Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Alles over Ashwagandha

Mirthe Dymanus

Mirthe Dymanus

Alles over Ashwagandha

Ashwagandha, misschien heb je er ooit al wel van gehoord, misschien ook niet. Deze traditionele Indiase kruid is bezig met een opkomst in Westerse landen. Het klinkt al dan niet als een hele mond vol, maar Ashwagandha is het waard om meer over te weten. Wij zetten alle informatie voor je op een rij.

Wat is Ashwagandha?

Ashwagandha, ook wel Indiase ginseng, koninklijk kruid of winterkers, is een struik die groeit in India, het Midden-Oosten, Afrika en het Middellandse Zeegebied. De wortels en oranjerode vruchten worden al duizenden jaren als natuurlijk adaptogeen gebruikt in de traditionele geneeskunde. De naam ‘Ashwaganda’ is ontstaan door de geur van de wortels, namelijk ‘Ashwa’: als een paard. In de Ayurvedische geneeskunde wordt Ashwagandha in wel 200 verschillende geneesmiddelen gebruikt! De Ayurveda is een holistisch en natuurlijk geneeskundig systeem, dat gezondheid en welzijn laat afhangen van een evenwicht tussen fysieke en mentale gezondheid.

Hoe werkt Ashwagandha?

Adaptogenen zijn kruiden die de stressreactie kunnen reguleren en ontstekingsremmend werken. Ashwagandha valt hier ook onder. Bij stress is er namelijk sprake van een disbalans in de bijnier, waardoor er een hoog cortisolgehalte is. Ashwagandha bevat withanoliden, stoffen die de bijnieren en schildklieren rust geven waardoor er minder cortisol en meer dopamine wordt aangemaakt. Ook worden zo de telomeren, die DNS beschermen tegen beschadiging, langer gehouden. Het gevolg? Een kalmerend, minder uitgeput gevoel én het tegengaan van vroegtijdige veroudering. 

Daarnaast hebben withanoliden een bewezen antioxiderende werking. Deze stof helpt zo vrije radicalen, zuurstofmoleculen die cellen kunnen beschadigen, te onderdrukken. Met behulp van deze antioxidanten wordt zo overmatig weefselschade voorkomen. 

Ook zijn er aanwijzingen uit wetenschappelijke onderzoeken dat Ashwagandha de groei van kanker en apoptose (geprogrammeerde celdood) vermindert. Ashwagandha lijkt de activiteit van kankercellen te verminderen bij borst-, prostaat-, eierstok-, long- en hersenkanker. Het doet hetzelfde voor schildklier-, gastro-intestinale, baarmoederhals- en huidkanker. 

Is er nog meer? Ja! Withanoliden hebben ook effect op hersencellen. Ze reguleren namelijk neuronen, waaronder het dendriet, axon en synaps. Studies tonen namelijk aan dat Ashwagandha bepaalde soorten zenuwbeschadigingen kan vertragen, stoppen en mogelijk ongedaan kan maken. Dit is wat leidt tot ziekten als Alzheimer, Parkinson en de ziekte van Huntington of simpel geheugenverlies. Na veelbelovende dierstudies worden de studies steeds meer op mensen uitgevoerd. 

Ashwagandha voordelen

Nu blijft natuurlijk de vraag: waarvoor gebruik je Ashwagandha? Ashwagandha verbetert de volgende klachten:

 • Stressgerelateerde klachten (angst, onrust, slapeloosheid, leer- en geheugenproblemen)
 • (Over)vermoeidheid (ook bij sporters)
 • Schildklierproblemen
 • Reuma
 • Spierzwakte
 • Overgangsklachten
 • Chronisch vermoeidheidssyndroom
 • Tekorten aan dopamine en GABA
 • Diabetes mellitus en diabetescomplicaties
 • Kleine problemen aan het immuunsysteem 

De verdere effecten van Ashwagandha zijn:

 • Verbetering van de algehele conditie
 • Ondersteunt de stofwisseling 
 • Normaliserende werking op orgaanfuncties
 • Herstel na ziekte
 • Tegengaan van veroudering
 • Versterken van zenuwstelsel en immuunsysteem
 • Verhogen van de weerstand
 • Ondersteunt een gezond gewicht
 • Verbeteren van cognitie, mentale focus en geheugen
 • Verhoogt de testosteronproductie  

Is Ashwagandha gevaarlijk?

Hoe zit het nu met de bijwerkingen van Ashwaganda? Ashwagandha is over het algemeen veilig in de aanbevolen doseringen. Het wordt al duizenden jaren gebruikt in medische tradities als ayurveda, unani en siddha. Momenteel zijn er nog geen significant bewezen bijwerkingen bekend, zo zorgt het kruid ook niet voor ontwenningsverschijnselen. 

Toch zijn er aanwijzingen dat Ashwagandha nadelen heeft. Zo leidde het bij enkele gevallen mogelijk tot reversibele thyrotoxicose (een te veel aan schildklierhormoon) of leverschade zorgt. Na het stoppen met Ashwagandha bleek dit te zijn verholpen. Toch wordt mensen met hyperthyreoïdie of een ernstige leverziekte aangeraden voorzichtig te zijn met het gebruik van Ashwagandha. Ditzelfde geldt voor mensen die weten dat ze overgevoelig zijn voor planten uit de nachtschadefamilie (Solanaceae). 

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie WHO wijst op voorzichtigheid, zo zou Ashwagandha kunnen leiden tot diarree, braken en misselijkheid. Mensen die chronisch ziek zijn, moeten daarbij extra voorzichtig zijn met Ashwagandha. Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven mogen geen enkele vorm van Ashwagandha gebruiken.

Een voedingssupplement mag daarbij nooit een vervanging zijn van gevarieerde en evenwichtige voedingspatroon en van een gezonde levensstijl.

Ashwagandha nadelen

In enkele gevallen kan Ashwagandha voor de volgende nadelen zorgen:

 • Misselijkheid
 • Duizeligheid
 • Diarree
 • Reversibele thyrotoxicose (een te veel aan schildklierhormoon)
 • Leverschade
 • Allergische reactie

Hierdoor is Ashwagandha niet geschikt voor de groepen:

 • Mensen met een auto-immuunziekte, aangezien Ashwagandha de geneesmiddelen hiervoor grotendeels tenietdoet.
 • Mensen met een schildklierziekte, Ashwagandha stimuleert namelijk schildklierhormonen. Dit is mogelijk gevaarlijk voor mensen met hyperthyreoïdie.
 • Zwangere vrouwen, deze mogen nooit Ashwagandha gebruiken.
 • Mensen met bepaalde medicijnen, Ashwagandha kan duizeligheid veroorzaken en wordt daarom afgeraden in combinatie met benzodiazepinen, barbituraten en anti-epileptica.
 • Mensen met prostaatkanker, doordat Ashwagandha de testeronproductie verhoogt wordt het afgeraden bij hormonale prostaatkanker.
 • Mensen die overgevoelig zijn voor de nachtschadefamilie (Solanaceae).

Waar moet je op letten als je Ashwagandha koopt?

Kies voor een extract met een hoog gehalte aan withanoliden en oligosacchariden voor optimaal effect. Let verder bij de aankoop op of je te maken hebt met de wortels of de bladeren van Ashwaganda. De bladeren hebben namelijk een hoger withaferine A gehalte. Door de cytotoxische werking van withaferine A, wil je niet een te hoge inname hebben. De wortels hebben daarentegen een lager withaferine A gehalte. Een voorbeeld van een extract dat aan beide punten voldoet is KSM-66. 

In welke vormen is Ashwagandha beschikbaar?

Ashwagandha is voornamelijk online verkrijgbaar in tablet- of capsulevorm en als gemalen plantmateriaal. Het poeder van de plant kan gebruikt worden in thee, smoothies of gerechten. 

De meest gebruikte vorm van Ashwagandha zijn capsules. Wat zijn nu de favorieten van onze klanten?

NOW Foods Ashwagandha Extract 450mg

NOW Foods Ashwagandha

Een populair Ashwagandha product met één van de beste prijs-kwaliteit verhoudingen is de NOW Foods Ashwagandha Extract 450mg. De producten van NOW Foods zijn GMP gecertificeerd, dat betekent dat elk aspect van het NOW productieproces is onderzocht, inclusief de laboratorium- en testmethoden. NOW Foods Ashwagandha Extract 450mg is beschikbaar in een verpakking van 180 en 90 capsules en is non-GMO, veganistisch/vegetarisch, kosjer, halal, sojavrij, eivrij, zuivelvrij, notenvrij en gemaakt zonder gluten!

Goli Nutrition ASHWA Ashwagandha Gummies

Goli Nutrition supplementen met Ashwagandha

De Goli ASHWA Ashwagandha Gummies gebruiken het klinisch bewezen KSM-66 Ashwagandha in een heerlijke bessensmaak. KSM-66 is het Ashwagandha-extract met de hoogste concentratie, voor vele gezondheidsvoordelen. De gummies komen in een doosje van 60 stuks en zijn vrij van gluten, plantaardig, vegan en vrij van schadelijke ingrediënten! In tegenstelling tot vele andere supplementen zijn er ook geen kunstmatige smaakstoffen, zoetstoffen en geen fructose-glucosestroop gebruikt. 

Goli Nutrition Calm Bites 

Goli Calm Bites supplementen met Ashwagandha

Hou je meer van chocolade en noga? Dan zijn de Goli Nutrition Calm Bites iets voor jou. Ook deze variant bevat KSM-66 Ashwagandha, maar dan in 30 stuks van kleine chocolade en noga bars. De Goli Nutrition Calm Bites bevatten ook de Reishi paddestoel. Deze adaptogeen wordt al meer dan 2000 jaar gebruikt in de Chinese geneeskunde en vermindert, wetenschappelijk bewezen, angst en depressie. De paddestoel heeft nog meer positieve effecten, namelijk: gewichtsbeheersing, remmen van ontstekingen en verbetert immuunsysteem en gezondheid van het hart. 

Bono Ashwagandha KSM-66 300mg (60 capsules)

Bono Ashwagandha supplement

Last van stress? De Bono Ashwagandha KSM-66 capsules zijn vrij van het ongewenste withaferine A uit bladeren om je hiermee te helpen. De capsules bevatten KSM-66, dat traditioneel ingezet wordt voor aandoeningen als reuma en slapeloosheid. Daarbij zijn de veganistische capsules vrij van de bekende allergenen en zijn ze goedgekeurd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Dagelijkse hoeveelheid Ashwagandha

De gebruikelijke dosering van Ashwagandha is voor volwassenen 3 tot 6 gram per dag (300-600 mg/dag), maar een tijdelijke inname tot 1200 mg/dag is veilig. Stoppen na maximaal drie maanden wordt bij deze dosis aangeraden om toxiciteit te voorkomen. Gebruik Ashwagandha dus niet te lang. 

Van de NOW Foods Ashwagandha Extract mag je 2 tot 3 maal daags 1 capsule innemen. Van de Goli Nutrition ASHWA Ashwagandha Gummies mag je er 2 per keer innemen, niet meer dan 2 keer per dag. De Goli Nutrition Calm Bites hebben 2 stuks als dagelijkse dosering. De DS Laboratories Revita Anti-Stressgerelateerde Haaruitval Tabletten hebben een dagelijkse dosis van 1 tablet. 

Hoe lang duurt het voordat Ashwagandha werkt?

Eenvoudige effecten als verlaging van cortisol en bloedsuiker, kunnen na 2 weken al merkbaar zijn. Uit onderzoek is gebleken dat de verdere effecten merkbaar zijn na tenminste 30 dagen, maar meestal na 60 dagen.

Ashwagandha producten bestellen bij Bono?

Benieuwd of Ashwagandha wat voor jouw gezondheid kan betekenen? En val je niet in een risicogroep en ben je op zoek naar een tijdelijk ontspanningsgevoel? Bekijk dan ons Ashwagandha assortiment, lees de bijbehorende informatie en bestel je favoriet!  

Bronnen:

 • https://www.orthokennis.nl/nutrienten/ashwagandha  

 • https://www.foodspring.nl/magazine/ashwagandha 

 • https://www.energeticanatura.com/nl-nl/nieuws/ashwagandha-en-de-kracht-van-ontspanning 

 • https://www.webmd.com/vitamins-and-supplements/ashwagandha#:~:text=for%20Weight%20Loss%3F-,Cancer,%2C%20lung%2C%20and%20brain%20cancers.