Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

5 mythes over haaruitval

Lina ter Hennepe

5 mythes over haaruitval

Haaruitval is niets nieuws. En eindelijk begint er een verschuiving plaats te vinden, waarbij dit onderwerp niet meer als taboe beschouwd wordt. Haaruitval is namelijk al sinds de oudheid een onderdeel van menselijke cultuur. Sinds de eerste documentatie in de 3000 jaar dat haarverlies tot stand is gekomen, zijn duizenden mythes ontstaan en ook weer verdwenen.

Moet je bijvoorbeeld bang zijn voor haarverlies als je het fijn vindt om vaak een pet te dragen? Of kun je jouw favoriete wax wel gebruiken zonder je haar te verliezen? Zorgt gel ervoor dat je haaruitval krijgt? Hieronder lees je een paar veel voorkomende mythes waar je het idee hebt dat deze kloppen, maar het tegendeel bewijst.

Studies hebben aangetoond dat je nooit te jong bent om je haar te verliezen. Als je genetisch aanleg hebt, kan het al in je tienerjaren toeslaan. Het (soort van) goede nieuws is dat als je haar niet zo vol meer is als het ooit was, er geen gezondheidsprobleem achter zit. Het zit misschien in je genen, waardoor je haar langzaam in de loop van de tijd kan verdunnen, maar het hoeft niet tot uitgebreid haarverlies te leiden. Er zijn namelijk verschillende producten op de markt die haarverlies kunnen vertragen of zelfs kunnen stoppen. Het is veel makkelijker om bestaande haargroei te behouden dan haren proberen terug te winnen, dus hoe eerder je het behandelt met producten, hoe beter.

Haaruitval mythe #2: kale jongens zouden meer testosteron moeten hebben

Haaruitval door dragen van een petVolgens de legende zijn kale jongens het slachtoffer van hun eigen verhoogde testosteronniveaus. Zo gaat het verhaal rond dat ze ook meer seks zouden hebben met een overvloed aan partners, het Hollywoodsterren, MMA-legendes, oorlogshelden zijn. Al dat testosteron zou er zomaar voor zorgen dat hun haar uitvalt. Dit klopt natuurlijk niet.

Het meer hebben van testosteron is niet de oorzaak van haaruitval of kaalheid. De mannelijke kaalheid (alopecia androgenetica) wordt namelijk veroorzaakt door een combinatie van erfelijke (genetische) factoren en testosteron. Alleen de haren die genetisch zo zijn geprogrammeerd zijn gevoelig voor haaruitval. In de haarwortel wordt testosteron eerst omgezet in dihydrotestosteron (DHT). Dit leidt tot het tegenhouden van de celdeling, inkrimpen van de haarwortel en uiteindelijk geeft het een stop in de haargroei. Nogmaals, het is dus niet zo dat de hoeveelheid testosteron bepalend is voor haaruitval en kaalheid. Mannen met een laag of hoog DHT niveau kunnen last hebben van erfelijk haarverlies.

Haaruitval mythe #3: het dragen van een pet verstikt je haar

Wat was er eerst? De pet of de terugwijkende haarlijn? Veel online artikelen beweren dat petten het haar kunnen verstikken en de snelheid waarmee het haar verdwijnt laat versnellen. De echte wetenschap zegt dat dit flauwekul is.

“Als je een strak hoofddeksel draagt, kan dat misschien druk uitoefenen op gebieden waar het contact maakt met je hoofd. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot traction alopecia”, zegt Joshua Zeichner, directeur van cosmetische en klinisch onderzoek in de dermatologie van het Mount Sinar Hospital in New York. Traction Alopecia is de medische naam voor haarverlies dat veroorzaakt wordt door het haar strak te trekken.

Haarverlies mythe #4: stress laat je haar uitvallen

Het valt niet te ontkennen dat bepaalde traumatische gebeurtenissen, zoals het krijgen van overgewicht, carrière-conflicten, ernstige ziekte, in verband gebracht kunnen worden met haarverlies. De typen haarverlies die gepaard gaan met hoge stress zijn typisch ‘telogen effluvium’, oftewel een “rustfase” waarin de haarzakjes stoppen met groeien en alopecia areata (haarverlies). Dit lost zichzelf vaak op.

Een lotion die de algemene gezondheid van het haar verbetert en de haargroei stimuleert.

Mocht het voorkomen dat je last hebt van langdurig stress dat gepaard gaat met haarverlies, kan er gebruik gemaakt worden van de Spectral F7 van DS Labaratories. De Spectral F7 is een lotion die het haar dikker maakt, de algemene gezondheid van het haar verbetert en de haargroei stimuleert. Het is een simpele, effectieve manier om haarverlies dat veroorzaakt wordt door stress, te bestrijden zonder vettige of plakkerige restanten achter te laten.

Haaruitval mythe #5: het gebruik van veel producten voor in je haar

Ben je dol om die achterste lange lokken terug op je hoofd te smeren? Of kan je de verleiding niet weerstaan om wat mousse of gel te smeren? Wees niet bang, want er zijn geen enkele haarproducten die mannelijk kaalheid kan veroorzaken. Of je nu een modebewuste man bent die ervan geniet om er op zijn best uit te zien en haarlak nodig heeft om het haar op de goede plek te houden, je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je haar hiervan uitvalt. Echter, kan een hoop verschillende stylingproducten voor een zogeheten “build-up” zorgen. Dit betekent dat er een laagje product restanten op de hoofdhuid blijven liggen. Op lange termijn zal dit niet voor haarverlies zorgen, maar wel voor een ongezonde hoofdhuid (ontstekingen, irritaties en roos). Een ongezonde hoofdhuid kan op lange termijn wél weer voor haarverlies zorgen, dus eigenlijk indirect kan het gebruik van veel producten zonder goed de hoofdhuid te wassen wellicht wel verantwoordelijk kunnen zijn voor haarverlies.

Gebruik je veel styling producten en wil je niet dat dit uiteindelijk in een ongezonde hoofdhuid resulteert? Dan kun je het beste een goede shampoo gebruiken. Ook als je al last hebt van schilfers, jeuk, roos of andere hoofdhuid irritaties kun je het beste een goede shampoo gebruiken.

Doctor recommended Regenepure shampoo tegen haaruitval

De Regenepure DR Shampoo is speciaal ontworpen voor haaruitval bij mannen en focust op het bevorderen van de gezondheid van de hoofdhuid. De shampoo bevat ook 1% ketoconazol, wat zeer effectief is tegen hoofdhuidproblemen. Het is hoogstwaarschijnlijk een duurdere shampoo dan je gewend bent, maar iedere euro waard. Een gezonde hoofdhuid betekent een gezonde haargroei.