verloop van tijd zichtbaar. Het haar heeft proteïnen, mineralen en vitaminen essentieel voor de algehele gezondheid en structuur van het haar. Met behulp van deze elementen kan het haar namelijk gezond en optimaal groeien.
Welke vitaminen bij haaruitval?
Welke vitaminen zijn belangrijk bij haaruitval? Vitamine B3, B5, B6, B8 (ook wel biotine) en B12 versterken de haarwortels én hoofdhuid. Ook de elementen magnesium, biotine, ijzer, zink en vitamine D zijn aan te raden, deze maken het haar sterk, gezond en glanzend. Door supplementen te nemen met deze vitaminen en elementen, zoals OASE Hairvitamins, kun je haargroei snel bevorderen.
Ook een ijzertekort kan voor onder andere haaruitval zorgen. Zuurstof gaat dan naar de vitale organen in plaats van naar het haar. Een ijzertekort en eventuele haaruitval ontstaat sneller bij vrouwen die zwanger zijn.
Ziekte en haaruitval
Haaruitval kan ook ontstaan door koorts, ziekte (schildklierziekte), operaties, chemotherapie of medicijnen. Dit gebeurt veelal niet in een vast patroon, maar er is sprake van plotselinge haaruitval of extreme haaruitval. In sommige gevallen is dit te herstellen. Raadpleeg je arts om te kijken naar de beste oplossing voor jou.
Bestel de beste anti-haaruitvalproducten bij Bono.nl?
Ben je op zoek naar een shampoo tegen haaruitval, een dermaroller of gewoonweg het beste middel tegen haaruitval? Of wil je toch liever een specifiek haargroei serum? Het is allemaal verkrijgbaar in ons ruime assortiment met A-merken als DS Laboratories, Foligain, SugarBear en OASE. Haaruitval remmen en haargroei stimuleren was nog nooit zo makkelijk.