Versterk je gezondheid met NOW FoodsShoppen

Beschadigd haar, hoe herstel je dit? (+7 tips)

Lina ter Hennepe

Beschadigd haar, hoe herstel je dit? (+7 tips)

Door regelmatig je haar te verven, bleken, steil te maken of föhnen, kunnen je lokken flink wat schade oplopen. De haarpunten breken sneller af doordat het is uitgedroogd. Hierdoor voelt je haar broos en stug aan en resulteert dit in gespleten haarpunten. Eenmaal als je haar beschadigd is, is je haar de tijd geven de beste manier om het maximaal te laten herstellen. Daar komt natuurlijk wel bij kijken dat je meer afstand moet nemen van hitte stylingtools.

Wat is beschadigd haar en wat zijn de oorzaken?

Beschadigd haar bestaat vaak uit haren waarvan de haarschacht beschadiging heeft opgelopen. Dit kan komen door wrijving met bijvoorbeeld andere haarschachten, een handdoek, en het gebruik van hete stylingtools. Chemische behandelingen kunnen ook de schubben van het haar beschadigen.

Factoren zoals hardhandig droogwrijven, te vaak borstelen, het dragen van elastiekjes, warmtebehandelingen, chloor en zeewater kunnen ook bijdragen aan haarbeschadiging. Een onevenwichtig dieet of stress kunnen ook van invloed zijn.

Hoe herken je beschadigd haar?

 • Stugge structuur, zonder beschermlaag
 • Voelt droog en broos aan
 • Punten breken snel af, geen elasticiteit
 • Raakt snel in de klit als het nat is
 • De kleur vervaagt snel

Het Olaplex verschil 

Om het herstelproces te versnellen, is de thuisbehandeling van Olaplex een aanrader. Olaplex wordt gebruikt om te helpen bij het verzorgen van beschadigd haar. Hoewel gebruikers positieve ervaringen melden, variëren de resultaten. Het gebruik van producten zoals shampoo (No 4) en conditioner (No 5) van Olaplex kan onderdeel zijn van een haarverzorgingsroutine. 

Preventief haarvitamine

Haarvitamines kunnen bijdragen aan de algemene gezondheid van nieuw haar. OASE Hair Vitamins, bijvoorbeeld, combineert verschillende vitaminen en mineralen. Het duurt echter enkele maanden voordat je de effecten ziet.

Hoe pak je beschadigd haar aan? 

 1. Begin met het knippen van gespleten haarpunten.
 2. Verminder de frequentie van haarwassen en gebruik indien nodig droogshampoo.
 3. Spoel je haar met koud of lauw water en gebruik conditioners die de haarschubben sluiten.
 4. Gebruik een heat protection spray bij het gebruik van warmtestylingtools.
 5. Eet voedsel rijk aan vitamine A en overweeg haarvitamines als aanvulling.
 6. Wees voorzichtig met borstelen en kammen.
 7. Vermijd chemische behandelingen indien mogelijk en kies voor zachte shampoos en conditioners.

Olaplex collectiepagina

Conclusie

Beschadigd haar vraagt om een zorgvuldige behandeling en het gebruik van de juiste producten. Door een combinatie van goede haarverzorgingsgewoonten en het juist gebruik van producten, kun je helpen je haar te herstellen en te onderhouden. Experimenteer met verschillende producten en technieken om te ontdekken wat het beste werkt voor jouw haar