15% korting op melatonineShoppen

5 dingen die je nog niet wist over haarverlies: maar wel zou moeten weten

Lina ter Hennepe

5 dingen die je nog niet wist over haarverlies: maar wel zou moeten weten

Mensen beschouwen haar als een van hun beste eigenschappen en geven graag veel geld uit aan verzorging om zijn of haar kapsel er fantastisch uit te laten zien. Het is dan ook logisch dat iemand gestrest raakt op het moment dat diegene last krijgt van haaruitval of zelfs dunner wordend haar. Om ervoor te zorgen dat je je haarzakjes enigszins beschermt, zijn er 5 dingen waar je aandacht aan kunt besteden. Dat klinkt erg aantrekkelijk, maar waar moet je beginnen? Wat zijn de oorzaken en wat kun je dan bijvoorbeeld het beste eten? Zie dit als 5 ‘haar regels’ die we je aanreiken om je haar zo positief mogelijk te beïnvloeden.

Hoewel haarverlies meestal veroorzaakt wordt door genen, huidaandoeningen of slechte haarverzorging, ervaren sommige mensen ook een fenomeen dat bekend staat als seizoensgebonden haarverlies. Het verschilt per persoon of seizoensgebonden haarverlies kan optreden. Hoe dit precies komt, is niet helemaal duidelijk. Aangenomen wordt dat de verandering van het weer er vooral mee te maken heeft. Daarnaast zijn waarschijnlijk ook onze hormonen schuldig aan de plotselinge toename in haarverlies. Onze haren staan namelijk onder invloed van geslachtshormonen. Gedurende de seizoenen veranderen onze hormoonlevels constant. Zo zijn er hele duidelijke aanwijzingen dat testosteron een rol speelt bij haarverlies.

Moroccanoil Treatment

De zomer heeft echter door de warmte en veel zonlicht een positieve invloed op onze hormonen en deze zorgen dan uiteindelijk ook voor een gezonde haargroei. Doordat de zon langer schijnt en de hogere temperaturen, heeft het zomerklimaat een gunstige invloed op de groei van het haar. Het hebben van meer warmte drijft de voedingsstoffen aan die nodig zijn voor het aanmaken van keratine. De productie van dit eiwit (nodig voor de groei) vermenigvuldigt en laat het haar uiteindelijk groeien. Een belangrijke tip: als in de zomer de zon veel schijnt, kunnen de haarvezels uitdrogen. Gebruik voedende producten om je haar gezond te houden, zoals de Moroccanoil Treatment dat een hoog percentage arganolie bevat om het haar te voorzien van een mooie glans en het zijdezacht aan te laten voelen.

Als de zomermaanden voorbij zijn, zijn veel haartjes ook aangekomen bij het eind van hun groeifase en vallen ze uit. In de herfst moet ons lichaam namelijk weer aan de kou aanpassen en dat kan invloed hebben op de groeicyclus van het haar. Mocht je het toch erg vinden, omdat je last hebt gekregen van bijvoorbeeld dunner wordend haar, kun je op verschillende manieren haargroei stimuleren. Het bevorderen van de haargroei kan bijvoorbeeld gedaan worden door shampoos tegen haaruitval. Je moet echter zeker weten dat het haarverlies door het seizoen veroorzaakt wordt, anders zijn er misschien andere producten nodig.

2. Wat je eet kan je haar beïnvloeden

We kunnen niet genoeg benadrukken hoe belangrijk een gezond en uitgebalanceerd dieet is als het gaat om de algehele gezondheid. Hetgeen wat je eet, kan betrekking hebben op het veroorzaken van sneller haarverlies. Je haar heeft veel eiwitten nodig, omdat het haar zelf gemaakt is van eiwit dat keratine wordt genoemd. Een eiwitrijk dieet kan de gezondheid van je haar dus echt verbeteren. Het voorkomt daardoor niet alleen haaruitval, maar het kan daardoor ook weer wat meer gaan glanzen. Als je aan haarverlies lijdt, probeer dan geleidelijk je eiwitinname te verhogen in de vorm van eieren, vis en vlees. Hoogstwaarschijnlijk zul je al een groot verschil gaan merken. Iets waar je ook op kan letten is je vitamine- en mineralen inname. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A,B,C,D en E evenals magnesium, selenium, koper, ijzer en zink zijn de beste opties. Voedingstekorten zoals zink- of vitamine E-tekort kunnen leiden tot haarverlies, dunner wordend haar of de haargroei belemmeren.

haaruitval eten
Mocht het haarverlies door erfelijke factoren of stress veroorzaakt worden, dan zal “het eten van de juiste voeding” minder effectief zijn. Het is daarom altijd noodzakelijk om de exacte oorzaak van het haarverlies te achterhalen, zodat je het juiste behandelplan op kan stellen. Als je daar moeite mee hebt dan kun je het adviesformulier op onze website invullen en dan zal de expert je helpen.

3. Krabben veroorzaakt schade, maar masseren veroorzaakt groei

Krassen op het hoofd kunnen ernstige schade veroorzaken, omdat het snijwondjes in je hoofdhuid maakt. Dit geldt met name voor mensen met lange nagels en deze gebruiken om op hun hoofd te krabben. Krassen beschadigen de haarzakjes en kunnen ook haarverlies en haaruitval veroorzaken. Echter, kan het masseren van de hoofdhuid juist de bloedstroom stimuleren en het haar versterken. Door de circulatie in de hoofdhuid te verbeteren, kunnen de voedingsstoffen de haarfollikels beter bereiken en dit resulteert uiteindelijk in een betere haargroei.

Het regelmatig wassen en schoonhouden van het haar is erg belangrijk om het gezond te houden en jeuk van de hoofdhuid te voorkomen. Het masseren van het haar met de vingertoppen is de juiste manier om je hoofdhuid schoon te houden en je bloedstroom op gang te krijgen.

Spectral DNC -N lotion met Nanoxidil tegen haaruitval

Wij adviseren ook altijd om een haargroei stimulerende lotion gemiddeld 25 seconden in de hoofdhuid masseren. Op deze manier zorg je dat de circulatie in de hoofdhuid verbetert wordt en tegelijkertijd de lotion goed in de hoofdhuid wordt opgenomen. Zachte massages van de hoofdhuid met bijvoorbeeld de Spectral DNC-N voor zichtbaar dunner wordend, kan een extra positief effect hebben op de haargroei. De Spectral DNC-N is effectief bij diffuus haarverlies of haarverlies wat veroorzaakt wordt door alopecia androgenetica (erfelijk haarverlies).

4. Genen en hormonale disbalans zijn de meest voorkomende oorzaken van haaruitval

OASE Haarvitamins voor haargroei

Hoewel haaruitval door veel verschillende factoren kan worden veroorzaakt, komt het meestal neer op onze genen en hormonen. Als het gaat om mannen, is haarverlies meestal genetisch bepaald. Als een man een familiegeschiedenis heeft van haaruitval en kaalheid, dan is er een mogelijkheid dat hij hetzelfde zal ervaren. Bij vrouwen daarentegen wordt haaruitval meestal veroorzaakt door hormonale disbalans. Haaruitval wordt vooral opgemerkt bij vrouwen die zich in de periode na de menopauze bevinden, vrouwen die net zijn bevallen of een grote verandering ervaren in hun hormoonhuishouding door bijvoorbeeld stress. Een haarvitamine kan een goede oplossing zijn om dunner wordend haar of haaruitval te bestrijden. Haarvitamines is de ultieme verzorging die je het haar van binnenuit kan bieden. e haar verzorgen doe je namelijk niet alleen met shampoo’s en conditioners. Hiermee houd je je haar zacht en schoon, maar het is belangrijk dat je je haar ook voedt. Doordat je de werkzame stoffen inneemt in plaats van het alleen op je haar aan te brengen, wordt het haar ultiem verzorgd en gaan er geen stoffen verloren door bijvoorbeeld wind of water. Wij zijn fan van OASE Hair Vitamins aangezien dit haarvitamine 16 actieve ingrediënten heeft die haarbreuk tegengaan, haargroei stimuleren en het de haarzakjes weer versterkt. Vergeleken met andere merken die gelatine en pectine gebruiken, smaken de Soft Gums™ beter, zien ze er mooier uit en blijven ze niet plakken aan je tanden. De Hair Vitamins zijn volledig vegan en halal. Mocht je nog niet zo bekend zijn met haarvitamines, geen paniek! Deze gummies bevatten in geen geval hormonen en beïnvloeden dus ook nooit de groei van lichaamshaar. 

5. Haaruitval en dunner wordend haar kan voorkomen worden door een goede haarroutine

Revita shampoo, stimuleert haargroei

Hoewel mensen vaak last kunnen krijgen van haarverlies, hoeft dat niet altijd te maken te hebben met speciale aandoeningen of een grote verandering in de hormoonhuishouding. Soms worden ze geconfronteerd met haarverlies vanwege een onjuiste haarroutine. Wat je namelijk dagelijks op je haar smeert kan effect hebben op de hoofdhuid. Het wassen van het haar met te heet water kan bijvoorbeeld erg schadelijk zijn, dus wordt het aanbevolen om je haar met lauw water te wassen. Dit zorgt er namelijk voor dat het de haarschubben sluit. Het type shampoo kan grote impact hebben. Milde en natuurlijke shampoos zijn daarom het beste, omdat ze een neutrale pH-waarde op de hoofdhuid behouden. Een van de beste shampoo die momenteel gebruikt wordt om haaruitval te voorkomen en vervolgens te bestrijden, is de Revita Shampoo van DS Laboratories. Deze shampoo bevat geen chemicaliën en is vrij van parabenen. Het is bewezen dat deze shampoo zeer effectief is in het stimuleren van haargroei voor mannen en vrouwen. Het is naast een shampoo ook een reinigingsmiddel waarbij het haar versterkt wordt en helpt het zowel mannen als vrouwen om afscheid te nemen van zwak, dunner wordend haar.