Vitamine D3

Vitamine D staat bekend als de zonnevitamine. De zon is dan ook de belangrijkste bron van vitamine D. Het lichaam maakt onder invloed van zonlicht zelf vitamine D aan in de huid, dat maakt het één van de weinige vitamines die ons lichaam zelf kan aanmaken. Vitamine D zit daarnaast onder andere in vette vis, vlees en eieren, en wordt vaak toegevoegd aan margarine en halvarine. Van nature komt vitamine D weinig in plantaardige voeding voor. 

Tussen oktober en maart heeft de zon in Nederland onvoldoende kracht voor de aanmaak vitamine D in ons lichaam. De meesten maken dan ook (zeker in deze maanden) niet genoeg vitamine D aan en halen het onvoldoende uit voeding. Een methode om tijdens deze periode voldoende vitamine D binnen te krijgen, is het slikken van een vitamine D supplement.

Wat is het belang van Vitamine D?

 • Calcium- en fosforbalans: vitamine D draagt bij aan normale niveaus van calcium in het bloed en speelt een rol in het proces van celdeling en specialisatie.
 • Botgezondheid: het draagt bij aan het behoud van normale botten.
 • Spierfunctie: vitamine D draagt bij aan het behoud van normale spierfunctie.
 • Immuunsysteem: het ondersteunt de normale werking van het immuunsysteem.
 • Tandgezondheid: vitamine D draagt bij aan het behoud van normale tanden.
 • Rol in het celdelingsproces: het speelt een rol in het proces van celdeling.

Wat zijn symptomen van een tekort aan Vitamine D?

 • Zwakke botten en/of grotere kans op fracturen

 • Vermoeidheid of tekort aan energie

 • Bloedend tandvlees

 • Pijn, trillingen of kramp aan spieren en gewrichten

 • Lusteloosheid

 • Angstaanvallen

 • Slapeloosheid

Bovenstaande klachten kunnen uiteraard ook een andere oorzaak hebben. De enige manier om vitamine D-tekort aan te tonen is door middel van een bloedonderzoek.

Hoeveel Vitamine D is aanbevolen?

Groep Aanbevolen dagelijkse hoeveelheid
Kinderen 10 mcg per dag
Volwassen mannen 10 mcg per dag
Volwassen vrouwen 10 mcg per dag
Zwangere vrouwen 20 mcg per dag
70+ 20 mcg per dag

 

De bovenstaande doseringen zijn de aanbevolen doseringen van de gezondheidsraad. De Gezondheidsraad beveelt senioren en mensen met een donkere huidskleur aan extra Vitamine D3 te gebruiken ter versterking van de botten. Je kunt op elk moment in één keer met het gebruik van dit medicijn stoppen.

Teveel vitamine D?

Als je langdurig teveel vitamine D binnenkrijgt, kan dit nadelige bijwerkingen krijgen, zoals misselijkheid, verlies van eetlust, slaperigheid of vermoeidheid. In het ergste geval treedt er schade op aan bepaalde organen, zoals je hart, nieren en bloedvaten. Gelukkig komt teveel vitamine D in praktijk niet voor.

Hoe gebruik je Vitamine D3?

Er zijn verschillende manieren om Vitamine D3 als supplement te slikken. Kijk voor de juiste dosering altijd in de bijsluiter of op het etiket.

Vitamine D3 capsules

De vitamine D3 capsules dienen in zijn geheel doorgeslikt te worden. De vegetarische capsules van NOW Foods  combineren Vitamine D3 & K2. Vitamine K2 speelt een belangrijke rol in de calciumhuishouding in het lichaam. aar vitamine D zorgt voor goede opname van calcium uit voeding zorgt vitamine K, op zijn beurt voor de opname van calcium (en andere mineralen) in de botten en weefsels. Op deze manier zorg je er dus voor bij hoge inname van vitamine D dat de calcium op de juiste plek terecht komt in je lichaam en bijvoorbeeld geen aderverkalking veroorzaakt. 

Vitamine D3 soft gels

Vitamine D3 soft gels dien je in een keer door te slikken. De Vitamine D3 soft gels van  NatureWise bevat 100% natuurlijke, USP grade, non-GMO, gecertificeerde biologische olijfolie. De vitamine D3 van NatureWise wordt gemaakt volgens strikte GMP-normen n en zonder het gebruik van kunstmatige toevoegingen.

Vitamine D3 druppels

Het flesje met Vitamine D3 druppels goed schudden voor gebruik. Meet de druppels af op een lepeltje of in voeding. Voor volwassenen, 1 tot 5 maal daags 4 druppels innemen. Voor kinderen, 4 druppels eenmaal daags toedienen. Aanbevolen dosis niet overschrijden. Als de druppelaar in contact komt met de lippen of mondweefsel, was en droog hem dan grondig voordat je hem terugplaatst in het flesje en het volledig afsluit. Bij voorkeur innemen bij een vethoudende maaltijd. De Vitamine D-3 druppels van NOW Foods bevat 400 IE per vier druppels voor structurele ondersteuning en om sterke botten te helpen behouden.

Vitamine D3 voor kinderen

De Yummygums vitamine D3 Kids Drops dragen bij aan het vitamine D3-gehalte van kinderen die volop in ontwikkeling zijn. Het advies in Nederland is om alle kinderen jonger dan vier jaar extra vitamine D te geven. Deze leeftijdsgroep heeft meer vitamine D nodig. Met deze vitamine D3 druppels met een neutrale smaak hebben de kids binnen no-time de nodige hoeveelheid Vitamine D binnen om zich sterk te kunnen ontwikkelen. Bovendien zijn de vitamine D3 druppels van Yummygums vegan, suikervrij en natuurlijk.

Vitamine D3 kopen bij Bono?

Ben je niet het hele jaar door op een zonnige bestemming? Neem Vitamine D3 supplementen om toch de essentiële hoeveelheid binnen te krijgen. Bekijk ons Vitamine D3 assortiment en kies je favorieten. Voor 23:59 besteld, is morgen in huis.