Nieuw: OASE Hair Thickening Shampoo & ConditionerShop nu

5 effectieve tips om haaruitval tegen te gaan

Isis

Isis Rijkaard

5 effectieve tips om haaruitval tegen te gaan

Per dag verlies je maar liefst 50 tot 100 hoofdharen. Wanneer er regelmatig meer dan 100 haren op je hoofdhuid uitvallen dan dat er aangroeien, of de cyclus van je haargroei minder snel- of vol is, heb je waarschijnlijk last van haaruitval.

Hoe ontstaat haaruitval?

Je haar valt plots uit, je ziet kale plekken en je haar voelt dun en futloos aan. Zowel mannen als vrouwen kunnen plots last krijgen van haaruitval. Maar hoe ontstaat haaruitval precies? Er zijn veel verschillende vormen van haaruitval, de meest voorkomende oorzaken van haaruitval zetten we voor je op een rijtje. Maar eerst leggen we je uit waar je abnormale haaruitval aan kan herkennen.  

Abnormaal haarverlies 

Hoe ernstig je haarverlies is heeft alles te maken met het aantal haren dat je daadwerkelijk verliest. Verlies je regelmatig meer dan 100 haren, dan heb je last van abnormaal haarverlies. Gelukkig betekent dit niet meteen dat er sprake is van blijvende haaruitval. Net als dieren, verharen mensen namelijk in verschillende seizoenen. Voornamelijk tegen het einde van de zomer verliezen mensen veel meer haren. Volgens experts is haaruitval in de zomer het resultaat van de biologische klok die veranderd tijdens de zomertijd. Wanneer het haarverlies langer aanhoudt dan drie maanden is het goed om bij te houden hoeveel haren je precies verliest. 

Dit doe je door een test uit te voeren met een kussensloop. Afhankelijk van je haarkleur slaap je bij deze test op een kussensloop waar je jouw haren op kan zien liggen. Bij blond haar gebruik je dan bijvoorbeeld een zwarte kussensloop en bij bruin haar een witte. ‘s Ochtends tel je vervolgens de haren die zijn uitgevallen, zijn dit er minstens drie maanden lang méér dan tien per nacht? Dan heb je last van abnormaal haarverlies en is het goed om hulp in te schakelen. 

Bel de dokter

Raadpleeg een dokter tegen haaruitval

Wanneer je last hebt van abnormaal haarverlies is het goed om bij een huisarts of dermatoloog langs te gaan. Deze klachten kunnen gepaard gaan met symptomen als schilfering, roodheid, jeuk of littekenvorming. Met een consult kan je deze voorkomen en het haaruitval verminderen of zelfs stoppen. Eerst zal de dokter hoogstwaarschijnlijk wel gaan onderzoeken wat de oorzaak is van de haaruitval. Er zijn zijn een aantal vormen van haaruitval die veel voorkomen.

Haaruitval door stress

Ernstige en chronische stress zorgt voor een hoog adrenaline gehalte in het lichaam. Zodra dit hoge percentage van adrenaline in contact komt met de talgklieren in je hoofdhuid, wordt er melkzuur geproduceerd. Te veel aanmaak van melkzuur kan de haargroei en de doorbloeding in je hoofdhuid zo  verslechteren, dat dit uiteindelijk leidt tot haaruitval door stress. 

Erfelijkheid

Er wordt gesproken van erfelijke haaruitval wanneer het gen van haarverlies genetisch wordt doorgegeven. De meest voorkomende vorm van erfelijke haaruitval is wanneer testosteron wordt omgezet in dihydrotestosteron (ook wel DHT). DHT is een hormoon soort die gedetecteerd kan worden bij mannen als bij vrouwen. Haaruitval door DHT ontstaat wanneer het hormoon zich bindt aan de eiwitten op de haarzakjes. Hierdoor wordt de fase waarin je haar groeit steeds korter, en de fase waarin de haarzakjes rusten langer. Uiteindelijk vallen je haren hierdoor uit en komen daar geen nieuwe meer voor terug. 

Minder collageen

Collageen is een eiwit in je lichaam die ervoor zorgt dat er slijmvorming plaatsvindt en regelt het behoud van mooi, volumineus, glanzend en sterk haar. Ook zorgen collageenvezels in de opperhuid van je hoofdhuid voor meer stevigheid van binnenuit. In het proces van ouder worden gaan de collagenen in je lichaam flink achteruit, de haren krijgen dan namelijk te weinig zuurstof waardoor je haar vroegtijdig uitvalt.  

Ijzertekort

Haaruitval ontstaat ook door een ijzertekort. Dit fenomeen ontstaat wanneer er maandenlang een gebrek aan ijzer in de voeding is. Een ijzertekort kan je tegengaan door je voeding aan te passen en te zorgen dat je veel Vitamine C binnenkrijgt. Vitamine C zit onder andere. in vlees en bladgroenten, en zorgt ervoor dat je lichaam ijzer opneemt. Ben je vegetariër en eet je geen vlees? Dan zijn voedingssupplementen een goede aanvulling op jouw voedingspatroon. Bij onze gouden tips verderop in het artikel vertellen we je hier nog véél meer over.

Haaruitval na zwangerschap

Tijdens een zwangerschap worden de oestrogeen niveaus zodanig verhoogd door het lichaam, dat deze zorgen voor een langere groei- en rustfase van je haarcyclus. Zo neemt de totale volume van je haar toe met maar liefst 38%. Wat bij veel vrouwen resulteert in haar dat er  dikker, voller en glanzender uitziet dan ooit tevoren. Na de zwangerschap keren je normale oestrogeen niveaus weer terug. Hierdoor verlies je al het ‘extra’ haar dat je lichaam heeft vastgehouden, wat resulteert in ‘extreme’ haaruitval bij vrouwen. Dit verschijnsel noem je ook wel:  Telogen Effluvium. Telogene effluvium ontstaat wanneer je lichaam door een grote fysieke of psychologische gebeurtenis heen is gegaan. Het is een verschijnsel dat na zwangerschap vaak voorkomt na een  een moeilijke bevalling of keizersnee. Telogene effluvium komt daarbij niet alleen voor na zwangerschap, maar ook na een net beëindigde relatie of lang ziektebed. 

Ziekte 

Haaruitval kan ook ontstaan door koorts, ziekte (schildklierziekte), operaties, chemotherapie of medicijnen. Dan is er geen sprake van acute haaruitval, maar wel van regelmatige haaruitval. Afhankelijk van jouw situatie valt dit te herstellen. 

Chemotherapie

Een bekende bijwerking van chemotherapie is haaruitval. De cytostatica in chemo beschadigen de haar vormende cellen namelijk zodanig dat er geen nieuw haar meer kan worden aangemaakt. Zo wordt het haar uiteindelijk zo dun dat het sneller afbreekt en zelfs uitvalt. 

Anticonceptie

Ook bij het gebruik van hormonale anticonceptie kan er haaruitval ontstaan. Hormonale schommelingen zorgen er namelijk voor dat je haarcyclus compleet verandert. Zo kan er kaalheid vormen door een veranderde verhouding tussen de groei- en rustfase. Een bestanddeel in anticonceptie dat dit kan veroorzaken is androgeen. Het is daarom aan te raden om gebruik te maken van een anticonceptiemiddel met een laag androgene hoeveelheid. 

Haaruitval na corona 

Ook na het hebben van het coronavirus ontstaat er plotselinge stress in de haarzakjes. Hierdoor verslapt de energie in de haarzakjes en verandert jouw volledige cyclus. Tijdens de haarcyclus wordt daardoor de groeifase van je haar verkort en de rustfase juist verlengd. Je raakt op dat moment meer haren kwijt dan dat er nieuwe haren groeien. Meestal vallen de verschijnselen van haarverlies twee tot drie maanden na de eerste corona klachten pas op. Hoeveel haaruitval er plaatsvindt heeft alles te maken met de ernstigheid van jouw klachten. Hoe ernstiger de klachten namelijk zijn, hoe meer jouw stresshormonen de haarzakjes kunnen beïnvloeden. Na zes tot negen maanden herstellen de haren zichzelf weer en treed er nieuwe haargroei op. Dit proces kan versneld worden door middel van haargroeistimulerende producten, zoals de Spectral DNC-N. Een haargroei lotion tegen erfelijke en diffuse haaruitval met Nanoxidil 5%. Het is een lotion die geschikt is voor zowel mannen als vrouwen en is ontwikkeld om vroegtijdig haarverlies te bestrijden en bestaande haargroei te stimuleren.

6 Gouden tips tegen haaruitval 

Nu je de mogelijke oorzaak van jouw haaruitval begrijpt, vraag je je vast af hoe je verdere uitval bestrijdt en meer haargroei bevordert. Om dit simpel voor je te maken hebben we 6 gouden tips op een rijtje gezet om de gezondheid, dikte, volheid en glans van jouw coupe in takt te houden.  

1. Vitamine tegen haaruitval 

Vitamine B 

Bij het bestrijden van haaruitval is het belangrijk van binnenuit te beginnen. Zo is het belangrijk om genoeg van de vitamines binnen te krijgen die jouw haar nodig heeft om haaruitval tegen te gaan. B-Vitamines zorgen er over het algemeen voor dat je gezond lichaam gezond blijft en de juiste stoffen binnenkrijgt. Ze zorgen dat je energie krijgt door een grote rol te spelen binnen de verbranding van koolhydraten, vetten en eiwitten. Elke B-vitamine heeft zijn eigen specifieke werking in het lichaam. Zo helpt Vitamine B2 bijvoorbeeld vooral bij de juiste opname van ijzer in het lichaam, zonder valt je haar namelijk uit. Terwijl, Vitamine B3 slechts de bloedsomloop binnen de hoofdhuid verbetert. 

Vitamine C

Vitamine C werkt als antioxidant en vormt bindweefsel. Daarnaast reguleert het net zoals Vitamine B de opname van ijzer in je lichaam en is het een grote factor in het op peil houden van je weerstand. Vitamine C zit in fruit, groente, aardappelen en in koolsoorten.

Zink

Zink is een mineraal dat zorgt voor de opbouw van eiwitten, de vernieuwing van weefsel, de stofwisseling en een goede werking van het afweer- en immuunsysteem. In enkele voedingsmiddelen zit een klein beetje zink: vlees, kaas, graanproducten, noten, garnalen en mosselen. Je hebt ook supplementen om je zink inname te verhogen. 

Maar hoe zorg je dat je al deze vitamines ook echt daadwerkelijk binnenkrijgt? Om het je makkelijk te maken bieden de Haargroei Capsules van FOLIGAIN, die speciaal zijn ontwikkeld om haaruitval tegen te gaan, je de beste oplossing. De capsules bevatten namelijk precies de Vitamines en hoeveelheden die jij nodig hebt om jouw haar gezond te houden. De capsules zijn veilig te gebruiken voor zowel mannen als vrouwen en zijn 100% vegan.

2. Voedsel tegen haaruitval

Voeding is niet direct te koppelen aan haaruitval, maar de vitamines en mineralen die sommige voeding bevat wel. Vitamines en mineralen spelen een cruciale rol in de haarcyclus. Een tekort aan onder andere Vitamine B, C en Zink zorgt voor extreme vormen van haaruitval. Deze voedingsstoffen dienen namelijk als booster voor de haarzakjes om jouw een gezonde, volle bos haar te geven. 

De voedingsmiddelen die worden aangeraden te kopen tegen haaruitval zijn: 

  • Linzen en eigeel (Eiwitten, Vitamine B, Ijzer, Zwavel en Zink).
  • Soja, bonen, vlees en kaas (Eiwitten).
  • Droge groenten, vis, bananen en avocado’s (Vitamine B en magnesium).
  • Rood vlees, volkoren tarwe of zeevruchten (mosselen, oesters, venusschelpen).

3. Shampoo & Conditioner

Veel shampoo’s en conditioners bevatten cafeïne, dit ingrediënt zorgt er namelijk voor dat je haarwortels langer meegaan, waardoor haaruitval drastisch wordt verminderd. Bij Bono.nl is er een breed assortiment aan shampoo’s en conditioners die cafeïne bevatten. Een goed voorbeeld van een Shampoo tegen haaruitval is de DR Shampoo tegen haaruitval en de Intense Biotin Volumizing Conditioner van Regenepure. Wanneer je de twee in combinatie gebruikt resulteert dat uiteindelijk in het beste resultaat. Zo voorkom je slap en afbrekend haar, veel haaruitval na het douchen en voedt je de haren met de nodige voedingsstoffen. 

4. Haarlotion

Haargroei kan ook gestimuleerd worden door haargroei lotions. Dit zijn formules die stimulerende ingrediënten bevatten en ervoor zorgen dat jouw haar langer in de groeifase blijft. Uiteindelijk zal je haar dan langer doorgroeien en minder snel uitvallen, waardoor er alleen maar meer haren tegelijkertijd teruggroeien! Meestal vindt die groei 3 tot 6 maanden na aankoop plaats. Het verschilt per lotion enorm wanneer je precies vooruitgang ziet. En soms zie je zelfs helemaal nooit wat, daarom wordt het aangeraden om wanneer er geen zichtbaar resultaat is na 12 tot 18 maanden het gebruik van haargroei lotion op te geven. De haargroei lotion die het meeste succes boekt onder de klanten van Bono.nl is de Spectral.RS van DS Laboratories. Het is een haarlotion die effectief helpt tegen bijna alle oorzaken van haaruitval.

5. Dermaroller

Wanneer je je zorgen maakt om de doorbloeding in de hoofdhuid heb je baat bij het gebruik van een dermaroller. Het is een tool voor microneedling, waarmee je je huid kan behandelen. Bij het gebruik van een haargroei lotion zorgt de dermaroller ervoor dat de lotion veel beter wordt opgenomen in je hoofdhuid. Wanneer je de roller over je hoofd haalt, creëer je namelijk duizenden kleine openingen in je opperhuid. Hierdoor bereikt de haargroei lotion nog makkelijker de haarzakjes. Neem bijvoorbeeld de Dermaroller met 540 Titanium Naaldjes van FOLIGAIN, die het genezingsproces van de hoofdhuid stimuleert en speciaal is ontworpen voor zowel mannen als vrouwen.

6. Beweeg en drink meer water

 Water drinken voor beter haar

Om haaruitval tegen te gaan is het belangrijk dat je lekker veel in beweging blijkt. Beweging zorgt er namelijk voor dat je doorbloeding goed blijft en de juiste eiwitten terechtkomen bij je haarzakjes. Zo kan je de gezondheid van je haar bevorderen, een slechte doorbloeding kan zorgt er namelijk voor dat je haar snel uitvalt. En als je toch al zo goed bezig bent, vergeet dan vooral geen water te drinken. Het wordt aangeraden om acht glazen water per dag te drinken. Zonder water, krijgen je haren namelijk last van vochtverlies, waardoor ze uitvallen.

Wil je gelijk aan de slag met deze tips en ben je nog opzoek naar een shampoo tegen haaruitval, een dermaroller of gewoonweg het beste middel tegen haaruitval? Bono heeft het allemaal! Ons assortiment bestaat uit A-merken tegen haaruitval als DS Laboratories, Foligain, SugarBear en OASE en nog véél meer. Voor 23:59 uur besteld, is morgen al in huis!