Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Haaruitval bij vrouwen: Oorzaken en wat te doen?

Lina ter Hennepe

Haaruitval bij vrouwen: Oorzaken en wat te doen?

Haaruitval bij vrouwen komt helaas vaak voor. 40% van de vrouwen in Nederland krijgt hier op een gegeven moment mee te maken. Plotselinge haaruitval is onprettig en beangstigend. In dit artikel kijken we naar de oorzaken van haaruitval bij vrouwen en geven we algemene tips.

Haaruitval bij vrouwen is net zo veelvoorkomend als haaruitval bij mannen en kan verschillende oorzaken hebben. Het goede nieuws is dat haaruitval bij vrouwen vaak tijdelijk is en er zijn algemene benaderingen die je kunt overwegen.

We raden je aan om naar de dokter te gaan om de oorzaak vast te stellen. De dokter kan de precieze reden van de haaruitval vaststellen, zodat je zeker weet dat je de juiste behandeling kiest. Misschien hebben familieleden ook wel last van haaruitval. De huisarts kan je eventueel doorverwijzen naar een dermatoloog, die je verder helpt en samen met jou kijkt naar een behandelplan.

Telogeen haarverlies

De meest voorkomende soort haaruitval bij vrouwen is zogeheten telogeen haarverlies. Dit wordt veroorzaakt door stress of verandering in de hormoonhuishouding van het lichaam. Onder normale omstandigheden gaat je haar door drie fasen heen. Dit zijn de groeifase (anageen), de overgangsfase (katageen, hierbij stopt verdere groei van haar in de hoofdhuid) en de rustfase (telogeen, waar het haar uit de hoofdhuid valt). Dit proces is ook nog eens te zien op de afbeelding hieronder.

Proces haaruitval

Acute Telogeen Efflivium

Bij gezond haar bevindt 90% zich in de anagene fase. Dit betekent dat je haar meestal aan het groeien is. Het kan voorkomen dat een hoog percentage van je haar overgaat in de katagene fase (overgangsfase). Haren stoppen dan met groeien en zullen vervolgens ongeveer vier maanden later allemaal tegelijk uitvallen (telogeen). Als je zo een langere tijd gemiddeld meer dan honderd haren per dag verliest spreken we van telogeen haarverlies. Deze acute vorm van haarverlies kan veroorzaakt worden door verandering in de hormoonhuishouding of door stress.

Hormoonverandering

Haaruitval door veranderingen in de hormoonhuishouding kunnen veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een zwangerschap, bevalling, narcose, lange periode van verminderd of niet eten, hoge koorts, medicatie gebruik en de overgang.

Stress

Haaruitval door stress kan worden veroorzaakt door bijvoorbeeld een drukke periode, scheiding, verhuizing, ziekte, een nare gebeurtenis of wisselen van baan.

Chronische Telogeen Efflivium

Bij chronische Telogeen Efflivium duurt de haaruitval langer dan vijf maanden. Dit kan veroorzaakt worden door langdurige stress of hormonale veranderingen.

Producten tegen Telogeen Efflivium

  • Verzorgende lotions: Zoek naar producten die ingrediënten bevatten die gericht zijn op de algemene verzorging van de hoofdhuid.  De Spectral.F7 lotion is een product van DS Laboratories, bedoeld als onderdeel van een dagelijkse haarverzorgingsroutine. Het is een lotion die aandacht besteedt aan de algemene verzorging van het haar en de hoofdhuid. De formule van de Spectral.F7 is samengesteld met het oog op gebruiksgemak en is ontworpen om comfortabel te zijn in het gebruik zonder vettige of plakkerige resten achter te laten.
  • Shampoos: Een kwalitatieve shampoo kan bijdragen aan de gezondheid van de hoofdhuid en het haar. De Foligain Anti-haaruitval shampoo voor vrouwen is ontwikkeld met het oog op het verzorgen van het haar en de hoofdhuid. Deze shampoo is samengesteld met ingrediënten die bekend staan om hun ondersteunende eigenschappen voor de haarverzorging. Het is ontworpen om makkelijk in gebruik te zijn en kan helpen bij het reinigen van de hoofdhuid en het ondersteunen van de algehele gezondheid van het haar. 
  • FOLIGAIN Haargroei Capsules tegen haaruitval
    Supplement capsules zorgen ervoor dat jij de geschikte hoeveelheid vitaminen en mineralen binnenkrijgt. Wij raden we Foligain Capsules aan.

 

Vormen haaruitval vrouwen

Erfelijke haaruitval bij vrouwen

Ongeveer 3% van alle vrouwen onder de 30 jaar heeft last van erfelijke haaruitval. Er is een verschil met haaruitval bij mannen: vrouwen hebben er vaak op latere leeftijd last van, het proces gaat langzamer en het leidt zelden tot kale plekken.

De oorzaak van erfelijke haaruitval bij vrouwen is een overgevoeligheid voor dihydrotestosteron. Dit hormoon zorgt ervoor dat haarfollikels verschrompelen waardoor er op die plek van de hoofdhuid geen gezonde haren meer kunnen groeien. Na een tijd kan het haar afsterven en groeit er helemaal geen haar meer op die plek. Dit proces kan leiden tot dunne plekken op het hoofd of geheel kale plekken. Deze haaruitval bij vrouwen is dus erfelijk, omdat de haaruitval veroorzaakt wordt door een overgevoeligheid voor dihydrotestosteron. Maar er zijn wel een aantal oplossingen.

Tips tegen erfelijke haaruitval vrouwen

Bij erfelijke haaruitval wordt er aangeraden om de "big 3" producten tegen haaruitval te gebruiken. Lees  hier het artikel over de big-3 producten tegen erfelijke haaruitval.

Conclusie:

Haaruitval bij vrouwen kan diverse oorzaken hebben. Het is belangrijk om de juiste producten te vinden die passen bij jouw persoonlijke situatie. Voor hulp bij het kiezen van producten, voel je vrij om contact met ons op te nemen voor advies.