15% korting op melatonineShoppen

Haaruitval bij vrouwen: Oorzaken en wat te doen?

Lina ter Hennepe

Haaruitval bij vrouwen: Oorzaken en wat te doen?

Haaruitval bij vrouwen komt helaas vaak voor. 40% van de vrouwen in Nederland krijgt hier op een gegeven moment mee te maken. Plotselinge haaruitval is onprettig en beangstigend. In dit artikel kijken we naar de oorzaken van haaruitval bij vrouwen en natuurlijk expert tips tegen haaruitval bij vrouwen.

Haaruitval bij vrouwen is net zo veelvoorkomend als haaruitval bij mannen. Haar is een belangrijk onderdeel van de identiteit, daarom is haaruitval erg vervelend. Het goede nieuws: haaruitval bij vrouwen is vaak tijdelijk en je kunt er iets tegen doen.

We raden je aan om naar de dokter te gaan om de oorzaak vast te stellen. De dokter kan de precieze reden van de haaruitval vaststellen, zodat je zeker weet dat je de juiste behandeling kiest. Misschien hebben familieleden ook wel last van haaruitval. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog, die je verder helpt en samen met jou kijkt naar een behandelplan.

Telogeen haarverlies (haaruitval vrouwen hormonen)

De meest voorkomende soort haaruitval bij vrouwen is zogeheten telogeen haarverlies. Dit wordt veroorzaakt door stress of verandering in de hormoonhuishouding van het lichaam. Onder normale omstandigheden gaat je haar door drie fasen heen. Dit zijn de groeifase (anageen), de overgangsfase (katageen, hierbij stopt verdere groei van haar in de hoofdhuid) en de rustfase (telogeen, waar het haar uit de hoofdhuid valt). Dit proces is ook nog eens te zien op de afbeelding hieronder.

Proces haaruitval

Acute Telogeen Efflivium

Bij gezond haar bevindt 90% zich in de anagene fase. Dit betekent dat je haar meestal aan het groeien is. Het kan voorkomen dat een hoog percentage van je haar overgaat in de katagene fase (overgangsfase). Haren stoppen dan met groeien en zullen vervolgens ongeveer vier maanden later allemaal tegelijk uitvallen (telogeen). Als je zo een langere tijd gemiddeld meer dan honderd haren per dag verliest spreken we van telogeen haarverlies. Deze acute vorm van haarverlies kan veroorzaakt worden door verandering in de hormoonhuishouding of door stress.

Acute Telogeen Efflivium (hormoonhuishouding)
Haaruitval door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een zwangerschap, bevalling, narcose, lange periode van verminderd of niet eten, hoge koorts, medicatie gebruik en de overgang.

Oplossing: bij acute Telogeen Efflivium wat veroorzaakt wordt door veranderingen in de hormoonhuishouding raden wij aan om de Spectral.RS lotion te gebruiken. Dit is een lotion die je op de hoofdhuid aanbrengt om de haargroei te stimuleren. De lotion is ontwikkeld om haarverlies wat veroorzaakt wordt door veranderingen in de hormoonhuishouding aan te pakken. Na ongeveer 2 maanden gebruik zal het haaruitval probleem opgelost zijn. Voor de beste resultaten kies je voor een haargroeistimulerende shampoo: Foligain Anti-haaruitval shampoo voor vrouwen. De combinatie van deze twee producten zullen jouw probleem verhelpen.

Acute Telogeen Efflivium (stress)
Haaruitval door stress kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een drukke periode, scheiding, verhuizing, ziekte, een nare gebeurtenis of wisselen van baan.

Oplossing: astressin-B is een peptide wat stresshormonen reduceert. Dit kan een goede boost voor het haar zijn. De Spectral.F7 gebruikt Astressin-B om haaruitval door stress tegen te gaan. Daarnaast bevat de lotion een aantal andere haargroeistimulerende ingrediënten. Hierdoor is de Spectral.F7 de beste oplossing tegen haaruitval bij vrouwen door stress. Last van chronische stress? Dan kun je de Spectral.F7 ook gebruiken tegen haaruitval veroorzaakt door chronische Telogeen Efflivium. Ook een goede tip tegen haaruitval vrouwen: de juiste shampoo. Goedkope shampoo’s beschadigen de hoofdhuid en haren door schadelijke stoffen. Wij raden de Foligain Anti-haaruitval shampoo voor vrouwen aan. Deze shampoo stimuleert haargroei en maakt het haar dikker.

Chronische Telogeen Efflivium

Houd het haarverlies meer dan vijf maanden aan? Dan spreken we van chronisch (telogeen) haarverlies. Haaruitval vrouwen door stress is hier een voorbeeld van. Oorzaken zijn bijvoorbeeld langdurige stress of problemen die schommelingen in de hormoonhuishouding veroorzaken. Denk aan schildklierafwijkingen, chemotherapie, bloedarmoede, overmatige inname van vitamine A of problemen met je alvleesklier.

Haaruitval vrouwen oplossing bij chronische Telogeen Efflivium

Wordt het chronische haarverlies (Telogeen Efflivium) veroorzaakt door langdurige stress? Kies dan voor de Spectral.F7 lotion.

De Spectral.RS lotion is de oplossing voor haaruitval door hormonen. Het gaat dus om niet-erfelijke haaruitval bij vrouwen. De lotion maakt gebruik van Aminexil, die de haargroei stimuleert en voorkomt dat de haren vroegtijdig uitvallen. Ook zorgt de Spectral.RS lotion ervoor dat de haarzakjes niet verouderen.

Bij chronische Telogeen Efflivium geldt ook dat een goede shampoo een wereld van verschil kan maken. Wederom raden wij hier de Foligain Anti-haaruitval shampoo voor vrouwen aan. Dit is een makkelijkere manier om de hoofdhuid te reinigen, haarverlies te bestrijden en dunner wordende haren dikker maakt.

Vormen haaruitval vrouwen

Erfelijke haaruitval bij vrouwen

Ongeveer 3% van alle vrouwen onder de 30 jaar heeft last van erfelijke haaruitval. Er is een verschil met haaruitval bij mannen: vrouwen hebben er vaak op latere leeftijd last van, het proces gaat langzamer en het leidt zelden tot kale plekken.

De oorzaak van erfelijke haaruitval bij vrouwen is een overgevoeligheid voor dihydrotestosteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat haarfollikels verschrompelen waardoor er op die plek van de hoofdhuid geen gezonde haren meer kunnen groeien. Na een tijd kan het haar afsterven en groeit er helemaal geen haar meer op die plek. Dit proces kan leiden tot dunne plekken op het hoofd of geheel kale plekken. Deze haaruitval bij vrouwen is dus erfelijk, omdat de haaruitval veroorzaakt wordt door een overgevoeligheid voor dihydrotestosteron. Maar er zijn wel een aantal oplossingen.

Tips tegen erfelijke haaruitval vrouwen

Bij erfelijke haaruitval wordt er aangeraden om de "big 3" producten tegen haaruitval te gebruiken. Al deze producten zorgen ervoor dat de haarzakjes minder gevoelig zijn voor dihydrotestosteron of minder goed bereikbaar door het hormoon te blokkeren. Hieronder staat een overzicht van de "big 3" met als nummer 1 de meest effectieve oplossing. We hebben er ook een blog over geschreven, lees hier het artikel over de big-3 producten tegen erfelijke haaruitval.

 

Tips tegen erfelijke haaruitval vrouwen

  1. DS Laboratories spectral DNC -N met Nanoxidil
    Lotion tegen haaruitval: lotions met Nanoxidil stimuleren Spectral DNC-N de haargroei en voorkomen verder haaruitval. Onze tip: de Spectral.DNC-N. Door deze lotion tweemaal per dag op de plekken aan te brengen waar de haargroei minder wordt, kun je de erfelijke haaruitval bestrijden.
  2. FOLIGAIN Haargroei Capsules tegen haaruitval
    Supplement tegen haaruitval: capsules zorgen ervoor dat jij de geschikte hoeveelheid vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Wij raden we Foligain Haargroei Capsules aan. Deze capsules onderdrukken DHT (de boosdoener), zijn veilig en hebben een wetenschappelijk bewezen werking.
  3. FOLIGAIN Haargroei shampoo tegen haaruitval voor vrouwen
    Haargroei stimulerende shampoo: zoals we al eerder aangaven is een haargroeistimulerende shampoo een makkelijke manier om erfelijke haaruitval bij vrouwen te bestrijden. Een haargroei stimulerende shampoo bevat DHT blokkerende ingrediënten zoals ketoconazol of cafeïne. Wij raden nog altijd de Foligain Shampoo voor vrouwen aan. Deze shampoo werkt overigens precies hetzelfde als de versie voor mannen, maar sluit door andere vormgeving en geur beter aan bij vrouwen.

Haaruitval vrouwen door zwangerschap

Hormonen kunnen dus veel effect hebben op de haargroei en haaruitval. We schreven een blogpost over haaruitval bij zwangerschap en wat te doen. We raden je aan om dat artikel te lezen als je meer wilt weten over dat onderwerp.

Haaruitval stoppen bij vrouwen hoef je niet alleen te doen!

Hopelijk heb je nu een beter beeld bij de oorzaken van haaruitval bij vrouwen, maar ook concrete haaruitval vrouwen oplossingen waarmee je aan de slag kunt. Maar we helpen je graag verder. Vul gratis, snel en vrijblijvend het contactformulier in. Een van onze haaruitval experts kijkt dan naar het beste haarproduct voor jou.