15% korting op melatonineShoppen

Dihydrotestosteron en erfelijke haaruitval

Justin Regterschot

Justin Regterschot

Dihydrotestosteron en erfelijke haaruitval

Laatste update: 15-03-2022

Dihydrotestosteron, ook wel DHT genoemd, staat bekend als de grootste oorzaak van het erfelijk kaal worden bij mannen. DHT wordt gevormd uit de minder actieve voorloper testosteron met behulp van het enzym 5-alfa-reductase. Dihydrotestosteron heeft een 2 tot 3 sterkere werking dan zijn voorloper testosteron.

Wat doet Dihydrotestosteron?

Naarmate we ouder worden neemt de dihydrotestosteron  in ons lichaam toe. Wanneer de haarzakjes gevoelig zijn voor dihydrotestosteron, zullen deze gaan krimpen. Bij het krimpen van de haarzakjes, worden de haren steeds dunner met minder pigment en hebben een kortere levensduur. Uiteindelijk zijn de haarzakjes te zwak om een haar te produceren en zullen afsterven. Wanneer dit proces doorzet, zullen mannen het bekende kaalheids patroon ontwikkelen (inhammen en kalende kruin).

Man met inhammen en haaruitval

Dihydrotestosteron blokkeren

Tegenwoordig zijn er verschillende middelen op de markt om dihydrotestosteron tegen te gaan. De meest voorkomende reden om dihydrotestosteron te willen tegengaan is om haaruitval te stoppen. Finasteride en dutasteride zijn de sterkste en meest effectieve medicijnen op de markt verkrijgbaar. Zowel finasteride als dutasteride gaan DHT tegen door de productie van het enzym 5-alfa-reductase te remmen. Het nadeel van deze medicijnen is dat ze erg veel negatieve bijwerkingen met zich meebrengen. Veel voorkomende bijwerkingen zijn vermindering van de hoeveelheid sperma bij een zaadlozing en de structuur van het zaad zelf. Daarnaast melden sommige gebruikers ook dat zij moeite hebben van het in stand houden van een erectie.

Andere DHT blokkerende producten

Er zijn 3 manieren om de dihydrotestosteron te blokkeren in de hoofdhuid om zo de erfelijke haaruitval te bestrijden.

 1. Een Nanoxidil of Minoxidil-Lotion
  DS Laboratories Spectral DNC -N met Nanoxidil 5% (60 ml.)
  Nanoxidil is ontwikkeld om de beperkingen van Minoxidil weg te nemen en de effectiviteit te overtreffen. Nanoxidil blokkeert de DHT in het haarzakje waardoor de haren minder (of niet) worden aangetast door de erfelijke haaruitval.

 2. Een shampoo welke het ingrediënt ketoconazol bevat
  Een hoge kwaliteit shampoo is voor ieder haartype belangrijk. Voor mensen die last hebben van erfelijke haaruitval wordt aangeraden om een shampoo met het ingrediënt ketoconazol te gebruiken. Ketoconazol heeft een klinisch bewezen werking tegen haaruitval door de DHT in de haarzakjes te blokkeren.

 3. Finasteride/Dutasteride of een natuurlijke variant; Saw Palmetto
  FOLIGAIN Haargroei Capsules
  De Foligain Haargroei Capsules maken gebruik van een plantenextract genaamd Saw Palmetto om de DHT op een natuurlijke wijze te blokkeren. Daarnaast bevatten de capsules precies de juiste hoeveelheid vitamines, mineralen en andere plantenextracten welke effectief zijn tegen haaruitval. Hierdoor wordt de Aanbevolen Dagelijkse Hoeveelheid niet overtroffen en zijn de capsules dus zeer veilig in gebruik.