Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Beste middel tegen overgangsklachten: 5x gouden tips

Beste middel tegen overgangsklachten: 5x gouden tips

Perimenopauze, ook wel bekend als de overgang, is een fase in het leven van vrouwen die veel veranderingen met zich meebrengt. Deze overgangsperiode kan verwarrend en uitdagend zijn, maar met de juiste informatie en ondersteuning kun je deze fase soepeler doorkomen. In dit artikel beantwoorden we veelgestelde vragen over perimenopauze (overgang), zodat je goed voorbereid bent en begrijpt wat er in je lichaam gebeurt.

Wat is perimenopauze?

Perimenopauze is de periode die voorafgaat aan de menopauze, het moment waarop een vrouw officieel niet meer menstrueert. Het kan beginnen vanaf het midden van de 40 en kan enkele jaren duren voordat de menopauze bereikt wordt. Tijdens deze fase ondergaat het lichaam aanzienlijke hormonale schommelingen, wat leidt tot een reeks symptomen en veranderingen.

Wat zijn de symptomen van perimenopauze?

Symptomen van perimenopauze variëren van vrouw tot vrouw, maar veelvoorkomende klachten zijn:

Menopauze symptomen beste middel om soepele overgang in te gaan

 • Opvliegers,
 • Nachtelijk zweten
 • Stemmingswisselingen
 • Gewichtstoename
 • Vaginale droogheid en onregelmatige menstruatie

Deze symptomen worden veroorzaakt door schommelingen in oestrogeen en progesteron. Deze hormonen spelen een cruciale rol in het vrouwelijke voortplantingssysteem en zijn verantwoordelijk voor het reguleren van de menstruatiecyclus, het behoud van de zwangerschap en het beheersen van verschillende aspecten van de gezondheid van vrouwen. Tijdens de perimenopauze en de menopauze fluctueren de niveaus van oestrogeen en progesteron in het lichaam, wat leidt tot verschillende symptomen en veranderingen in het lichaam.

Verschil perimenopauze en premenopauze

De termen perimenopauze en premenopauze verwijzen beide naar verschillende fasen in het leven van een vrouw die uiteindelijk leiden tot de menopauze, maar ze hebben enkele belangrijke verschillen.

Premenopauze:

 • De premenopauze is de fase die voorafgaat aan de perimenopauze.
 • Het begint meestal in de late 30's of vroege 40's, hoewel het tijdstip kan variëren tussen individuen.
 • Tijdens de premenopauze beginnen de eierstokken geleidelijk minder oestrogeen en progesteron te produceren.
 • Vrouwen in de premenopauze kunnen onregelmatige menstruatiecycli ervaren, maar de menstruatie is nog steeds aanwezig.

Perimenopauze:

 • De perimenopauze is de fase die onmiddellijk voorafgaat aan de menopauze.
 • Het begint meestal in de late 40's en kan enkele jaren duren voordat de menopauze wordt bereikt.
 • Tijdens de perimenopauze ondergaat het lichaam aanzienlijke hormonale schommelingen, wat leidt tot symptomen zoals opvliegers, nachtelijk zweten, stemmingswisselingen, gewichtstoename en meer.
 • Menstruatie wordt onregelmatiger en kan uiteindelijk stoppen. Wanneer een vrouw 12 opeenvolgende maanden zonder menstruatie heeft gehad, wordt ze als menopauzaal beschouwd.

Kort samengevat is de premenopauze de fase waarin de hormonale veranderingen beginnen en de menstruatie meestal nog regelmatig is, terwijl de perimenopauze de fase is waarin de menstruatie onregelmatig wordt en er meer uitgesproken symptomen kunnen optreden. Beide fasen bereiden het lichaam uiteindelijk voor op de menopauze, waarbij de menstruatie definitief stopt en de hormonen op een lager niveau blijven.

Hoe kan ik de symptomen van perimenopauze verlichten?

Menopauze soepel laten verlopen met het beste middel

Er zijn verschillende manieren om perimenopauzale symptomen te verlichten.

 • Het aanpassen van je dieet
 • Regelmatige lichaamsbeweging
 • Stressmanagement
 • Voldoende slaap
 • Overgang supplementen

Overweeg ook hormoontherapie of andere medicijnen, maar bespreek dit altijd eerst met je arts.

Vrouw in de overgang en seksualiteit

Veel vrouwen ervaren veranderingen in hun seksueel verlangen tijdens de perimenopauze. Hormonale schommelingen kunnen leiden tot verminderd libido en vaginale droogheid. Lees ook ons blogartikel over het verhogen van het libido bij vrouwen voor waardevolle tips. Het is belangrijk om openlijk met je partner te communiceren en indien nodig professionele hulp te zoeken. Ook kunnen bepaalde supplementen zoals ashwagandha, maca en ginseng als lustopwekker dienen.

Kan ik nog kinderen krijgen tijdens perimenopauze?

Hoewel de kans op zwangerschap afneemt naarmate je de overgang nadert, is het nog steeds mogelijk om zwanger te worden. Het is essentieel om voorbehoedsmiddelen te blijven gebruiken als je geen kinderen meer wilt.

Zijn er risico's verbonden aan perimenopauze?

Perimenopauze kan het risico op bepaalde gezondheidsproblemen verhogen, zoals botverlies (osteoporose) en hart- en vaatziekten. Het is belangrijk om regelmatig gezondheidscontroles te ondergaan en een gezonde levensstijl te handhaven om deze risico's te verminderen. Ook kan het innemen van supplementen zoals, calcium en vitamine D helpen het verlies van botmineralen bij vrouwen in de menopauze te verminderen. De Gezondheidsraad adviseert mensen tussen de 50 en 70 jaar 1100 mg calcium per dag en een inname van 10 µg (400 IU) vitamine-D per dag.

Moet ik medische hulp zoeken voor perimenopauze?

Als je symptomen ernstig zijn of je levenskwaliteit aanzienlijk beïnvloeden, is het raadzaam om medische hulp te zoeken. Een arts kan je helpen de beste aanpak te bepalen om de symptomen te beheersen en eventuele gezondheidsrisico's te minimaliseren.

Hoe weet je of je in de premenopauze zit?

Het herkennen van de premenopauze kan soms lastig zijn omdat het individueel kan variëren en de symptomen subtiel kunnen beginnen. Hier zijn echter enkele aanwijzingen die kunnen duiden op het begin van de premenopauze:

 • Onregelmatige menstruatie: een van de meest voorkomende tekenen is een verandering in je menstruatiepatroon. Je menstruaties kunnen onregelmatiger worden, zowel qua timing als qua bloedverlies.
 • Veranderingen in menstruatie symptomen: je kunt merken dat je menstruatie symptomen veranderen. Bijvoorbeeld, hevigere bloedingen, meer of minder pijn, of andere ongemakken tijdens je menstruatie.
 • Opvliegers en nachtelijk zweten: sommige vrouwen ervaren opvliegers en nachtelijk zweten al in de premenopauze. Deze symptomen zijn echter meestal niet zo ernstig als tijdens de menopauze.
 • Stemmingsschommelingen: stemmingsschommelingen, prikkelbaarheid en emotionele veranderingen kunnen ook voorkomen tijdens de premenopauze.
 • Veranderingen in seksueel verlangen: je kunt merken dat je seksueel verlangen verandert, wat soms het gevolg kan zijn van hormonale schommelingen.
 • Fysieke veranderingen: je kunt ook fysieke veranderingen ervaren, zoals gewichtstoename, vermoeidheid, en veranderingen in je huid of haar.

Het is belangrijk op te merken dat de premenopauze een natuurlijke fase is in het leven van vrouwen en dat de symptomen voor iedereen anders kunnen zijn. Als je vermoedt dat je in de premenopauze zit en je je zorgen maakt over de symptomen of de impact ervan op je leven, is het verstandig om met een arts te praten.

Een arts kan je helpen om te bevestigen of je in de premenopauze bent en kan advies geven over manieren om met de symptomen om te gaan en je comfortabeler te voelen tijdens deze overgangsfase. Het begrijpen van deze overgangsperiode en het zoeken naar de juiste ondersteuning kan helpen om deze fase soepeler door te komen.

Het beste middel tegen overgangsklachten: 5x gouden tips

Last but not least, het antwoord op de hamvraag. Wat is het beste middel tegen overgangsklachten. Wij hebben dit aan 30 vrouwen die de overgang doormaken, gevraagd. De top-tips heeft Bono speciaal voor jou hieronder gebundeld. Wie weet kom jij door deze gouden tips tegen overgangsklachten, deze bijzondere fase soepeler door.

Hier zijn 5 gouden tips voor een soepel verloop van de perimenopauze en de premenopauze, gebaseerd op inzichten van 30 vrouwen die we hebben ondervraagd.

 • Rhodiola tegen symptomen overgang
  Kracht van adaptogenen: veel vrouwen hebben baat gevonden bij het gebruik van adaptogene kruiden, zoals ashwagandha en rhodiola. Deze natuurlijke supplementen kunnen helpen bij het verminderen van stress en het in balans brengen van hormonen, wat op zijn beurt de symptomen van perimenopauze kan verlichten.
 • Integreer yoga en mindfulness: het beoefenen van yoga en mindfulnessmeditatie kan wonderen verrichten. Deze praktijken helpen niet alleen bij het verminderen van stress en het reguleren van emoties, maar ze kunnen ook bijdragen aan het behoud van flexibiliteit en een gezonde lichaamshouding.
 • Ontdek bio-identieke hormoontherapie: vrouwen die worstelen met ernstige symptomen kunnen overwegen om met een arts te praten over bio-identieke hormoontherapie. Deze therapie maakt gebruik van hormonen die identiek zijn aan die van het lichaam en kan helpen om hormonale onevenwichtigheden aan te pakken.
 • Lijnzaad olie tegen symptomen overgang
  Voeding en suppletie: het is essentieel om aandacht te besteden aan je dieet. Verhoog de inname van voedingsmiddelen met fyto-oestrogenen, zoals lijnzaad en sojaproducten, die kunnen helpen bij het reguleren van hormonen. Overweeg ook calcium- en vitamine D-supplementen om de botgezondheid te ondersteunen.
 • Zelfzorg en community: misschien wel de belangrijkste tip is om voor jezelf te zorgen en een sterke gemeenschap om je heen te hebben. Praat openlijk met vrienden, familie of een ondersteuningsgroep over je ervaringen. Self-care praktijken, zoals regelmatige ontspanning, voldoende slaap en het nastreven van je interesses en passies, zijn van onschatbare waarde tijdens deze fase.

We hopen van harte dat dit artikel heeft bijgedragen aan een beter begrip van de perimenopauze en de premenopauze, en dat het je helpt om deze levensfase met meer vertrouwen en comfort tegemoet te treden. Onthoud dat je niet alleen bent in deze reis, en dat er altijd ondersteuning en begeleiding beschikbaar is om je te helpen bij een soepel verloop van de overgang. We wensen je het allerbeste op dit bijzondere pad van vrouwelijke gezondheid en welzijn.