Versterk je gezondheid met NOW FoodsVersterk je gezondheid met NOW Foods supplementenShoppen
Perimenopauze, ook wel bekend als de overgang, is een fase in het leven van vrouwen die veel veranderingen met zich meebrengt. Deze overgangsperiode kan verwarrend en uitdagend zijn, maar met de juiste informatie en ondersteuning kun je deze fase soepeler doorkomen. In dit artikel beantwoorden we veelgestelde vragen over perimenopauze (overgang), zodat je goed voorbereid bent en begrijpt wat er in je lichaam gebeurt.
Perimenopauze is de periode die voorafgaat aan de menopauze, het moment waarop een vrouw officieel niet meer menstrueert. Het kan beginnen vanaf het midden van de 40 en kan enkele jaren duren voordat de menopauze bereikt wordt. Tijdens deze fase ondergaat het lichaam aanzienlijke hormonale schommelingen, wat leidt tot een reeks symptomen en veranderingen.
Symptomen van perimenopauze variëren van vrouw tot vrouw, maar veelvoorkomende klachten zijn:
Deze symptomen worden veroorzaakt door schommelingen in oestrogeen en progesteron. Deze hormonen spelen een cruciale rol in het vrouwelijke voortplantingssysteem en zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de menstruatiecyclus, het behoud van de zwangerschap en het beheersen van verschillende aspecten van de gezondheid van vrouwen. Tijdens de perimenopauze en de menopauze fluctueren de niveaus van oestrogeen en progesteron in het lichaam, wat leidt tot verschillende symptomen en veranderingen in het lichaam.
De termen perimenopauze en premenopauze verwijzen beide naar verschillende fasen in het leven van een vrouw die uiteindelijk leiden tot de menopauze, maar ze hebben enkele belangrijke verschillen.
Kort samengevat is de premenopauze de fase waarin de hormonale veranderingen beginnen en de menstruatie meestal nog regelmatig is, terwijl de perimenopauze de fase is waarin de menstruatie onregelmatig wordt en er meer uitgesproken symptomen kunnen optreden. Beide fasen bereiden het lichaam uiteindelijk voor op de menopauze, waarbij de menstruatie definitief stopt en de hormonen op een lager niveau blijven.
Er zijn verschillende manieren om perimenopauzale symptomen te verlichten.
Overweeg ook hormoontherapie of andere medicijnen, maar bespreek dit altijd eerst met je arts.
Veel vrouwen ervaren veranderingen in hun seksueel verlangen tijdens de perimenopauze. Hormonale schommelingen kunnen leiden tot verminderd libido en vaginale droogheid. Lees ook ons blogartikel over het verhogen van het libido bij vrouwen voor waardevolle tips. Het is belangrijk om openlijk met je partner te communiceren en indien nodig professionele hulp te zoeken. Ook kunnen bepaalde supplementen zoals ashwagandha, maca en ginseng als lustopwekker dienen.
Hoewel de kans op zwangerschap afneemt naarmate je de overgang nadert, is het nog steeds mogelijk om zwanger te worden. Het is essentieel om voorbehoedsmiddelen te blijven gebruiken als je geen kinderen meer wilt.
Perimenopauze kan het risico op bepaalde gezondheidsproblemen verhogen, zoals botverlies (osteoporose) en hart- en vaatziekten. Het is belangrijk om regelmatig gezondheidscontroles te ondergaan en een gezonde levensstijl te handhaven om deze risico's te verminderen. Ook kan het innemen van supplementen zoals, calcium en vitamine D helpen het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze te verminderen. De Gezondheidsraad adviseert mensen tussen de 50 en 70 jaar 1100 mg calcium per dag en een inname van 10 µg (400 IU) vitamine-D per dag.
Als je symptomen ernstig zijn of je levenskwaliteit aanzienlijk beïnvloeden, is het raadzaam om medische hulp te zoeken. Een arts kan je helpen de beste aanpak te bepalen om de symptomen te beheersen en eventuele gezondheidsrisico's te minimaliseren.
Het herkennen van de premenopauze kan soms lastig zijn omdat het individueel kan variëren en de symptomen subtiel kunnen beginnen. Hier zijn echter enkele aanwijzingen die kunnen duiden op het begin van de premenopauze:
Het is belangrijk op te merken dat de premenopauze een natuurlijke fase is in het leven van vrouwen en dat de symptomen voor iedereen anders kunnen zijn. Als je vermoedt dat je in de premenopauze zit en je je zorgen maakt over de symptomen of de impact ervan op je leven, is het verstandig om met een arts te praten.
Een arts kan je helpen om te bevestigen of je in de premenopauze bent en kan advies geven over manieren om met de symptomen om te gaan en je comfortabeler te voelen tijdens deze overgangsfase. Het begrijpen van deze overgangsperiode en het zoeken naar de juiste ondersteuning kan helpen om deze fase soepeler door te komen.
Last but not least, het antwoord op de hamvraag. Wat is het beste middel tegen overgangsklachten. Wij hebben dit aan 30 vrouwen die de overgang doormaken, gevraagd. De top-tips heeft Bono speciaal voor jou hieronder gebundeld. Wie weet kom jij door deze gouden tips tegen overgangsklachten, deze bijzondere fase soepeler door.
Hier zijn 5 gouden tips voor een soepel verloop van de perimenopauze en de premenopauze, gebaseerd op inzichten van 30 vrouwen die we hebben ondervraagd.
We hopen van harte dat dit artikel heeft bijgedragen aan een beter begrip van de perimenopauze en de premenopauze, en dat het je helpt om deze levensfase met meer vertrouwen en comfort tegemoet te treden. Onthoud dat je niet alleen bent in deze reis, en dat er altijd ondersteuning en begeleiding beschikbaar is om je te helpen bij een soepel verloop van de overgang. We wensen je het allerbeste op dit bijzondere pad van vrouwelijke gezondheid en welzijn.